Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015. (V.28.) önkormányzati rendelete

a gyermekek napközbeni ellátásáról

Hatályos: 2019. 01. 01

Solymár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a solymári gyermekek napközbeni ellátásának biztosítására az alábbirendeletet alkotja


1. A rendelet célja és hatálya


1. §


E rendelet célja sajátos nevelési igény, valamint helyhiány miatt az óvodaköteles, de óvodai ellátásban nem részesülő solymári gyermekek nevelésének elősegítése, a térítési díjra kötelezett családok anyagi terheinek enyhítése.


2. §


A rendelet hatálya kiterjed a beiratkozás időpontjában és a gyermek az e rendelet szerint térítési díjjal fedezett ellátásának időtartamában Solymáron állandó lakcímmel rendelkező vagy életvitelszerűen Solymáron lakó óvodaköteles gyermekekre legfeljebb tankötelessé válásáig, valamint azon szolgáltatókra, akiknek Solymáron székhelye vagy telephelye van.


2. Értelmező rendelkezések


3. §


E rendelet alkalmazásában az


a) önkormányzat: Solymár Nagyközség Önkormányzata, valamint Német Nemzetiségi Önkormányzat Solymár;

b) szolgáltató: az önkormányzat által jelen rendeletben meghatározott pályázat útján kiválasztott jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet;

c) ellátási szerződés: az önkormányzat és az általa pályázat útján kiválasztott szolgáltató között a gyermekek családi bölcsődében, vagy óvodában való elhelyezésére létrejött megállapodás, mely a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 96-97. §-a alapján kerül megkötésre.

d)    gyermek: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 2:10. §-a szerinti kiskorú.

e) igénybe vett ellátási nap: olyan naptári nap, amelyben a gyermek a szolgáltató nyitva tartása alatti  munkanapokon megjelent.

f) óvoda: az a köznevelési intézmény, amely közoktatásról, illetve a köznevelésről szóló hatályos jogszabályok szerint köznevelési feladatot elláthat.



3. Általános rendelkezések


4. § 


(1) Azon solymári állandó lakos, vagy életvitelszerűen Solymáron élő óvodaköteles korú gyermekeknek, akiknek óvodai ellátása a gyermek sajátos nevelési igénye miatt, vagy helyhiány miatt az önkormányzat által fenntartott intézményben nem megoldható, az önkormányzat a szolgáltató által fenntartott családi napköziben, vagy óvodában való elhelyezést támogatja e rendeletben foglaltak szerint.

(2) A solymári állandó lakcímnek a jelentkezés időpontjában egy éve megszakítás nélkül fenn kell állnia.

(3) Amennyiben a jelentkezés időpontjában nem áll fenn egy éve az (1) bekezdésben meghatározott solymári állandó lakcím, a jegyző különös méltánylást érdemlő esetben felmentést adhat e feltétel alól.


5. §


(1)Az óvodaköteles gyermekek családi bölcsődében történő elhelyezéséhez a szolgáltatónak meg kell felelnie a nemzeti köznevelési törvényről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nekt.) 8. §-ában foglaltaknak.

(2) E rendeletben foglaltakon túlmenően az önkormányzat SNI-s óvodáskorú gyermekek esetében biztosítja a Nekt. 76. § (7) bekezdésében foglaltakat (közlekedés).

(3)E rendelet alkalmazása során a Német Nemzetiségi Önkormányzat Solymár esetén is Solymár Nagyközség Önkormányzata az ellátásra kötelezett.


6. §


(1) A családi bölcsődében, valamint óvodában való ellátás igénybevétele a gyermek törvényes képviselője által a szolgáltatóval megkötött megállapodás alapján történik.

(2) A gyermek szolgáltatóhoz történő felvétele az adott nevelési évet megelőző beiratkozáskor automatikus, amennyiben a beiratkozás során bejelölte valamelyik szolgáltatót és vállalja az önkormányzati finanszírozás és a szolgáltatói térítési díj közötti különbözet megfizetését és a felvételi során több óvodaköteles gyermek jelentkezett, mint amennyi férőhely van az önkormányzat intézményeiben.


