Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.3.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2015. 02. 04- 2016. 10. 07

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.3.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről

2015.02.04.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk /1/ bekezdés a./ pontja és /2/ bekezdése, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § /1/ bekezdés 2./ és 17./ pontja és A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. § /4/ bekezdés a./ pontja és 12. § /5/ bekezdése felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Szentes város belterületére terjed ki, rendelkezéseit az e rendeletbe ütköző cselekményeket Szentes belterületi határain belül elkövető természetes személyekkel, jogi személyekkel és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekkel szemben kell alkalmazni.

Értelmező rendelkezések

2. §

(1) A közösségi együttélés alapvető szabályai: önkormányzati rendeletben a közösség érdekében meghatározott magatartási szabályok, amelyek a békés együttélést, a lakosság nyugalmát biztosítják.
(2) Nem alkalmazható e rendelet azokra a magatartásokra, amelyeket magasabb szintű jogszabály bűncselekménynek vagy szabálysértésnek minősít.

Eljárási szabályok és jogkövetkezmények

3. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait megsértőkkel szembeni eljárásokban első fokon, átruházott hatáskörben a jegyző jár el.

(2) Az eljárás során A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szabályait kell alkalmazni.
(3) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, akkor is, ha bármely szerv vagy személy kezdeményezi azt.
(4) Fiatalkorú elkövetővel szemben (aki a tizennegyedik életévét betöltötte, de még a tizennyolcadikat nem) helyszíni bírság nem szabható ki, pénzbírság pedig csak akkor, ha önálló jövedelemmel rendelkezik.
(5) A fiatalkorú elkövetővel kapcsolatos döntésről törvényes képviselőjét értesíteni kell, ha pedig meghallgatása válik indokolttá, a tárgyalásra törvényes képviselőjét is idézni kell. A közösségi együttélési szabályok kettőnél többszöri megsértése esetén értesíteni kell a Járási Gyámhivatalt.

4. § (1) Aki megsérti az önkormányzati rendeletben meghatározott közösségi együttélés szabályait, első alkalommal írásban figyelmeztetni kell, és fel kell szólítani az együttélés szabályainak betartására.

(2) Aki a figyelmeztetés ellenére megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait, természetes személyek esetén százötvenezer forintig terjedő, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén egymillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.
(3) A (2) bekezdésben meghatározott cselekmény miatt a közterület- felügyelő ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki. A helyszíni bírságot csekken kell megfizetni, annak kiszabásától számított 15 napon belül. A bírság meg nem fizetése esetén közigazgatási eljárás lefolytatásának van helye.
(4) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt kiszabott bírság az önkormányzat bevétele és adók módjára behajtható.

Az üzletek nyitva tartásának rendje

5. §

(1) Aki
- az általa vezetett vendéglátó üzletet, amely lakott lakás 50 méteres
körzetében helyezkedik el, télen éjjel 24 óra után, nyáron éjjel 2 óra után nem kizárólag nyílászárókkal lezárható és lezárt épületben, épületrészben tartja nyitva, a számukra kötelezően előírt zajterhelési értéket betartva;
- az általa vezetett vendéglátó üzlethez tartozó teraszt, kerthelyiséget, vagy önálló kerthelyiséget, amely lakott lakás 50 méteres körzetében helyezkedik el, télen éjjel 24 órától, nyáron éjjel 2 órától reggel 6 óráig nem tartja zárva, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.
(2) Jelen rendelet értelmezésében a téli időszámítás minden év november 15-től március 31-ig tart. Az /1/ bekezdésben meghatározott időpontok után a vendégek szórakoztatására csak háttérzene biztosítható (zenés műsor, táncest vagy discó nem).
(3) Az (1) és (2) bekezdés korlátozásainak hatálya nem terjed ki annak a vendéglátóhelynek a vezetőjére, akinek az üzlete 50 méteres körzetében elhelyezkedő lakások használói a korlátlan nyitva tartáshoz és zeneszolgáltatáshoz írásban hozzájárulnak. A hozzájárulás időbeli hatálya egy évig tart.

A közterületek megóvása, nyugalmának biztosítása

6. §

(1) Aki az épített környezetet, a közhasználatú létesítményeket és berendezéseket nem rendeltetésszerűen használja, vagy beszennyezi, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.
Tilos a kizárólag gyalogos forgalom számára kialakított parkokban, tereken, sétálóutcán, továbbá emlékművön, utcabútorzaton, szökőkúton, lépcsőkön, mellvéden, virágágyásokban gördeszkázni, görkorcsolyázni, kerékpározni, rollerezni (kivétel: a hat éven aluli gyerekek kerékpározhatnak és rollerezhetnek a parkokban, a tereken és a sétálóutcán).

