Gyöngyöshalász Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2015. (XII.1.) önkormányzati rendelete

a helyi iparűzési adóról

Hatályos: 2021. 02. 13

Gyöngyöshalász Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2015. (XII.1.) önkormányzati rendelete

a helyi iparűzési adóról

2021.02.13.

Gyöngyöshalász Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, a 4. § d) pontjában, 5. § c) pontjában, továbbá a 6. §-ában kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában és a következőket rendeli el:

1. §1

Adókötelezettség

Az adókötelezettség kiterjed a Gyöngyöshalász község közigazgatási területén végzett vállalkozási tevékenységre.

2. §2

Az adó mértéke

Iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) szerinti adóalap 2 %-a.

3. §

Adómentesség

(1) Mentes a helyi iparűzési adófizetési kötelezettség alól az a vállalkozás, amelynek a Htv.39/C. § rendelkezései szerint számított vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg az 600.000 Ft-ot.
(2) 3 Mentes a helyi iparűzési adófizetési kötelezettség alól az a háziorvos, védőnő vállalkozó, amelynek a vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.
(3) 4 E § alkalmazásában háziorvos, védőnő vállalkozó: az a vállalkozó, aki/amely - gazdálkodó szervezetként vagy egyéni vállalkozóként - külön jogszabály alapján háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi alapellátási vagy védőnői tevékenységet végez és nettó árbevételének legalább 80%-a e tevékenység (tevékenységek) végzésére vonatkozó, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött finanszírozási szerződés alapján az Egészségbiztosítási Alapból származik.

3/A. §5 Adókedvezmény

(1) A vállalkozó – figyelemmel a jelen § (3) bekezdésére is – adókedvezményt vehet igénybe az adóévben üzembe helyezett beruházásai értékének 50%-a után. Az adókedvezmény igénybe vételének feltétele, hogy a beruházás(ok) megfeleljen(ek) a Htv. 52. § 54. pontjának.

(2) A vállalkozó az adókedvezményt az önkormányzathoz fizetendő helyi iparűzési adójából érvényesítheti.

(3) Az (1) bekezdés szerinti adókedvezmény összegének meghatározásakor a vállalkozó a beruházásai értékét csökkenti az azokhoz kapcsolódóan igénybe vett állami támogatás összegével.

(4) Ha az (1) bekezdésben foglaltak szerint meghatározott adókedvezmény összege meghaladja az adóévben a településre megállapított helyi iparűzési adó összegét, a vállalkozó az adókedvezményként igénybe nem vett összeget az adóévet követő adóévekben adókedvezményként igénybe veheti.

4. §

Záró rendelkezés

(1) Ez a rendelet 2016. január 1. napjával lép hatályba.
(2) Hatályát veszti Gyöngyöshalász Község Önkormányzata Képviselőtestületének helyi iparűzési adóról szóló 11/1996.(XI.27.) számú önkormányzati rendelete.
(3) 6 A 3/A. § rendelkezéseit a vállalkozó első alkalommal a 2019. adóévi adókötelezettségre, a 2019. adóévben üzembe helyezett beruházások vonatkozásában alkalmazhatja. A naptári évtől eltérő adóévet alkalmazó adózók a 3/A. § rendelkezéseit első alkalommal a 2019. naptári évben kezdődő adóévének adókötelezettségére, az ezen adóévben üzembe helyezett beruházások vonatkozásában alkalmazhatja.