Hajmás Község Képviselőtestületének 2/2015(II.27..) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 03. 01- 2015. 11. 17

Hajmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, az Szt. 10. § (1) bekezdésében, az Szt. 26. §-ában, az Szt. 32. § (1) bekezdés b) pontjában, az Szt. 32. § (3) bekezdésében, az Szt. 45. § (1) és (3) bekezdésében, az Szt. 48. § (4) bekezdésében, az Szt. 132. § (4) bekezdésében, az Szt. 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja, alapelvei

1. §


(1) A rendelet célja, hogy a Képviselő-testület eleget tegyen az Sztv. által előírt szabályozási kötelezettségének, és a szociális gondoskodás hatáskörébe tartozó feladatait tekintve megállapítsa az egyes ellátásokra való jogosultság feltételeit, az eljárás és az ellenőrzés rendjét.


(2) Az önkormányzat kinyilvánítja, hogy az általa biztosított és megszervezett szociális gondoskodás célja és rendeltetése az, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik életkoruk, egészségi állapotuk, jövedelmi és vagyoni helyzetük folytán problémáik megoldására önerőből nem képesek. Az ellátást igénylők kötelesek arra, hogy helyzetük javítása érdekében a tőlük elvárható módon mindent megtegyenek, amennyiben pedig a támogatásra szoruló élethelyzet nekik felróható okból következett be, életmódjuk, életvezetésük megváltoztatásával kötelesek elősegíteni helyzetük javítását.


(3) A szociális gondoskodás biztosítása érdekében az önkormányzat valamint annak szervei, továbbá a településen működő oktatási, egészségügyi és civil szervezetek kötelesek együttműködni, a tudomásukra jutott, gondoskodást igénylő problémák megoldását kötelesek kezdeményezni.


2. A rendelet hatálya

2. §


(1) A rendelet hatálya Hajmás község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, az Sztv. 3. §-ában meghatározott személyekre terjed ki.


(2) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások tekintetében a közösen fenntartott intézményeknél a gesztor önkormányzat rendelete tartalmazza az igénybevétel és a fizetendő térítési díjra vonatkozó szabályokat. Családsegítés, nappali ellátás, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás vonatkozásába gesztor önkormányzat Somogyjád. Étkeztetés vonatkozásában gesztor önkormányzat Szentbalázs.


3. Értelmező rendelkezések

3. §


(1) Eltérő szabály hiányában a rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Sztv. 4. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.


(2) A rendelet alkalmazásában:

1. Elemi kár: árvíz, villámcsapás, tűzvész, szélvihar, belvíz


2. Különös méltánylást érdemlő helyzet: a családban bekövetkezett rendkívüli esemény /haláleset, természeti katasztrófa, elemi kár, amely a család összjövedelem és mobilizálható vagyontárgyát is meghaladja.


3. Mobilizálható vagyontárgy: A lakhatás feltételeihez szükséges vagyontárgyakon felüli ingatlan és ingó vagyontárgy.


4. Rendkívüli élethelyzet különösen: gyógyíthatatlan betegség, váratlan haláleset, család bármely tagjának munkaviszonyának váratlan elvesztése,


5. Vagyontalan: nincs mobilizálható vagyontárgya.


II. Fejezet

A szociális gondoskodás rendszere

4. Hatásköri és eljárási rendelkezések

4. §


(1) Az e rendeletben meghatározott ellátások tekintetében - ha a rendelet eltérően nem szabályozza - a képviselő-testület és átruházott hatáskörben a polgármester jár el.


(2)A képviselő-testület dönt az e rendeletben megállapított, beiskolázási támogatás mértékéről, időskorúaknak adott támogatás mértékéről, mikuláscsomag támogatás mértékéről, állami támogatásként adott szociális célú tűzifa települési kiegészítő támogatásról, települési ösztöndíj pályázati támogatásról.


(3) A polgármester átruházott hatáskörben dönt e rendeletben megállapított jogtalanul felvett ellátás visszafizetéséről, részletfizetésről, települési rendkívüli támogatásról, települési temetési támogatásról, települési krízis támogatásról, települési születési támogatásról, települési beiskolázási támogatásról, települési mikuláscsomagi támogatásról, települési lakásfenntartási támogatásról, települési gyógyszertámogatásról, települési rendkívüli rendszeres támogatásról, települési kamatmentes kölcsön megállapításáról, köztemetés elrendeléséről, köztemetés költségeinek részletfizetési kötelezettségéről.


