Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.)

a szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 01

Bakonya község képviselő testületének 2/2015 (II.26.)

a szociális ellátások helyi szabályairól

2023.09.01.

Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról szóló, többször módosított 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szoc.tv.) 45. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

I. Fejezet

A rendelet célja.

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő szociális rászorultságtól függő pénzben, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, további azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.

(2) Bakonya községi önkormányzat közigazgatási területén élő lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra, a bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre, a letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre, valamint a magyar hatóságok által menekültként elismert személyekre.

(3) A Szoc.tv.6. §-ában meghatározott, az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó hajléktalan személyekre, amennyiben a hajléktalan személy az ellátás igénybevételekor nyilatkozatában Bakonya község közigazgatási területét tartózkodási helyként megjelölte.

Eljárási rendelkezések

2. § Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítsa és a szociális alapszolgáltatások igénybevétele iránti kérelmeket az Orfűi Közös Önkormányzati Hivatalban (továbbiakban: Hivatal) (7677 Orfű, Széchenyi tér 1.), az Orfűi Közös Önkormányzati Hivatal Cserkúti Kirendeltségén (7673 Cserkút, Alkotmány u. 8.) alatt vagy Bakonyai Polgármester Hivatalban ügyfélfogadási időben (Bakonya, Fő u. 19.) lehet írásban előterjeszteni. A kérelem formanyomtatványon vagy szabad megfogalmazású kérelem formájában nyújtható be.

3. § (1) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, további a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell becsatolnia. A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítsa iránti kérelem tartalmazza:

- az ellátást igénylő személynek az Szoc.tv. 18. §-ának a) c) h) pontjában szereplő adatait,

- az igényelt szociális ellátás jogosultsági feltételeire vonatkozó adatokat, nyilatkozatokat.

(2) A jogosultsági feltételek megállapításához az e rendeletben szabályozottakon túl szükséges egyes speciális igazolások és bizonyítékok köre a konkrét ellátási forma szabályozásánál kerül felsorolásra.

(3) Amennyiben az e rendeletben szabályozott szociális alapszolgáltatások biztosítása társulás keretében fenntartott útján történik az alapszolgáltatás igénybevétele iránti kérelmet az ellátást végző intézmény vezetőjéhez lehet írásban előterjeszteni.

(4) A kérelmet - ha törvény másként nem rendelkezik - az a szociális hatáskört gyakorló szerv bírálja el, amelynek illetékességi területén a kérelmező lakcíme van. A kérelmező lakcíme az a lakóhely vagy tartózkodási hely, ahol életvitelszerűen lakik. A lakcím megállapítsa szempontjából a személyi adat és lakcímnyilvántartás adatai az irányadóak.

(5) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások igénybevétele önkéntes. Az igénylő a kérelmét a „A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről” szóló 9/1999.(XI.24.) SZCSM rendelet I. számú melléklete szerinti formanyomtatványon nyújthatja be. (1. melléklet)

(6) A jogosultság megállapításakor:

a) a havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni.

(7) Jövedelem igazolható:

a) havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző

hónap keresetéről szóló munkáltatói igazolást,

b) munkanélküli ellátásról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátás

igazoló szelvényt, ennek hiányában a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolást,

c) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében az ellátást folyósító

intézet által kiállított igazolás a jövedelemről,

d) vállalkozó esetében az illetékes NAV igazolását, a kérelem benyújtását megelőző

gazdasági év személyi jövedelemadó alapjáról.

(8) A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni

a) a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet,

b) a vállalkozásból származó jövedelmet, feltéve, hogy a vállalkozási tevékenység megszűnt.

c) A közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

(9) A jogosultsági feltételek megállapításához e §-ban szabályozottakon túl szükséges egyes speciális igazolások és bizonyítékok köre a konkrét ellátási forma szabályozásánál kerül felsorolásra.

(10) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, amelyek a közös hivatal nyilvántartásában fellelhetők, valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) szerint az adat, illetve igazolás beszerezhető.

(11) A jövedelemtől függő szociális ellátások esetében a jövedelem típusinak megfelelő igazolás vagy annak fénymásolata a jövedelemről tett nyilatkozat melléklete.

4. § (1) A rendszeres ellátások folyósítása havonta utólag, kifizetése minden hónap 0-ig, készpénzben házipénztárból vagy szolgáltatóhoz történő utalással. Nem rendszeres ellátások kifizetése a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül házipénztári kifizetéssel történik. A házipénztárból történő azonnali kifizetés a döntést követően, létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében történhet.

(2) A polgármester vagy a jegyző döntése ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül a képviselő-testülethez lehet fellebbezni. A fellebbezést a hivatalnál kell benyújtani. A hivatal a fellebbezést a szükséges iratok becsatolásával a polgármester a képviselő-testület soron következő ülése elé terjeszti.

(3) A képviselőtestület döntése ellen a kézhezvételtől számított 30 napon belül keresettel lehet élni az illetékes bíróságnál. A pert az önkormányzat ellen kell indítani.

5. § (1) Amennyiben a pénzbeli és természetbeni ellátás iránti kérelemben előadott életkörülmények vizsgálata kapcsán a kérelem megalapozott elbírálása szükségessé teszi, az igénylőnél környezettanulmányt kell készíteni.

(2) Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a Hivatal már bármely ügyben 6 hónapon belül vizsgálta és azokban lényeges változás nem feltételezhető.

(3) A Hivatal a kérelem benyújtásakor saját adatbázisa (adónyilvántartás, ingatlan-nyilvántartás stb.) alapján vizsgálja kérelmező és vele közös háztartásban élő személyek vagyoni helyzetét

(4) A képviselő-testület által szabályozott támogatási formákat csak az veheti igénybe, illetve az kaphatja:

a) akinek nem áll fenn köztartozása (adótartozás) az önkormányzattal szemben

b) önhibáján kívül került rossz szociális helyzetbe

c) a Szoc.tv. 4 §.-a szerinti értékesíthető vagyonnal nem rendelkezik.

6. § A rendszeres települési támogatás, települési lakhatási támogatás, települési gyógyszertámogatás, a támogatás jellegénél fogva, egészben vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A folyósítás módjáról az ellátást megállapító, határozatában rendelkezni kell.

7. § A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához, ha a kérelmező életvitele alapján vélelmezhető, hogy a jövedelemigazolásban feltüntetett összegen felül egyéb jövedelemmel is rendelkezik, a kérelmező kötelezhető arra, hogy családja vagyoni viszonyairól a 63/2006.(III.27.) Korm. r. 1. sz. melléklete szerinti formanyomtatványon nyilatkozzék. (2. melléklete).

8 § A szociális ellátásra jogosultság esetén a jogosultságot érintő jog és kötelezettség megállapítására, további a hatósági ellenőrzésre az Ákr. rendelkezéseit kell alkalmazni.

9. § (1) A szociális ellátások megállapításáról a jegyző, a képviselő-testület, vagy a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester határozattal dönt.

(2) A döntésre jogosult a határozatát az Ákr. alapján hozza meg. A képviselő-testület a szociális ellátásokkal kapcsolatos alábbiakban felsorolt hatáskörét a jegyzőre ruházta át:

- lakhatáshoz kapcsolódó kiadások támogatása

II. Fejezet

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

10. § Szociális rászorultság esetén a jogosult számára a települési önkormányzat képviselő-testülete az Szoc.tv.- ben, illetve e rendeletében meghatározott feltételek szerint

a) rendszeres települési támogatást és

b) rendkívüli települési támogatást állapít meg.

Rendszeres települési támogatás. Lakhatáshoz kapcsolódó kiadások támogatása

11 §1 (1) A lakhatási támogatás a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik (közüzemi díjaik) viseléséhez nyújtott hozzájárulás (Kérelem benyújtására e rendelet 3.melléklete szolgál).

