Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015 (XI.27..) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 01. 14

Sülysáp Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések


  1. §


  1. Az e rendeletben foglalt rendelkezések a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben (a továbbiakban: Htv.) meghatározott adóalanyokra és adótárgyakra terjednek ki.
  2. Sülysáp Város közigazgatási területén a következő helyi adók kerültek bevezetésre 2007. január 1-jével:
    1. építményadó,
    2. telekadó,
    3. helyi iparűzési adó.


  1. Építményadó


  1. §


  1. Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.
  2. Az adó évi mértéke 50 Ft/m2 az (1) bekezdés szerint számított adóalapra vetítve.


  1. Telekadó


  1. §


  1. Az adó alapja a telek m2-ben számított területe.
  2. Az adó évi mértéke 40 Ft/m2 az (1) bekezdés szerint számított adóalapra vetítve, de adótárgyanként legfeljebb 20.000 Ft.


  1. Helyi iparűzési adó


  1. §


  1. Az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke 1,7 %.
  2. Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke
    1. építőipari tevékenység esetén 5.000 Ft / naptári nap,
    2. egyéb iparűzési tevékenység esetén 1.500 Ft / naptári nap,


  1. Kedvezmények, mentességek


  1. §


  1. Lakóingatlana vonatkozásában 50 % építményadó kedvezmény illeti meg azt a magánszemélyt, aki
    1. 70. életévét a tárgyi adóévet megelőzően betöltötte,
    2. jövedelme kizárólag öregségi nyugellátásból vagy egyéb szociális ellátásból származik,
    3. egyéb lakóingatlannal nem rendelkezik,
    4. a kedvezménnyel érintett ingatlanban életvitelszerűen és egyedül él.
  2. Mentes az építményadó megfizetése alól az a magánszemély, akinek – a (1) bekezdésben foglalt feltételek teljesülésén túl – az adóévet megelőző évben az igazolt jövedelme nem haladta meg a havi öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét.
  3. Mentes a telekadó alól az építési tilalom alatt álló telek a tilalom ideje alatt.
  4. A helyi iparűzési adó vonatkozásában, kizárólag a helyi területi ellátási kötelezettségéből eredő háziorvosi tevékenységével összefüggésben 50 % adókedvezmény illeti meg a háziorvosi szolgáltatót (háziorvos, gyermekorvos, fogorvos), ha annak vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.
  5. Nem jogosult adókedvezményre vagy -mentességre az az adóalany
    1. akinek az adóév első napján hátralékos köztartozása van,
    2. akinek az adóév első napján Sülysáp Város Önkormányzatával, annak szerveivel, intézményeivel (a továbbiakban együttesen: önkormányzat) szemben lejárt tartozása, így különösen ingatlan vételár hátraléka, lakbér-, egyéb bérleti díj, intézményi (étkezési) térítési díj, közterület használati díj tartozása, az önkormányzat általi termékértékesítéshez vagy szolgáltatásnyújtásához kapcsolódó egyéb tartozása, az önkormányzattal kötött bármiféle szerződés teljesítésében elmaradása áll fenn;
    3. akit a tárgyévet megelőző évben jogerősen közigazgatási bírsággal sújtottak.


  1. §


  1. A helyi adókedvezményről az adóhatóság az adózó által szolgáltatott adatok alapján az adózó bevallása alapján dönt.
  2. A kedvezmény attól az adóévtől kezdődően vehető igénybe, amelytől arra az adózó jogosulttá válik és jogosultságát az önkormányzati adóhatóság felé igazolja. Korábbi adóévekre visszamenőlegesen a jogosultság nem igazolható.
  3. Az az adóalany, aki a helyi adókkal, kedvezményekkel, mentességekkel kapcsolatosan valótlan, megtévesztő vagy szándékosan hiányos tartalmú nyilatkozatot tesz, három évig nem részesülhet semmiféle helyi adókedvezményben.


  1. A helyi adókötelezettség teljesítése


  1. §


  1. A helyi adók megfizetése évente két egyenlő részletben teljesíthető pótlékmentesen:
    1. első részlet március hó 15. napjáig,
    2. második részlet szeptember hó 15. napjáig.
  2. Az adót banki átutalással vagy postai csekk útján kell megfizetni.


  1. §


  1. A helyi adókkal kapcsolatos ügyintézés papír alapon, illetve az önkormányzat honlapján (http://www.sulysap.hu) közzétett módon és időponttól elektronikus úton is teljesíthető. Az adózó adószámlája adataihoz az önkormányzat által közzétett módon és időponttól elektronikus úton is hozzáférhet.
  2. Az önkormányzati adóhatóság az egyes helyi adókötelezettségekkel kapcsolatos bevallások és bejelentések megtételéhez nyomtatványokat és elektronikus űrlapokat rendszeresít. Az elektronikusan beadható űrlapokat az adóhatóság az E-ügyintézési rendszer felületén teszi közzé.
  3. Az űrlapok kitöltése és benyújtása az E-ügyintézési rendszeren keresztül történik. A rendszer elérhetőségét az önkormányzati adóhatóság az önkormányzat honlapján teszi közzé. Az E-ügyintézési rendszerben benyújtott elektronikus űrlapok az adóhatóság honlapján közzétett nyomtatványok papír alapon való benyújtásával azonos értékűnek minősülnek.
  4. Amennyiben az adózó helyett annak képviselője jár el, úgy legkésőbb az első elektronikus ügyintézés időpontját megelőző munkanapon az erre rendszeresített nyomtatványon köteles bejelenteni képviseleti jogosultságát az adóhatósághoz, illetve azt, hogy a képviseleti jogosultság tartalma mely adókötelezettségekre terjed ki. A képviseleti jogosultság igazolásának hiányában a képviselő által tett cselekményekhez joghatás nem fűződik.
  5. E rendelet alkalmazásában
    1. Elektronikus űrlap: az adóhatóság által rendszeresített, adókötelezettség teljesítését segítő dokumentum.
    2. E-ügyintézési rendszer: a hatósági ügyintézés elektronikus formája, amely az elektronikus úton benyújtott kérelemnek a fogadását továbbá az ügyfelek nem közhiteles tájékoztatását teszi lehetővé.
    3. Ügyfélkapu: a magyar kormányzat elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere, mely a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon található. Biztosítja, hogy felhasználói a személyazonosság igazolása mellett egyszeri belépéssel biztonságosan kapcsolatba léphessenek elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel.


  1. Záró rendelkezések


  1. §


  1. Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Htv. és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) előírásit kell alkalmazni.
  2. Ez a rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba.
  3. Hatályát veszti az önkormányzat illetékességi területén alkalmazott helyi adókról szóló szóló 25/2006. (XII. 18.) önkormányzati rendelet.


Sülysáp, 2015. november 26.





                          Horinka László                                                  dr. Tóth Krisztina

                            polgármester                                                             jegyző