Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2015. (VI.3.) önkormányzati rendelete

a civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról

Hatályos: 2023. 02. 01

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2015. (VI.3.) önkormányzati rendelete

a civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról

2023.02.01.

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Mór Városi Önkormányzat a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítése, növelése érdekében a helyi demokrácia megvalósításában partneri kapcsolatok kialakítására törekszik Mór város lakóinak önszerveződő közösségeivel.

(2) Az Önkormányzat elismeri, megbecsüli a civil szervezetek helyi közéletre gyakorolt hatását és támogatja a kultúra, a hagyományok ápolása, a nevelés-oktatás, a szociális és karitatív tevékenység, az arra rászorulók megsegítése, az egészséges életmód a sportolás feltételeinek megteremtése, a természeti és épített környezet megóvása, a közrend és vagyonvédelem, továbbá az esélyegyenlőség megteremtése terén végzett tevékenységét.

(3) Az Önkormányzat anyagi lehetőségeitől függően a (2) bekezdésben megfogalmazott célok megvalósítása érdekében a civil szervezetek számára jelen rendelet keretei között, költségvetéséből pénzügyileg is támogatja Mór város területén működő a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló 2011. évi CLXXXI. törvény alapján nyilvántartásba vett civil szervezetek programjait.

(4) A kölcsönös megbecsülés és egyetértés alapján az Önkormányzat a civil szervezetek részére pályázati úton pénzügyi támogatást e rendelet keretei között azonos feltételek mellett biztosít.

(5) Az Önkormányzat a civil szervezetekkel történő együttműködés érdekében:

a) honlapján a civil szervezetek nyilvános adatait közzéteszi, biztosítva azok elérthetőségét,

b) az önkormányzat civil adatbázisban nyilvántartja, a civil szervezetek 12. melléklet szerinti alapadatait,

azoknak a civil szervezeteknek, melyek benyújtották alapdokumentumaikat és gondoskodnak azok folyamatos aktualizálásáról.

(6)1 A Wekerle Sándor Életművét Gondozó Kulturális és Tudományos Alapítvány (a továbbiakban: Wekerle Alapítvány) pályázat benyújtása nélkül, az önkormányzattal kötött külön megállapodás alapján jogosult a megállapodásban meghatározott összegű támogatásra.

(7)2 A Wekerle Alapítvány részére nyújtott támogatással történő elszámolásra e rendelet 6. alcíme megfelelően irányadó.

2. § (1) E rendelet alkalmazásában az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 2. § 6. pontjában meghatározott körbe tartozó szervezetek minősülnek civil szervezetnek.

(2) E rendelet alkalmazásában támogatható civil szervezet az a bíróság által pályázatának benyújtása előtt legalább egy évvel nyilvántartásba vett egyesület, civil társaság, alapítvány, amely az önkormányzat területén székhellyel rendelkezik, az önkormányzat területén folytat rendszeres tevékenységet, és helyi szervezete az önkormányzat területén működik, feltéve, hogy az alapító okiratának megfelelő tevékenységet folytat. Az Önkormányzat területén kívüli székhellyel rendelkező civil szervezetek csak kivételes esetben támogathatók, önkormányzati vagy humanitárius érdekből.

2. Támogatás feltételei

3. § (1) A civil szervezet akkor részesíthető támogatásban, ha azt olyan, pártpolitikától mentes közösségi célú feladat ellátására kívánja fordítani, amely a város lakosságának érdekeit szolgálja.

(2) A pénzügyi támogatásban részesíthető tevékenységi körök a következők:

a) nemzeti összetartozás erősítése,

aa) rendezvények, kirándulások szervezése határon túli magyar civil szervezetekkel együttműködve;

ab) a nemzeti önazonosságtudat erősítése érdekében programok szervezése, kiadványok készítése;

b) új nemzedékek jövőjéért

ba) egészségügyi tevékenység, egészséges életmód propagálása, terjesztése,

bb) gyermekek üdültetése, táboroztatása,

bc) nevelési, oktatási tevékenység – elsősorban közösségi életre nevelés érdekében programok szervezése;

c) mobilitás és alkalmazkodás

ca) közbizalom erősítése,

cb) közélet tisztaságának védelme, erősítése,

cc) ifjúsági és sporttevékenység, szabadidős sportolási feltételek javítása, bővítése,

cd) közrend- és vagyonvédelem erősítése, az önkormányzattal és más közösségekkel együttműködve;

d) közösségi környezet

da) kulturális és közművelődési tevékenység, hagyományok ápolása

db) természeti és épített környezet védelme, megóvása;

dc) természeti és épített környezeti értékek propagálása az önkormányzattal és más közösségekel együttműködve;

e) társadalmi felelősségvállalás,

ea) szociális, karitatív tevékenység, esélyegyenlőséget elősegítő programok,

eb) érdekképviselet és érdekvédelem,

ec) a házasságra történő felkészítés, a házasság intézményének és a családi életre nevelésének elősegítése;

f) önkéntesség,

fa) önkéntes programok szervezése és lebonyolítása,

fb) önkéntes tevékenységek fejlesztése és az önkéntesek számának növelése,

fc) civil szervezetek és az önkormányzat közötti önkéntes tevékenység előmozdítása.

