Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 17/2015. (V.7.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2022. 06. 01

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 17/2015. (V.7.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

2022.06.01.

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § (1) Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése annak érdekében, hogy a települési környezet tisztaságával, a köztisztasággal, valamint a környezetvédelemmel és vízgazdálkodással kapcsolatos feladatait teljesítse és érvényesítse, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére helyi közszolgáltatást szervez és e tevékenységek ellátásáról helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével kapcsolatos helyi közszolgáltatás kötelező igénybevételének célja a települési környezet tisztaságával, köztisztasággal vízgazdálkodással valamint a természeti környezet védelmével összefüggésben e tevékenységek kiszámítható, biztonságos és ellenőrizhető ellátása.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás Érd Megyei Jogú Város egész közigazgatási területére kiterjed.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező közszolgáltatás a közműves ivóvíz ellátással rendelkező ingatlan tulajdonosánál, birtokosánál, vagyonkezelőjénél vagy egyéb jogcímen használójánál, tulajdonosi közösségénél (továbbiakban: ingatlantulajdonos) keletkező, közüzemi csatornahálózatba, vagy a helyben való engedélyezett módon történő tisztítás után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz rendszeres begyűjtésére, szállítására és a kijelölt helyen ártalmatlanítás céljából történő átadására terjed ki.

(3) A város közigazgatási határán belül lévő, közüzemi ivóvízzel el nem látott ingatlanokon keletkező háztartási szennyvizet is az e rendeletben megjelölt, a szennyvíz átvételére köteles helyen, a Közszolgáltató szolgáltatásának igénybevételével kell elhelyezni.

(4)1 Érd Megyei Jogú Város egész közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás teljesítését kizárólagos joggal az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Közszolgáltató) látja el.

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: a közüzemi csatornahálózatba el nem vezetett szennyvíz, amely emberi tartózkodásra alkalmas ingatlanok szennyvíztároló létesítményeinek és egyéb helyi közműpótló berendezéseinek ürítéséből, továbbá a gazdasági, de nem termelési, technológiai eredetű tevékenységből származik,

2. Ártalmatlanító hely: jelen rendeletben meghatározott szennyvíztisztító telep fogadó műtárgya;

3. Közműpótló létesítmény: az ingatlanon keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására alkalmas, ingatlanon elhelyezett műtárgy, vagy akna;

4. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatás: az ingatlantulajdonos ingatlanán keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére az Önkormányzat által szervezett és működtetett gyűjtési, szállítási, és ártalmatlanítási tevékenységek együttes megnevezése;

5. Közszolgáltatási díj: a rendelet hatálya alá tartozó közszolgáltatásért az ingatlantulajdonos által a Közszolgáltatónak fizetendő, e rendeletben meghatározott díj.

6. Kiszállási költség: a Közszolgáltató által nem kezelhető szennyvíz elszállításának igénybevétele iránti bejelentés, illetve utóbb igénybe nem vett szolgáltatás iránti bejelentés miatt jelentkező többletköltség.

4. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésével kapcsolatos kötelezettség

4. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet csak a (2) bekezdés szerinti szennyvíztisztító telepen szabad elhelyezni, leereszteni és ártalmatlanítani.

(2) Ártalmatlanító hely: Fővárosi Csatornázási Művek által megjelölt Hunyadi János utcai leürítő hely, valamint az Érdi Szennyvíztisztító Telep (Érd, 26249 hrsz.).

5. Az Önkormányzat közszolgáltatással összefüggő kötelezettségei

5. § (1) Az Önkormányzat köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás megszervezésére és fenntartására.

(2) Az Önkormányzat feladata a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás tekintetében különösen:

a) a közszolgáltatás körébe tartozó háztartási szennyvíz rendszeres begyűjtésének, elszállításának, és ártalmatlanításának megszervezése,

b) a közszolgáltatás ellátására a mindenkor hatályos magasabb szintű jogszabályoknak megfelelően a Közszolgáltató kiválasztása, a Közszolgáltatóval a közszolgáltatási szerződés megkötése,

c) az ártalmatlanító helyek megállapítása,

d) a közszolgáltatás díjának és a díjfizetés rendjének megállapítása,

e) a Közszolgáltató által nyújtott közszolgáltatás hatékony és folyamatos ellátásához a Közszolgáltató számára szükséges információk rendelkezésre bocsátása.

