Rózsafa Község Önkormányzat képviselő testületének 18/2015 (X.2.) önkormányzati rendelete

A földadóról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 01. 01

Rózsafa Község Önkormányzata Képviselő-testületének

18/2015. (X.02.) önkormányzati rendelete


A FÖLDADÓRÓL


Rózsafa Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogalkotói hatáskörében eljárva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, 1/A. § (1) bekezdésében, valamint 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


1. §


Az adókötelezettség


Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület, halastó művelési ágban nyilvántartott földrészlet (a továbbiakban: termőföld).


2. §


Az adó alanya


  1. Az adó alanya az a magánszemély, aki a naptári év első napján termőföld tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben a termőföldet vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult magánszemély az adó alanya.


  1. Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.


3. §


Az adó alapja


Az adó alapja a négyzetméterben számított alapterület.


4. §


Az adó mértéke


Az adó mértéke 1,- (Egy) Ft / m2.

5. §


Az adómentesség


Mentes az adó alól a tulajdonában lévő termőföld(ek) négyzetméterben számított alapterülete után legfeljebb 100.000 m2-ig az az adóalany, aki a lakcímbejelentés szabályai szerint nyilvántartásba vett lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkezik az önkormányzat illetékességi területén (állandó lakos), a földhivatal földművesként nyilvántartásba vette és állattartással foglalkozik.

6. §


Eljárási rendelkezések


  1. A földadót az adóalany önadózással állapítja meg az ingatlan-nyilvántartásban a tárgyév első napján nyilvántartott adatok alapján.


  1. A földadót évente két egyenlő részletben kell megfizetni. Az első részlet fizetési határideje minden év március 15., a második részlet fizetési határideje minden év szeptember 15. napja.


  1. A földadó bevezetésének évében az adóalany az év január 31. napjáig köteles az adó megállapításához szükséges valamennyi – az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon – adatot szolgáltatni az adott év január 1-jei állapotának megfelelően.


  1. Az adóhatóság az adóalany bevallását a közhiteles nyilvántartások adatai alapján hivatalból kijavíthatja, kiegészítheti, vagy ha az adóalany az adóbevallását nem nyújtja be, úgy az adóhatóság a földadót az adóalany bevallásának hiányában is kivetheti (a továbbiakban: adóhatósági adómegállapítás). Az adóhatósági adómegállapítás az adóalanyt a bevallási kötelezettsége alól nem menti fel.


  1. Az adóalanynak nem kell újabb bevallást tennie mindaddig, ameddig a földadót (adókötelezettséget) érintő változás nem következett be.


7. §


Záró rendelkezések

  1. Az e rendeletben külön nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: HTV.) 1. § (1) bekezdését, a 42/B. §-t és a 43. § (3) bekezdését, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


  1. Az e rendeletben alkalmazott fogalmak alatt a Htv. 52. §.-ban meghatározott fogalmakat kell érteni.


  1. Ez a rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.

Rózsafa, 2015. szeptember 25.



            Bogdán László                                                                   dr. Borsos Kinga

               polgármester                                                                            jegyző


Záradék:

Rózsafa Község Önkormányzat Képviselő-testületének a földadóról szóló 18/2015. (X.02.) önkormányzati rendeletét 2015. október 2-án a helyben szokásos módon kihirdettem.


                                                                                                 dr. Borsos Kinga

                                                                                                          jegyző