5. §


(1)Az önkormányzat a szociális gondoskodásra vonatkozó kötelezettségeinek teljesítését

a) pénzbeli- és természetbeni ellátások nyújtásával;

b) személyes gondoskodást biztosító ellátások társulásban történő megszervezésével biztosítja.


(2) Szociális rászorultság esetén a jogosult számára a települési önkormányzat képviselő-testülete az Sztv-ben, illetve e rendeletében meghatározott feltételek szerint megállapított ellátásokat nyújtja.


(3)Az önkormányzat pénzbeli, vagy természetbeni szociális ellátásként:

a) rendkívüli és rendszeres települési támogatást állapíthat meg,

b) köztemetést biztosít.


6. §.


(1) Ha e rendelet eltérő szabályt nem állapít meg, az ellátás iránti kérelmet a Batéi Közös Önkormányzati Hivatal Szentbalázsi Kirendeltségén Szentbalázs, Fő u. 85. (továbbiakban: Hivatal) lehet előterjeszteni az e célra rendszeresített a rendelet 1. függelékében meghatározott formanyomtatványokon.


(2) A Hivatal szociális igazgatással foglalkozó köztisztviselői valamint a 3. § szerint eljáró szervek az eljárás során kötelesek a kérelmezők részére a szükséges tájékoztatást megadni, jogaikra és kötelezettségeikre a figyelmet felhívni, különös tekintettel az Sztv. 9. és 17. §-ában foglaltakra.


(3) Az önkormányzati hatósági ügyekben az önkormányzat közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésről szóló rendeletében foglaltak az irányadóak.


7. §


(1) A kérelmező a vagyoni és jövedelmi viszonyait az Sztv. 10. §. (2)-(5) bekezdésében foglaltak alapján igazolja.


(2) A kérelmező által benyújtott jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell a jövedelem valódiságát igazoló iratokat. Ezek különösen a következők lehetnek:

a)munkáltató által kiadott keresetigazolás,

b) rendszeres pénzellátásoknál az azt megalapozó határozat vagy a kifizetésről szóló igazolószelvény

c) nyugdíjszerű ellátásoknál és a gyermek ellátásához kapcsolódó támogatások kifizetéséről szóló igazolószelvény( pl. nyugdíjszelvény), vagy az ezt tartalmazó előző havi bankszámlakivonat,

d) egyéb jövedelmeknél az azokat megalapozó határozat, kifizetési bizonylat, szerződés,

e) a vállalkozó esetében a NAV által kiadott igazolás az előző gazdasági év SZJA alapjáról.


(3) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek a Hivatal nyilvántartásaiban fellelhetőek és a kérelmező nyilatkozik arról, hogy azok tekintetében változás nem történt.


(4) E rendeletben meghatározott támogatási kérelmekhez, ahol a rendelet jövedelmek igazolását írja elő szükséges a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27) Kormány rendelet (továbbiakban: Korm.r. ) 1. mellékletében található Vagyonnyilatkozat és a (2) bekezdésben meghatározott jövedelemigazolásokat kell csatolni.


(5) Mellőzni kell a jövedelem-nyilatkozatot és a vagyoni helyzetről szóló nyilatkozatot, ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző három hónapon belül már részesült olyan ellátásban, amelyhez a jövedelmi-és vagyoni helyzetét igazolta, és a helyzetében nem történt a jogosultságát érintő változás. Erről a kérelmező írásban köteles nyilatkozni.


(6) E rendeletben megállapított támogatások megállapításához a kérelmezőnek kell csatolni a rendelet függelékében szereplő kérelem nyomtatványt és a támogatáshoz előírt jövedelemnyilatkozatot, vagyonnyilatkozatot és a szükséges igazolásokat.


8. §


(1) A rendszeres pénzbeli települési ellátásokat utólag minden hónap 5-éig kell folyósítani a megadott számlaszámra, számlaszám hiányában házipénztárból folyósítható.


(2) Az eseti pénzbeli települési támogatásokat a határozatban meghatározott időpontig kell folyósítani.


(3) A természetbeni települési támogatásokat biztosításának szabályait, határidejét, formáját a vonatkozó határozat tartalmazza.


