Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

A pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2015. 03. 02

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 10. § (1) bekezdése, 32. § (3) bekezdése, 33. § (7) bekezdése, 45. §-a, 132. § (4) bekezdés g) pontja, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19. § (2) bekezdése alapján, - figyelemmel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (4) bekezdésében foglaltakra – az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról és az egyes önkormányzati hatósági ügyek hatáskörének átruházásáról szóló 17/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról az alábbi rendeletet alkotja.


1. § (1) Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat pénzbeli szociális ellátásként települési támogatást és rendkívüli települési támogatást állapít meg.

(2) Természetbeni ellátásként gondoskodik a köztemetésről.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt ellátások iránti kérelmet az Öcsödi Polgármesteri Hivatalnál kell benyújtani.


2. § (1) A települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által életvitelszerűen lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. A lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadás különösen a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díja, a lakbér vagy az albérleti díj, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részlete, illetve a tüzelőanyag költsége.

(2) Települési támogatásra jogosult az a személy,

a)  aki az általa életvitel szerűen lakott lakásba a kérelem benyújtását megelőzően legalább hat hónappal lakóhelyet, vagy tartózkodási helyet létesített, és a lakás közüzemi számlái a kérelem benyújtását megelőzően legalább hat hónappal a kérelmező, vagy a vele közös háztartásban élő nevére szólnak és az alapdíjon felül fogyasztást is tartalmaznak.

b) akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(3) A települési támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(4) Ha a háztartás

a) (3) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (3) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,

a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(5)  Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot és a nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.


 

3. § (1) A települési támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 450.- Ft/m2.

(2) A települési támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm,

de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(3) A települési támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja.

c) A települési támogatás nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, és nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegét azzal, hogy a támogatást 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(4) A (3) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:


             TM = 0,3-            

J-0,5 NYM
─────


x 0,15,

 


NYM


ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(5) A települési támogatást egy évre kell megállapítani.

(6) A települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.


4. § (1) Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat rendkívüli települési támogatást nyújt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyeknek, különösen az Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak fennállása esetén a rendkívüli települési támogatás akkor állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülélő esetén 200 %-át és vagyona nincs.

 (3) Rendkívüli települési támogatást az alábbi kivételes méltánylást érdemlő esetekben kell megállapítani:

a) bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul,

b) nyugdíjkifizetése valamely ok miatt késik (nyugdíjazás elhúzódása, rokkantsági fok megállapítása),

c) megélhetése előre nem látható esemény bekövetkezése okán igazolt módon veszélyeztetve van,

d) a hosszantartó – 3 hónapot meghaladó – betegség,

e) eseti, nagyobb értékű – 15.000 Ft-ot meghaladó - gyógyászati segédeszköz beszerzése,

f) a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményből kiszorult nagykorú, aki legfeljebb 23 éves koráig közoktatási intézményben, vagy legfeljebb 25 éves koráig felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanulmányokat folytat.

 (4) A (3) bekezdésben foglaltak fennállása esetén a rendkívüli települési támogatás akkor állapítható meg, ha az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a kérelmező családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülélő esetén 250 %-át és vagyona nincs.

 (5) A rendkívüli települési támogatás alkalmankénti összege nem lehet kevesebb 1000 Ft-nál, de nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét azzal, hogy a temetésre tekintettel folyósított rendkívüli települési támogatás legalább 25.000.- Ft.

(6) Rendkívüli település támogatás adható eseti jelleggel vagy meghatározott – legfeljebb 6 havi - időszakra havi rendszerességgel.


5. § (1) Rendkívüli települési támogatás keretében évente egy alkalommal 50.000.-Ft kamatmentes szociális kölcsön nyújtható, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a kétszeresét, vagyona nincs és

a) meghalt személy eltemettetéséről gondoskodik,

b) rendelkezik olyan jövedelemforrással, amelyből biztosított a szociális kölcsön visszafizetése,

c) a korábban igénybevett szociális kölcsönét teljes összegben visszafizette.

(2) A szociális kölcsön összegét legfeljebb 10 hónap alatt kell visszafizetni, havonta egyenlő részletekben.


(3) A szociális kölcsönt megállapító hatósági szerződésnek tartalmaznia kell a szociális kölcsönben részesülő adatait, a szociális kölcsön összegét, a folyósítás időpontját, a visszatérítés kezdő időpontját, végső határidejét, a havonkénti törlesztés összegét, a felhasználás célját, a felhasználás igazolásához szükséges dokumentumok felsorolását, a jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétel jogkövetkezményeit, a szociális kölcsön késedelmes fizetése esetén a behajtás módját.


