Kunfehértó Község Képviselő-testületének 2/2015 (II.26..) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2015. 06. 25

Kunfehértó Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában, (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt) 10.§ (1) bekezdésében, 26.§-ában, 32.§ (3) bekezdésében, 45.§-ában, 60.§ (4) bekezdésében, 62.§ (2) bekezdésében, 92.§ (l)-(2) bekezdésében, 132.§ (4) bekezdésben rögzített felhatalmazás a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátások szabályozására a következőket rendeli:


                                                                                    I. fejezet

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya kiterjed a Kunfehértón lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra, valamint a külön jogszabályokban meghatározott személyekre.

2. §

(1)  A rendelet hatálya kiterjed a települési támogatás keretében adható alábbi ellátásokra:

a)       rendkívüli települési támogatás      

b)       gyógyszertámogatás                                   

c)       lakásfenntartási támogatás            

d)       köztemetés

(2)  A rendelet hatálya kiterjed a következő személyes gondoskodást nyújtó ellátásokra:

       a)       tanyagondnoki szolgáltatás

       b)       étkeztetés

       c)       nappali ellátás


II. fejezet

Pénzbeli, természetbeni települési támogatások

Rendkívüli települési támogatás

3.§

(1) Rendkívüli települési támogatás nyújtható:

a)         élelmiszerre, ruhaneműre,

b)         gyermekintézmények étkezési térítési díjának megfizetésére,

c)         tüzelőre,

d)         a megélhetést érintő, előre nem tervezhető többletkiadásokra, temetési költségekre.

(2) Rendkívüli települési támogatás akkor nyújtható, ha a kérelmező, illetve a családja jö-vedelmi viszonyait figyelembe véve az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg:

a)          családok esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át,

            b)          egyedül élő, illetve gyermekét egyedül nevelő szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.

(3) Temetési költségek viseléséhez rendkívüli települési támogatás annak állapítható meg, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 150 %-át. A támogatás összege a temetkezési szolgáltatók által kimutatott költségek összegének max. 10 %-a, legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege. E támogatás iránti kérelem a halálesetet követő 30 napon belül nyújtható be.

(4) Rendkívüli települési támogatás nyújtható pénzbeli ellátásként, valamint természetbeni ellátásként az élelmiszerre, gyermekintézmények étkezési térítési díjának megfizetésére.

(5) A rendkívüli települési támogatás felhasználásáról a jogosultat el lehet számoltatni. Ha elszámolási kötelezettségének nem tesz eleget, az újabb segélykérelmét el lehet utasítani.

(6) A megállapított rendkívüli települési támogatás a célzott felhasználás biztosítása érdekében a családgondozó részére is kiutalható. A pénz felvételére jogosult köteles a felhasználásról elszámolni.

(7)    A rendkívüli települési támogatás összege alkalmanként nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 30 %-át. E támogatás évente legfeljebb négy alkalommal adható.

(8) A (2)-(3), valamint (7) bekezdésekben meghatározottaktól különös méltánylást érdemlő,  alább felsorolt esetekben el lehet térni:

        a)        krónikus, hosszantartó betegségből eredő jövedelem-kiesés,

        b)        nagyobb összegű, váratlan, vagy nem tervezhető, és önhibán kívüli kiadások

        c)        elemi károsultság,

        d)        baleset,

        e)        egyéb támogatási formákból való kiszorulás.


(9) Az alkalmanként jelentkező többletkiadások között a lakhatás feltételeinek biztosítására tekintettel csak abban az esetben állapítható meg rendkívüli települési támogatás, ha a kérelmező, illetve a családja nem részesül lakásfenntartási támogatásban

(10) Az alkalmanként jelentkező többletkiadások között gyógyszer kiváltására tekintettel csak abban az esetben állapítható meg rendkívüli települési támogatás, ha a kérelmező nem részesül  az e rendeletben meghatározott gyógyszertámogatásban.

Gyógyszertámogatás

4. §

(1) Gyógyszertámogatás adható a szociálisan rászorult személy részére egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó gyógyszer kiadásainak csökkentése érdekében.

(2) Gyógyszertámogatásra jogosult az a kérelmező, akinek az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg:

a)  családok esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, és krónikus, hosszantartó betegségére  tekintettel háziorvos, vagy szakorvos által  vényre  felírt  havi gyógyszerköltsége eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 %-át,

b) egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, és krónikus, hosszantartó betegségére tekintettel háziorvos, vagy szakorvos által  vényre  felírt  havi gyógyszerköltsége eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át. 

(3) Nem állapítható meg gyógyszertámogatás annak a kérelmezőnek, aki alanyi és normatív közgyógyellátásban részesül, vagy arra jogosult, de nem kérte annak megállapítását.

(4) Gyógyszertámogatás évente legfeljebb két alkalommal adható, a támogatás eseti összege a havi igazolt gyógyszerköltség összege [(2) bek.], max. 10.000,-Ft lehet. A támogatás iránti kérelmet, a háziorvosi és gyógyszertári igazolással együtt a hivatalnál kell előterjeszteni.