(4)Amennyiben a kérelmező életkörülményei azt igazolják, a megállapított természetbeni támogatást a somogyjádi Alapszolgáltatási Központ és „Együtt Könnyebb” Időskorúak otthona családgondozója közreműködésével kerül kiosztásra pl. élelmiszerre, ruhára. Ebben az esetben a támogatás felhasználásáról a családgondozó köteles számlával elszámolni az önkormányzat felé a határozatban megállapított természetbeni ellátás megvásárlásáról és a jogosult részére történő átadásáról.


9. §


(1) A döntésre jogosult szerv döntését a benyújtott kérelem, annak mellékletei, továbbá a (2) bekezdésben meghatározott környezettanulmány alapján köteles meghozni. A környezettanulmány elvégzéséről - a személyes gondoskodást nyújtó ellátások kivételével - az önkormányzat a Hivatal és a családgondozó útján gondoskodik.


(2) Környezettanulmány készítése lakásfenntartási kérelem elbírálása esetén kötelező, továbbá azon esetben, ha az önkormányzatnak hivatalos tudomása van a kérelmező kérelmében foglaltaktól eltérő életkörülményeiről.


(3) Mellőzni kell a környezettanulmány felvételét, ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző 1 éven belül már valamilyen ellátásban részesült, és vélelmezhető, hogy körülményeiben nem állt elő változás.


(4) Amennyiben a környezettanulmány eredményeként vélelmezhető, hogy a kérelmező jövedelmi és vagyoni helyzetére vonatkozóan valótlan adatot közölt, az Sztv. 10. §. (7) bekezdés szerint az állami adóhatóságtól kérni kell az 1 főre jutó havi jövedelem kiszámításánál figyelembe veendő személy személyi jövedelemadó alapjának közlését.


5. A jogosulatlanul igénybevett ellátás visszatérítése

10. §


(1) Az Sztv. 17. § /5/ bekezdése alapján foglaltak szerint a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó szociális ellátások jogosulatlanul igénybevételének és annak kamatainak megtérítésének elrendelése esetén a visszafizetés méltányosságból részben vagy egészben akkor engedhető el, ha a visszafizetés olyan helyzetet eredményezne, amely a kérelmező vagy családja megélhetését veszélyeztetné vagy amelyben ismételten szociális gondoskodásra szorulna és a visszafizetésre kötelezett személy családjának az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének két és félszeresét.


(2) Kérelemre a visszafizetési kötelezettségre részletfizetés is engedélyezhető, a részletfizetés időtartama azonban nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama.


(3) A jogtalanul felvett ellátás visszafizetéséről, részletfizetésről a polgármester dönt átruházott hatáskörben.


III.Fejezet

Pénzbeli és természetbeni szociális települési támogatások

11. §


(1) E rendelet alapján a jogosult részére eseti vagy rendszeres pénzbeli, természetbeni települési támogatást és köztemetést lehet megállapítani.


(2) Az eseti települési pénzbeli és természetbeni támogatás adható:

a) települési rendkívüli támogatásként,

b) települési temetési támogatásként,

c) települési születési támogatásként,

d) települési krízis támogatásként,

e) települési kamatmentes kölcsön támogatásként,

f) települési beiskolázási támogatásként,

g) települési időskorúak támogatásként,

h) Települési gyógyszertámogatásként,

i) állami támogatásként adott szociális célú tűzifa települési kiegészítő támogatásra.


(3)A rendszeres települési támogatás adható:

a) települési lakásfenntartási támogatásként

b) települési ösztöndíj pályázati támogatásként.


(4) Természetben nyújtott szociális ellátások közül köztemetés biztosítható.


12. §.


(1) Az önkormányzat e rendeletében megállapított települési támogatások természetbeni megállapításnak akkor van helye, ha a kérelem arra irányul, vagy az ellátásban részesülő életvitele alapján feltételezhető, hogy a pénzbeli támogatás felhasználása nem rendeltetésnek megfelelően történik.


(2) A rendszeres lakásfenntartási támogatás természetben nyújtott formája elsősorban a közüzemi díjnak a közvetlenül a szolgáltató részére történő utalásával történhet.