6. § (1) Rendkívüli települési támogatás keretében rendszeres nevelési támogatásra jogosult a gyermek nagykorúvá válása után 25. életévének betöltéséig, ha felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult.

(2) A feltételek fennállása esetén a rendszeres nevelési támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától 1 év időtartamra kell megállapítani.

(3) A rendszeres nevelési támogatás havonkénti összege 5.000.- Ft.

(4) Meg kell szüntetni a rendszeres nevelési támogatást, ha a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság feltételei nem állnak fenn.


7. § (1) Rendkívüli települési támogatás a költségek közvetlen átvállalásával nyújtható, ha az beiskolázás, térítési díj, ruházat, tartós élelmiszer, törlesztő részlet, közüzemi díj, tüzelő támogatására irányul.

(2) Közép-és felsőfokú tanulmányokat folytató jogosult beiskolázására a költségek közvetlen átvállalása helyett pénzbeli ellátás is megállapítható.


8. § (1) A települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

a) a jövedelemnyilatkozatot, a jövedelemre vonatkozó igazolásokkal,

b) a vagyonnyilatkozatot,

c) a kérelem benyújtását megelőző hat havi közüzemi számlákat.

 (2) A települési támogatás megállapítása iránti kérelemben nyilatkozni kell:

a) a lakás nagyságáról,

b) a lakóhely, ennek hiányában tartózkodási hely létesítésének időpontjáról,

c) a lakás közüzemi ellátottságáról.

(3) A támogatás a jogosultat a támogatás benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

(4) Ha a települési támogatásban részesülő személy lakcíme a folyósítás ideje alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve haláleset hónapjára járó támogatást teljes összegben folyósítani kell, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.

(5) A támogatást havonta utólag minden hónap 5. napjáig kell folyósítani.


9. § (1) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell

a) a jövedelemnyilatkozatot, a jövedelemre vonatkozó igazolásokkal,

b) a vagyonnyilatkozatot,

c) a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet igazolására vonatkozó bizonyítékokat, így különösen:

ca) betegség esetén az orvosi igazolást, vagy gyógyszerszámlát, vagy a gyógyászati segédeszköz beszerzésének várható költségéről az igazolást,

cb) halálesethez a halotti anyakönyvi kivonatot és a temetési számlát,

cc) elemi kár esetén az illetékes hatóság igazolását,

cd) lakáscélú pénzintézeti kölcsön, vagy közüzemi díj támogatására és átvállalására a pénzintézet igazolását, vagy a közüzemi számlát,

ce) iskoláztatáshoz az iskolalátogatási igazolást,

cf) a szociális válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása és a gyermek fogadása esetén szakorvosi igazolást,

cg) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartása, a gyermek családjába való visszakerülésének elősegítése esetén a gyermek elhelyezésére vonatkozó gyámhivatali határozatot.

(2) Ha a települési támogatást, vagy a rendkívüli települési támogatást kérelmező körülményei nem ismertek a kérelemben foglaltak valódiságának megállapítása érdekében a döntéshozatalt megelőzően környezettanulmány készíthető.


10. § (1) A rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a hatálybalépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

(2) Ezzel egyidejűleg

a) az egyes önkormányzati hatósági ügyek hatáskörének átruházásáról szóló 17/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelet 1. § (5) bekezdés a), b) és c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép: 

1. § (5) a) megállapítja a települési támogatást és a rendkívüli települési támogatást.

1. § (5) b) gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről.

1. § (5) c) hatáskörre és illetékességre tekintet nélkül dönt az arra rászorulónak rendkívüli települési támogatás, étkezés, illetve szállás biztosításáról, ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti,

b) a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 3/2012. (II. 10.) önkormányzati rendelet és az azt módosító 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet 1. §-a és a 16/2013.(XII.30.) önkormányzati rendelet hatályát veszti


Öcsöd, 2015. február 19.



Molnár Bálint                                                                                             Komlós Lajosné

polgármester                                                                                                        jegyző


Kihirdetési záradék: A rendelet kihirdetve 2015. év február hó 27. napján.



                                                                                                                   Komlós Lajosné

                                                                                                                           jegyző