Balatonakarattya Község Önkormányzatának Képviselő-testületánek 20/2015 (XII.28..) önkormányzati rendelete

Partnerségi egyeztetés szabályai

Hatályos: 2015. 12. 29- 2017. 08. 15

Balatonakarattya Község Önkormányzat Képviselő-testületének

20/2015. (XII.28.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól


Balatonakarattya Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



  1. Általános rendelkezések


1. §


(1)Balatonakarattya Község Önkormányzat vonatkozó településfejlesztési koncepciónak, integrált településfejlesztési stratégiának és településrendezési eszköznek vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, egyházakkal történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) kormány rendelet és a partnerségi egyeztetés szabályai szerint történik.


(2)E rendelet alkalmazásában partnerek Balatonakarattya Község Önkormányzat lakossága, a községben működő egyházak, valamint a Balatonakarattya Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a véleményezési eljárásokba bejelentkezett érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek, továbbá a településen ingatlantulajdonnal rendelkező személyek.


(3)Az érdekképviseleti, a civil és gazdálkodó szervezet az adott véleményezési eljárásba, az Önkormányzat polgármesteréhez a megadott határidőben benyújtott írásbeli kérelemmel jelentkezhet be. A kérelemben meg kell jelölni a véleményezési eljárás tárgyát, a szervezet nevét, képviselőjét, postai címét és e-mail címét.


(4)A településfejlesztési/településrendezési dokumentumtól és az egyeztetési eljárás módjától függően az 1. melléklet szerinti táblázatban meghatározott egyeztetési szakaszokban a polgármester az értelmezéshez szükséges részletezettségű és szükség esetén alátámasztó munkarészeket tartalmazó tájékoztatást tölt fel a községi honlapra, melynek megjelenéséről felhívást tesz közzé a honlap főoldalán.



  1. Településfejlesztési koncepció véleményezéshez szükséges partnerségi egyeztetés szabályai


2. §


(1)A partnerek tájékoztatása a készítendő koncepcióról, a koncepció tervezetéről az Önkormányzat honlapján történik.


(2)A készítendő koncepcióval és a koncepció tervezettel kapcsolatban az Önkormányzat honlapján megjelent tájékoztatásban megjelölt időpontig a partnerek észrevételt, javaslatot, véleményt nyilváníthatnak, melyeket benyújthatják papíralapon vagy az Önkormányzat honlapján megadott e-mail címre.


(3)A beérkezett észrevételeket, javaslatokat, véleményeket az Önkormányzat főépítésze (a továbbiakban: főépítész) összesíti és a koncepció ügyiratához csatolja.


(4)A beérkező javaslatokat, véleményeket a főépítész megküldi a koncepció elkészítésével megbízott tervezőnek, aki azokat szakmailag megvizsgálja. A tervező az elfogadásra nem javasolt véleményeket, szakmai indokolásával együtt, megküldi a főépítésznek.


(5)Az el nem fogadott véleményeket és azok indokolását a polgármester az Önkormányzat Képviselő-testületének ülésén ismerteti. Az el nem fogadott véleményeket, valamint azok indokolását a főépítész összesíti és a koncepció ügyiratához csatolja.


(6)Az elfogadott koncepciónak az Önkormányzat honlapján történő közzétételéről a főépítész gondoskodik.



  1. Integrált településfejlesztési stratégia véleményezéshez szükséges partnerségi egyeztetés szabályai

    3. §


    (1)A polgármester által a település honlapján a főoldalon közzétett értesítés alapján legalább 15 napos határidővel a partnerek az 1. § (2) bekezdés szerint bejelentkezhetnek a véleményezési eljárásba.


    (2)A bejelentkezett partnereknek a polgármester a településfejlesztési stratégia tervezetét véleményezésre megküldi. 


    (3)A stratégia tervezettel kapcsolatban az Önkormányzat honlapján megjelölt időpontig a partnerek véleményt nyilváníthatnak, melyeket benyújthatják papíralapon, vagy az Önkormányzat honlapján megadott e-mail címre.


    (4) A beérkezett véleményeket a főépítész összesíti és a stratégia ügyiratához csatolja.


    (5)A beérkező véleményeket a főépítész megküldi a stratégia elkészítésével megbízott tervezőnek, aki azokat szakmailag megvizsgálja. A tervező az elfogadásra nem javasolt  véleményeket, szakmai indokolásával együtt, megküldi a főépítésznek.


    (6)A véleményeket és a vélemények alapján átdolgozott stratégiát a polgármester az Önkormányzat Képviselő-testületének ülésén ismerteti. A véleményeket a főépítész összesíti és a stratégia ügyiratához csatolja.


    (7)Az elfogadott stratégia Önkormányzat honlapján történő közzétételéről a főépítész gondoskodik.



    1. Településrendezési eszközök véleményezéshez szükséges partnerségi egyeztetés szabályai


    4.§


    (1) A partnerek az Önkormányzat honlapján kapnak előzetes tájékoztatást a készítendő településrendezési eszközről 

     vagy meglévő településrendezési eszköz módosításáról.


    (2)  Az előzetes tájékoztatásban megjelölt időpontig a partnerek észrevételt, javaslatot, véleményt nyilváníthatnak, melyeket papíralapon vagy az Önkormányzat honlapján megadott e-mail címre nyújthatják be.


    (3) A településrendezési eszköz elkészült tervezetének ismertetése az Önkormányzat honlapján történik.


    (4) Az elkészült tervezettel kapcsolatban az Önkormányzat hivatalos honlapján megjelent időpontig a partnerek észrevételt, javaslatot, véleményt nyilváníthatnak, melyeket papíralapon vagy az Önkormányzat honlapján megadott e-mail címre nyújthatják be.


    (5) A beérkezett észrevételeket, javaslatokat, véleményeket a főépítész összesíti és a településrendezési eszközügyiratához csatolja.


    (6)A beérkező javaslatokat, véleményeket a főépítész megküldi a településrendezési eszköz készítésével megbízott tervezőnek, aki azokat szakmailag megvizsgálja. A tervező az elfogadásra nem javasolt véleményeket, szakmai indokolásával együtt, megküldi a főépítésznek.


    (7)A véleményeket a polgármester az Önkormányzat Képviselő-testületének ülésén ismerteti. A vélemények elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a Képviselő-testület dönt.


    (8)Az el nem fogadott véleményeket, valamint azok indoklását a főépítész összesíti és a településrendezési eszköz ügyiratához csatolja.


    (9)Az el nem fogadott véleményeket, valamint azok indokolását, továbbá az elfogadott településrendezési eszközt a főépítész az Önkormányzat honlapján közzé teszi.


    1. Záró rendelkezések


    5. §


    (1)Ez a rendelet 2015. december 29. napján lép hatályba.


    (2)A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.




                           Matolcsy Gyöngyi                                                           Polgár Beatrix

                               polgármester                                                                          jegyző




    Kihirdetve:


    Balatonakarattya, 2015. december 28.




    Polgár Beatrix

    jegyző


    Mellékletek