(3)A települési támogatások természetben nyújtott formája lehet köztemetés esetén az eltemettető cégnek történő átutalás, egyéb esetben élelmiszercsomag, Erzsébet-utalvány, tüzelőanyag biztosítása, vagy a támogatás meghatározott célra történő utalása, ide értve a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás térítési díjat is, tankönyvvásárlás, a közüzemi számlák kifizetését.


 IV. Fejezet

Eseti települési támogatások

6. Települési rendkívüli támogatás

13. §.


(1)Az önkormányzat a létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került, vagy időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek részére eseti települési rendkívüli támogatást nyújthat.


(2) Települési rendkívüli támogatás kérelemre az e rendeletben meghatározott egyéb települési támogatásokon kívül adható, alkalmanként évente legfeljebb 2 alkalommal.


(3) A települési rendkívüli támogatás az Sztv. 45. §. (4) bekezdésén kívül még az alábbi célokra állapítható meg:

a) ellátatlan munkanélküliek segélyezésére,

b) élelmiszer, ruha, gyógyszer, tüzelő vásárlásra,

c) gyermekétkeztetési térítési díjhátralék kifizetésére.


(4) Települési rendkívüli támogatásra való jogosultság feltétele, hogy:

a) a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150 %-át ne haladja meg vagy

b) egyedülálló, vagy gyermekét egyedül nevelő szülő esetében az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét és

c) vagyontalan.


(5) A települési rendkívüli támogatás összege 1.000 Ft-tól 20.000 Ft-ig terjedhet.


(6) A települési rendkívüli támogatás megállapítását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza.


(7) A települési rendkívüli támogatás pénzbeli és természetbeni ellátásként is adható.


(8) A polgármester különös méltánylást igénylő helyzetben az évente négy alkalommal adható rendkívüli támogatásnál több alkalommal is adhat támogatást, amennyiben ez a kérelmező és családjában létfenntartása miatt elkerülhetetlen.


(9) A települési rendkívüli támogatás a (2) és (8) bekezdésen kívül hivatalból is megállapítható, különösen nevelési-oktatási intézmények, gyámhatóság, családvédelemmel foglalkozó intézmények, család, vagy gyermekek érdekét védő társadalmi szervezetek kezdeményezésére.


7. Települési temetési támogatás

14. §.


(1) Települési temetési támogatás adható annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, és a temetés költségeit a nevére szóló számlával igazolja.


(2) Az (1) bekezdésben alapján nem állapítható meg annak a települési temetési támogatás, aki a hadigondozásról szóló törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.


(3) Az (1) bekezdésben megállapított települési temetési támogatás összege 20.000 Ft.


(4) A támogatási iránti kérelmet legkésőbb a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani, a határidő elmulasztása jogvesztő.


(5) A kérelemhez az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonat fénymásolatát, továbbá a temetés költségeiről kiállított számla eredeti példányát kell csatolni.


(6)A megállapított támogatás összegét vagy a kérelem elutasításának tényét és az arról szóló határozat számát a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.


(7) Az (1) bekezdésben megállapított települési temetési támogatás arra jogosultnak jövedelmi vizsgálata nélkül kérelemre állapítható meg.


(8) A települési temetési segélyt átruházott hatáskörben átruházott hatáskörben a polgármester állapítja meg.


8. Települési krízis támogatás

15. §.


(1) Települési krízis önkormányzati támogatásban részesíthető az, akinek családjában elemi kár, családi tragédia /hirtelen haláleset/ történt. A települési krízis önkormányzati támogatás maximális összege az öregségi nyugdíjminimum ötszöröse és háztartásonként adható kivételes méltányosságból.


(2) Támogatásra jogosult, akinek a családjában az 1 főre jutó havi jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200%-át nem haladja meg, egyedülállónál és gyermekét egyedül nevelő szülőnél a nyugdíjminimumot 250%-át nem haladja meg.


(3) A támogatás háztartásonként egy évente maximum egyszer adható.


(4) A támogatáshoz csatolni kell a krízis helyzet igazolását szolgáló bizonyítékokat (pl: szakértői vélemény, háziorvosi igazolás, halotti anyakönyvi kivonat)


(5) A települési krízis önkormányzati támogatás megállapítása átruházott hatáskörben a polgármester hatásköre.


9. Települési születési támogatás

16. §.


(1) A polgármester átruházott hatáskörben a gyermek születés esetén bármelyik a gyermekkel együtt élő szülő kérelmére, települési születési támogatást állapít meg, amennyiben a megszületett gyermek állandó lakcíme Hajmáson van.