II. Fejezet

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás

6. A közszolgáltatási szerződés, a közszolgáltatás ellátásának rendje, módja

6. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló helyi közszolgáltatással kapcsolatosan az ingatlantulajdonos és a 2. § (4) bekezdése szerinti Közszolgáltató között a közszolgáltatás megrendelésével vagy igénybevételével szerződéses jogviszony jön létre (a továbbiakban: Közszolgáltatási szerződés).

(2) A Közszolgáltatási szerződésben meg kell határozni:

a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,

b) a szerződés tárgyát,

c) a Közszolgáltatással érintett ingatlan címét,

d) a Közszolgáltatás igénybevételének napját,

e) a felek jogait és kötelezettségeit,

f) a Közszolgáltatási díjat, számlázásának, a számla kiegyenlítésének módját, határidejét,

g) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit,

h) az irányadó jogszabályok meghatározását.

(3) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a Közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni, vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.

(4) A Közszolgáltató az ingatlantulajdonos bejelentése alapján, a vele egyeztetett időpontban köteles a közszolgáltatást nyújtani.

(5) A közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a Közszolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt – írásban értesíteni köteles.

7. A közszolgáltatás kötelező igénybevétele, az ingatlantulajdonos jogai, kötelezettségei

7. § (1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatást köteles igénybe venni, ha ingatlanán háztartási szennyvíz keletkezik és gyűlik össze. Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló igényét bejelenteni a Közszolgáltatónak.

(2) Az ingatlan tulajdonosa kizárólag e rendelet 2. § (4) bekezdésében kijelölt Közszolgáltató szolgáltatását veheti igénybe.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizét a Közszolgáltatónak átadni, és részére a jelen rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.

8. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, vagy onnan származó, az ideiglenes tárolásra szolgáló közműpótló létesítmények ürítéséből származó háztartási szennyvizet a környezetvédelmi és a közegészségügyi előírások, illetve a vízgazdálkodási hatósági előírások szerint gyűjteni, valamint átadni.

(2) Közműpótlóba csak háztartási vagy összetételében háztartási jellegű szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző, vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az ideiglenesen tárolt háztartási szennyvíz mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a város természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani az ingatlanon a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.

9. § (1) A beépítetlen és a nem használt ingatlan tulajdonosa mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha ingatlanán nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz nem keletkezik, és - amennyiben az ingatlan közüzemi ivóvízzel ellátott - az előző évi éves vízfogyasztás a 3 m3-t nem érte el. Az ingatlantulajdonos a mentesülés alapjául szolgáló tényeket tárgyév január 31-ig írásban bejelenti a Közszolgáltatónak.

(2) Az üdülőingatlanok, valamint az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosai a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatást igény szerint, de lagalább kétévente kötelesek igénybe venni.

(3)2 Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás végzésével kapcsolatos kifogás esetén panaszt tehet a Közszolgáltatónál, illetve amennyiben intézkedés nem történik, a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Beruházási Főosztályán.

8. A Közszolgáltató közszolgáltatással összefüggő jogai és kötelezettségei

10. § (1) A Közszolgáltató - munkaszüneti napra eső teljesítési határidő kivételével - mindenkor köteles a tulajdonos bejelentésétől számított 48 órán belül a szolgáltatást elvégezni. Egybefüggő munkaszüneti napok esetén a Közszolgáltató köteles az egyedi megrendelést az első munkanapon teljesíteni.

(2) A Közszolgáltató a rendkívüli kárelhárítás körében munkaszüneti napon is köteles teljesíteni.

(3) A Közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve:

a) ha abban veszélyes hulladéknak minősülő anyag található,

b) ha ismeretlen eredetű, összetételű a szennyvíz, annak veszélytelensége megállapításáig,

c) ha a szennyvíz a kijelölt ártalmatlanító helyen szennyvízelvezető törzshálózatban, vagy szennyvízelvezető műben nem helyezhető el.

11. § (1) A Közszolgáltató köteles az általa begyűjtött szennyvíz eredetét igazolni és az erre vonatkozó iratokat öt évig megőrizni.

(2) A Közszolgáltatónak a tevékenység ellátása során rendelkeznie kell a város közigazgatási területén működő, a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezettel, valamint a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszerrel.

