ERDŐTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2015.(II.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A települési támogatásokról és az egyéb szociális ellátásokról.

Hatályos: 2022. 12. 01

ERDŐTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2015.(II.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A települési támogatásokról és az egyéb szociális ellátásokról

2022.12.01.

Erdőtelek Község Önkormányzat képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1)-(2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában, valamint a 132. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában megállapított feladatkörében eljárva, az Ügyrendi Bizottság véleményezését követően a következőket rendeli el:1

2
Általános szabályok

1. § (1) A rendelet hatálya tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdéseit és a 7. § (1) bekezdését.

(2) Az e rendeletben meghatározott hatásköröket eltérő rendelkezés hiányában a polgármester gyakorolja.

2. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat az Szt. 4–16. §-a határozza meg.

(2)3

(3) A szociális igazgatási eljárásra vonatkozó eljárási szabályokat az Szt. 5. § (1) bekezdése szerint kell alkalmazni.

(4) Az eljárást:

a) az önkormányzati hivatalnál szóban vagy írásban előterjesztett kérelemre kell, vagy

b) hivatalból lehet

megindítani.

(5) A kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani az e rendelet 1. mellékletét képező kérelem nyomtatványon.

3. § A kérelmezőnek a kérelemben, illetve az annak mellékleteként benyújtott dokumentumokban feltüntetett jövedelem-adatokat az Szt. 10. §-ában meghatározottak szerint kell igazolnia.

4. § A pénzbeli ellátások kifizetése házipénztárból történő kifizetéssel, vagy utalással történik.

5. § (1) A rendszeres pénzbeli települési támogatásokat utólag, minden hónap 5-ig kell folyósítani.

(2) Az eseti pénzbeli települési támogatásokat a határozatban meghatározott időpontig kell folyósítani.

(3)4 A természetbeni települési támogatások biztosításának szabályait, határidejét, formáját a vonatkozó határozat rendezi.

(4) A rendszeres települési támogatás a támogatásról rendelkező határozatban megjelölt időponttól illeti meg az érintettet azzal, hogy a jogosultság kezdő hónapjában a havi támogatás teljes összegét kell folyósítani.

5
Pénzbeli szociális ellátások

6. §6 Az önkormányzat képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére helyi hatáskörű pénzbeni és természetbeni ellátások keretében települési támogatást nyújt.

7. § A pénzbeli települési támogatás formái:

a)7 eseti települési támogatás:

aa települési létfenntartási, rendkívüli élethelyzeti támogatás,

ab) települési gyógyszertámogatás,

ac) települési temetési támogatás,

ad) települési támogatás elemi kár elhárításához.

ae) beiskolázási támogatás

af) élelmiszer csomag

b) rendszeres települési támogatás:

ba települési létfenntartási támogatás,

bb települési gyógyszertámogatás.

1. Települési létfenntartási, rendkívüli élethelyzeti támogatás

8. § (1)8 Települési létfenntartási támogatás állapítható meg kérelemre vagy hivatalból annak a családnak, ahol a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800 %-át, egyedülálló esetén a 850%-át és önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni.

(2) Rendszeres települési létfenntartási támogatást meg lehet állapítani a 8. § (1) bekezdésben meghatározott feltételeken túl annak a kérelmezőnek, akinek vagyona a Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott mértéket nem haladja meg.

(3) A kérelmezőnek a kérelmében indokolnia kell a települési létfenntartási támogatásra való rászorultságát.

(4) A települési létfenntartási támogatás nyújtható eseti, vagy rendszeres települési támogatás formájában.

9. §9

10. § (1) A rendszeres települési létfenntartási támogatás összegét havonként azonos, illetve különböző mértékben is meg lehet állapítani.

(2) Rendszeres települési létfenntartási támogatást havi rendszerességgel, legfeljebb 6 hónapra lehet megállapítani.

(3) A rendszeres települési létfenntartási támogatást éven belül csak egyszer lehet megállapítani.

11. § Jövedelemhatártól függetlenül rendkívüli élethelyzeti támogatásra jogosult a kérelmező, ha

a) bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul, vagy

b) nyugdíjkifizetése valamely ok miatt késik (nyugdíjazás elhúzódása, rokkantsági fok megállapítása.)

c) hosszas táppénzen volt, kórházi kezelés alatt állt

d) megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezése okán igazolt módon veszélyeztetve van.