(2) A polgármester lakhatási támogatást nyújt annak a személynek, akinek:

a)2 a jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 250 %-át

b) és az Szt. szerinti vagyona nincs

(3) A háztartásban élő személynek csak azok számítanak, akik ténylegesen, életvitelszerűen az adott lakásban élnek (nemcsak oda vannak bejelentve). Külön háztartásnak számít a különálló közüzemi szolgáltatási hely.

(4) A lakhatási támogatás összege egységesen 2.500,- Ft.

(5) A rendeletben előírt feltételek esetén a lakhatási támogatás a kérelem benyújtásának hónapjának első napjától 12 hónapra jár. A kérelem ismételten benyújtható.

(6) A lakhatási kiadások igazolásinak módja:

a) lakásbérleti vagy albérleti szerződés, bérleti díj fizetésének igazolása

b) közüzemi (villany, gáz, víz) számla

c) tüzelőanyag számlával történő igazolása

(7) A lakhatási támogatás kifizetésének módja csak szolgáltatóhoz történő utalással történik - a szolgáltatót a kérelmező választhatja.

(8) Megszűnik a támogatás:

a) a megállapított idő elteltével,

b) a támogatásra okot adó körülmények megváltozásival

(9) A lakhatási támogatás iránti kérelem benyújtója és az ellátás jogosultja köteles ingatlanát (saját, bérelt, vagy szívességi lakáshasználó) jó karban tartani, rendeltetésszerű használhatóságát, és higiénikus állapotát biztosítani.

(10) A lakhatási támogatási kérelem benyújtója és az ellátás jogosultja köteles gondoskodni a saját tulajdoniban levő járdák, udvarok, kertek, bejárók, további az ingatlanhoz tartozó valamennyi terület, helyiség rendszeres tisztán tartásáról, gyommentesítéséről.

(11) A lakhatási támogatás iránti kérelem benyújtója és az ellátás jogosultja köteles továbbá gondoskodni az ingatlan előtt lévő járdaszakasz állandó tisztán tartásáról, a hóeltakarításáról, síkosság-mentesítéséről. A tisztán tartási kötelezettség az ingatlan és a járda, a járda és a közút közötti üres, füves, vagy virágos sávra is vonatkozik. Az ingatlantulajdonosa köteles az ingatlanáról a közterületre kinyúlt ágak, bokrok folyamatos nyeséséről gondoskodni.

(12) A lakhatási támogatás iránti kérelem benyújtója és az ellátás jogosultja köteles gondoskodni arról, hogy ingatlanán háztartási - és építési hulladék vagy veszélyes anyag ne halmozódjon fel.

(13) Amennyiben a lakhatási támogatás iránti kérelem benyújtója és az ellátás jogosultja a (8)-(11) bekezdésben foglalt kötelezettségeit nem teljesíti, annak teljesítésére írásban - 5 napos teljesítési határidő kitűzésével - fel kell szólítani.

(14) Amennyiben a lakhatási támogatás iránti kérelem benyújtója és az ellátásjogosultja kötelezettségét a felszólítás ellenére sem teljesíti, a kérelmet el kell utasítani, vagy a már megállapított támogatást meg kell szüntetni.

Rendkívüli települési támogatás

12. § (1)3 A polgármester rendkívüli települési támogatásban részesíti:

a)4 azt a személyt, akinek jövedelme a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg,

b) és a kérelmezőnek/családnak vagyona nincs.

(2) Rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni különösen, ha a kérelmezőnek

a) tartós betegség miatt jelentős jövedelem-kiesése van,

b) elemi kár, baleset, tragikus helyzet miatt anyagi segítségre szorul,

c) Rendszeres pénzellátás iránti kérelme folyamatban van, és megélhetését ezen időszak alatt más jövedelemből, megtakarításból biztosítani nem tudja

d) a gyermek hátrányos helyzete (Gyvtv.: a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 67/A. §-a) miatt anyagi segítségre szorul.

