Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2015/(V.27.) önkormányzati rendelete

A Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat a tulajdonában álló bérlakások elidegenítésének feltételeiről szóló 40/2007. (X.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 05. 28- 2015. 05. 27

Belváros-Lipótváros, Budapest Főváros V. kerület Képviselő-testülete 17/2015. (V. 27.) önkormányzati rendelete

A Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat a tulajdonában álló bérlakások elidegenítésének feltételeiről szóló 40/2007. (X.19.) önkormányzati rendelet módosításáról


BELVÁROS-LIPÓTVÁROS, BUDAPEST FŐVÁROS V. KERÜLET ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE A LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK BÉRLETÉRE, VALAMINT AZ ELIDEGENÍTÉSÜKRE VONATKOZÓ EGYES SZABÁLYOKRÓL SZÓLÓ 1993. ÉVI LXXVIII. TÖRVÉNY 54 §-ÁBAN KAPOTT FELHATALMAZÁS ALAPJÁN AZ ALAPTÖRVÉNY 32. CIKK (1) BEKEZDÉSÉNEK A) PONTJÁBAN A  MAGYARORSZÁG HELYI ÖNKORMÁNYZATAIRÓL SZÓLÓ 2011. ÉVI CLXXXIX. TÖRVÉNY 13. § (1) BEKEZDÉS 9. PONTJÁBAN MEGHATÁROZOTT FELADATKÖRBEN ELJÁRVA A KÖVETKEZŐKET RENDELI EL:


  1. §


  1. Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat tulajdonában álló bérlakások elidegenítésének feltételeiről szóló 40/2007. (X.19.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 6. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 „(4) Az önkormányzati lakásra bérlő által benyújtott elidegenítési kérelem elbírálása során a Bizottság vizsgálja, hogy a bérlő milyen besorolású bérleti díjat fizet, illetve, hogy hátralékkal rendelkezik-e.”


  1. A Rendelet 6. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Szociális lakbér és kedvezményeslakbér fizetése esetén nem idegeníthető el a lakás. Piaci lakbér fizetése esetén bérlőnek legalább két év időtartam bérleti jogviszonnyal kell rendelkezni a kérelem benyújtásakor a megvásárolni kívánt lakásban. A szociális lakbért és a kedvezményes lakbért fizetőnek vállalnia kell, hogy két éven keresztül piaci lakbért fizet és csak ezt követően nyújthat be ismételten vételi kérelmet.”


  1. §


A Rendelet 7. § -a helyébe a következő rendelkezés lép:


„Vételár”


„7. §


  1. A lakás vételára - a jelen rendeletben foglalt kivételekkel- a lakás forgalmi értékének 75 %-a. A lakás vételára a forgalmi érték 90 %-a, amennyiben a lakás, olyan épületben található, amely épületen az adásvételi szerződés megkötését megelőző 5 éven belül teljes felújítási munkát végeztek A felújítási munkák elvégzését jogerős és végrehajtható használatba vételi engedéllyel igazolni kell.
  2. Olyan lakás elidegenítése esetében, amelybe a bérlő lakáscsere útján került és az Önkormányzat számára megfizette a két lakás forgalmi értékkülönbözetének jogszabály szerint megállapított %-os mértékét, a vételár a forgalmi érték 30 %-a. Ezen esetben a vételár meghatározásánál a 7.§ (1) bekezdésének rendelkezéseit nem kell alkalmazni.
  3. Ha az elidegenítés tárgyát képező lakás olyan műemléki védettségű épületben van, ahol 2012. december 31-éig a kultúráért felelős miniszter a lakások elidegenítésének feltételeként az épületet is érintő felújítási kötelezettséget írt elő, és a Képviselő-testület döntésével 2014. december 31. napjáig elidegenítésre kijelölte az épületben található lakásokat, akkor a lakások vételára 7. § (4)-(9) bekezdésekben meghatározott kedvezményes vételár, amennyiben a bérlő vételi kérelmét 2016. május 31. napjáig a Hivatalhoz benyújtotta és bérleti jogviszonya 2015. január 1. napját megelőzően jött létre.
  4. A lakás vételára a lakás forgalmi értékének 15 %-a az alábbi feltételek együttes fennállása esetén
  1. az elidegenítés tárgyát képező lakás olyan műemléki védettségű épületben van, ahol 2012. december 31-éig a kultúráért felelős miniszter a lakások elidegenítésének feltételeként az épületet is érintő felújítási kötelezettséget írt elő,
  2. a lakás bérlője vagy a rendelet 3.§-ában felsorolt jogosult vállalja, hogy a lakást az adásvételi szerződés megkötését követően 5 évig nem idegeníti el

ca.) a bérlő bérleti jogviszonya 1996. június 30-a előtt jött létre vagy a bérlő a Lakástörvény alapján bérleti jogviszonyt folytatóként 1996. június 30-a után vált bérlővé, de 1996. június 30-a előtt életvitelszerűen a bérleményben lakott, mint az előző bérlő által a bérbeadó engedélye nélkül befogadható személy) vagy

cb.) a bérlő a Lakástörvény alapján bérleti jogviszony folytatóként az Önkormányzat által jóváhagyott tartási szerződésben foglaltak alapján vált bérlővé, amennyiben felek által kötött tartási szerződéshez az Önkormányzat 1996. június 30. napját megelőzően hozzájárult.

  1. A lakás vételára a lakás forgalmi értékének 30 %-a az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:
  1. az elidegenítés tárgyát képező lakás olyan műemléki védettségű épületben van, ahol 2012. december 31-éig a kultúráért felelős miniszter a lakások elidegenítésének feltételeként az épületet is érintő felújítási kötelezettséget írt elő,
  2. a lakás bérlője vagy a rendelet 3.§-ában felsorolt jogosult vállalja, hogy a lakást az adásvételi szerződés megkötését követően 5 évig nem idegeníti el,

c.)

ca.) a bérlő bérleti jogviszonya 1996. június 30. napját követően, de 2005. május 5. napját megelőzően jött létre vagy a bérlő a Lakástörvény alapján bérleti jogviszonyt folytatóként 2005. május 4. napja után vált bérlővé, de 2005. május 5. napját megelőzően életvitelszerűen a bérleményben lakott, mint az előző bérlő által a bérbeadó engedélye nélkül befogadható személy, vagy

cb.) a bérlő a Lakástörvény alapján bérleti jogviszony folytatóként az Önkormányzat által jóváhagyott tartási szerződésben foglaltak alapján vált bérlővé, amennyiben a felek által kötött tartási szerződéshez az Önkormányzat 2005. május 4. napját megelőzően, de 1996. június 30. napját követően hozzájárult.

  1. Ha az elidegenítés tárgyát képező lakás olyan műemléki védettségű épületben van, ahol 2012. december 31-éig a kultúráért felelős miniszter a lakások elidegenítésének feltételeként az épületet is érintő felújítási kötelezettséget írt elő, a lakás vételára a lakás forgalmi értékének 75 %-a az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:
  1. a lakás bérlője vagy a rendelet 3.§-ában felsorolt jogosult vállalja, hogy a lakást az adásvételi szerződés megkötését követően 5 évig nem idegeníti el,
  2. a  bérlő bérleti jogviszonya 2005. május 4. napja után jött létre, kivéve a 7.§ (4) bekezdés c.) pontjában és a 7.§ (5) bekezdés c) pontjában foglalt eseteket.

(7) A (4)- (6) bekezdésben szabályozott esetekben 5 évre elidegenítési tilalmat kell az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetni.

(8) A felújítási, átalakítási kötelezettséggel bérbe adott lakások elidegenítésére, ha a lakás olyan műemléki védettségű épületben van, ahol 2012. december 31-éig a kultúráért felelős miniszter a lakások elidegenítésének feltételeként az épületet is érintő felújítási kötelezettséget írt elő a rendelet 7.§ (7) bekezdés, 17.§ és 17/A. §-ában szereplő szabályokat kell alkalmazni.

(9) Ha az elidegenítés tárgyát képező lakás olyan műemléki védettségű épületben van, ahol 2012. december 31-éig a kultúráért felelős miniszter a lakások elidegenítésének feltételeként az épületet is érintő felújítási kötelezettséget írt elő, és a Képviselő-testület döntésével 2014. december 31. napjáig elidegenítésre kijelölte az épületben található lakásokat, a bérlő kérelmére a Képviselő-testület – a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság és a Szociális és Egészségügyi Bizottság javaslatára – engedélyezheti a lakásban eltöltött jóhiszemű, jogcím nélküli tartózkodás időtartamának bérleti jogviszonyba történő beszámítását.


  1. §


A Rendelet 15. § -a helyébe a következő rendelkezés lép:


„Döntési jogosultság

„15.§ (1) A társasházakban lévő önkormányzati tulajdonú lakásokra a 3.§ (1) bekezdésében meghatározott bérlők és jogosultak, a bérlőkijelölési jog gyakorlója által beadott írásbeli vételi kérelmeket a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság bírálja el.

(2) Az önkormányzati bérlakás elidegenítésének feltételei különösen az alábbiak:

- a bérlőnek a kérelmének benyújtását megelőző 3 éven belül ne legyen 6 hónapot meghaladó lakbértartozása;

- a bérlőnek ne legyen az Önkormányzattal szemben lejárt adótartozása, vagy az Önkormányzatnak más jogviszonyból eredően fennálló lejárt követelése a bérlővel szemben;

- bérlő járuljon hozzá, hogy az adásvétellel egyidejűleg az Önkormányzat javára 5 éves időtartamra elidegenítési tilalom kerüljön bejegyzésre az eladott lakásra.

A vételi kérelemben a kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a vételár megfizetését 25 éves kamatmentes részletekben kívánja teljesíteni. Elutasított lakásvásárlási kérelem az utolsó döntéstől számított egy éven belül ismételten nem tárgyalható.”


  1. §


  1. A Rendelet 16. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A bérlő a Polgári Törvénykönyvben meghatározott közeli hozzátartozójától kapott saját jogú kárpótlási jegyet is felhasználhatja névértékben a lakás megvásárlása során.”



  1. §


(1) A Rendelet 19. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) Ha a korábbi társbérleti lakásnak az Önkormányzaton kívül több társtulajdonosa is van és a tulajdonostársak között a megegyezés nem jön létre, a Polgári Törvénykönyv szabályait kell alkalmazni.”


(2) A Rendelet 19. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(7) Ha volt társbérleti lakásban kialakult közös tulajdon nem szüntethető meg, Polgári Törvénykönyv szerint kell eljárni.”


  1. §



A Rendelet 26. §-ahelyébe a következő rendelkezés lép:


(1) A részletfizetésre vásárolt lakásoknál, a hátralék egyösszegű kifizetése esetén adandó árengedmény megállapításnál a hátralék egyösszegű kifizetésekor hatályban lévő rendelkezéseket kell alkalmazni,amennyiben az a vevőre kedvezőbb fizetési feltételeket állapít meg.

(2) Ha a kérelem tárgyát képező lakás olyan műemléki védettségű épületben van, ahol 2012. december 31-éig a kultúráért felelős miniszter a lakások elidegenítésének feltételeként az épületet is érintő felújítási kötelezettséget írt elő, és a Képviselő-testület döntésével 2014. december 31. napjáig elidegenítésre kijelölte az épületben található lakásokat, akkor ezen lakás adásvételi szerződésének módosítását kérelemre engedélyezheti a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság, amennyiben a hatályban lévő rendelkezések a vevőre kedvezőbb fizetési feltételeket állapítanak meg.”



  1. Záró rendelkezések


(1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.



Szentgyörgyvölgyi Péter                              Dr. Sélley Zoltán

polgármester                                                        jegyző




Kihirdetési záradék:

A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2015.május 27. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartalma 30 nap.


    Dr. Sélley Zoltán

jegyző



INDOKLÁS



1. §


A módosítás az önkormányzati bérlakások elidegenítési kérelem elbírálása során vizsgálandó szempontokat pontosítja, illetve a (2) bekezdés a különböző típusú lakbérek fizetése esetén alkalmazható elidegenítési szabályokat szigorítja.

2.§

A módosítás az elidegenítésre kijelölt műemléki épületek megvásárlása esetén alkalmazható szabályokat módosítja.

3.§

A módosítás az önkormányzati bérlakások elidegenítésének feltételeit módosítja.

4. - 5. §

A módosítás átvezeti a Rendeleten a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépéséből eredő rendelkezéseket.

6. §

A módosítás megteremti annak a lehetőségét, hogy a korábban eladott műemléki lakások adásvételi szerződése módosítható legyen a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság döntése alapján, amennyiben az új rendelkezések a vevőre kedvezőbb fizetési feltételeket állapít meg.

7.§

A rendelet hatálybalépéséről szóló rendelkezéseket tartalmazza.