12. § (1) A rendkívüli élethelyzeti támogatás kérelméhez csatolni kell a 11. § a-d pontjait igazoló iratokat, a vagyon elleni bűncselekmény tényét a rendőrség által kiállított közokirattal, a kórházi kezelés időtartamáról szóló igazolással, táppénzes állomány időtartamáról kiállított orvosi igazolással, az előre nem látható esemény bekövetkeztét alátámasztó irattal kell igazolni.

(2)10 11

2. Települési gyógyszertámogatás

13. § (1) Gyógyszerkiadásokra tekintettel települési gyógyszertámogatásra jogosult az a személy, aki a gyógyszerkiadások, illetve betegséghez kapcsolódó kiadások miatt időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.

(2) A települési gyógyszertámogatás nyújtható eseti, vagy rendszeres települési támogatás formájában.

(3)12 A kérelemhez csatolni kell a kérelmező nevére a gyógyszertár által kiállított, a kérelmező által szedett gyógyszerek havi rendszeres/eseti gyógyszerköltségéről szóló igazolást.

(4) Az eseti települési gyógyszertámogatás iránti kérelmet haladéktalanul, a kérelem beérkezését követő 5 napon belül el kell bírálni.

14. § (1) Eseti települési gyógyszertámogatást egy naptári évben maximum két alkalommal lehet megállapítani.

(2)13 Eseti települési gyógyszertámogatás állapítható meg annak a kérelmezőnek, ahol a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800 %-át, egyedülálló kérelmező esetén a 850%-át.

(3) A (2) bekezdés b) pontja szerinti kiadásokat a kérelmező nevére szóló számlákkal kell igazolni.

15. § (1) Rendszeres települési gyógyszertámogatást havi rendszerességgel, legfeljebb 6 hónapra lehet megállapítani.

(2) Rendszeres települési gyógyszertámogatás a kérelmezőnek akkor lehet megállapítani, ha

a) családjában az egy főre jutó jövedelem egyedülálló esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, család esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, nem haladja meg.

b) a gyógyszerkiadásai, illetve betegséghez kapcsolódó kiadásai a kérelem benyújtását megelőző két hónapon belül elérik, vagy meghaladják havi jövedelmének 50 %-át.

c) szakorvos igazolja a gyógyszerkiadások, vagy a betegséghez kapcsolódó egyéb kiadások szükségességét.

(3)14 A (2) bekezdés szerinti támogatás igénybe vételéhez a gyógyszerkiadásokat a kérelmező nevére szóló gyógyszertári igazolással kell alátámasztani.

3. Települési temetési támogatás

16. § (1) A temetési költségekre tekintettel, jövedelemhatártól függetlenül, kérelme alapján települési temetési támogatásra jogosult az a személy, aki a temetési költségeket viseli, függetlenül attól, hogy a meghalt személy eltemettetésére köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt-e vagy sem.

(2)15 Települési temetési támogatás összege – figyelembe véve a helyben szokásos temetkezési költségeket – 40.000 Ft.

(3) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti példányát, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot.

4. Települési támogatás elemi kár elhárításához

17. § (1) Elemi kárra tekintettel települési támogatásra jogosult az a személy - ingatlanonként egy személy - akinek a bekövetkezett elemi károk miatt létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

(2) Elemi kárnak minősül a tűz, robbanás, vihar, viharon kívüli egyéb elemi kár, földcsuszamlás, talajsüllyedés, földrengés, árvíz miatt bekövetkezett kár.

(3) Az önkormányzat hivatal jegyzője, vagy a jegyző által kijelölt dolgozója a kérelem beérkezésétől számított 3 munkanapon belül a kérelemmel érintett ingatlanon helyszíni szemlét tart. A kérelmező köteles a helyszíni szemlén közreműködni. Az együttműködés hiánya a kérelem elutasítását vonja maga után.

(4) El kell utasítani azt a kérelmet, mely esetében a kérelmező, illetve családjában élő személy

a) az elemi kárt szándékosan idézte elő,

b) az elemi kár elhárításában, csökkentésében a körülményekhez, lehetőségeihez képest nem, vagy nem megfelelő mértékben vett részt.

