Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015 (I.23.) önkormányzati rendelete

a helyi piacról

Hatályos: 2023. 03. 16

Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015 (I.23.) önkormányzati rendelete

a helyi piacról

2023.03.16.

Levelek Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (1)-(2) bekezdéseiben és a 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1)1 A rendelet területi és tárgyi hatálya kiterjed Levelek Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló és általa fenntartott Levelek, Rákóczi utca 16. szám alatti 459/2 hrsz-on létesített állandó vásárra illetve piacra, használtcikk vásárra illetve piacra és helyi termelői piacra (továbbiakban együtt: piac).

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan magánszemélyre, egyéni vállalkozóra, őstermelőre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki vagy amely a piacon bármilyen értékesítési vagy szolgáltató tevékenységet folytat (továbbiakban együtt: Kereskedő), valamint a piac területén tartózkodókra.

2. A piac fenntartása, üzemeltetése és nyitva tartása

2. § (1)2 A piac fenntartója és üzemeltetője az Önkormányzat.

(2)3 Az Önkormányzat a piac fenntartása körében:

a) beszerzi a kereskedelmi hatóságtól a piacüzemeltetési engedélyt,

b) meghatározza a piac tartásának helyét és idejét,

c) meghatározza a helyhasználat rendjét,

d) meghatározza a piac tisztán tartására vonatkozó rendelkezéseket, valamint azok megszegőivel szemben alkalmazandó szankciókat és e) biztosítja a fejlesztéshez szükséges forrásokat.

(3)4 Az Önkormányzat a piac üzemeltetése körében:

a) biztosítja a vásárok és piacok rendjét, az árusítás zavartalanságát,

b) kijelöli az árusítóhelyeket,

c) beszedi a helypénzeket és egyéb jogcímen meghatározott díjakat,

d) a vásárlók számára is jól látható módon köteles sorszámmal ellátni az árusítóhelyeket,

e)5 a piac területén olyan térképet vagy helyszínrajzot helyez el, amelyen feltünteti a sorszámmal ellátott kereskedelmi árusítóhelyeket,

f) gondoskodik a piac rendjére vonatkozó jogszabályokban és jelen rendeletben foglaltak alapján a piaci házirend közzétételéről és folyamatos aktualizálásáról,

g) piacfelügyelőt alkalmaz, aki a nyitvatartási idő alatt végig a területen tartózkodik, a rendet folyamatosan ellenőrzi a jogszabályoknak és más előírásoknak megfelelően, és gondoskodik a helypénzek, díjak beszedéséről,

h) felel azért, ha a vásár vagy piac területén jogszabály által tiltott tevékenység vagy tiltott termékértékesítés történik,

i) üzemelteti a piac kiszolgáló helyiségeit, (piacfelügyelet, illemhely), j) gondoskodik a piac tisztántartásáról, hó- és síkosság-mentesítéséről.

3. § (1) Az önkormányzat állandó vásárt, vagy piacot, használt cikk vásárt, vagy piacot és helyi termelői piacot tart fenn.

(2) Piac nyitva tartási ideje: január 02. napjától december 31. napjáig, a vasárnapok és nemzeti ünnepek, valamint munkaszüneti napok kivételével, heti 6 napon át 6.00-12.00 óráig.

(3)6 A (2) bekezdésben foglalt kivételek esetében a piac nyitva tartható az üzemeltető engedélyével.

4. § (1) Piacon azok üzemeltetési rendjének megfelelő termékek hozhatók forgalomba, az előírások betartása mellett.

3. A piaci árusítás feltételei, rendje

5. §7 (1) Az árusítás formái:

a) elárusító helyről (pld.: árusító asztal, engedélyezett mozgóbolt),

b) árusításra kijelölt területről

c) kocsiból

(2) Árusító asztalról történő árusítás esetén tilos az árusító asztal felületén túlterjeszkedve a földön árut elhelyezni.

(3) A (2) bekezdésében foglaltak megszegése esetén a piacfelügyelő felszólítására bruttó 500 ft pótdíj fizetendő.

(4) Egy napon egy kereskedő által legfeljebb 8 árusító asztal bérelhető, melynek túllépése a piacfelügyelő egyedi döntése által engedélyezhető.

(5) Abban az esetben lehet kijelölt területről árusítani, ha minden árusító asztal foglalt és az áru természete indokolja (pld: fenyőfa, dinnye árusítás)

6. § (1) Piacon kereskedői tevékenységet az végezhet:

a) aki a jogszabályokban előírt feltételeknek megfelel,

b) az árusításra vonatkozó egyéb szabályokat betartja,

c) az általa igénybe vett árusítóhely használatáért a helypénzt megfizette,

d) nevét, címét igazolta,

e) tevékenységre feljogosító iratot bemutatta az üzemeltető megbízottjának.

(2)8

(3) Saját tulajdonát képező használt cikket - kivéve kozmetikai termék, élelmiszer, takarmány, élvezeti cikk - bármely EGT államban lakóhellyel, vagy székhellyel rendelkező magánszemély árulhat.

7. § (1) Az üzemeltető megbízottja a helyfoglaláshoz kérheti a hatósági engedély bemutatását azokhoz az árucikkekhez, melyek csak így hozhatók forgalomba. Ennek hiányában a termék nem árusítható.

(2) Minden kereskedő köteles a piacfelügyeletét ellátó személynek az áru származása, minősége, mennyisége, ára tekintetében a szükséges felvilágosítást megadni.

