Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II. 28.) önkormányzati rendelete

A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól

Hatályos: 2024. 02. 20

Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II. 28.) önkormányzati rendelete

A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól

2024.02.20.

Tiszasas Község Önkormányzata a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában és 132. § (4) bekezdésének g) pontjában, kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. A rendelet célja

1. §2

2. A rendelet hatálya

2. §3

3. Hatásköri rendelkezések

3. § (1) Az e rendeletben meghatározott szociális feladat – és hatásköröket a Képviselő – testület gyakorolja melyeket a Szociális és Egészségügyi Bizottságra ruház át.

(2) A Képviselő-testület a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény 48. §-ában meghatározott és a hatáskörébe utalt köztemetés elrendelését a polgármesterre ruházza át.

4. Az ellátások pénzügyi feltétele, a pénzügyi források felhasználásának rendje

4. § (1) A szociális jellegű kiadások pénzügyi fedezetét és a felhasználható pénzügyi keretet az éves költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben kell meghatározni.

5. Az ellátások kifizetésének, folyósításának, valamint ellenőrzésének általános szabályai

5. § (1) Az e rendelet szerint megállapított pénzbeli ellátások kifizetéséről valamint folyósításáról a Tiszasasi Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) gondoskodik.

(2) Az e rendelettel megállapított ellátások jogosultsági feltételeinek fennállását - a jogosultság megállapítását követően is - a Hivatal bármikor jogosult ellenőrizni.

(3) Amennyiben a (2) bekezdés szerinti ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a jogosultsági feltételek már nem állnak fenn, úgy a Hivatal az ellátás megszüntetése iránt intézkedik.

(4) Az e rendeletben megállapított feltételek hiányában nyújtott szociális ellátás megtérítésére és a megtérítéssel kapcsolatos méltányosságra vonatkozóan a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szabályai szerint kell eljárni.

(5) Az e rendeletben meghatározott ellátások megállapítása iránti kérelemhez a kérelmezőnek mellékelni kell a szükséges jövedelemigazolások, valamint a meghatározott egyéb igazolásokat.

(6) Amennyiben a kérelemben, valamint a jövedelemnyilatkozatban és igazolásokban szereplő adatok valódisága felől kétség merül fel, környezettanulmány készíthető

(7) E rendelet szerinti ellátásokhoz benyújtott kérelmek elbírálása során a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló törvény által használt fogalmak az irányadók.

6. Települési támogatás

6. § (1) A képviselő – testület települési támogatást nyújt lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez (továbbiakban: lakhatási támogatás) amennyiben a kérelmező esetében az egy főre jutó havi jövedelem

a)4 a háztartásában a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 150 % -át,

b)5 egyedül élő esetében a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 200 % -át nem haladja meg és a kérelmezőnek valamint a háztartás tagjainak vagyona nincs.

(2) A lakhatási támogatás feltétele, hogy a kérelmező és a háztartás tagjai a támogatással érintett ingatlanban bejelentett állandó lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezzenek. Egy személyt csak egy kérelem esetében lehet figyelembe venni.

(3)6 A lakhatási támogatás havi összege a háztartásban az egy főre jutó nettó jövedelem tekintetében az alábbiak szerint kerül megállapításra:

a)7 a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 50%-áig 5.000,- Ft

b)8 a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 51%-80% között 4.500,- Ft

c)9 a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 81-100% között 4.000,- Ft

d)10 a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 101%-120% között 3.500,- Ft

e)11 a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 121%-150% között 3.000,- Ft

f)12 a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 151%-180% között 2.500,- Ft

g)13 a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 181%-200% között 2.000,- Ft.

(4) A lakhatási támogatást 6 hónapra kell megállapítani a 2. számú melléklet szerinti kérelem benyújtását követő hó 1. napjától kezdődően és természetben kell folyósítani a kérelemben megjelölt szolgáltató részére történő átutalással, illetve az előre fizetős mérőóra utalással történő feltöltésével.

(5)14 A lakhatási támogatást ugyanazon lakóingatlanra csak egy jogosultnak kerül megállapításra, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(6) A lakhatási támogatásban részesülő a támogatás folyósítása alatt bekövetkező, a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni az önkormányzatot.

(7)15 2015. február 28. napját megelőzően a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény 38. §-a alapján az adott lakásra megállapított lakásfenntartási támogatás jogosultságának időtartalma alatt a nevezett lakásra e rendelet szerinti közüzemi díj támogatás nem kerül megállapításra.

7. Rendkívüli települési támogatás

7. § (1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújt.

(2)16 Rendkívüli települési támogatásban részesül különösen:

a)17 az a kérelmező akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 140 %-át, egyedül élő esetén a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 180 %-át nem haladja meg.

b)18 kérelemre, vagy hivatalból az a személy, aki hosszantartó betegség, elemi kár miatt anyagi segítségre szorul és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.

(3)19 Egy naptári éven belül ugyanaz a család, vagy egyedül élő személy rendkívüli települési támogatásban részesül alkalmanként, melynek legkisebb összege 1.000,- Ft-nál kevesebb nem lehet.