(5) A támogatást megítélő határozatban - legfeljebb 3 hónapos határidő megadásával - a jogosultat kötelezni kell arra, hogy támogatási összeg cél szerinti felhasználásáról - a nevére, vagy a családja valamely tagjának nevére szóló számlával - elszámoljon.

(6) Amennyiben a jogosult a támogatást részben, vagy egészben nem a támogatási cél szerint használta fel, vagy az elszámolási kötelezettségének határidőig nem tesz eleget határozatban kell kötelezni a támogatás megtérítésére.

4/A.16 Beiskolázási támogatás

17/A. § (1) Beiskolázási támogatás állapítható meg annak a családnak, ahol a gyermek óvodás, vagy általános, vagy középfokú, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytat tanulmányokat, és a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800 %-át, egyedülálló szülő (törvényes képviselő) esetén a 850%-át.”

(2) A beiskolázási támogatás iránti kérelemhez csatolni kell közép- és felsőfokú, valamint nem a településen végzett általános iskolai tanulmányok esetén az iskolalátogatási igazolást.

4/B.17 Élelmiszercsomag

17/B. § (1) Élelmiszercsomag támogatás állapítható meg kérelemre vagy hivatalból annak a családnak, ahol a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800 %-át, egyedülálló esetén a 850%-át.”

(2) A támogatás keretében ingatlanonként csak egy támogatás nyújtható, függetlenül az ingatlanban lakó családok számától.

18
Természetben nyújtott szociális ellátások

18. § (1) A természetben nyújtott szociális ellátások körében az önkormányzat a köztemetést nyújtja.

(2) A pénzbeli települési támogatást megállapító határozat kimondhatja, hogy a támogatást természetben kell biztosítani. A határozatnak rögzítenie kell a természetbeni nyújtott ellátás konkrét formáját.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a természetbeni ellátás formái a következők lehetnek:

a) gyermekintézmények térítési díjának kifizetése, vagy

b) tankönyv - és tanszervásárlás, vagy

c)19

d) vásárlási utalvány, vagy

e) anyagok, eszközök közvetlen megvásárlása, vagy

f) szolgáltatások szolgáltató részére történő megfizetése, vagy

g)20 tüzelő vásárlás, vagy

h) közfoglalkoztatás keretében, illetve a "Start munka mintaprogram"-ban előállított termékek nyújtása.

(4) A (3) bekezdés a), b), f), g) pontjai szerinti természetbeni ellátást lehetőség szerint közvetlenül az ellátó intézménynek, a forgalmazónak, a szolgáltatást nyújtónak kell folyósítani.

5. Köztemetés

19. § (1) A köztemetés költségét nem lehet a helyben szokásos legolcsóbb temetési költségnél magasabb összegben megállapítani.

(2) A polgármester különös méltányosságból az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól mentesítheti azt a kérelmezőt, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem egyedülálló esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, család esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, nem haladja meg.

21
Szociális alapszolgáltatások

20. §

21. §

6. Étkeztetés

22. §

23. §

7. Házi segítségnyújtás

24. §

8. Családsegítés

25. §22

26. § (1) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott települési támogatást, illetve szociális ellátást meg kell szüntetni. Megtérítésére, visszafizetésére az Szt. 17. § (1)- (3) bekezdéseit kell alkalmazni.

(2) Az Szt. 17. § (5) bekezdésében foglalt méltányosság alkalmazásánál az e rendelet

8. § (1)-(2) bekezdésében foglaltakat kell figyelembe venni.

(3) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt., valamint a végrehajtására kiadott kormányrendeletek és más felsőbb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.

27. § Az Szt. 58/B. § (2) bekezdése szerinti szociálpolitikai kerekasztal tagjainak minősülnek a törvényben meghatározottakon kívül

a) a gondozási központ vezetője,

b) a családsegítő,

c) a polgármesteri hivatal szociális ügyekben eljáró dolgozói,

d) a nemzetiségi önkormányzat elnöke,

e) oktatási intézmények vezetői.

23
Záró rendelkezések

28. § E rendelet 2015. március l. napján lép hatályba.

