Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a szociálisan rászorulók részére biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, és a gyermekintézményi térítési díjról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2018. 01. 31

Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

22/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelete

a szociálisan rászorulók részére biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, és a gyermekintézményi térítési díjról


Sükösd Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1993. évi III. törvény 62.§(2) bekezdésben, a 132.§(4) d. pontban, az 1997.évi XXXI. törvény 151.§ (2f) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (1) a. pontban, az 1993. évi III. törvény a 63.§(9) bekezdésben, a 64.§-ban, a 86.§(2) b. pontban foglalt feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el.


1.§

Étkeztetés


(1) Sükösd nagyközség önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a szociálisan rászorulóknak étkeztetést biztosít.

 (2) Az (1) bekezdés értelmében annak a szociálisan rászoruló személynek kell legalább napi egyszeri meleg élelmezéséről gondoskodni, aki azt önmaga részére tartósan, vagy átmeneti jelleggel nem képes biztosítani.


(3) Szociálisan rászoruló az igénylő, akinek havi jövedelme az öregségi nyugdíjminimum háromszorosát nem haladja meg  

            a) a 60. életévét betöltötte és

            b) egészségi állapota, vagy

c) személyi körülményei

            akadályozzák a napi egyszeri meleg étel előállításában.

            d) 60 év alatti kérelmező is rászorulónak minősül abban az esetben, ha a napi egyszeri meleg étel előállítására egészségi állapota miatt akadályozott.


(4) Az igénylőt személyi körülményei akkor akadályozzák a napi egyszeri meleg étel előállításában, ha

a) hajléktalan, vagy

b) az igénylő maga nem alkalmas a meleg étel előállítására.

(5) A (4) bekezdés szerinti személyi körülményekről az önkormányzat családgondozója a kérelem benyújtását követő 15 napon belül környezettanulmány felvétele során győződik meg.


2.§ (1) Az étkeztetés igénybevételét a Sükösdi Polgármesteri Hivatalban kell kérelmezni.

(2) A kérelemhez csatolni kell a szociális rászorultsági feltétel fennállását igazoló okirat másolatát, és az igénylő jövedelemigazolását. Egészségügyi okra hivatkozás esetén csatolni kell az állapotot igazoló háziorvosi igazolást.

(3) A szociális étkeztetési kérelméről az önkormányzat Polgármestere dönt első fokon.

(4) A napi egyszeri főtt étel (ebéd) előállítását az önkormányzat által működtetett Napközi konyha biztosítja. Az önkormányzat a családgondozó által az előzetes környezettanulmány felvételekor leigazolt esetben a közlekedni képtelenek részére a napi egyszeri meleg étel házhoz történő szállítását biztosítja. Az igénylők hétvégi étkeztetése a Napközi konyhán történő jelzéssel a hétközbeni többszörös rendeléssel oldható meg.

(5) A szociális étkeztetés intézményi térítési díja: 244 Ft/nap/adag, ezen felül a kiszállítási díja: 45 Ft. A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák. Az étkeztetés igénybevételéért az ellátott a rendszeres havi jövedelme figyelembevételével megállapított személyi térítési díjat köteles megtéríteni. A hajléktalan személynek az étkezésért nem kell térítési díjat fizetni.

(6) A szociális étkezetést évente egyszer felül kell vizsgálni.


3.§

Családsegítés


(1) A Képviselő-testület a településen biztosítja a rászorulók részére a családsegítést. A feladatot az önkormányzat megfelelő képesítésű gondozó alkalmazásával önállóan látja el.

(2) A családsegítő a településen működő jelzőrendszer észleléseit figyelembe véve, valamint az ellátást igénybevevő kérelme alapján veszi gondozásba az arra rászorulókat.

(3) A családsegítő a más jogszabályban előírt feladatait a gyermekjóléti szolgáltatással egy önkormányzati szervezetben, a polgármester irányításával látja el.


4.§

Idősek nappali ellátása


A Képviselő-testület az idősek nappali ellátását a Magyarországi Református Egyház Cédrus Református Szociális Egyesített Intézménye (6500 Baja, Pokorni u. 1- 3.) által láttatja el ellátási szerződés megkötésével.


5. §

Házi segítségnyújtás


A Képviselő-testület a házi segítségnyújtás ellátását a Magyarországi Református Egyház Cédrus Református Szociális Egyesített Intézménye (6500 Baja, Pokorni u. 1- 3.) által láttatja el ellátási szerződés megkötésével.


6.§

Gyermekintézményi térítési díjak



(1) A Képviselő-testület a gyermekintézményekben a gyermekek részére étkeztetést biztosít.

(2) Az étkeztetés igényét az önkormányzati fenntartású Napközi konyha vezetőjénél kell írásban jelezni. A Napközi konyhát működtető önkormányzat polgármestere a külön jogszabályban meghatározott módon megállapítja az étkeztetésért fizetendő személyi térítési díjat.

(3) Az önkormányzat a gyermekétkeztetés körében az alábbi általános forgalmi adó nélküli intézményi térítési díjakat állapítja meg:


a)         óvodai napközi esetén igénybe vett étkeztetés:        254 Ft/nap/ fő

b)         iskolai napközi estén igénybe vett étkeztetés:                     

6-10 éves        304 Ft/nap/ fő

c)         iskolai menza esetén igénybe vett étkeztetés:


6-10 éves        202 Ft/nap/ fő

11-14 éves      228 Ft/nap/ fő”




7.§



A rendelet 2016. január 1-én lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg a 10/2003.(IV.24.) Kt. sz. rendelet hatályát veszti



Sükösd, 2015. november 25.





       Tamás Márta                                                                  Bánné dr. Raffai Gyöngyi

       polgármester                                                                              jegyző

                                                                                                                  

A rendelet kihirdetve: 2015 november 30.




                                                                                              Bánné dr. Raffai Gyöngyi

                                                                                                          jegyző

Mellékletek