(5)Amennyiben a kérelmező havi gyógyszerköltsége meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 25 %-át a gyógyszertámogatás évente négy alkalommal adható.

Lakásfenntartási támogatás

5.§

(1) Az önkormányzat a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez lakásfenntartási támogatást (továbbiakban: lt) nyújthat.

(2) Lt. adható annak a kérelmezőnek, aki nem rendelkezik egynél több lakás tulajdoni vagy bérleti, haszonélvezeti jogával, lakás hasznosításából jövedelme nem származik, vagyona nincs. Vagyon alatt a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló hatályos törvény rendelkezései az irányadók.

(3) Az lt. elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti. Indokolt esetben a támogatás a jogosult részére készpénzben is kiutalható.

(4) Az lt. ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(5) A támogatást 12 hónapra kell megállapítani oly módon, hogy a 15-ig beérkezett kérelmek esetében a támogatást a kérelem beadása hónapjának első napjától, a 15-e után érkezett kérelmek esetében a támogatást a kérelem beadását követő hónap 1. napjától kell megállapítani.

(6) A megállapított támogatást elsődlegesen közüzemi szolgáltatók részére kell átutalni. Az átutalást követően a támogatottak adatait és az átutalt összeget az érintett szolgáltatókkal közölni kell


(7) A kérelmet évközben folyamatosan lehet benyújtani. A támogatás iránti kérelmet évente meg kell újítani.


(8) A lakásfenntartási támogatás havi összege:

-        ha a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj összegének 130 %-át nem haladja meg, 5.000 Ft;

-        ha a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj összegének 130 %-át meghaladja, de nem éri el annak 250 %-át, 2.500 Ft;


(9) Meg kell szüntetni a támogatást, ha a támogatás folyósítása alatt a jogosult másik lakásba költözik. Újabb kérelem benyújtására 3 hónap eltelte után kerülhet sor.

Köztemetés

6.§

(1) Amennyiben a köztemetés költségeinek megtérítésére köteles személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át és egyéb szociális körülményeik ezt indokolttá teszik, a köztemetés költséginek megfizetésétől el lehet tekinteni.

          

(2) A köztemetésre kötelezhető személy a köztemetés költségeinek megfizetése alóli mentességre vonatkozó kérelmét a köztemetést követő 15 napon belül nyújthatja be a Polgármesteri Hivatalhoz.  


III. fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások


7.§


Képviselő-testület személyes gondoskodás keretén belül az alábbi alapellátási formák biztosításáról gondoskodik:

- étkeztetés,

- házi segítségnyújtás,

- idősek nappali ellátása

- családsegítés, gyermekjóléti szolgálat,

- szociális információs szolgálat.


8.§


Képviselő-testület a 6.§-ban körülírt ellátási formák működését – az étkezés kivételével – társulási megállapodás alapján a HTKT SZSZK-n (továbbiakban: tagintézmény) keresztül biztosítja.


9.§

Az étkeztetés szempontjából szociálisan rászorultnak kell tekinteni:

  1. 70 év feletti személyt,
  2. 62 év feletti egyedülálló személyt, 
  3. a rokkantsági-, és rehabilitációs ellátásban és baleseti járadékban részesülőt,
  4. az aktív korúak ellátásában részesülőt,
  5. az ápolási díjban részesülőt.


10.§


  1. Az étkezés iránti kérelmet a hivatalhoz kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező jövedelmét tanúsító igazolásokat.


  1. A személyi térítési díjat a hivatal e rendelet és a vonatkozó jogszabályokban foglaltak alapján állapítja meg. A megállapított térítési díjat minden hónap 10-ig kell fizetni. A megállapított térítési díj az étel kiszállításának díját is tartalmazza. Az ellátás lemondására és újbóli igénylésére a tárgynapot megelőző nap 9. óráig van lehetőség.


  1. Abban az esetben, ha a kérelmező a megállapított személyi térítési díjjal nem ért egyet, panaszával a polgármesterhez fordulhat.
  2. Megvonható az ellátás attól a személytől, aki a részére megállapított ellátását bizonyíthatóan másnak átengedi.


11.§


A tagintézmény által biztosított, személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat, azok igénybevételének részletes szabályait, valamint a fizetendő térítési díjakat Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének vonatkozó rendelete tartalmazza.


IV.


Tanyagondnoki szolgálat


12.§


(1) A település bel-, és külterületén az Önkormányzat  tanyagondnoki szolgálata (továbbiakban: szolgálat)  ill. vállalkozóval kötött megállapodás útján biztosítja a 7.§ első francia bekezdésében szereplő „étkeztetés” ellátását.

(2) A szolgálat az (1) bekezdésben jelzett feladatain túl az alábbi feladatokat látja el a település közigazgatási területén:

a)             közösségi és szociális információs szolgáltatás,

b)             családsegítésben való közreműködés,

c)             intézmények és az ellátott közötti kapcsolattartás elősegítése,

d)             házi segítségnyújtásban való közreműködés,

e)             jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban közreműködés,

f)              étkeztetésben való közreműködés,

g)             egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása.