29. § Hatályát veszti a szociális ellátásokról szóló 3/1997.(II.20.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

KÉRELEMtelepülési támogatás megállapításához

I. Az igénylő adatai:

1./ Kérelmező neve /születési név is /
/Nyomtatott betűkkel kérjük kitölteni!/
Társadalombiztosítási Azonosító Jel /TAJ szám/:
Születési helye: ________________ Anyja neve: ________________
Születési idő: 19_____év ________________hónap _______ nap
Nyugdíjas esetén a nyugdíjas igazolvány törzsszáma: ________________
2./ Állampolgársága: magyar
bevándorlási, letelepedési engedéllyel rendelkező
hontalan, menekültként vagy oltalmazottként elismert
Státuszt elismerő határozat száma: ____________/20_______
(a megfelelő rész aláhúzandó)
3./ Családi állapota:
egyedülálló (hajadon, nőtlen)
házastársával/élettársával/bejegyzett élettársával lakik együtt
házastársától külön élő/elvált/özvegy (a megfelelő rész aláhúzandó)
4./ Lakóhely: __________________________________helység
_________________________________utca________sz..________em.______ajtó
Tartózkodási hely: ___________________________________helység
_________________________________utca________sz.________em. ______ ajtó
Kijelentem, hogy életvitelszerűen lakóhelyemen vagy tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó)
5./ A kérelem benyújtásának időpontjában a települési támogatást kérővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók, a kérelmező családjában lakók adatai:

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

Rokoni fok

TAJ száma

(család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.
közeli hozzátartozó:

a) A házastárs, az élettárs;

b) 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a 23 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a 25 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek;

c) Korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek);

d) A 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa;

háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.)

II. A települési támogatás igénylésének indoka:

A települési támogatás megállapítását (megfelelő betűjel bekarikázandó! Egyidejűleg csak egy forma jelölhető meg!)

a) eseti települési támogatás:

aa) települési létfenntartási, rendkívüli élethelyzeti támogatás,

ab) települési gyógyszertámogatás,

ac) települési temetési támogatás;

ad) települési támogatás elemi kár elhárításához,

ae) települési gyermeknevelési támogatás,

b) rendszeres települési támogatás:

ba) települési létfenntartási támogatás.

bb) települési gyógyszertámogatás,

III. Jövedelmi adatok*

A jövedelmek típusai

Kérelmező jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő házastárs (élettárs) jövedelme

A kérelmező családjában élő egyéb rokon jövedelme

Összesen

1. Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2. Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem

3. Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem

4. Nyugellátás, baleseti nyugellátás egyéb nyugdíjszerű ellátások

5. A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (GYES, GYED, GYET, családi pótlék, gyermektartás díj, stb.)

6. Munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás

7. Föld és bérbeadásából származó jövedelem

8. Egyéb (pl.: ösztöndíj)

9. Összes jövedelem:

Egy főre jutó havi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki) Ft/hó.
(* A kérelemhez mellékelni kell a jövedelmi adatok táblázat 1-9 pontjaiban feltűntetett jövedelmek valódiságát igazoló iratokat, melyek 30 napnál régebbiek nem lehetnek.

IV. Egyéb nyilatkozatok:

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező igazgatósága útján - ellenőrizheti.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.
Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.
Erdőtelek, 20___ év_________________hó _____nap
____________________________ ______________________________
kérelmező házastársa/élettársa/ kérelmező aláírása
bejegyzett élettársa aláírása
Kijelentem, hogy az települési támogatás megállapítása iránti kérelmemnek teljes egészében helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok. (Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)
Erdőtelek, 20___ év_________________hó _____nap
_____________________________ ______________________________
kérelmező házastársa/élettársa/ kérelmező aláírása
bejegyzett élettársa aláírása
Tájékoztató a kérelem kitöltéséhez

I. Személyi adatok

Egyedülálló az, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.

II. Jövedelmi adatok: A kérelmező a kérelemben saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékot, igazolást a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni szükséges. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni

Jövedelem: az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, és azon bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni. A jövedelmi adatok alatt a havi nettó jövedelmet kell érteni.
Jövedelem típusai:

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

5. Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

6. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre. A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.

