Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2015. (VIII.5.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2021. 06. 25

Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2015. (VIII.5.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2021.06.25.

Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdés és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. és 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A köztisztasággal és településtisztasággal kapcsolatos önkormányzati feladatok ellátása keretében Budakeszi Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz (a továbbiakban: szennyvíz) begyűjtéséről, szállításáról és ártalommentes elhelyezéséről kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A rendelet célja Budakeszi város termőtalajának és a kiemelten érzékeny felszín alatti vizeinek védelme. A kötelező közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a közszolgáltatás folyamatos és biztonságos ellátása, a tevékenység ellenőrizhetősége.

(3) A rendelet területi hatálya kiterjed Budakeszi város bel- és külterületén található ingatlanokon keletkezett szennyvíz begyűjtésére, elszállítására, valamint ártalommentes elhelyezésére.

(4) A rendelet személyi hatálya kiterjed a (3) bekezdésben meghatározott területen lévő ingatlanok valamennyi tulajdonosára vagy használójára, illetve azok közösségére (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos)
- a szennyvizet kibocsátó, üzemelő közüzemi szennyvíz csatornára rá nem köthető beépített ingatlan tulajdonosára,
- az ingatlant egyéb jogcímen használóra, aki háztartási szennyvíz minőséget bocsát ki (beépítetlen telek esetén a tulajdonos nem minősül kibocsátónak),
- közüzemi szennyvíz csatornával ellátott területen (utcában) lévő, de rákötési kötelezettségének még eleget nem tett ingatlan tulajdonosára,
- közüzemi szennyvíz csatornával ellátott területen (utcában) lévő ingatlan tulajdonosára, aki rákötésre nem kötelezett.

(5) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a közcsatornába be nem kötött ingatlanok területén keletkező szennyvíz egyedi vízzáró szennyvíztároló létesítményekben történő gyűjtésére és a kötelező közszolgáltatásra (elszállítására és ellenőrzött végleges elhelyezésére, befogadásra, ártalmatlanításra).

(6) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) nem háztartási eredetű szennyvízre,

b) mezőgazdasági és ipari szennyvízre,

c) háztartási és települési szilárd hulladékra,

d) egyéb jogszabályok alapján az emberre és a környezetre veszélyes hulladékok, szennyvizek, szennyvíziszapok gyűjtésére, kezelésére, szállítására és ártalmatlanítására.

2. Általános rendelkezések

2. §1 Budakeszi Város közigazgatási területén keletkező szennyvíz begyűjtésével, szállításával és annak ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás ellátását a Fővárosi Vízművek Zrt. (1138 Budapest, Váci út 182.) (a továbbiakban: közszolgáltató) végzi az Önkormányzattal kötött ideiglenes közszolgáltatási szerződésnek megfelelően.

3. A közszolgáltatás ellátásának rendje

3. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást az ingatlantulajdonosok felé folyamatos rendelkezésre állással, napközben, az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított három munkanapon belül teljesíti.

(2) A közszolgáltató a közszolgáltatást csak jogszabályban meghatározott esetekben szüneteltetheti vagy korlátozhatja.

4. § (1) A közszolgáltatás teljesíthetőségének alapvető feltétele, hogy a tevékenység balesetmentesen, biztonságosan és a jogszabályoknak megfelelően elvégezhető legyen.

(2) A közszolgáltató csak az alapfelszereltséget igénylő min. 5 m3 szennyvízgyűjtő berendezést köteles kiüríteni a rendelet mellékletében meghatározott közszolgáltatási díjért. Kisebb szennyvízmennyiség esetén is a szállítójármű térfogatának megfelelő mennyiséget számláz a közszolgáltató.

(3) A megrendelés beérkezését követően a közszolgáltató jogosult a távolság, az ingatlan természetbeni elhelyezkedésének, a szennyvíz állagának és minőségének ellenőrzésére abból a célból, hogy felmérje a megrendelés teljesíthetőségét. Alapfelszereltséget igényel a vízszintes szívókocsi állástól a földre fektetett szívócsőnél mérve legfeljebb 20 m távolságra levő szennyvízgyűjtő berendezés, amelynek fenékszintje a szívókocsi állás szintjétől mérve a 4,0 m-t nem haladja meg.

(4) Amennyiben a beállás pontja (az ingatlan közút vagy magánút melletti telekhatára, vagy kerítése vagy ahová az ingatlanra be lehet a szállító járművel állni) és a szennyvízgyűjtő berendezés távolsága meghaladja a 20 métert, a közszolgáltató jogosult a rendelet mellékletében meghatározott közszolgáltatási díj 20 %-ával növelt összegének alkalmazására.

(5) A közszolgáltató a közszolgáltatás ellátását nem tagadhatja meg, kivéve

a) ha a szennyvíz veszélyes hulladéknak minősül,

b) ha a szennyvíz ismeretlen eredetű, annak a közszolgáltató által történő bevizsgálásáig és veszélytelenségének megállapításáig,

c) ha a szennyvíz állaga olyan, amelyet a szállítójármű szivattyúja nem képes átszívni a szállítójármű tartályába (a tároló nem vízzáró kialakítású),

d)2 a 4. § (1)-(2) és (4) bekezdéseiben foglalt esetben, ha a közszolgáltatás teljesíthetőségének feltételei nem állnak fenn.