(2) A települési születési támogatást a polgármester a jövedelemvizsgálat nélkül állapítja meg.


(3) A települési születési támogatás iránti kérelmet a születés követő 60 napon belül lehet benyújtani, a határidő elmulasztása jogvesztő.


(4) A települési születési támogatás folyósításához a gyermek születési anyakönyvi kivonatát be kell mutatni.


(5) A települési születési támogatás egyszeri összege 10.000,-Ft.


10. Települési beiskolázási támogatás

17. §.


(1) A képviselő-testület az önkormányzat éves szociális segélykeret összegének figyelembevételével beiskolázási támogatást állapíthat meg a család jövedelmi viszonyaitól függetlenül az általános iskolás, középfokú intézmények nappali iskolarendszerű oktatásában részesülő gyermek beiskolázásához.


(2) A települési beiskolázási támogatás megállapítására a jövedelemviszonyok vizsgálata nélkül az (1) bekezdésben foglalt jogosultaknak kérelmére állapítható meg.


(3) A beiskolázási támogatás maximum összege 10.000,-Ft.


(4)Az általános iskolában, középiskolában tanulók után járó támogatások pontos összegéről a képviselő-testület minden év augusztus 15-ig határozatban dönt.


(5) A beiskolázási támogatást évente csak egyszer tanévkezdéskor lehet megállapítani. A kérelmet augusztus 15. – szeptember 30-a között lehet beadni, a határidő elmulasztása jogvesztő.


(6) A beiskolázási támogatás kifizetésének feltétele a közoktatási intézmény által kiállított a gyermek iskolalátogatási bizonyítványának bemutatása.


11. Települési időskorúak támogatása

18. §.


(1)Az Önkormányzat a szociális ellátásra biztosított keretösszeg év végi maradványa terhére hivatalból az arra jogosult időskorú személyeknek természetben támogatást nyújthat maximum 2000 Ft –ig.


(2) Időskorúak támogatására jogosult az a személy, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a) Hajmáson bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen lakóhelyén él és

b) 65. életévét a tárgyévben betöltött nyugdíjas vagy

c) 65. életévét be nem töltött rendszeres nyugdíjszerű ellátásban részesül.


(3) A támogatás természetben kerül kifizetésre, amelynek pontos összegéről a képviselő-testület októberben dönt.


12. Települési gyógyszertámogatás

19. §.


(1) A gyógyszerkiadásokra tekintettel települési gyógyszertámogatásra jogosult az a személy, aki a gyógyszerkiadásai és a betegségéhez kapcsolódó kiadásai miatt időszakosan létfenntartási gonddal küzd.


(2) A kérelemhez csatolni kell a háziorvos és a gyógyszertár igazolását az igénylő megbetegedésének kezeléséhez szükséges gyógyszerszükségletéről és annak költségéről.


(3) Eseti gyógyszertámogatást gyógyszerre naptári évente egyszer három hónapig lehet megállapítani.


(4) Eseti települési gyógyszertámogatásra a kérelmező akkor jogosult, ha

a) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén 200%-át nem haladja meg, és

b) gyógyszerkiadásai, illetve a betegségéhez kapcsolódó kiadásai a kérelem benyújtását megelőző két hónapon belül elérik, vagy meghaladják a havi 6000 ,-Ft-ot és közgyógyellátásra nem jogosult.


(5) Az alkalmanként megállapított települési gyógyszertámogatás maximális összege havi 5.000,-Ft.


(6) A támogatás megállapításáról és a folyósítás módjáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.


13. Települési kamatmentes kölcsön támogatás

20. §.


(1) A települési kamatmentes kölcsön adható pénzintézeti kölcsönnek nem minősülő, kamatmentes kölcsön formájában is, a kérelmező közeli hozzátartozójának eltemetéséhez.


(2) Települési támogatás kamatmentes kölcsönként akkor állapítható meg, ha a kérelmező családjában az 1 főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét nem haladja meg és vagyontalan.


(3) A kérelemhez kell csatolni a halotti anyakönyvi kivonatot.


(4) A települési kamatmentes kölcsön összege 10.000,-Ft-tól – 100.000,Ft-ig terjedhet, egy évben maximum egyszer igényelhető háztartásonként.