(3) Nem nyújtható támogatás, a kérelmezőnek, ha azt üzleti gazdasági tevékenységre kívánja felhasználni.

(4) Nem nyújtható támogatás az Önkormányzat kötelező feladatát feladat-ellátási szerződés, köznevelési megállapodás alapján átvállaló civil szervezetek feladatellátására.

4. § Az Önkormányzat éves költségvetési rendeletében biztosítja a civil szervezetek részére nyújtható vissza nem térítendő pénzügyi támogatás keretösszegét (a továbbiakban: civil keret) azzal, hogy az elkülönített keretösszeg kettő tizenketted részének megfelelő mértékére a tárgyévet követő év vonatkozásában is kötelezettséget vállal annak érdekében, hogy a civil szervezetek folyamatos zavartalan működtetése biztosított legyen.

3. Pályázati eljárás

5. § (1) Pénzügyi támogatást pályázat útján e rendelet keretei között lehet igényelni. Pályázat kiírására évente egy alkalommal kerül sor, a költségvetési rendeletben meghatározott civil keret felosztása céljából.

(2) A polgármester minden év február hó 10. napjáig írja ki a pályázatot. A pályázati felhívást az önkormányzat honlapján kell közzétenni. A pályázati támogatási rendszer egységes, ugyanakkor bíztosítja a szakterületek sajátosságinak érvényesülését is. Az egységesség biztosítása érdekében, a pályázati felhívások és a részletes pályázati kiírások felépítését a (3) bekezdés, a kötelezően előírt dokumentációt a 7. § tartalmazza.

(3) A pályázati felhívásnak tartalmazni kell:

a) a pályázat kiírójának megnevezését,

b) a pályázat célját,

c) a pályázat benyújtására jogosultak körét,

d) a pályázati tartalmi elemeit,

e) a pályázathoz csatolandó dokumentumokat megjelölését,

f) a pályázati nyomtatványok elérthetőségét, igénylésének módját,

g) a pályázat benyújtásának módját, helyét, határidejét,

h) hiánypótlás lehetőségét, határidejét,

i) a pályázat elbírálásának rendjét, határidejét,

j) az eseményekről történő értesítés módját, határidejét,

k) szerződéskötésre vonatkozó határidő,

l) a támogatás igénybevételének módját, feltételeit,

m) elszámolás módját, határidejét

n) az ellenőrzés módját.

(4) A pályázat során a civil szervezet egyidejűleg több tevékenységre is kérhet támogatást.

(5)3 Nem indulhat a pályázaton, illetve a pályázati eljárás során kizárandó az a civil szervezet, amely az államháztartásról szóló törvényben és a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényben meghatározott kizáró okok hatálya alá tartozik.

(6) Több pályázat egyidejű benyújtása esetén a pályázatokat külön-külön kell benyújtani a pályázati kiírásban meghatározott határidőre.

(7) Több civil szervezet is benyújthat közös pályázatot közös programra, ilyen esetben egyértelműen meg kell jelölni a végrehajtásért és elszámolásért felelős szervezetet.

6. § A civil keretből tartalék címén elkülönített forrás pályázati eljárás nélkül, kérelemre is biztosítható, amennyiben a szervezett rendezvény, program, különösen indokolt esetben működési kiadás felmerülése azt indokolja. Ezen eseti támogatás elbírálásáról az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság dönt.

7. § (1)4 A pályázatot az 1. mellékletben foglalt Pályázati adatlapon és a 2. mellékletben foglalt Költségvetési adatlapon kell benyújtani egy példányban, amelyhez az alapdokumentumokat, az éves munkatervet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiállított köztartozásmentességet igazoló dokumentumot és a szükséges 3-6. és 14-15. melléklet szerinti nyilatkozatokat is csatolni kell.

(2) Nem kell csatolnia az alapdokumentumokat, azoknak a civil szervezeteknek, amelyek már korábban beadták azokat, és abban változás nem történt. Ebben az esetben a 7. és 8. mellékletben található nyilatkozatot kell megfelelően kitölteni.

(3) Amennyiben a pályázó a pályázatot hiányosan nyújtja be, a jegyző egy alkalommal írásban hiánypótlásra szólítja fel. A hiányt a felhívás kézbesítésétől számított 8 napon belül, jogvesztés terhe mellett pótolni kell. A mulasztás a pályázat érdemi elbírálás nélküli elutasításával jár.

