Dömsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2015. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

az építményadóról és a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2015. 12. 16- 2022. 12. 31

Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének

19/2015. (XII.16.) önkormányzati rendelete

az építményadóról és a magánszemélyek kommunális adójáról


Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) és h) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések


1. § Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Art.) rendelkezéseit kell alkalmazni.



Az egyes adókra vonatkozó különös rendelkezések


1. Magánszemélyek kommunális adója


Adókötelezettség


2. § (1) Az adó alanya az a magánszemély, aki a naptári év első napján az önkormányzat illetékességi területén lévő:

a.) lakás céljára szolgáló építmény;

b.) beépítetlen belterületi földrészlet (Továbbiakban: telek)

tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult személy az adó alanya.

(2) Adókötelezettség terheli továbbá azt a magányszemélyt, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik. Amennyiben a lakásbérleti jogviszony alanyai bérlőtársak, akkor valamennyi bérlőtárs által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban megjelölt magánszemély tekintendő az adó alanyának. Ilyen megállapodás hiányában a bérlőtársak egyenlő arányban adóalanyok.

3. § (1) Az adó tárgya az önkormányzat illetékességi területén lévő:

a.) lakás céljára szolgáló építmény;

b.) beépítetlen belterületi földrészlet.

(2) Az adókötelezettség szempontjából a lakás céljára szolgáló építmény és az ugyanazon helyrajzi számon nyilvántartott gépjárműtároló egyetlen adótárgynak számít.


Az adókötelezettség keletkezése, megszűnése és változása


4. §  Az adókötelezettség keletkezésére és megszűnésére a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 14. §-ban, 20. §-ban és 25. §-ban foglaltak az irányadók.


Adó mértéke,  adókedvezmény


5. § (1) A magánszemélyek kommunális adójának mértéke: 10.000-Ft./év.

  1. Az adóalany a belterületi beépítetlen földrészlet után az (1) bekezdés alapján számított adóból 50%-os adókedvezményre jogosult.


Adómentesség


6. § (1) Tárgyi adómentességet élveznek:

a.) a szükséglakás;

b.) komfort nélküli lakás;

c.) az építési tilalom alatt álló telek a tilalom ideje alatt;

d.) az erdőművelési ágban nyilvántartott telek.

(2) A mentesítésre vonatkozó kérelmet az adóbevallás beadásával egyidőben írásban kell benyújtani az önkormányzati adóhatósághoz, a kérelem alapjául szolgáló bizonyítékokkal együtt. Az (1) bekezdés c) és d) pontjában szereplő körülmények bizonyítására szolgáló bizonyítékokat az adóhatóság az ingatlannyilvántartásból szerzi be.


2. Az építményadó


Adókötelezettség, adóalany


7. § (1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (a továbbiakban együtt: építmény).

(2) A helyi adók szempontjából az építményhez tartozik az annak rendeltetésszerű használatához szükséges - az épületnek minősülő építmény esetén annak hasznos alapterületével, épületnek nem minősülő építmény esetén az általa lefedett földrészlettel egyező nagyságú  - földrészlet.

(3) Az adókötelezettség az építmény rendeltetésétől, illetőleg hasznosításától függetlenül kiterjed az építményben található valamennyi helyiségre, ideértve az építményt kiegészítő helyiségeket is.

8. § (1) Az építményadó alkalmazása szempontjából adóalany:

a.) magánszemély;

b.) jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság;

c.) a magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező személyi egyesülése.

(2) Az adó alanya az, aki a naptári év (továbbiakban: év) első napján az építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja, a továbbiakban együtt: tulajdonos.)

(3) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a (2) bekezdésben foglaltaktól el lehet térni. Ilyen tartalmú megállapodást a felek a polgármesteri hivatalban szóban is köthetnek. Erre vonatkozó nyilatkozatukat jegyzőkönyvben kell rögzíteni.

(4) Társasház, - garázs és üdülő esetén a tulajdonosok önálló adóalanyok, közös használatú helyiségek után az adó alanya az említett közösség.


Az adókötelezettség keletkezése, megszűnése és változása


9. § Az adókötelezettség keletkezésére, változására és megszűnésére a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 14. §-ban foglaltak az irányadók.


Adóalap, adómérték


10. § (1) Az építményadó alapja az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete.

(2) Az adó mértéke:

a.) Üdülők esetében 550-Ft/m2,

b.) Kereskedelmi egységek és szállásépület esetében 350-Ft/m2,

c.) Egyéb épület esetében 300-Ft/m2.


 Adókedvezmény


11. § (1) Az építményadó éves összegének felső határa azon adóköteles nem vállalkozási célt szolgáló ingatanok esetében, amelyben az adóalany és vele együttélő családtagjai életvitelszerűen ott élnek évi 10.000-Ft.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kedvezmény alapjául szolgáló tények fennállását az adóalany köteles igazolni.


Adómentesség


12. § Mentes az adó alól:

a) a lakás céljára szolgáló épület, épületrész,

b) a lakás céljára szolgáló építménnyel egy helyrajzi számon nyilvántartott gépjárműtároló,

c) az adó tárgyával egy helyrajzi számon lévő kiegészítő helyiség



Záró rendelkezések


Módosító rendelkezések


13. § A települési adóról szóló 16/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet 8. §-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:

„8. § (3) 2016. évben a bevallás teljesítésének határideje 2016. április 30. 2016. évben az adó megfizetése egy részletben 2016. szeptember 15-ig esedékes.”



Hatálybalépés, hatályukat vesztő rendelet


14. § (1) E rendelet 2016. január 1-én lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésének napján hatályát veszti Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat az építményadóról és a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 23/2003. (XII.18.) rendelete.




Bencze István

polgármester


dr. Bencze Zoltán

jegyző




A rendelet kihirdetve a Dömsödi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján (2344 Dömsöd, Petőfi tér 6.) 2015. december 16-án.



dr. Bencze Zoltán

jegyző