(5) A települési kamatmentes kölcsönt 10 hónap alatt, havi egyenlő részletekben kell visszafizetni, a felvételét követő hó 10-től kezdve, amelynek visszafizetését a kérelmezőnek a kérelemben kell vállalnia.


(6) A települési kamatmentes kölcsön igénybevételének visszafizetésének feltételeiről megállapodást kell kötni, amelyben a kérelmező és az együtt élő családtagokat egyetemleges adóstársként kell feltüntetni.


(7) A kölcsönszerződésben biztosítékul ki kell kötni azt, hogy amennyiben az adós, vagy egyetemleges adóstársa bármekkora havi törlesztő részlet befizetését elmulasztja, vagy azzal késedelembe esik a hátralévő teljes kölcsönösszeg egy összegben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 154. §-. ban meghatározott kamat tal együtt esedékessé és behajthatóvá válik.


(8) Amennyiben a kölcsön összegét a kérelmező bizonyíthatóan nem a kérelemben feltüntetett célra használta fel úgy az ellátást jogtalanul igénybevettnek kell tekinteni és egy összegben 30 napon belül vissza kell fizetni.


(9) Újabb települési kamatmentes kölcsön a kérelmező által addig nem igényelhető, amíg az előző kamatmentes kölcsönt nem fizette vissza.


(10)A települési kamatmentes kölcsön megállapítása átruházott hatáskörben a polgármester hatásköre.


(11) A kérelmezővel kötött kölcsönszerződést a polgármester írja alá.


14. Állami támogatásként adott szociális célú tűzifa települési kiegészítő támogatása

21. §.


A képviselő-testület az állam által biztosított szociális tűzifa támogatást minden évben a szociális tűzifáról szóló központi rendeletben előírt önerővel kiegészíti, és az önkormányzat külön rendelete alapján biztosítja az arra jogosultak részére a szociális tűzifa támogatáshoz való hozzájutást, és a szociális tűzifa házhozszállítását a költségvetésében biztosított szociális kerete terhére.


V. Fejezet

Települési rendszeres támogatás

15. Települési lakásfenntartási támogatás

22. §.


(1) Települési lakásfenntartási támogatás a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez egy évre állapítható meg.


(2) Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.


(3) A települési lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.


(4) A települési támogatás havi összege:

a) ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 150%-át nem haladja meg: 5.000 Ft/hó, b) ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 150%-át meghaladja, de nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250%-át: 2.500 Ft/hó.


(5) A lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell biztosítani az alábbi szempontok és sorrend alapján:

a) előrefizetős villanyóra és villany esetén a szolgáltatónak történő utalással

b) közüzemi vízdíjra a közszolgáltatónak történő utalással,

c) szemétszállítási díj esetén a közszolgáltatónak történő utalással.


(6) Pénzbeli támogatásra csak abban az esetben van lehetőség, ha nem rendelkezik a kérelmező és a vele egy háztartásban élők egyike sem az adott ingatlanra vonatkozó havi közüzemi számlával.


(7) A lakásfenntartási támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kell megállapítani.


(8) A lakásfenntartási támogatást átruházott hatáskörben a polgármester állapítja meg a Hivatal közreműködésével. (9) Kérelemhez csatolni kell legalább egy havi közüzemi díjakról szóló számla (víz, villany, gáz, szemétdíj) másolatát, ami nem lehet három hónapnál régebbi.


23. §.


(1)A települési lakásfenntartási támogatásra jogosultság további feltétele, hogy a kérelmező (továbbiakban: jogosult) lakókörnyezete rendezettségére előírt kötelezettségét biztosítsa.


(2)A jogosult az (1) bekezdésben a lakókörnyezete rendezettségére előírt kötelezettségei, hogy az általa életvitelszerűen lakott lakást vagy házat:

a) tartsa tisztán,

b) az épület állaga ne veszélyeztesse az emberi életet, vagy testi épséget,

c) a lakóház környezetében hulladékot ne halmozzon fel,

d) a házhoz tartozó udvart és kertet gyomtalanítsa, végezze el a rendszeres kaszálást, közérdekű védekezési kötelezettségének tegyen eleget, parlagfű irtása,

e) egészségügyi kártevők elszaporodását meggátolja,

f) kerítésen kívül határos területen, járdán hulladékot ne tároljon,

g) az épület, és ingatlan előtti járda hó és jégmentesítési, gyommentesítési, portalanítási kötelezettségét teljesítse.