4. A térítési hozzájárulás 


7. §


(1) A családi bölcsődének, vagy nem az önkormányzat által fenntartott óvodának az e rendeletben foglaltak szerint igénybe vevő gyermek után az önkormányzat térítési hozzájárulást fizet.

(2) A családi bölcsődében, vagy óvodában a gyermekek napközbeni ellátásának térítési hozzájárulása óvodaköteles kortól tankötelessé válásáig
a) 1 500 forint/ igénybe vett ellátási nap/fő, 
b) SNI-s gyermek esetén 3 000 forint/igénybe vett ellátási nap/fő, valamint 
c) 1 000 forint / igénybe vett ellátási nap legfeljebb 5 óra időtartamban /fő és 
d) SNI-s gyermek esetén 1 500 forint/ igénybe vett ellátási napon legfeljebb 5 óra időtartamban / fő.


8. §


(1) A térítési hozzájárulás összege a gyermek napközbeni étkezésének díját nem tartalmazza, ennek mértékét a szolgáltató állapítja meg.

(2) A térítési hozzájárulás mértékét a jegyzőa gyermekjóléti és szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletben foglaltak szerint szociális rászorultság, valamint a gyermeket érintő sajátos nevelési igény alapján egyedi elbírálással növelheti.


9. §


(1) A szolgáltató döntése szerint külön térítési díj ellenében a napközbeni ellátáson túl egyéb kiegészítő szolgáltatást nyújthat, amely az önkormányzatra pénzügyi terhet nem róhat. Kiegészítő szolgáltatásnak minősül különösen a nyitva tartási időn kívüli gyermekfelügyelet és étkeztetés, a gyermekek idegen nyelvű foglalkozáson valamint külön sport foglalkozáson való részvétele.


5. Pályázat


10. §


(1) Az önkormányzat pályázat útján választja ki azon szolgáltatókat, akikkel ellátási szerződést köt az adott nevelési évre vonatkozóan (szeptember 1. és augusztus 31. között).

(2) Azoknak a szolgáltatóknak, akik a 2014/15-as nevelési évben ellátási szerződést kötöttek az Önkormányzattal, nem kell újabb pályázatot benyújtaniuk az ellátási szerződés megkötéséhez, amennyiben a vonatkozó jogszabályi előírásoknak továbbra is megfelelnek.

(3) Az önkormányzat szükség szerint pályázat lebonyolítása nélkül is szerződést köthet, amennyiben a gyermek érdeke megkívánja.


11. §


(1) A pályázati kiírást az önkormányzat a helyben szokásos módon teszi közzé.

(2) Az ellátási szerződés megkötéséről a Képviselő-testület határozattal dönt, és határozatát a helyben szokásos módon közzéteszi.

(3) Az önkormányzat köznevelési megállapodást köthet solymári székhelyű nem önkormányzati fenntartású óvodával az óvodaköteles gyermekek elhelyezésének biztosítására.


6. Záró rendelkezések


12. §


(1) Az önkormányzat az ellátási szerződést 1 év határozott időtartamra köti meg a 10. § (1) bekezdés figyelembevételével.

(2)E rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszíti a 8/2012. (IV.24.) önkormányzati rendelete a gyermekek családi bölcsődében való ellátásáról azzal, hogy a már létrejött családi napközis, illetve óvodai jogviszonyokat nem érinti.

(3) E rendelet kihirdetését megelőzően 2015/16. nevelési évre beiratkozott, de e rendelet szerinti szolgáltatóval érvényes jogviszonnyal rendelkező óvodaköteles gyermek szolgáltatónál való elhelyezését az önkormányzat e rendeletben foglalt feltételekkel támogatja, amennyiben e rendelet 11. § (3) bekezdése alapján az adott nevelési évre létrejött köznevelési megállapodás.

(4) Erendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, a rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.





 Dr. Szente Kálmán                                                                                                        dr. Beregszászi Márk

    polgármester                                                                                                                           jegyző



    
Záradék:
A rendelet 2015. május 28. napján kifüggesztésre került.



Solymár, 2015. május 28. 

                                                                                                                                     dr. Beregszászi Márk
                                                                                                                                                    jegyző