(3) Elutasítható annak a személynek rendkívüli települési támogatás iránti kérelme, aki önhibájából került nehéz anyag helyzetbe, ugyanakkor anyagi helyzetének javítására, munkavégzésre, fizikai, szellemi és lelkiállapota figyelembevételével nehézségek nélkül képes.

(4) A polgármester különös méltánylást érdemlő esetben értékhatárra, jövedelemre és egyéb pénzbeli ellátásokra tekintet nélkül, - a rendkívüli körülmények figyelembevételével - rendkívüli települési támogatásban részesítheti a kérelmezőt.

13. § (1) A települési támogatás egyszeri összegét a rászorultsághoz igazodóan 5000,- Ft összegben lehet megállapítani, és naptári éven belül legfeljebb 4 alkalommal.

(2)5 A megállapított támogatás folyósítása készpénzben történik. Amennyiben az ügy összes körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy a kérelmező a készpénz-támogatást nem a rendeltetésének megfelelően használja fel, a segélyt részben vagy egészben, közvetlen számlakiegyenlítés formájában kell adni.

(3) A rendkívüli települési támogatás megállapítását követően a természetbeni ellátás jogosult számára történő biztosításáról, az ellátás megszervezéséről a polgármester gondoskodik.

(4) Települési támogatás kérelemre vagy hivatalból - különösen nevelési-oktatisi intézmény, gyámhatóság, további más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére - is megállapítható A települési támogatás kifizetése házipénztár útján történik. A kérelem fenntartási e rendelet 4. sz. melléklete szolgál. Hátrányos helyzetű az a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek és nagykorúvá vált gyermek, aki esetében az alábbi körülmények közül egy fennáll:

a) a szülő vagy a családba fogadó gyám alacsony iskolai végzettsége, ha a gyermeket együtt nevelő mindkét szülőről, a gyermeket egyedül nevelő szülőről vagy a családba fogadó gyámról - önkéntes nyilatkozata alapján megállapítható, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénylésekor legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik,

b) a szülő vagy a családba fogadó gyám alacsony foglalkoztatottsága, ha a gyermeket nevelő szülők bármelyikéről vagy a családba fogadó gyámról megállapítható, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénylésekor az Szoc.tv.. 33. §-a szerinti aktív korúak ellátásira jogosult vagy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénylésének időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőként nyilvántartott személy,

c) a gyermek elégtelen lakókörnyezete, illetve lakáskörülményei, ha megállapítható, hogy a gyermek a településre vonatkozó integrált településfejlesztési stratégiában szegregátumnak nyilvánított lakókörnyezetben vagy félkomfortos, komfort nélküli vagy szükséglakásban, illetve olyan lakáskörülmények között él, ahol korlátozottan biztosítottak az egészséges fejlődéséhez szükséges feltételek.

Települési temetési segély

14. § (1)6 A polgármester települési támogatásként, temetési segélyt nyújthat annak a helybeli lakosnak, aki meghalt személy eltemettetéséről gondoskodik, és akinek háztartásában az egy főre számított jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg. Helybeli lakosnak minősül a településen állandó bejelentett lakcímmel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő személy.

(2) Temetési segély nem állapítható meg annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. Tv. alapján temetési hozzájárulásban részesül.

(3)7 A temetési segély összege 100.000,- Ft.

(4) A temetési segély iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül kell előterjeszteni. A kérelemhez a halotti anyakönyvi kivonat és a temetési számla másolatát csatolni kell. A temetési számlát a támogatást kérő nevére kell kiállítani.

(5) Amennyiben a kérelem elbírálásához szükséges információk rendelkezésre állnak a döntés lehetőleg azonnal meghozatalra kerül, egyébként az eljárási határidő 15 nap. A kérelem fenntartási e rendelet 4.melléklete szolgál

Születéshez nyújtott települési támogatás

15. §8 (1)9 A polgármester születéshez nyújtott települési támogatást biztosít azon, a születés időpontjában állandó bejelentett bakonyai lakcímmel rendelkező szülőknek, akiknek háztartásában az egy főre számított jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg, és akik gyermeküket is bakonyai lakosnak jelentik be.

