Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2015.(XII.2.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2024. 03. 20

Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2015.(XII.2.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2024.03.20.

Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testülete „a vízgazdálkodásról” szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a „Magyarország helyi önkormányzatairól” szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. és 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály véleményének kikérésével, a Fejér Megyei Önkormányzat állásfoglalásával a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Bicske Város Önkormányzata e rendeletben foglaltak szerint a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatást szervez a településen.

2. § A közszolgáltatás kiterjed

1. az ingatlanokon keletkező, közműpótló létesítményben összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és ártalmatlanítás céljából történő elszállítására,

2. a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kijelölt ártalmatlanító telepen történő elhelyezésére.

3. §1 A közszolgáltatással érintett terület: Bicske Város Önkormányzata közigazgatási területe.

4. §2 [1] Bicske Város Önkormányzata teljes közigazgatási területén a közszolgáltatás teljesítésére jogosult és kötelezett közszolgáltató az EUROMAX 2005 Kft. székhelye: 8093 Lovasberény, József A.u.7. adószám: 13420642-2-07, (továbbiakban: Közszolgáltató) végzi az önkormányzattal megkötött közszolgáltatási szerződés szerint.

5. § Az ártalmatlanítás céljából történő átadási hely: Bicske, Kanizsai u. 0121/1 és a 0122 hrsz., amelyen a közszolgáltató az ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles elhelyezni.

2. A közszolgáltatás ellátása

6. § A közszolgáltatás teljesítésére a közszolgáltató köteles rendelkezésre állni, amely rendelkezésre állás alapján közszolgáltatási jogviszony jön létre a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos között.

7. §3 A közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről szóló tájékoztatóját székhelyén köteles ügyfélfogadási idejében hozzáférhetővé tenni, valamint a tájékoztató egy példányát a Bicskei Polgármesteri Hivatalba kifüggesztés céljából köteles eljuttatni.

8. § (1) A közszolgáltatás vonatkozásába az ingatlantulajdonos köteles:

1. nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről a közszolgáltatás kötelező igénybevétele útján évente legalább egy alkalommal gondoskodni,

2. a közszolgáltatás díját megfizetni,

3. a közszolgáltatás ellátásához a közszolgáltatóval egyeztetett időpontban magának vagy megbízottjának rendelkezésre állni.

(2) A közszolgáltatás vonatkozásában az ingatlantulajdonos joga:

1.4 a közszolgáltató tevékenységével kapcsolatos panaszát a Bicskei Polgármesteri Hivatalban előadni,

2. a közszolgáltatás megrendelését követő 12 órában a közszolgáltatásra vonatkozó megrendelést díj megfizetésének kötelezettsége nélkül visszamondani.

9. § (1) A közszolgáltató köteles:

1. a közszolgáltatás ellátásához rendelkezésre állni,

2. a közszolgáltatást igénybe vevőkről nyilvántartást vezetni,

3. az ingatlantulajdonos írásbeli vagy telefonos bejelentése alapján egyeztetni a szennyvíz elszállításának időpontjáról,

4. a közszolgáltatási kötelezettségének az ingatlantulajdonos megrendelésétől számított 96 órán belül eleget tenni, és a szennyvizet elszállítani, kivéve, ha alaposan feltételezhető, hogy ismeretlen összetételű szennyvíz veszélyes hulladéknak tekintendő.

(2) A közszolgáltató joga:

1. a közszolgáltatási díj meg nem fizetése esetén fizetési felszólítást küldeni, ennek sikertelensége esetén végrehajtási eljárást kezdeményezni,

2.5

10. § (1) A közszolgáltatást az ingatlantulajdonos írásban vagy elektronikus levélben vagy telefonos bejelentés alapján jogosult megrendelni.

(2) A megrendelés során köteles az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási szerződés elkészítéséhez szükséges adatokat közölni.

