Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2015. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtható szociális támogatásokról szóló 4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 11. 05- 2023. 02. 01

Sükösd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének

18/2015.(XI.4.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtható szociális támogatásokról szóló 4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról


Sükösd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pont, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 45.§-ban, a 26.§-ban a 32.§(4) g. pontban kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1.§ A Képviselő-testület a pénzben és természetben nyújtható szociális támogatásokról szóló 4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 3.§(1)-(3) bekezdését hatályon kívül helyezi és helyébe az alábbiakat lépteti:


„3.§ (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez az
önkormányzat települési támogatást nyújt (továbbiakban: lakhatási támogatás) annak a kérelmezőnek, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 300 %-át nem haladja meg, lakásfenntartási támogatásban nem részesül és a háztartás egyik tagjának sincs vagyona. A lakhatási támogatás a kérelem beérkezése hónapjának 1. napjától egy évre állapítható meg. Egy ingatlan kiadásaira csak egy személy nyújthat be kérelmet.

(2)A lakhatási támogatásról első fokon a jegyző dönt.

(3)A lakhatási támogatás a jogosult közüzemi kiadásának kiegészítésére fordítható, melynek összege az öregségi nyugdíjminimum 200 %-át meg nem haladó jövedelem esetén 7000 Ft/hó, azt meghaladó esetben 6000 Ft/hó összegben természetbeni támogatásként kerül átutalásra a szolgáltatónak. E rendelet alkalmazásában közüzemi kiadás: villanyáram, gázfogyasztás, szemétszállítás kiadása.”



2.§ A Képviselő-testület a R.-t az alábbi 5/A §-al egészíti ki:



„Települési támogatás hulladékszállítási díjkompenzációra


5/A. §


 (1) A Képviselő-testület települési támogatást nyújt a 2015. évben a családban élő 55. életévet betöltő, illetve betöltött személy, az egyedül élő, valamint a legalább 40 %-ban egészségkárosodott személy (továbbiakban: rászorult) által lakott ingatlan hulladékszállítási díjának kompenzálására, ha

a) az ingatlan 2015. év első három negyedévének hulladékszállítási díját hiánytalanul megfizették, és

b) a rászorult háztartásában élők 2015. október havi egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum ötszörösét.

(2)  A hulladékszállítási díjkompenzációra irányuló kérelem 2015. november 30-ig nyújtható be, mely határidő jogvesztő. 

(3) A   jogosultnak   megállapított   hulladékszállítási díjkompenzáció összege megegyezik a 2015. évi negyedik negyedéves hulladékszállítási díjjal, melyet az önkormányzat 2015. december 31-ig közvetlenül utal a közszolgáltatónak.

(4) A hulladékszállítási díjkompenzációra vonatkozó kérelmet a Sükösdi Polgármesteri Hivatalba kell formanyomtatványon benyújtani, csatolni kell hozzá a rászorult 2015. október havi jövedelmének, valamint egészségkárosodott esetén, az állapot igazolását. 2015. első három negyedéves hulladékszállítási díjának megfizetését a közszolgáltató igazolja le.

(5) A hulladékszállítási díjkompenzáció kérelmekről első fokon a polgármester dönt.”



3.§ A Képviselő-testület a R. 6.§(2) bekezdését hatályon kívül helyezi, és helyébe az alábbiakat lépteti:


„6.§ (2) A rendkívüli települési támogatás- a tűzifa igénylés kivételével- akkor nyújtható, ha a kérelmező háztartásában az egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedülálló esetén annak 150 %-át nem haladja meg. Tűzifa igénylésekor a rendkívüli települési támogatás annak a lakosnak nyújtható, akinek háztartásában a kérelem benyújtását megelőző hóban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum négyszeresét.”


4. .§ A Képviselő-testület a R. 7.§(3) bekezdését hatályon kívül helyezi, és helyébe az alábbiakat lépteti:


„7.§ (3) A rendkívüli települési támogatás megállapítása a kamatmentes kölcsön, a tűzifa természetben történő biztosítása kivételével első fokon az önkormányzat Oktatási és szociális bizottságának hatásköre (továbbiakban: bizottság). A rendkívüli települési támogatás kamatmentes kölcsön és a tűzifa természetben történő biztosítása megállapításáról első fokon a polgármester dönt. A hatáskör gyakorlója fenntartja magának a jogot, hogy a rendkívüli települési támogatás felhasználását bármikor ellenőrizze.”



5. § A Képviselő-testület a R. 8.§(1) bekezdését hatályon kívül helyezi, és helyébe az alábbiakat lépteti:


„8.§ (1) A Képviselő-testület hivatalból pénzbeli családi szociális segélyben részesíti december 1-től következő év március 31-ig (továbbiakban: támogatási időszak) tartó időszakban a téli többletkiadások enyhítésére azt a családot, melyben 0 évestől legfeljebb 25 éves korú, önálló jövedelemmel nem rendelkező gyermeket nevelnek, ha az aktuális támogatási időszakban a család nem részesült tűzifa ellátásban.”


6.§ (1)A rendelet kihirdetését követő napon hatályba lép.

(2) A Képviselő-testület a R. 4.§-t hatályon kívül helyezi.

(3) A rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


Sükösd, 2015. október 28.




             Tamás Márta                                                              Bánné dr. Raffai Gyöngyi

              polgármester                                                                          jegyző




A rendelet kihirdetve:


Sükösd, 2015. november 4.                                                    Bánné dr. Raffai Gyöngyi

                                                                                                           jegyző


Mellékletek