(2)10 A születéshez nyújtott támogatást az Önkormányzat 35.000 forint értékű babacsomag formájában természetben, és 20.000 forint pénzbeni támogatással biztosítja. A kérelem benyújtására e rendelet 4. melléklete szolgál.

Tanulók bérlet támogatása11

15/A. § (1)12 Az önkormányzat bérlettámogatásban részesíti a bakonyai lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező általános iskolában, középiskolában tanuló gyermeket nevelő szülőt, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermeket, vagy az őt nevelő szülőt, akinek háztartásában az egy főre számított jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg.

(2) A támogatást igényelhetik az (1) bekezdésben meghatározott személyek amennyiben az általuk látogatott oktatási intézmény Bakonya Község 50 kilóméteres körzetében található. A támogatás további feltétele az oktatási intézmény igazolása arról, hogy a nappali oktatás munkarendje szerint fennáll a tanulói, vagy hallgatói jogviszony.

(3) A támogatás kifizetésére tárgyhónap 10. napjáig, a tárgyhóra megváltott érvényes bérlet felmutatása ellenében kerül sor.

(4) A nyári szünet időtartamára bérlettámogatás nem állapítható meg.

Iskolakezdési támogatás13

15/B. § (1)14 Az Önkormányzat iskolakezdési támogatásban részesíti azt a szociálisan rászoruló bakonyai lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, általános iskolában középiskolában tanuló gyermeket nevelő szülőt, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermeket, vagy az őt nevelő szülőt, akinek háztartásában az egy főre számított jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg.

(2) A támogatás iránt a 8. melléklet szerinti egyszerűsített kérelmet kell benyújtani, mely tartalmazza a kérelmező és a vele egy háztartásban élők személyi adatait, valamint kérelmező nyilatkozatát a család jövedelmi viszonyairól, valamint arról, hogy a nappali oktatás munkarendje szerint fennáll a tanulói, vagy hallgatói jogviszony. A támogatás iránti kérelmet legkésőbb minden év szeptember 30. napjáig kell benyújtani. A benyújtott adatok valódiságát az Önkormányzat ellenőrizheti.

(3) A támogatás mértékét az Önkormányzat a mindenkori költségvetési rendeletben állapítja meg.

(4) A megítélt támogatások kifizetéséről tárgyév augusztus 1. – október 15. napjáig a polgármester gondoskodik.

Téli gyermekjóléti támogatás15

15/C. § (1)16 Az Önkormányzat minden év decemberében téli gyermekjóléti támogatásban részesíti azt a szociálisan rászoruló, bakonyai lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező 0-12 éves korú gyermeket nevelő szülőt, aki szociálisan rászorult, és akinek háztartásában az egy főre számított jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg.

(2) A támogatás iránt a 8. melléklet szerinti egyszerűsített kérelmet kell benyújtani, mely tartalmazza a kérelmező és a vele egy háztartásban élők személyi adatait, valamint kérelmező nyilatkozatát a család jövedelmi viszonyairól. A támogatás iránti kérelmet minden év december 1. napjáig kell benyújtani. A benyújtott adatok valódiságát az Önkormányzat ellenőrizheti.

(3) A téli gyermekjóléti támogatás mértékét az Önkormányzat a mindenkori költségvetési rendeletben állapítja meg.

Idősek támogatása17

15/D. § (1)18 Az Önkormányzat szenior támogatásban részesíti azt a szociálisan rászoruló bakonyai lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező 60. életévét betöltött, vagy tárgyévben betöltő személyt, akinek a háztartásában az egy főre számított jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg.

(2) A támogatás iránt a 8. melléklet szerinti egyszerűsített kérelmet kell benyújtani, mely tartalmazza a kérelmező és a vele egy háztartásban élők személyi adatait, valamint kérelmező nyilatkozatát a család jövedelmi viszonyairól. A benyújtott adatok valódiságát az Önkormányzat ellenőrizheti.