(3) A megrendelés során kötelezően közlendő adatok:

1. ingatlantulajdonos neve,

2. ingatlantulajdonos születési helye,

3. ingatlantulajdonos anyja neve

4. ingatlantulajdonos lakcíme,

5. ingatlantulajdonos telefonos és elektronikus elérhetősége,

6. közszolgáltatással érintett ingatlan címe,

7. az az időpont vagy időtartam, amely az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatás elvégzésére a legkedvezőbb.

11. § (1) A megrendelés alapján a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos között közszolgáltatási szerződés jön létre. A szerződést a felek írásban kötelesek rögzíteni.

(2) A közszolgáltatási szerződés kötelező tartalmi elemei:

1. közszolgáltató elnevezése, székhelye, adószáma,

2. az ingatlantulajdonos neve, születési helye, anyja neve és lakcíme,

3. a közszolgáltatással érintett ingatlan lakcíme,

4. a közszolgáltatás megrendelésének napja,

5. a közszolgáltatási szerződés teljesítésének napja,

6. a közszolgáltatás díja és megfizetésének határideje és feltételei,

7. szerződésszegésre vonatkozó jogkövetkezmények.

12. §6 A szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésről, valamint egyes törvényeknek a további rezsicsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CXIV. törvény időbeli hatálya alatt a természetes személy ingatlantulajdonosok vonatkozásában alkalmazott díj kivételével a közszolgáltatás díja kéttényezős díj, amely az alapdíjból (nettó 3170,- Ft) és az ürítés díjából (nettó 710,- Ft) áll és teljes összege nettó 3880,- Ft szippantott köbméterenként.

13. § (1) A Közszolgáltató a közszolgáltatás nyújtása céljából jogosult kezelni az ingatlantulajdonosnak a Vgt. 44/C. § (2) bekezdés g) pontjában meghatározott adatait.

(2) A Közszolgáltató az (1) bekezdésben meghatározott adatokat – amennyiben e rendelet kivételt nem tesz – a közszolgáltatási szerződés létrejöttének időpontjától a közszolgáltatási szerződés megszűnésének időpontjáig kezeli.

(3) A (2) bekezdéssel ellentétben, amennyiben az ingatlantulajdonosnak a közszolgáltatási szerződés megszűnésének időpontjában a Közszolgáltatóval szemben, közszolgáltatási díjhátraléka áll fenn, a Közszolgáltató az adatokat a hátralék, valamint a késedelmi kamat és a felmerült költségek összegének megtérüléséig, de legkésőbb a Vgt. 44/E. § (4) bekezdésében meghatározott időpontig tartja nyilván és kezeli.

A Közszolgáltató belső szabályzatában köteles megteremteni és fenntartani az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit, gondoskodni az adatok biztonságáról, meghatározni azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.
(5) Az adatkezelést a Közszolgáltató azon munkavállalói végzik, akiknek az adatkezelés, feldolgozás és nyilvántartás a munkaköri feladatai közé tartozik. Az adatkezelést végzők e tevékenységüket úgy folytatják, hogy az adatokhoz az arra jogosulatlan személyek ne férjenek hozzá, ne ismerhessék meg.
(6) A Közszolgáltató a közszolgáltatás kapcsán rendelkezésére bocsátott adatokat kizárólag a közszolgáltatás biztosítása céljából használja fel, azokat harmadik személy részére tovább nem adja.

14. § (1) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevétele alól, amennyiben beépített, de nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nem keletkezik.

(2) Üdülőként nyilvántartott vagy időlegesen használt ingatlan esetén az ingatlantulajdonos a közszolgáltatást évente legalább egyszer köteles igénybe venni.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglaltak tényét és a közszolgáltatás igénybevételével kapcsolatos változást be kell jelenteni a közszolgáltatónál a változás tényének napját követő 15 napon belül.

3. Záró rendelkezések

15. § (1) Ez a rendelet 2015. december 15. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról. szóló 5 /2014. (II. 27.) önkormányzati rendelete.

1

A 3. § a Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 4. § a Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 7. § a Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 8. § (2) bekezdés 1. pontja a Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 9. § (2) bekezdés 2. pontját a Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

6

A 12. § a Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (IV. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 12. § a Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 12. § a Bicske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.