(3) A gyűjtésre és szállításra használt eszközön az üzemeltető cégjelzését, illetve nevét és címét az alapszíntől eltérő színű, jól olvasható betűnagyságú felirattal fel kell tüntetni.

(4) A Közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésével összefüggő nyilvántartást oly módon köteles kialakítani, hogy az ártalmatlanítóhelyen ténylegesen elhelyezett szennyvíz mennyisége, minősége és származási helye pontosan megállapítható legyen.

12. § (1) A szennyvíz elszállítása során a Közszolgáltató köteles gondossággal eljárni a tekintetben, hogy a szennyvíz a szállítójárműbe történő ürítésekor, illetőleg a szállítás folyamán ne okozzon szennyezést és más környezetterhelést ne idézzen elő. Szállításból eredő szennyeződés esetén a terület szennyeződésmentesítéséről, fertőtlenítéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról a Közszolgáltató köteles gondoskodni.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet csak a jelen rendelet szerinti ártalmatlanító helyen szabad leereszteni és ártalmatlanítani.

9. Adatszolgáltatási- és nyilvántartási kötelezettség

13. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltatónak nyolc napon belül bejelenteni személyes adatait (a közszolgáltatást igénybevevő neve, születési helye és ideje, anyja neve, lakcíme), ha tulajdonosváltozás, vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik. A gazdálkodó szervezet köteles a Közszolgáltató rendelkezésére bocsátani a közszolgáltatást igénybe vevő nevét, székhelyét, adószámát, a cégbírósági bejegyzés számát, továbbá a közszolgáltatás igénybevételének a helyét, valamint a számlázási címét.

(2) A Közszolgáltató az ingatlantulajdonos személyes adatainak kezelése során az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően köteles eljárni. A Közszolgáltató a nyílvántartott személyes adatokat kizárólag a Közszolgáltatás ellátása érdekében, azzal összefüggő jogai érvényesítésével kapcsolatban jogosult kezelni.

(3) Azon ingatlantulajdonosok esetében, akik a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizüket a Közszolgáltatónak adják át, a szennyvíz nyilvántartásáról külön jogszabályban meghatározottak szerint a Közszolgáltató gondoskodik.

10. Gazdálkodó szervezetekre vonatkozó egyéb rendelkezések

14. § (1) Az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásban bejegyzett székhelyéül, telephelyéül, vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíztől elkülönítetten gyűjteni és arra a helyi közszolgáltatást igénybe venni.

(2) A gazdálkodó szervezet az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozóan köteles a helyi közszolgáltatást igénybe venni.

(3) A gazdálkodó szervezet a közszolgáltatás teljesítésére a Közszolgáltatóval írásbeli szerződést köt. A gazdálkodó szervezet a szerződést írásban, 30 napos határidővel és csak abban az esetben mondhatja fel, ha megszűnt a város közigazgatási területén gazdasági tevékenysége, amellyel összefüggésben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvize keletkezett.

11. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatás díja és megfizetésének rendje

15. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásért az ingatlan tulajdonosa közszolgáltatási díjat köteles fizetni.

(2) A közszolgáltatási díjat az Önkormányzat a hatályos jogszabályokban foglaltak szerint – kéttényezős díjmegállapítást alkalmazva – állapítja meg. A kéttényezős közszolgáltatási díj alapdíjból és ürítési díjból áll. Az alkalmazható közszolgáltatási díj legmagasabb mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A közszolgáltatási díjat az általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtételek alapján, legalább egyéves díjfizetési időszakra kell meghatározni.

(4) A közszolgáltatási díjat úgy kell meghatározni, hogy a Közszolgáltató hatékony működéséhez szükséges folyamatos ráfordítások, ezen belül a begyűjtés költségei megtérülésének, valamint a közszolgáltatás fejleszthető fenntartásához szükséges költségek és ráfordítások fedezetének biztosítására alkalmas legyen, és ösztönözzön a közszolgáltatás biztonságos és legkisebb költségű ellátására, a közszolgáltató kapacitásának hatékony kihasználására.

(5) Ha a közszolgáltatás díját az Önkormányzat a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényben meghatározott rendelkezések alapján számított díjnál alacsonyabb mértékben állapítja meg díjkedvezmény alkalmazásával, a különbséget díjkompenzáció formájában köteles a Közszolgáltatónak megtéríteni.

