15/2015. (XI. 2.)

Ráckeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testülete 15/2015. (XI. 2.) önkormányzati rendelete a magánszemély kommunális adójáról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 12. 30

Ráckeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, 5. § b) pontjában, 42. § (7) bekezdésében, 42/C. § (4) bekezdésében, 43. § (3) bekezdésében és 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §              Az önkormányzat e rendeletével a magánszemély kommunális adóját vezet be.


2. §             Az adó mértéke a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Törvény) 11. §-ában és 17. §-ában meghatározott adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként 10.000 Ft/év.


3. §    (1)     Mentes a magánszemély kommunális adója (a továbbiakban: kommunális adó) alól:

                   a)  Aki a tárgyévben 65. életévét betöltő egyedülálló személy, és a jövedelme nem   haladja meg az öregségi nyugdíj 300%-át.

                   b)  Azok a házaspárok és bejegyzett élettársi kapcsolatban közös háztartásban           élők (életkorra tekintet nélkül), akiknél csak egyikük rendelkezik állandó       jövedelemmel (nyugdíjjal), és az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az        öregségi nyugdíj 200%-át.

          (2)     A megállapított kommunális adó 50%-át kell fizetni

                   a)  azoknak a házaspároknak vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek, akik     az adókötelezettség keletkezésének időpontjában saját közös háztartásukban         három vagy annál több kiskorú gyermek vagy felsőoktatási tanulmányokat          nappali tagozaton folytató gyermek eltartásáról gondoskodnak;

                   b)  azoknak a házaspároknak és bejegyzett élettársi kapcsolatban közös          háztartásban élőknek, akik a tárgyévben betöltik (mindegyikük) a hetvenedik          életévüket, és az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj 200%-át;

                   c)  annak, aki egyedülálló, és a jövedelme nem             haladja meg az öregségi         nyugdíj 300%-át;

                   d) annak, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény    szerint lakásfenntartási támogatásban, vagy        energiafelhasználáshoz nyújtott         támogatásban részesül.

          (3)     Az (1)-(2) bekezdésben foglalt körülmények fennállását az önkormányzati adóhatóság ellenőrzi.


4. §    (1)     A megállapított kommunális adó 50%-át kell fizetni a telek után.

          (2)     Nem kell megfizetni a 2016. január 1-jét megelőzően telek után megállapított kommunális adót.


5. §             Az önkormányzat nem jogosítja fel az adóhatóságot arra, hogy a Törvény 42. § (5) bekezdésében meghatározott pénzkezelési szabályok betartásával 5.000 Ft-ot meg nem haladó összegű helyi adóra (adótartozásra) készpénzbefizetést elfogadjon.


6. §             A Törvény 42/C. § (1)-(2) bekezdésében említett nyomtatványt elektronikus úton nem lehet benyújtani.


7. §    (1)     Az adózás rendjéről szóló törvényben nem szabályozott további eljárási kérdésben az önkormányzat nem alkot rendeletet.

          (2)     Az önkormányzat az ügykörébe tartozó adók és illetékek hatékony beszedésének elősegítésére a feltárt és beszedett adóhiányból, valamint a beszedett adó- és illetéktartozásból az önkormányzatot megillető bevétel terhére rendeletben nem szabályozza az anyagi érdekeltség feltételeit.


8. §             Ez a rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba.





          dr. Szentes-Mabda Katalin Dóra                                            dr. Nagy Gábor

                            polgármester                                                                      jegyző



A rendeletet 2015. november 2. napján kihirdettem.

                                                                                                             dr. Nagy Gábor

                                                                                                                      jegyző