Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2015 (IX.29.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről szóló 9/2011.(IV.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 09. 30- 2016. 03. 31




Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. §-ának (1)-(2) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. §-ában, 31. § (2) bekezdésében, 34. §-ának (1) és (3) bekezdésében, 36. §-ában, 54. §-ának (1) bekezdésében, 58. §-ának (2) bekezdésében, valamint a 84. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A lakások és helyiségek bérletéről szóló 9/2011.(IV.1.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 29. §  helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. Az Önkormányzat tulajdonát képező lakások elidegenítése esetében az önkormányzat az Ltv. 49. §-a szerinti elővásárlásra jogosultakat írásos ajánlattal keresi meg. Az ajánlatának tartalmaznia kell:
  1. a bérlakás legfontosabb ingatlan-nyilvántartási adatait címét, helyrajzi számát, szoba számát, alapterületét, komfortfokozatát,
  2. a bérlakás vételárát és vételár kialakításánál figyelembe vett tényezőket,
  3. a fizetési feltételeket, továbbá
  4. tájékoztatást arról, hogy a bérlő elővásárlási jogával csak abban az esetben élhet, ha lakbértartozása nincs, illetve azt az ajánlati kötöttség időtartama alatt rendezi.


  1. Az ajánlati kötöttség időtartama az ajánlat kézhezvételtől számított 20. nap, mely időtartam alatt - elfogadó nyilatkozat tételével - élhet a bérlő, bérlőtárs, társbérlő illetőleg az ő írásos hozzájárulásával egyenesági rokona, örökbefogadott gyermeke az elővásárlási jogával.


  1. Az ingatlan vételárát az ingatlanforgalmi értékbecslésben megállapított forgalmi érték összegében kell meghatározni.


  1. A vevő kérelmére az Önkormányzat maximum 15 évi részletfizetés lehetőségét és a szerződés megkötésekor a vételár 20 %-nak egyösszegű befizetését biztosítja. Részletfizetés esetén a törlesztés havi egyenlő részletekben történik.


  1. A bérbeadó a vevő részére a megállapított vételárból további
    1. 20 % kedvezményt biztosít, ha az adásvételi szerződés megkötésekor egy összegben, vagy
    2. 10 % kedvezményt biztosít, - a vételár 20 %-nak a szerződéssel egyidejűleg történő egyösszegű befizetését követően - ha adásvételi szerződés megkötését követő 5 éven belül megfizeti a teljes vételárat.


  1. A (4) valamint az (5) b) pontban foglaltak esetében a szerződés megkötésével egyidőben történő első vételárrészlet megfizetését követően a fennmaradó vételárhátralékra a vevő évente a tárgyév december 15-ig, a tárgyév első napján érvényes jegybanki alapkamatnak megfelelő mértékű kamatot köteles fizetni.


  1. Részletfizetés esetén az Önkormányzat javára az ingatlan-nyilvántartásba a vételárhátralék és járulékai erejéig jelzálogot, a vételár teljes megfizetésének időtartamáig pedig elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni.


  1. A szerződéskötés költsége az elővásárlási jogosultságtól függetlenül, minden esetben a vevőt terheli.


2. §


A Rendelet 30. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. Az önkormányzat tulajdonát képező és a vagyonrendeletben meghatározott törzsvagyonba nem tartozó és elővásárlási joggal nem érintett üresen álló lakás, a mindenkori forgalmi értékén, - amit ingatlanforgalmi szakértő értékbecslése támaszt alá - nyilvános pályázat útján vagy árverésen kell értékesíteni, ha a Képviselő-testület azt arra kijelöli.


  1. Az adásvételi szerződés megkötésére a Polgármester jogosult. A vevő a vételárat egy összegben az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg készpénzben fizetheti meg.


  1. Az önkormányzat tulajdonát képező helyiség elidegenítésének feltételeit Dévaványa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által meghozott az önkormányzati vagyonról és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi rendelkezési jog gyakorlásáról szóló 8/2011.(IV.1.) önkormányzati rendelet tartalmazza.


3. §


Ez a rendelet 2015. szeptember 30-án lép hatályba.