16. § (1) A közszolgáltatási alapdíjat a közműves szennyvízcsatorna hálózatra rácsatlakozással nem rendelkező nem természetes személy ingatlantulajdonosok a Közszolgáltató által havonta megküldött számla ellenében kötelesek díjbefizetési utalványon, vagy átutalással megfizetni, az abban feltüntetett határidőn belül. A közszolgáltatási ürítési díjról a Közszolgáltató vagy megbízottja vízfogyasztói kódot tartalmazó számlát állít ki, melyet a közszolgáltatást igénybe vevő lakosság (természetes személy ingatlantulajdonos) a közszolgáltatás teljesítését követően azonnal, gazdálkodó szervezet (nem természetes személy ingatlantulajdonos) tizenöt napon belül köteles kiegyenlíteni. Tizenöt napon túli kiegyenlítés esetén a Közszolgáltató a megfizetni elmulasztott összeg után a Polgári Törvénykönyv által meghatározott mértékű késedelmi kamatot számít fel.

(2) A kötelező közszolgáltatás díját tartalmazó számla szolgáltatással összefüggő adataival kapcsolatban a tulajdonos a Közszolgáltatónál, a számlázással kapcsolatban pedig a díj beszedőjénél (a Közszolgáltató megbízottjánál) írásban kifogást emelhet. A kifogásnak a kötelezettség teljesítésére halasztó hatálya nincs.

(3) Az írásban tett kifogásra a Közszolgáltató vagy megbízottja – egyet nem értése esetén is – a kézhezvételtől számított 30 napon belül, írásban válaszolni köteles.

(4) Ha a túlszámlázást megállapító kifogásnak a Közszolgáltató vagy megbízottja helyt ad, a többletösszeget és időarányos kamatait visszafizeti, vagy a tulajdonos kérésére az esedékes díjfizetési kötelességbe beszámítja.

(5) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási alapdíj megfizetését az a nem természetes személy ingatlantulajdonos, aki a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a Közszolgáltató a közszolgáltatást felhívásban, vagy egyéb módon közzéteszi, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.

(6) A 10. § (3) bekezdésében foglalt esetekben a Közszolgáltatónak joga van az ingatlantulajdonos részére kiszállási díjat kiszámlázni, amit az ingatlantulajdonos a helyszínen a Közszolgáltató által kiállított számla ellenében köteles megfizetni.

(7) A szennyvízcsatornával el nem látott területeken a szennyvízcsatorna műszaki átadását követően további 3 hónapig az ingatlan tulajdonosa a csatornahálózattal el nem látott településrészekre meghatározott közszolgáltatási díjat jogosult fizetni.

17. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék és az azzal összefüggésben megállapított késedelmi kamat, valamint a behajtás egyéb költségei adók módjára behajtható köztartozásnak minősülnek.

III. Fejezet

Jogkövetkezmények

18. § (1) A jelen rendeletben meghatározott Közszolgáltatási tevékenység a vizgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényben foglaltak alapján a vízügyi hatóságnak történő bejelentés és nyilvántartásba vétel után végezhető. A Közszolgáltató, amennyiben tevékenységét a jogszabálytól vagy a bejelentésben foglaltaktól eltérő módon végzi, a vízügyi hatóság által kiszabható közszolgáltatási bírságot köteles fizetni.

(2) Annak az ingatlantulajdonosnak, aki a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos tevékenységét jogszabálytól eltérő módon végzi, külön jogszabályban foglaltak szerint közszolgáltatási bírság szabható ki. A közszolgáltatási bírságot a vízügyi hatóság szabja ki.

(3) A jelen rendeletben foglalt előírások betartásának elmulasztása esetén az ingatlantulajdonosokkal szemben a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben közigazgatási bírság, illetve helyszíni bírság szabható ki.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

19. § Ez a rendelet 2015. július 1-jén lép hatályba.

20. § Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

21. §3

22. §4

2

A 9. § (3) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 15/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 9. §-a szerint módosított szöveg.

3

Hatályát vesztette a Jat. 12. § (1)–(2) bekezdése alapján.

4

Hatályát vesztette a Jat. 12. § (1)–(2) bekezdése alapján.