4. Szennyvíz elhelyezése

5. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező szennyvíz szakszerű elhelyezéséről.

(2) Ahol a szennyvíz közcsatornán történő elvezetésének lehetősége biztosított, az ingatlantulajdonos köteles azt a közcsatornába bevezetni.

(3) Ahol a szennyvíz közcsatornán történő elvezetésének lehetősége nem biztosított, az ingatlantulajdonos köteles a keletkező szennyvíz jogszabályi előírásoknak megfelelő tárolását, rendszeres elszállíttatását biztosítani.

(4) Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyeknek fogyasztói, illetve gazdasági tevékenysége során szennyvíz keletkezik, a kötelező közszolgáltatás keretében szervezett lakossági szennyvíz begyűjtést nem kötelesek igénybe venni, feltéve, hogy a gazdálkodó szervezet a lakossági szennyvíz hasznosítására vagy ártalmatlanítására vonatkozó kötelezettségét a jogszabályokban meghatározott feltételekkel, megfelelő hasznosító vagy ártalmatlanító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga teljesíti.

(5) Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyeknek fogyasztói, illetve gazdasági tevékenysége során nem lakossági szennyvíz keletkezik, a kötelező közszolgáltatás keretében szervezett lakossági szennyvíz begyűjtést nem vehetik igénybe, a gazdálkodó szervezet a hulladék hasznosítására vagy ártalmatlanítására vonatkozó kötelezettségét

a) a jogszabályokban meghatározott feltételekkel, megfelelő hasznosító vagy ártalmatlanító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga teljesíti, vagy

b) az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek történő átadással és a kezelés költségeinek megfizetésével teljesíti.

6. § (1) A 1. § hatálya alá tartozó ingatlan valamennyi tulajdonosa a keletkező szennyvíz gyűjtéséről, tárolásáról, elhelyezéséről az e rendeletben meghatározott módon, a szolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltató által nyújtott közszolgáltatást igénybe venni.

(3) A szállított szennyvíz leürítési helye: kizárólag a csatornahálózat üzemeltetője által üzemeltetett a vízügyi hatóság által kijelölt szennyvíz leürítési pont.

(4) A kötelező szolgáltatással kapcsolatos szerződéses jogviszonyt a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos között a szolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.

5. A tulajdonos jogai és kötelezettségei

7. § (1) A szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell megrendelnie a közszolgáltatótól.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a szennyvízgyűjtő berendezés megközelíthetőségét úgy, hogy a közszolgáltatást végző a kiürítését alapfelszereltségével el tudja látni.

6. A közszolgáltatás díja

8. § (1) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás igénybevételéért a rendelet mellékletében megállapított mértékű díjat köteles a közszolgáltatónak fizetni.

(2) A közszolgáltatás díját az Önkormányzat egy éves díjfizetési időszakra állapítja meg.

(3) A közszolgáltatásért fizetendő díj a rendelet mellékletében részletezett díjtétel.

9. § (1)3 A közszolgáltató 8 napon belül számlát bocsát ki a nem gazdálkodó és a gazdálkodó szervezet ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról. A számla alapján az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a közszolgáltató részére utólag, a számla keltétől számított 15 napon belül, de legkésőbb a számlán található fizetési határidőig köteles kiegyenlíteni.

(2) A közszolgáltatás díját tartalmazó számla összegszerűségével kapcsolatban a tulajdonos a közszolgáltatónál kifogást emelhet. Az ingatlantulajdonos által írásban tett kifogásra a közszolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni. Amennyiben a számlázással kapcsolatban felvetett kifogásnak a közszolgáltató helyt ad, az ingatlantulajdonosnak a többletösszeget visszafizeti, vagy az ingatlantulajdonos kérésére az esedékes díjfizetési kötelezettségbe betudja.

10. § A közszolgáltató a díjhátralék, mint adók módjára behajtandó köztartozás behajtására a Vgt. 44/E. §-ában foglaltak szerint intézkedik.

7. Az adatkezelés

11. § (1) Az ingatlantulajdonosok számára végzett közszolgáltatások nyilvántartásáról a vonatkozó jogszabályokban meghatározottak szerint a közszolgáltató gondoskodik. A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos személyes adatainak kezelésével összefüggésben a hatályos adatvédelmi jogszabályok betartásáról gondoskodni.

(2) Az Önkormányzat talajterhelési díjjal, a közszolgáltatással és más, jogszabályban előírt feladataival kapcsolatban felmerült adatszolgáltatási igényeit közszolgáltató Önkormányzat kérésére és a Vgt. 44/H. §-a alapján köteles teljesíteni.

8. Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet 2015. szeptember 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 35/2002. (IX.19.) önkormányzati rendelet.

1

A 2. § a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (VI. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (5) bekezdés d) pontja a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (VI. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 9. § (1) bekezdése a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (VI. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-a szerint módosított szöveg.

4

Az 1. melléklet a Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (VI. 24.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.