(3) A  szolgálat részletes feladatait, a tanyagondok munkaköri leírását külön szabályzat tartalmazza, mely szabályzatot a polgármester készít el.

(4) A szolgálat által a házi segítségnyújtás keretében végzett tevékenység személyi-, és intézményi térítési díjára a 11.§ rendelkezéseit kell értelemszerűen alkalmazni. A szolgálat egyéb tevékenységei térítésmentesek.


 V. fejezet

Eljárási szabályok

13.§


(1) A pénzbeli, természetbeni támogatások iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézőjénél lehet benyújtani a támogatások fajtájától függő igénylőlapon.  

(2) A támogatás iránti eljárást, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat az is kezdeményezheti, aki tudomást szerez a rászoruló személyről.

(3)    A támogatások folyósítása iránti eljárás hivatalból is megindítható.

14. §

(1) A kérelemre indult eljáráshoz minden kérelem esetében külön szükséges igazolni  az erre rendszeresített igénylőlapon a   személyazonosító adatokat, a családi viszonyokat, az eltartottak számát,   a tartásra kötelezettek  adatait,     a jövedelmi   és vagyoni  helyzetet.  Az igazolható jövedelemmel   nem   rendelkezőknek   büntetőjogi   felelősségük   tudatában   kell   nyilatkozniuk jövedelmükről.

(2) A támogatási kérelemhez szükséges jövedelemszámításnál a szociális törvényben meghatározottak szerint kell eljárni.

(3)        A különböző támogatási formákra való jogosultság megállapítása érdekében az előzőeken túl a kérelmezőnek csatolnia kell orvosi igazolást, vényt, közüzemi számlákat, igazolást arról, hogy más hatóságtól a kérelemben  megjelölt  célra  támogatást  nem  kap, eredeti  temetési   számlát, iskolalátogatási igazolást, vagy a kérelemben megjelölt indokhoz kapcsolódó iratot, valamint ki kell tölteni a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló mindenkor hatályos szakmai jogszabályban, vagy kormányrendeletben meghatározott vagyonnyilatkozatot.

(4) Ha a benyújtott vagyonnyilatkozatban az ingatlanra, a járműre, gépi meghajtású termelő- és munkaeszközre vonatkozó becsült forgalmi érték vitatható, a hivatal külső szakértőt kérhet fel az érték meghatározására.

15. §


(1)    A rendeletben szabályozott pénzbeli, természetbeni támogatási kérelmek elbírálásáról –  a 3.§ (8) bek.-t kivéve - átruházatott hatáskörben a Polgármester dönt.

(2) A Polgármester átruházott hatáskörben hozott határozata ellen benyújtott fellebbezések elbírálása a Képviselő-testülete hatáskörébe tartozik.

16. §

(1) Az eljárás során a tényállás tisztázása érdekében a kérelmező lakásán környezettanulmányt lehet készíteni. Nem szükséges környezettanulmány, ha más egyéb eljárás során keletkezett iratokból az igénylő körülményei ismertek. A környezettanulmányok elkészítésében a tagintézmény  közreműködik.

(2) A  körülmények tisztázása során az igénylő a szociális ügyintézővel köteles együttműködni. Amennyiben együttműködési  kötelezettségének nem tesz eleget, a szükséges igazolásokat nem csatolja, vagy nem teszi lehetővé környezettanulmány elkészítését, kérelmét el kell utasítani, a folyósított támogatást meg kell szüntetni.

(3) A rendeletben meghatározott pénzbeli, természetbeni ellátásra beadott kérelmet el lehet utasítani, valamint a megállapított ellátás folyósítását meg lehet szüntetni, ha a jövedelemnyilatkozatban és igazolásban szereplő adatok valódisága a környezettanulmány során megkérdőjelezhető, ha a kimutatott alacsony jövedelem és a család életvitele, körülményei nem állnak összhangban.

(4) A megállapított támogatások folyósítására - ha e rendelet másképp nem rendelkezik -, a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló mindenkor hatályos szakmai jogszabályban vagy kormányrendeletben meghatározottak az irányadók.

(5) A rendeletben nem szabályozott eljárási rendelkezésekben, az ellátásra való jogosultság, a jogosultat érintő jogok és kötelezettségek megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

VI. fejezet

Záró rendelkezések


17. §

(1) E rendelet 2015. március l-jén lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Kunfehértó Község Önkormányzata Képviselő-testü-lete szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 12/2013. (XII.04.) önkormányzati rendelete.



Kunfehértó, 2015. február 25.




                        (: Huszár Zoltán :)                                               (: Csupity Zoltán :)

                           polgármester                                                   címzetes főjegyző


Záradék:


Kihirdetve 2015. február 26-án.




(: Csupity Zoltán :)

címzetes főjegyző