(3) Az a kereskedő, akinek a hatályos jogszabály előírja az általa árusított termék eredetének igazolását, illetve a jogszerű eladásra és vásárlásra igazoló okiratot, a hiteles igazolásokat mindig köteles magánál tartani, és felszólításra köteles bemutatni az ellenőrzésre jogosult személynek.

(4) A kereskedő az árusítóhelyen kizárólag hitelesített mérleget, súlyt vagy egyéb mérőeszközt használhat. Ha az áru mérlegelése külön kosár, doboz stb. felhasználásával történik, azon a mérőedény súlyát maradandó módon, a vevő által is jól láthatóan fel kell tüntetni.

8. §9 (1) Tilos az árusításra ki nem jelölt helyeket, közlekedőket árubemutatásra vagy árusításra igénybe venni. A piac közlekedőútjait szabadon kell hagyni, ezen a területen árut, göngyöleget, járművet és egyéb dolgot tárolni tilos. Járműről történő árusítás csak az üzemeltető által kijelölt helyen történhet. A piac területén a járművek max.5 km/h sebességgel közlekedhetnek. A piaci parkolókban és a piac közlekedési újain be kell tartani a KRESZ előírásait.

(2) Napi helyfoglalás esetén a kereskedők az árusított cikkek szerint kijelölt helyen, az érkezés sorrendjében válthatnak helyet. A piacfelügyelő a helyváltás engedélyezésekor figyelembe veszi a rendszeres, ismétlődő használatot.

4. Helypénz és díjfizetés

9. § (1)10 A helypénzt a piacfelügyelő által megállapított elárusító hely, illetve felmért terület után kell megfizetni készpénzben, előre számla vagy nyugta ellenében, melyet a piac nyitvatartási ideje alatt végig meg kell őrizni, és ellenőrzésre felmutatni.

(2) A helypénz összegét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) A piacon egyéb szolgáltatásokért külön díjat kell fizetni, melyek mértékét a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(4) A napi helyfoglalás a piaci napokon 11.00 óráig lehetséges, ha a helyfoglaló a nyitvatartási idő alatt a helyét végleges jelleggel elhagyja, árusító helye ismét használatba adható az üzemeltető által. Nyitvatartási időn túl a piacon árusítani tilos.

5. Építési tevékenység és közegészségügyi szabályok

10. § (1)11 Az árusok piac időtartamára a fedett területen kívül sátrat, standot létesíthetnek a piacfelügyelő engedélyével.

(2) A piac területén 1 napnál hosszabb időtartamra sátrat, bódét, pavilont létesíteni csak a fenntartó önkormányzat írásos engedélyével szabad, betartva a létesítésre vonatkozó előírásokat.

(3) Az árusítás végén a bérelt, zárható felépítményt a bérlő köteles lezárni. Az üzemeltető a piacon lévő felépítmények, áruk őrzését nem biztosítja, azokért felelősséget nem vállal.

(4) Árusítóasztalt áthelyezni, elvinni, megbontani, vagy más módon mozgatni tilos. A piac elhelyezési rendszer megváltoztatása csak az üzemeltető előzetes hozzájárulásával engedélyezett. Az árusító asztalok szerkezettel vagy felépítményekkel történő kiegészítésére és az árusító asztalok környezetének részleges vagy teljes lefedésére, körbekerítésére csak az üzemeltető jogosult.

6. Építési tevékenység és közegészségügyi szabályok

10/A. §12

11. § (1) A piac területére állatot sem értékesítés, sem egyéb célból (pl.: kutya, macska, más házi kedvenc) bevinni tilos.

(2) A piac területén szemetelni, tüzet rakni, lármázni, botrányt okozni tilos.

(3)13 A piacon az árusítást követően a kereskedő köteles az árusító helyét megtisztítani (szennyeződést és hulladékot eltávolítani).

7. Ellenőrzés, szankciók

12. § (1)14

(2)15 A piac rendelet és a piaci házirend betartását a piacfelügyelő ellenőrzi. A kereskedő köteles a piacfelügyelő utasításait, a felíratok és eligazító táblák rendelkezéseit betartani. A piac házirendjét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Aki helypénz megfizetése nélkül kereskedik, vagy az általa kért területnél többet vesz igénybe, és erre történő figyelmeztetés ellenére sem fizeti meg a díjat, a piacon történő további árusítását meg kell tiltani és el kell hagynia a piac területét a piacfelügyelő felszólítására.

(4) A piac rendjét súlyosan megsérti, aki a piacon forgalomba nem hozható terméket árusít, vagy jogosultság nélküli tevékenységet folytat. Az ilyen személlyel szemben a piacfelügyelő külön hatósági eljárást (szabálysértési feljelentés) kezdeményez.

8. Záró rendelkezések

13. § (1) Ez a rendelet 2015. február 1-én lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a közterület használatáról és közterület használati díj, kemping használati díj megállapításáról szóló 11/2010. (XII. 12.), továbbá e rendelet módosításairól szóló 10/2011. (IV.22), és 10/2012. (V.20.) önkormányzati rendeletek hatályukat vesztik.

1

Az 1. § (1) bekezdése a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdése a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (2) bekezdése a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2. § (3) bekezdése a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 2. § (3) bekezdés e) pontja a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 3. § (3) bekezdését a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

7

Az 5. § a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 6. § (2) bekezdését a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte.

9

A 8. § a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

10

A 9. § (1) bekezdése a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

11

A 10. § (1) bekezdése a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

12

A 10/A. §-t a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 6. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 11. § (3) bekezdése a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

14

A 12. § (1) bekezdését a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 6. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 12. § (2) bekezdése a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

16

Az 1. melléklet a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

17

A 2. melléklet a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 3. melléklet a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.