(4)20

(5)21 A megállapított rendkívüli települési támogatás folyósítása készpénzben a Hivatal házipénztárból vagy az igénylő részére átutalással, a döntés meghozatalát követő 2 munkanapon belül történik.

(6)22 Lakhatási támogatásra való jogosultság, valamint szociális tüzifára való jogosultság esetén a rendkívüli települési támogatás természetbeni támogatásként kerül megállapítására.

(7)23 A rendkívüli települési támogatás esetén a támogatásban részesülő köteles a felhasználás elszámolására. Ismételt nem rendeltetésszerű felhasználás esetén az újabb támogatási kérelem nem kerül teljesítésre.

(8) Nem állapítható meg rendkívüli települési támogatás annak a személynek, akinél az (1) bekezdésben meghatározott tények nem igazolhatók.

7/A. §24 (1)25 Jövedelemhatártól függetlenül kérelemre rendkívüli települési támogatásban részesül a tiszasasi állandó lakhellyel rendelkező szülő a településen óvodába, iskolába járó gyermekére, amennyiben a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 15. § (1) bekezdésben foglaltakkal ellentétben önállóan oldja meg a gyermek diétás étkeztetésének biztosítását.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt rendkívüli települési támogatás nevelési évben gyermekenként havonta 6500,- Ft.

8. § (1)26 Méltányossági alapon kérelemre a képviselő-testület gyermekvállalási rendkívüli települési támogatásban részesíti azon szülőt, aki gyermekének születését megelőzően legalább egy éve Tiszasas községben bejelentett állandó lakcímmel rendelkezik és várhatóan tartósan kíván Tiszasas községben állandó lakosként letelepülni.

(2)27 A támogatás maximális mértéke 50.000 Ft gyermekenként, amely összeget készpénzben a Hivatal fizeti ki a szülő (édesanya) részére.

(3)28 A támogatást vissza kell fizetni abban az esetben, ha szülő vagy szülők a támogatás folyósításától számított öt éven belül bejelentett állandó lakhelyüket Tiszasas községben megszüntetik.

9. § (1)29 Kérelemre rendkívüli települési támogatásként temetési segély (továbbiakban: temetési segély kerül megállapításra annak a személynek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodik, ha a temetési költség viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2)30 A temetési segély megállapítása szempontjából figyelembe kell venni az egy főre számított havi családi jövedelemhatárt, mely a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 180 %-a, egyedül élő esetén a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 200%-a.

(3) A temetési segély megállapítási kérelemhez csatolni kell:

a) a temetés költségeiről kiállított számlát,

b) a halotti anyakönyvi kivonatot.

(4)31 A temetési segély összege a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 40%-a, 100 Ft-ra kerekítve.

(5) A temetési segély iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 30 napon belül kell előterjeszteni, az ezt követő benyújtott kérelmeket el kell utasítani.

8. Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet 2015. március hó 01. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével hatályát veszti a Tiszasas Község Önkormányzati Képviselő – testületének a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 4/2010. ( II.16.) számú önkormányzati rendeletének

a) 4. § - 6. §-a

b) 7. § - 13. §

9.32

11. §

1. melléklet33

1

A bevezető rész a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelet 1. §.-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. §-t a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelet 7. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 2. §-t a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelet 7. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 6. § (1) bekezdés a) pontja a Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 6. § (1) bekezdés b) pontja a Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 6. § (3) bekezdés a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 6. § (3) bekezdés a) pontja a Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 6. § (3) bekezdés b) pontja a Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 6. § (3) bekezdés c) pontja a Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 6. § (3) bekezdés d) pontja a Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 6. § (3) bekezdés e) pontja a Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 6. § (3) bekezdés f) pontja a Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 6. § (3) bekezdés g) pontja a Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 6. § (5) bekezdés a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 6. § (7) bekezdés a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 7. § (2) bekezdés a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 7. § (2) bekezdés a) pontja a Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

18

A 7. § (2) bekezdés b) pontja a Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

19

A 7. § (3) bekezdés a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 7. § (4) bekezdést a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelet 7. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

21

A 7. § (5) bekezdés a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A 7. § (6) bekezdés a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

23

A 7. § (7) bekezdés a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

24

A 7/A. §.-t a 8/2018. (V.29.) számú önkormányzati rendelet 1. §-a iktatta be.

25

A 7/A. § (1) bekezdés a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.

26

A 8. § (1) bekezdés a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelet 5. §-ával megállapított szöveg.

27

A 8. § (2) a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelet 5. §-ával megállapított szöveg.

28

A 8. § (3) bekezdés a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelet 5. §-ával megállapított szöveg.

29

A 9. § (1) bekezdés a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelet 6.§-ával megállapított szöveg.

30

A 9. § (2) bekezdés a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelet 6. §-ával megállapított szöveg. A 9. § (2) bekezdése a Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

31

A 9. § (4) bekezdése a Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

32

A 9. alcímet (11. §-t) a Tiszasas Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

33

Az 1.mellékletet a 11/2021. (VI. 9.) számú önkormányzati rendelet 7. § d) pontja hatályon kívül helyezte.