III. Mellékletek:

Csatolandó mellékletek:
,A jövedelme igazolására:

a) a munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás vagy munkabér jegyzék,

b) vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,

c) álláskeresési támogatás esetén a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központja Budapest XX. Kerületi Munkaügyi Kirendeltsége (a továbbiakban: Munkaügyi Központ) megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,

d) nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény (nyugdíjösszesítő), bankszámlakivonat,

e) a gyermekgondozási támogatások esetében a kérelem benyújtását megelőző havi összegről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,

f) a gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

h) a házasság felbontását, gyermekelhelyezést megállapító bírósági végzés, vagy a gyermekelhelyezésről és gyermektartásdíjról szóló szülői egyezségről kiállított irat,

i) állam által megelőlegezett gyermektartásdíj esetén gyámhivatali határozata,

j) ösztöndíj és egyéb juttatások esetén az oktatási intézmény által kiállított igazolás,

k) nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat

l) amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat és a Munkaügyi Központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,

m) egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat

n)14 évnél idősebb gyermek tanulói jogviszony igazolását

o) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén az eltemettető vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát és a halotti anyakönyvi kivonatot.

p) minden olyan okirat (pl. kórházi zárójelentés, orvosi igazolás, hatósági határozat stb.), amely igazolja a létfenntartási gondot, illetve létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetet.

1

Az Ör. felhatalmazó rendelkezéseit 5/2021. (IX.23.) rendeletével módosította. Hatályos 2021. X. 1-től.

2

Az Ör. „I. Fejezet” megjelölését 5/2021. (IX.23.) rendeletével helyezte hatályon kívűl, hatálytalan 2021. X. 1-től

3

Az Ör. 2 § (2) bekezdését 5/2021. (IX.23.) rendeletével helyezte hatályon kívűl, hatálytalan 2021. X. 1-től

4

Az Ör. 5 § (3) bekezdését 5/2021. (IX.23.) rendeletével helyezte hatályon kívűl, hatálytalan 2021. X. 1-től

5

Az Ör. „II. Fejezet” megjelölését 5/2021. (IX.23.) rendeletével helyezte hatályon kívűl, hatálytalan 2021. X. 1-től

6

A Rendelet 6. §-át 6/2016.(V.20.) önkormányzati rendeletével módosította. Hatályos: 2016. május 23-tól.

7

A 7. § a) pontja az Erdőtelek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

8

A 8. § (1) bekezdése az Erdőtelek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

9

A Rendelet 9. §-át 10/2015.(VII.17.) önkormányzati rendeletével 2015. július 20-tól hatályon kívül helyezte.

10

A Rendelet 12. § (2) bekezdését 10/2015.(VII.17.) önkormányzati rendeletével módosította. Hatályos: 2015. július 20-tól.

11

Az Ör. 12 § (2) bekezdését 5/2021. (IX.23.) rendeletével helyezte hatályon kívűl, hatálytalan 2021. X. 1-től

12

A 13. § (3) bekezdése az Erdőtelek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

13

A 14. § (2) bekezdése az Erdőtelek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

14

A 15. § (3) bekezdése az Erdőtelek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 8. §-a szerint módosított szöveg.

15

A Képviselő-testület 9/2017.(VII.21.) önkormányzati rendeletével a Rendelet 16. § (2) bekezdését módosította. Hatályos: 2017. július 24-től. A 16. § (2) bekezdése az Erdőtelek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

16

A 4/A. alcímet (17/A. §-t) az Erdőtelek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

17

A 4/B. alcímet (17/B. §-t) az Erdőtelek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 7. §-a iktatta be.

18

Az Ör. „III. Fejezet” megjelölését 5/2021. (IX.23.) rendeletével helyezte hatályon kívűl, hatálytalan 2021. X. 1-től

19

Az Ör. 18 § (3) bekezdés c. pontját 5/2021. (IX.23.) rendeletével helyezte hatályon kívűl, hatálytalan 2021. X. 1-től

20

A Képviselő-testület 9/2017.(VII.21.) önkormányzati rendeletével a Rendelet 18. § (3) bekezdés g) pontját módosította, illetve új h) ponttal egészítette ki. Hatályos: 2017. július 24-től.

21

Az Ör. „IV. Fejezet” megjelölését 5/2021. (IX.23.) rendeletével helyezte hatályon kívűl, hatálytalan 2021. X. 1-től

22

A rendelet 20-25 §-a a 14/2022. (XI.23.) önkormányzati rendeletével helyezte hatályon kívül, hatálytalan 2022. december 1. napjától.

23

Az Ör. „VI. Fejezet” megjelölését 5/2021. (IX.23.) rendeletével helyezte hatályon kívűl, hatálytalan 2021. X. 1-től