7. § (1) Aki gépjárművel vagy kerékpárral gyepen, füvesített területen parkol, akkor is, ha azt már valaki letaposta, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

(2) Kiemelt útszegélyen parkolni tilos! Amennyiben az úttestnek nincs kiemelt szegélye, parkolni az útpadkán – bármilyen rövid időre is – csak az útfelület szélétől 0,7 méter távolságig szabad.
(2) Az ingatlan használója (tulajdonos, haszonbérlő, bérlő), aki e rendelet hatálybalépése után 5 méternél keskenyebb úttest mellé, az ingatlana előtti közterületen, az úttest kiépített szélétől 1 méter szélességű sávban akadályt (szikla, kő, vas-, fa- és betonkaró) helyez el, fát vagy sövényt telepít megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.
/4/ A rendelet hatálybalépése előtt elhelyezett akadályt /szikla, kő, vas-, fa- és betonkarót/ 2015 március 15-ig el kell távolítani.

8. § (1) Aki közterületet (ideértve a zöldterületet is) rendeltetésétől eltérően, engedély nélkül használ, azon engedély nélkül építőanyagot, tüzelőt vagy egyéb hasznos, vagy hasznosítható dolgot kettő napnál hosszabb ideig tárol, vagy közterületet beszennyez, és azt teljes mértékben nem takarítja el, vagy közművezetés, vagy javítás után kettő nap alatt nem állítja teljes mértékben helyre, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

(2) Aki közterületre ültetett zöld növényzetet (fa, pázsit, bokor, virág) bármi módon megrongál, élő növényzetre hirdetést szögez ki, közterületen lévő fát engedély nélkül kivág, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

9. § (1) Aki üzemképtelen, a közúti közlekedésben való részvételre alkalmatlan gépjárművet 7 napot meghaladóan, közterületen tárol, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

(2) Aki 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsit, kamiont, mezőgazdasági erőgépet, munkagépet, pótkocsit közterületen, közúton tárol, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait. Tárolásnak minősül, ha a megállástól számítva bizonyítottan két óránál hosszabb ideig áll a jármű.

Lakókörnyezetünk megóvása

10. §

(1) Az ingatlan használója, aki kertjében, udvarában, illetve az ingatlan közterületi határvonala és az útburkolat közötti közterületen a gyomnövények szaporodását nem akadályozza meg, illetve e terület rendjét és tisztaságát nem őrzi meg (takarítás, síkosság mentesítés, karbantartás, fűnyírás), megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.
(2) A nem közterületen elkövetett cselekmény miatt helyszíni bírságot kiszabni nem lehet, bírságot kiszabni csak tárgyaláson, bizonyítási eljárás lefolytatása után lehetséges.
(3) Gyomnak tekintendő minden olyan növény, amelyet arra a helyre nem vetettek, illetve nem ültettek, vagy az eredeti célnak megfelelő hasznot nem hoznak (általában a hasznavehetetlen és az agresszíven terjedő, idegen növényfajok).

11. § Aki a haszonállat tartásából származó trágyát nem hézagmentes, szilárd falazatú, szorosan záródó fedéllel ellátott trágyatárolóban tartja, illetve a hígtrágya tárolására külön tárolót nem létesít (kivéve szilárd almozású tartási technológia esetén), megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

A szeszesitalok fogyasztásának rendje

12. §

(1) Aki közterületen szeszesitalt fogyaszt, szabálysértést követ el. Cselekményét A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény szabályai szerint kell elbírálni.
(2) Nem valósul meg szabálysértés vendéglátó egység teraszán, előkertjében, kitelepülésének területén, azok nyitvatartási idejében, továbbá engedéllyel szervezett rendezvény területén a rendezvény ideje alatt, és szilveszterkor bármely közterületen történő szeszesital fogyasztás esetén.
13. §
(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépését követően elkövetett cselekmények miatt indult eljárásokban kell alkalmazni.
(2) E rendelet hatálybalépésének napján hatályát veszti Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a környezetvédelem helyi szabályairól szóló 8/2008. (V. 1.) rendeletének 9. §-a, Szentes Város Önkormányzata Képviselő- testülete a közterületek és közterület jellegű területek használatáról szóló 16/2013. (VII. 17.) rendeletének 25. §-a, és Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 1/2014. (II. 14.) rendeletének 8. § (1)-(2) bekezdése.