(3) A szenior támogatás mértékét az Önkormányzat a mindenkori költségvetési rendeletben állapítja meg.

(4) A támogatás kifizetésére legkésőbb tárgyév december hónapban kerül sor.

A gyermekek szabadidős tevékenységének támogatása19

15/E. § (1)20 Az Önkormányzat a gyermekek szervezett szabadidős tevékenységét célzó támogatásban részesíti azt a szociálisan rászoruló bakonyai lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, 6 -18 éves korú gyermeket nevelő személyt, akinek a háztartásában az egy főre számított jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg.

(2) A támogatás feltétele, hogy a gyermeket nevelő személy a gyermek szervezett szabadidős tevékenysége ellenértékének befizetéséről szóló igazolást vagy nyugtát bemutassa.

(3) A támogatás iránt a 8. melléklet szerinti egyszerűsített kérelmet kell benyújtani, mely tartalmazza a kérelmező és a vele egy háztartásban élők személyi adatait, valamint kérelmező nyilatkozatát a család jövedelmi viszonyairól. A kérelem a benyújtástól tárgyév december 31. napjáig, vagy a gyermeknek a szervezett szabadidős tevékenységből történő kiválásáig szól. A kérelmeket a szervezett szabadidős tevékenység megkezdésétől számított 15 napon belül, vagy tárgyév január 15. napjáig kell az Önkormányzathoz benyújtani. A benyújtott adatok valódiságát az Önkormányzat ellenőrizheti.

(4) A támogatásra fordítható összeget az Önkormányzat a mindenkori költségvetési rendeletben állapítja meg. A tárgyévi támogatás egy főre jutó összegét a felhasználható keret és az igénylések függvényében a képviselő-testület határozatban állapítja meg.

(5) A támogatás kifizetésére mindig abban a hónapban kerül sor, amikor a gyermek a szervezett szabadidős tevékenységben részt vett, és a kérelmező az elbíráláshoz szükséges befizetési bizonylatot bemutatta.

Fogászati támogatás21

15/F. § (1)22 Az Önkormányzat fogászati támogatásban részesíti azt a szociálisan rászoruló bakonyai lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, és életvitelszerűen a településen élő személyt, akinek a háztartásában az egy főre számított jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 1000 %-át nem haladja meg.

(2) A támogatás azokra a fogászati eljárásokra vehető igénybe évente egy alkalommal, maximum 40.000,- forint értékben amelyeket a társadalombiztosítás nem támogat.

(3) A támogatások biztosítására az Önkormányzat éves szinten 800.000,- forintot irányoz elő a szociális keret terhére. A továbbiakban a felhasználható összeg mértékét az Önkormányzat a tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg.

III. Fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátások

Köztemetés

16. § A polgármester az Szoc.tv.v. 48. §-iban meghatározottak szerint gondoskodik köztemetésről.

Szociális célú tüzelőanyag támogatás

16/A. §23

IV. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

17. § A személyes gondoskodás keretében tartozó szociális alapellátási formák a következők:

a) szociális étkeztetés

b) házi segítségnyújtás

c) családsegítés

Az ellátások igénybevétele

18. § (1) E rendeletben felsorolt személyes gondoskodást nyújtó alapellátások keretében az ellátást biztosító intézménybe történő felvétel, valamint az ellátások igénybevétele iránti kérelmet a hivatalhoz, illetve az intézmény vezetőjéhez kell benyújtani a 9/1999.(XI.24.) SZCSM. Rendelet 1. sz. melléklete szerinti formanyomtatványon. (E rendelet szerinti 1. melléklet)

(2)24 A jogviszony keletkezéséről és az ellátás iránti kérelemről az étkeztetés kivételével a szolgáltató központ vezetője dönt. Szociális étkeztetési kérelemről a polgármester dönt.

(3)25 Külön eljárás nélkül akkor biztosítható ellátás, ha indokolt az igénylő azonnali ellátása. Az írásos kérelmet és a jövedelemigazolást ebben az esetben is mellékelni kell.