4. Pályázatok elbírálása

8. § (1) A pályázatokról az arra jogosult a sportszervezetek tekintetében legkésőbb március 31. napjáig, a többi civil szervezet tekintetében legkésőbb május 31. napjáig dönt.

(2) Az éves pályázatokról a képviselő-testület dönt. Amennyiben a képviselő-testület költségvetési rendeletében a sportszervezetek támogatására biztosított előirányzat felhasználása feletti rendelkezési jogot – az alapítványok támogatása kivételével – az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottságra átruházza, úgy a sportszervezetek által benyújtott pályázatokról az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság dönt.

(3) A pénzügyi támogatásról szóló határozat tartalmazza:

a) a támogatás forrásának megjelölését,

b) a támogatás felhasználásának célját,

c) a támogatás összegét,

d) a támogatás kifizetésének határidejét,

e) a támogatás kifizetésének módját, ütemezését (egy összegben vagy meghatározott ütemezéssel),

f) a támogatási összeg felhasználásának kezdő és végső időpontját,

g) a támogatás elszámolásának határidejét.

5. Támogatás folyósítása

9. § (1) Az Önkormányzat a támogatás összegét a 13. mellékletben foglalt támogatási szerződés aláírását követően az abban foglalt ütemezés szerint a civil szervezet számára, elsősorban a pénzintézeti számlájára való átutalással teljesíti.

(1a)

(2) A támogatás csak a támogatási szerződésben meghatározott célra használható fel. A támogatás felhasználását a Móri Polgármester Hivatal belső ellenőre időközben is ellenőrizheti.

6. Támogatásról történő elszámolás

10. § (1) A civil szervezet a támogatás összegének felhasználásáról, a pályázatban meghatározott program megvalósításáról a támogatás nyújtását követő év január 31-ig és az e rendelet 9. mellékletében előírt módon köteles elszámolni. Az elszámoláshoz csatolni kell az Összesítő táblázatot (10. melléklet) és a 11. melléklet szerinti nyilatkozatot.

(2) Az elszámolás a hatályos számviteli szabályok és az e rendeletben foglaltak szerint történik, amelynek elfogadásáról a Pénzügyi Bizottság javaslatára a Képviselő-testület dönt.

(2a)

(3) Amennyiben a civil szervezet a támogatást nem a támogatási szerződésben rögzített célnak megfelelően használta fel, vagy az elszámolás hiányos, az elszámolás benyújtásától számított 15 napon belül a támogatottat a jegyző felhívja az elszámolás kiegészítésére.

(4) Amennyiben a civil szervezet elszámolási kötelezettségének határidőben nem tett eleget, az elszámolási határidő leteltétől számítot 8 napon belül a jegyző felhívja figyelmét a kötelezettség elmulasztására.

(5) Amennyiben a támogatott az elmulasztott elszámolást, vagy hiányos elszámolás kiegészítését a hiánypótlásra történt felhívás kézhezvételétől számított 8 napon belül nem nyújtja be az Önkormányzatnak

a) az elszámolási kötelezettség elmulasztása esetén a támogatás teljes összegét,

b) a támogatási szerződésben meghatározott céltól eltérő felhasználás esetén a támogatás elszámolással alá nem támasztott részét

köteles visszafizetni.

(6) Amennyiben az (5) bekezdésben meghatározott visszafizetési kötelezettség keletkezik, a támogatott köteles az összeget a képviselő-testületi határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül visszafizetni az összeget. A kifizetés és a visszafizetés közötti időre eső, a Polgári Törvénykönyvben meghatározott késedelmi kamatot is hozzá kell számítani.

(7) Három évig nem részesülhet pályázati és eseti támogatásban sem az a civil szervezet

a) amelynek elszámolását a képviselő-testület részben vagy egészben elutasította, vagy

b) amely az elszámolást részben vagy egészben elmulasztotta,

amennyiben az elrendelt visszafizetési kötelezettségének határidőben nem tett eleget.

(8) Az elszámolásra vonatkozó döntés meghozataláig további tárgyévi támogatási összeg nem folyósítható.

7. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

12. § Hatályát veszti Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról 14/2013. (IV.3.) önkormányzati rendelete.

1

Az 1. § (6) bekezdését a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

Az 1. § (7) bekezdését a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

Az 5. § (5) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 35/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 7. § (1) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 35/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 3. melléklet a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2022. (I. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. melléklet a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 35/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg.

6

A 13. melléklet a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 35/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdés - 2. mellékletével megállapított szöveg.

7

A 14. mellékletet a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 35/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdés - 3. melléklete iktatta be.

8

A 15. mellékletet a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 35/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdés - 4. melléklete iktatta be.