Kunszállás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2015. (XI.24.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 12. 31

Kunszállás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2015. (XI.24.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2016.01.01.

Kunszállás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében és 39/C. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Kunszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2014. (XII.16.) önkormányzati rendeletben biztosított véleményezési jogkörben eljáró Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Kunszállás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat illetékességi területére az e rendeletben meghatározott helyi adókat és azok mértékét a helyi sajátosságokhoz, az önkormányzat gazdálkodási követelményeihez és az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan állapítja meg.

2. § Kunszállás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat illetékességi területén az alábbi helyi adókat vezeti be:

1. helyi iparűzési adó,

2. magánszemélyek kommunális adója,

3. telekadó.

2. Helyi iparűzési adó

3. § (1) Az iparűzési adó évi mértéke:

a) állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke a Htv. szerinti adóalap 2 %-a

b) ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén

ba) piaci és vásározó kiskereskedelmi tevékenység esetén naptári naponként 1000,-Ft

bb) Építőipari - valamint nyomvonalas létesítményen végzett kivitelezési és fenntartási munkák , továbbá ezekkel kapcsolatban szerelési, szervezési lebonyolító, szaktanácsadó, felügyeleti tevékenység végzése, természeti erőforrás feltárása, kutatása, feltéve, hogy a folyamatosan, vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül legalább 1 hónap, de 6 hónapot nem haladja meg: 5.000.-Ft/naptári nap.

(2) Adómentesség illeti meg azt a háziorvos, védőnő vállalkozót, akinek a vállalkozási szintű helyi iparűzési adóalapja az adóévben nem haladja meg a húszmillió forintot. Amennyiben a háziorvos, védőnő vállalkozó vállalkozási szintű helyi iparűzési adóalapja az adóévben meghaladja az adómentes adóalap mértéket, csak az azt meghaladó összeg után kell az adót megfizetni. * hatályát vesztette: 2016. június hó első napjával.

3. Magánszemélyek kommunális adója

4. § (1) A magánszemély kommunális adó mértéke

a) belterületén lévő lakástulajdon, vagy külön telken épített egyéb helyiség, illetve lakásbérleti jogviszony esetén 4.000.-Ft

b) külterületen az évi adó mértéke tanyaingatlanonként 3.000.-Ft

(2) Mentesül az adófizetés alól az az ingatlan, melyet telekadó fizetési kötelezettség terhel.

(3) A lakossági hozzájárulással épülő szilárd burkolatú út építése esetén a kommunális adó

a) teljes összegét leírhatja a szilárd burkolat megépítésére befizetett összegéből az az adófizetésre kötelezett, aki a lakossági hozzájárulás összegét egy összegben megfizeti,

b) 50%-át leírhatja a szilárd burkolat megépítésére befizetett összegéből az az adófizetésre kötelezett, aki a lakossági hozzájárulás összegét részletben fizeti meg, és ezt a kedvezményt a jegyző külön határozattal részére megállapítja.

4. Telekadó

5. § (1) A telekadó évi mértéke a szerzést követő

a) 1-5. évben 10.-Ft/négyzetméter

b) 6. évben 12.-Ft/négyzetméter

c) 7. évben 15.-Ft/négyzetméter

és ezt követően is évenként 5 Ft-tal emelkedik négyzetmétere, de legfeljebb 50.000 Ft/év mértékig.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott felső mérték nem vonatkozik a telken folytatott jövedelemszerző tevékenységre, így különösen –a háztáji termelés kivételével- az őstermelői és egyéb vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos használatra.

(3) Az adóalany kérelme alapján a kérelem benyújtása napját követő félév első napjától 40 %-os kedvezményben részesül, ha az érvényes építési engedély alapján a kivitelezés alatt álló ingatlan – a felelős műszaki vezető által igazoltan- 40 %-os készültségi fokot elérte (teherhordó szerkezet, válaszfalak, tetőszerkezet, tető héjazat elkészült).

(4) Feltételesen mentes a telekadó alól a magánszemély tulajdonában lévő, az önkormányzattól vásárolt telek a tulajdonszerzést követő év január 1-től öt évig.

(5) Az 5. § (4) bekezdés szerinti kedvezmény nem terjed ki az 5. § (2) bekezdésében szabályozott esetekre.

6. § (1) Amennyiben a magánszemély az 5. § (4) bekezdése szerinti határidő lejárta előtt a telket elidegeníti, a mentesség érvényét veszti és a telekadót az elévülési időn (5 év) belül utólag visszamenőleg köteles megfizetni.

(2) Amennyiben a magánszemély az 5. § (4) bekezdésben előírt határidő lejártáig a használatba vételi engedélyt nem szerzi meg, a határidő lejártát követő év január 1-től köteles a telekadót megfizetni.

7. § (1) Az adózó részére az önkormányzati adóhatóság fizetési halasztást, részletfizetést, vagy méltányosság címén történő törlést akkor engedélyezhet, ha az adózó igazolja, hogy az adó megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos terheket jelentene. Szociális méltányosságra az tarthat igényt, aki családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíjminimumot.

(2) Az 5. §-ban, illetve a 7. § (1) bekezdésben meghatározott jogosultságokat, továbbá az azt érintő időközbeni változásokat a jegyzőhöz kell bejelenteni és megfelelő módon (pl. jövedelemigazolás, adásvételi szerződés, építési engedély) igazolni kell.

(3) Az önkormányzati adóhatóság az adóalany kérelmére az 5. § (4) bekezdésben szereplő beépítési kötelezettséget - indokolt esetben - egy alkalommal legfeljebb kettő évvel meghosszabbíthatja.

5. Záró rendelkezések

8. § (1) Ezen rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Kunszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 18/2008.(XI.25.) önkormányzati rendelete.