(4) Az intézményvezető, illetve a polgármester külön eljárás nélkül ellátásban részesíti azt, aki a 9/1999.(XI.24.) SZCSM rendelet 15. §.(1.) bekezdésében foglalt feltételeknek megfelel.

Étkeztetés

19. §26

(1)27 Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük, vagy

e) hajléktalanságuk miatt.

(2)28 Az (1) bekezdés jogosultsági feltételei:

a) - 65 év feletti korhatár

b) - legalább 50 %-ban egészségkárosodott

c) - egészségi állapot igazolása háziorvos, szakorvos által

d) - fogyatékosságról, pszichiátriai betegségről szakorvosi igazolás

e) - hajléktalan nyilatkozata a községben való tartózkodásról

f) - az idősek klubjának délelőttönkénti rendszeres látogatása

(3)29 Az étkezés igénybevétele után fizetendő térítési díjakat a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás állapítja meg.

(4)30 Különös méltánylást érdemlő esetekben, - különösen elemi csapás, súlyos baleset, tartós munkanélküliség, ellátatlanság, vagy egyéb rendkívüli élethelyzet fennállása esetén a képviselő-testület által átruházott hatáskörében a polgármester határozatában, egyedi mérlegelés alapján méltányosságból mérsékelheti, vagy elengedheti az étkezés térítési díjának megfizetését, és eltekinthet a (2) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltételek fennállásától is.

(5)31 Az Önkormányzat saját költségvetésének terhére, a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás jelzése alapján, az öregségi nyugdíj ellátásban részesülő igénybevevőknek személyenként és étkezési naponként 500,- Ft összegig támogatást biztosít.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

20. § A jelzőrendszeres Házi segítségnyújtás feladatát a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás látja el.

Családsegítés

21. § AZ önkormányzat családsegítési feladatát a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás látja el.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

22. § (1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba. Hatályba lépésével egyidejűleg a Bakonya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014.(X. 16.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról hatályát veszti.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, és e törvény végrehajtására hozott jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.

Tájékoztató

1

A 11 § a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 11 § (2) bekezdés a) pontja a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 12. § (1) bekezdése a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 12. § (1) bekezdés a) pontja a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 13. § (2) bekezdése a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 14. § (1) bekezdése a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 14. § (1) bekezdése a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

A 14. § (3) bekezdése a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendelete 10. §-a szerint módosított szöveg.

8

A 15. § a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

9

A 15. § (1) bekezdése a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

10

A 15. § (2) bekezdése a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

11

A „Tanulók bérlet támogatása” alcímet (15/A. §) a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.

12

A 15/A. § (1) bekezdése a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

13

Az „Iskolakezdési támogatás” alcímet (15/B. §) a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

14

A 15/B. § (1) bekezdése a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

15

A „Téli gyermekjóléti támogatás” alcímet (15/C. §) a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendelete 7. §-a iktatta be.

16

A 15/C. § (1) bekezdése a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

17

Az „Idősek támogatása” alcímet (15/D. §) a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendelete 8. §-a iktatta be.

18

A 15/D. § (1) bekezdése a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

19

Az „A gyermekek szabadidős tevékenységének támogatása” alcímet (15/E. §) a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

20

A 15/E. § (1) bekezdése a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

21

A „Fogászati támogatás” alcímet (15/F. §-t) a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

22

A 15/F. § (1) bekezdése a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

23

A 16/A. §-t a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendelete 11. §-a hatályon kívül helyezte.

24

A 18. § (2) bekezdése a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

25

A 18. § (3) bekezdése a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 2.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

26

A 19. §-t a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

27

A 19. § (1) bekezdését a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

28

A 19. § (2) bekezdését a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

29

A 19. § (3) bekezdését a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

30

A 19. § (4) bekezdését a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

31

A 19. § (5) bekezdését a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

32

Az 5. mellékletet a Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendelete 9. § - 1. melléklete iktatta be.