(3)A polgármester a 23. § (2) bekezdésében meghatározott feltételek teljesítésére 7 napos határidő kitűzésével szólítja fel a jogosultat az elvégzendő tevékenység konkrét megjelölésével a kifogásolt hiányosságok megszüntetésére, figyelmeztetve, hogy a meghatározott kötelezettség nem teljesülése a támogatási kérelem elutasítását vagy a folyósított támogatás azonnali megszüntetését vonja maga után és a jogosultat két hónapig kizárja magát újabb lakásfenntartási kérelem benyújtásának lehetőségétől.


(4) A lakásfenntartási támogatás nem állapítható meg annak, akinek e rendelet hatályba lépését megelőzően normatív lakásfenntartási támogatás került megállapításra az Sztv. 38.§-a alapján, a jogosultsága fennállásáig.


16. Települési ösztöndíj pályázati támogatás

24 .§.


(1) A képviselő-testület a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat keretében a Bursa Hungarica pályázati kiírásoknak megfelelően minden évben pályázatot hirdet a hajmási közép - és felsőoktatási tanulmányokat folytató tanulók részére.


(2) A beérkezett pályázatokat a Bursa Hungarica által meghirdetett pályázati feltételek alapján a képviselő-testület elbírálja és támogatja a kérelmezőket a szociális rászorultságtól függetlenül.


(3) A támogatás mértékét és összege maximum 5000,-Ft/hó lehet, amelynek pontos mértékéről a képviselő-testület dönt a pályázatok és a költségvetés függvényében.


(4) A támogatás megállapításáról a képviselő-testület dönt.


(5) A támogatás elbírálásához a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat által kért dokumentumokat kell csatolni, jövedelemigazolást és iskolalátogatási bizonyítványt.


(6) Az ösztöndíjpályázat elutasítására csak a pályázati kiírásban szereplő kizáró feltételek alapján kerülhet sor.


VI. Fejezet

Köztemetés

25. §


(1) A képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester átruházott hatáskörben a településen elhunyt személy közköltségen történő eltemetéséről a tudomásszerzést követő 21 napon belül gondoskodik, ha

a) nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy

b) az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.


(2) Ha az elhunyt személynek olyan ingó vagy ingatlan vagyona maradt, melyből a temetés költsége visszaigényelhető, a temetés költségét hagyatéki teherként az illetékes közjegyzőnél be kell jelenteni, vagy az eltemettetésére kötelezett személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi.


(3) Ha az eltemettetésre jogosult nyilatkozatában vállalja a megtérítést, akkor 10 havi részletfizetést engedélyezhet a visszafizetésre.


VII. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

26. §.


(1) Az önkormányzat az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) Somogyjádi Alapszolgáltatási Központ és „Együtt Könnyebb” Időskorúak Otthona társulás keretében házi segítségnyújtást, családsegítést, idősek nappali ellátását biztosítja, jelzőrendszeres házi segítésnyújtást.

b) Szentbalázs önkormányzat társulás keretében étkezést biztosít.


(2)Az ellátások igénybevételét és a térítési díjakat a gesztor önkormányzat rendelete tartalmazza.


VIII.Fejezet

Átmeneti és záró rendelkezések

27. §.


(1) E rendelet 2015. március 1-jétől lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, kivéve a lakásfenntartási támogatások vonatkozásában, ahol a rendelet hatálybalépése előtt megállapított lakásfenntartási támogatás lejártát követően beadott e rendelet szerinti új kérelmek vonatkozásában kell alkalmazni.


(2)A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszi Hajmás Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2009. (II.11) önkormányzati rendelete, és az ezt módosító 4/2010. (III.31.), 15/2010. (XII.14.), 2/2011. (II.18.), 9/2011. (XI.10.), 2/2012. (II.22.), 2/2013. (I.31.), 14/2013. (XI.28.), 4/2014. (VIII.29.) önkormányzati rendeletek.


Török Sándor                                               Patakiné Kercsó Szilvia

polgármester                                                        jegyző


Záradék:

A rendelet kihirdetve: Hajmás, 2015. február 27.


                                                                   Patakiné Kercsó Szilvia

                                                                         jegyző