Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 22/2015. (VI.26.) önkormányzati rendelete

A fizető-parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól szóló 17/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 09. 01- 2015. 09. 01

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A fizető-parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól szóló 17/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 2. § d)-e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép, egyúttal a következő f) ponttal egészül ki:

„d) Közérdekből történő veszély- és hibaelhárítás: az emberi életet, testi épséget, egészséget, a vagyoni javakat, az emberi környezetet közvetlenül fenyegető veszély elhárítása, a kármentés, a közbiztonság, a nemzetbiztonság és belső rend védelme,

e) Lakással rendelkező személy: a természetes személy tulajdonos, haszonélvező, bérlő, valamint a velük életvitelszerűen együtt élő közeli hozzátartozó, amennyiben a megadott lakás lakcíme szerepel a lakcímet igazoló hatósági igazolványon állandó lakóhelyként vagy tartózkodási helyként és személygépkocsi tulajdonosa, használója vagy üzembentartója, valamint

f) Sorompós díjfizető rendszer: olyan közterületi fizető-parkolóhely, ahol a behajtás a bejárati sorompónál a bejárati terminál által kiadott jegy ellenében történik, majd kihajtás előtt a jegy a díjfizető automatánál érvényesítendő az automata által számított várakozási díj megfizetésével.”


2. §


A rendelet 6. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A várakozási díj az elfoglalt parkolóhely számának megfelelően, a tervezett parkolás időtartamára előre - az erre való külön felhívás nélkül - a kijelölt fizető-parkolóhely elfoglalását követően haladéktalanul fizetendő a sorompós díjfizető rendszerrel működő fizető-parkolóhely kivételével.”


3. §


A rendelet 7. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:

„(2) Az (1) bekezdéstől eltérően a sorompós díjfizető rendszerrel működő fizető-parkolóhelyen a várakozási díj fizetése kizárólag az (1) bekezdés a) pont szerinti módon történik.


4. §


(1) A rendelet 8. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) A sorompós díjfizető rendszerrel működő fizető-parkolóhelyre nem érvényesek az (1) és (2) bekezdésben meghatározott bérletek.


(2) A rendelet 8. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:


„(3a) Rendszámhoz kötött, munkanapon érvényes peremterületi bérlet vásárolható a III. övezet egyes, a Szolgáltató által kijelölt parkolási szakaszaira a Szolgáltató szabályzatában meghatározottak szerint a 2. melléklet 7. alcímében meghatározott áron.


5. §


(1) A rendelet 9. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„d) Sziget-Újvárosban a Rába folyó - Mosoni-Duna folyó - Jedlik Ányos híd - Stromfeld utca - Simor János püspök tere - Erkel Ferenc utca - Burcsellás köz - Petőfi tér - Petőfi híd által határolt területen”


(2) A rendelet 9. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) A lakossági parkolási bérlet a sorompós díjfizető rendszerrel működő fizető-parkolóhelyre nem érvényes.”

6. §


A rendelet 10. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Bérlet nem váltható vissza.”


7. §


(1) A rendelet 1. melléklet 3. felsorolás 24-25. pontja helyébe a következő 24-25. pont lép, egyben a következő 26-28. ponttal egészül ki:

„24. Dugonics utca,

25. Babits Mihály utca az Eszperantó út - Lahner György utca között,

26. Petőfi tér nyugati oldala a Petőfi híd és a Kossuth Lajos utca között,

27. Kossuth Lajos utca az Erkel Ferenc utca és a Burcsellás köz között, valamint

28. Fürdő tér.”


(2) A rendelet 2. melléklete kiegészül jelen rendelet 1. melléklete szerinti 7. alcímmel.


8. §


Jelen rendelet 2015. szeptember 1. napján lép hatályba.

Mellékletek