Maroslele Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2015. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a Maroslele jövője érdekében nyújtott támogatásokról szóló 18/2015.(IX. 9.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 01. 02

Maroslele Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2015. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a Maroslele jövője érdekében nyújtott támogatásokról szóló 18/2015.(IX. 9.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2016.01.01.

Maroslele Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Maroslele jövője érdekében nyújtott támogatásokról szóló 18/2015.(IX. 9.) önkormányzati rendeletének módosítására a következőket rendeli el.

1. § A Maroslele jövője érdekében nyújtott támogatásokról szóló 18/2015. (IX. 9.) önkormányzati rendelet „III. Babaszámla” alcíme helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § A Maroslele jövője érdekében nyújtott támogatásokról szóló 18/2015. (IX. 9.) önkormányzati rendelet 4–6. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„4. § (1) Babaszámlára jogosult minden újszülött, aki magyar állampolgár, maroslelei állandó lakóhellyel rendelkezik, és akinek legalább egyik szülője vagy egyik örökbefogadó szülője maroslelei állandó lakos a gyermek születésének időpontjában, továbbá életvitelszerűen Maroslelén él.

(2) A támogatást az Önkormányzat a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvény alapján, a Magyar Államkincstárnál a jogosult gyermek nevére megnyitott és vezetett Kincstári Start-értékpapírszámlára utalja át.

5. § (1) A Babaszámla jogosultja a számla megnyitását követően – a feltételek fennállása esetén – az alábbi juttatásokra jogosult:

a) a gyermek születését követően, a számla megnyitásakor 20.000 Ft egyszeri pénzbeli támogatásra,

b) a gyermek 3 éves korában - amennyiben a szülő vagy más törvényes képviselő a gyermeket a Maroslelei Zengő Óvodába íratja be – a kötelező óvodába járás megkezdésekor 20.000 Ft egyszeri pénzbeli támogatásra,

c) a gyermek 6 éves korában vagy iskolaérettségkor – amennyiben a szülő vagy más törvényes képviselő a gyermeket a Maroslelei Általános Iskolába íratja be és tanulmányait a helyi iskolában meg is kezdi – a beíratás évében tanévkezdéskor 20.000 Ft egyszeri pénzbeli támogatásra.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott juttatások folyósításának feltétele a folyamatos maroslelei állandó lakcímen az életvitelszerű tartózkodás.

(3) A támogatás folyósítása a Kincstári Start-értékpapírszámlára való átutalással történik az alábbi rendben:

a) az (1) bekezdés a) pontjában foglalt esetben a számla megnyitását követő 60 napon belül,

b) az (1) bekezdés b) és c) pontjában foglalt esetekben 30 napon belül.

(4) Az (1) bekezdés b) és c) pontjában foglalt feltétel alól mentesül a kedvezményezett gyermek, amennyiben szakértői bizottság szakvéleménye alapján tanulmányait speciális nevelési-oktatási intézményben kezdi meg vagy folytatja.

6. § (1) A gyermek jogosultsága a Babaszámla juttatásaira vonatkozóan megszűnik az 5. § (1)-(2) bekezdésében foglalt feltételek bármelyikének megszűnését követő napon. Amennyiben a kedvezményezett a maroslelei állandó lakóhelyét megszünteti, de tanulmányait továbbra is a maroslelei nevelési-oktatási intézményekben folytatja, a Képviselő-testület egyedi mérlegelés alapján megállapíthatja a számlához kapcsolódó juttatásokra való jogosultságot.

(2) A kedvezményezett gyermek halála esetén, a számlán lévő, az Önkormányzat által utalt összeg a kedvezményezett gyermek törvényes örökösét illeti meg.

(3) A Babaszámla juttatásairól a jogosultság fennállása esetén a polgármester határozattal dönt. (4) A családsegítő szolgálat családgondozója segítséget nyújt a szülőnek vagy más törvényes képviselőnek a Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával kapcsolatos ügyintézéshez.”

3. § Ez a rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba.