Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2015. (V.21.) önkormányzati rendelete

a Társasházaknak adható önkormányzati támogatásokról

Hatályos: 2015. 05. 21- 2015. 09. 27

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 62. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Értelmező rendelkezések


1.§ E rendelet alkalmazásában


  1. Képviselő-testület: Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete;
  2. lakóközösség: a Társasházak képviseletét ellátó természetes vagy jogi személyek;
  3. megállapodás: a társasházi pályázaton nyertes Társasházakkal az Önkormányzat által írásban kötött támogatási szerződés
  4. [1]Ideiglenes Bizottság: Társasházi Pályázatokat Elbíráló Ideiglenes Bizottság
  5. önkormányzati támogatás: a Képviselő-testület által az éves költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott keretösszeg erejéig vissza nem térítendő és/vagy kamatmentes kölcsön;
  6. Önkormányzat: Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat;
  7. Társasház, illetve Társasházak: az Önkormányzat közigazgatási területén lévő társasházak, lakásszövetkezetek, a kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló társas lakóépületek kivételével;
  8. Polgármesteri Hivatal: Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal
  9. Ptk.: Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény
  10. zöldesítés: osztatlan közös tulajdonban lévő épületrészekhez kapcsolódó zöldfelületek kiépítése, megújítása, ideértve tetőkertek, közös kertek létrehozását, felújítását;
  11. Támogatott: az e rendelet szerinti támogatásban részesített Társasház.
  12. [2]városképre javító hatást gyakorló felújítás: a társasház külső és belső felületét érintő minden olyan felújítás, amely a lakókörnyezet megjelenésére pozitív hatást gyakorol.


II. Általános rendelkezések


2.§ A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén lévő Társasházakra.


3.§ (1) Az Önkormányzat a rendelet hatálya alá tartozó Társasházak részére önkormányzati támogatást adhat.


(2) A Képviselő-testület az éves költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben határozza meg:

  1. a pályázat keretein belül elnyerhető önkormányzati támogatás előirányzatát és
  2. a pályázat keretein kívül adható önkormányzati támogatás előirányzatát.


4.§ (1) A Társasházak évente folyamatosan pályázatot nyújthatnak be az osztatlan közös tulajdonban lévő épületrészek felújításához, valamint az osztatlan közös tulajdonban lévő épületrészek zöldesítéséhez.


(2) A Társasházak felújításaihoz önkormányzati vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön, a zöldesítés munkanem keretében megvalósuló munkálatokhoz vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe.


(3)[3] A Társasházak a pályázatukban kizárólag olyan munkálatokat jelölhetnek meg, amelyet a pályázat benyújtását követően fog megkezdeni a (3a) bekezdésben foglalt eseteket kivéve.


(3a)[4] A szakértői véleménnyel igazolt életveszély elhárítás érdekében vagy hatósági kötelezés alapján elvégzendő munka vagy a víz-, gáz-, elektromos áram-, távfűtési szolgáltatásból történő kizárás vagy halasztást nem tűrő egyéb munkálat elvégzése esetén a munkálatok megkezdését követő 30 munkanapon belül adható be a pályázat.


(4) A Társasházak évente két pályázatot nyújthatnak be, az egyik pályázat tárgya kizárólag zöldesítés, a másik pályázat tárgya kizárólag felújítás lehet.



III. Pályázati feltételek


5.§ A Társasházak felújításához, zöldesítéséhez igényelhető önkormányzati támogatás iránt bármely, a kerület területén elhelyezkedő lakóközösség pályázatot nyújthat be.


(2)[5] Az a társasház nem pályázhat, amellyel szemben a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 18/2016. (VI.02.) önkormányzati rendelet 11. § a) pontban foglalt szabályok megsértése miatt a jegyző jogerős marasztaló határozatot hozott, a határozat jogerőre emelkedésétől számított egy évig.


6.§ (1) A Társasháznak a pályázatra vonatkozó közgyűlési döntéseit a külön jogszabályban meghatározottak szerint kell meghoznia, amelynek történő megfelelést a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egysége a benyújtott pályázat értékelése során mindig vizsgál. A külön jogszabályban meghatározott jelenléti és szavazati aránytól eltérő közgyűlési döntés benyújtása esetén a pályázat érvénytelen.


(2) A Társasház a pályázatához köteles csatolni:

  1. [6]az igazolást, hogy a Társasháznak nincs a korábbi visszatérítendő támogatás törlesztéséből keletkezett lejárt fizetési hátraléka.
  2. a felújítás költségeit tartalmazó eredeti tételes minimum két kivitelezői költségvetést - amelyen fel kell tüntetni a kivitelező adószámát, cégjegyzékszámát -. A kivitelezői árajánlatokra rá kell vezetni, hogy melyik került elfogadásra, és melyik elutasításra. Az elutasítás okát röviden indokolni kell.
  3. a lakóépület zöldesítésével kapcsolatosan felmerülő munkálatok esetén színes fotódokumentációt a felújítani kívánt területről, továbbá tételes költségbecslés szükséges a megvalósítani kívánt beruházás elemeiről, valamint a közgyűlés arra vonatkozó döntését, hogy a megvalósítani kívánt beruházás legalább 2 évig fennmarad.
  4. a felújítási munka megvalósítására vonatkozó időbeli ütemtervet.
  5. alapító okirat / alapszabály hitelesített másolatát.
  6. [7]közgyűlési jegyzőkönyvet és jelenléti ívet, amelynek közgyűlési határozatai tartalmazzák: a pályázati részvételi szándékot, a pályázattal kapcsolatos ügyintézéssel megbízott személyt, a kivitelező és ha szükséges a műszaki ellenőr kiválasztását vagy annak módját, kamatmentes kölcsön igénylése esetén annak visszafizetési módját, jelzálog bejegyzési feltétel esetén a tulajdonosok hozzájárulását, a közjegyzői okirat vállalása esetén pedig a közjegyzői okirat létesítésre vonatkozó nyilatkozatot.
  7. abban az esetben, ha a lakóingatlan nem társasházi formában működik, akkor az f) pontban meghatározott kérdéskörökben a közgyűlésen résztvevő tulajdonos vagy tulajdonosok hozzájáruló nyilatkozatukban vagy döntésükben részletes nyilatkozatát.
  8. igazolást arra vonatkozóan, hogy a pályázó Társasház mekkora önerővel rendelkezik, és az önrészt bemutató igazolást, amely lehet eredeti banki igazolás, lakáselőtakarékossági igazolás és egyéb forrás, vagy közgyűlési határozat a hiányzó önrész pótlásáról.
  9. lakóépület kamerával történő felszerelése esetén a pályázattal kapcsolatos ügyintézéssel felhatalmazott nyilatkozatát arról, hogy a beruházás megvalósításához szükséges engedélyeket és dokumentumokat beszerezték, a működtetéshez szükséges előírásokat betartják, valamint a beruházás megvalósítását követően a működtetés teljes körűen a Társasház feladata.
  10. [8]tartószerkezetet érintő felújítás esetén statikus szakértői véleményt.
  11. [9]megkezdett munkálatra vonatkozó pályázat benyújtása esetén a munkálatok megkezdésének idejét igazoló építési naplót, vagy építési napló vezetéséhez nem kötött munkálat esetén a munkaterület átadásáról szóló jegyzőkönyvet, valamint a 4.§ (3a) bekezdés alkalmazását alátámasztó dokumentumot.


(3) Nettó egymillió forint feletti felújítási költség esetén – kivéve a zöldesítés elnevezésű munkanem esetében – a Társasház köteles műszaki ellenőrt alkalmazni. A Társasház a műszaki ellenőr költségeit a felújítási költségekhez hozzáadhatja és a támogatási összegben elszámolhatja.


(4)[10] A Társasház a pályázat benyújtását követően megkezdheti a megjelölt felújítási munkálatok kivitelezését, azonban köteles annak kezdő időpontját bejelenteni.


(5)[11] A pályázatban megjelölt munkanem a pályázat benyújtását követően a munkálatok megkezdéséig megváltoztatható, amennyiben a pályázat benyújtásakor előre nem látható esemény bekövetkezése miatt szükségessé válik. Ebben az esetben a pályázat módosítását újabb közgyűlés keretében szükséges megerősíteni. A módosított pályázat az Ideiglenes Bizottság[12] következő ülésén kerül elbírálásra.



IV. A támogatás mértéke


7.§ (1) 5.000.000 Ft-ot el nem érő felújítás esetében az önkormányzati támogatás összege évente legfeljebb a felújítási költség 50 százalékáig terjedhet, amelynek 50 százaléka vissza nem térítendő, 50 százaléka kamatmentes kölcsön. Pályázatot benyújtani kizárólag mindkét támogatási formára lehetséges. A Társasház a felújítási költség további 50 százalékát önrészként köteles igazolni.


(2) A lakóépületek kamerával történő felszerelése munkanem esetében az önkormányzati támogatás albetét számtól független, az igényelhető önkormányzati támogatás összege nem haladhatja meg a felújítási költség 50 százalékát, - amelynek 50 százaléka vissza nem térítendő, 50 százaléka kamatmentes kölcsön. A támogatás összege azonban nem haladhatja meg a 400.000,- Ft-ot. Pályázatot benyújtani kizárólag mindkét támogatási formára lehetséges.


8.§ (1) Amennyiben a pályázó Társasház kivitelezésének összköltsége eléri az 5.000.000,- Ft-ot, lehetőség van nagyobb önkormányzati támogatás igénybevételére, amelynek esetében az önkormányzati támogatás mértéke nem haladhatja meg:


  1. 30 albetét alatti Társasház esetén a 60 százalékot,
  2. 31-100 albetétes Társasház esetén a 70 százalékot,
  3. 101- feletti albetétes Társasház esetén a 75 százalékot.


(2) A támogatás megoszlásáról és annak mértékéről, továbbra is az Ideiglenes Bizottság[13] javaslatára a polgármester dönt.


9.§ (1)[14] Kamatmentes kölcsön legfeljebb

a) 1.000.000,- Ft támogatásig 1 éves időtartamra,

b) 1.000.001,- Ft – 1.500.000,- Ft támogatásig 2 éves időtartamra,

c) 1.500.001,- Ft – 3.000.000,- Ft támogatásig 3 éves időtartamra,

d) 3.000.001,- Ft – 5.000.000,- Ft támogatásig 4 éves időtartamra,

e) 5.000.001,- Ft feletti támogatás esetén pedig minden további millió forintot meghaladó összeg esetén további egy éves, de legfeljebb 10 éves időtartamra


adható, amelyet a Társasház havi egyenlő részletekben köteles az Önkormányzat részére visszafizetni. Az előtörlesztés lehetőségét az Önkormányzat biztosítja. Abban az esetben, ha a törlesztő részletek hátraléka eléri a 6 havi törlesztő részlet összegét, a kamatmentes kölcsön még hátralévő összegét a Ptk.-ban meghatározott kamataival együtt egy összegben köteles a Társasház az Önkormányzat részére visszafizetni.


10. § A zöldesítés elnevezésű munkanem esetében az önkormányzati támogatás mértéke a felújítási költség 50 százalékát kitevő vissza nem térítendő támogatás. A támogatás összege azonban nem haladhatja meg az 500.000,- Ft-ot.



V. Pályázat elbírálása


11.§ (1)[15] A beérkezett pályázatok megfelelőségét a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egysége ellenőrzi, és terjeszti elő az Ideiglenes Bizottság soron következő ülésére.

(2)[16] A Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egysége a beérkezett pályázatok megfelelőségének vizsgálata során hiánypótlásra hívja fel azt a pályázót, aki a 6. § (2) bekezdésében előírt dokumentumok bármelyikének benyújtását elmulasztotta, vagy a benyújtott dokumentumok bármelyike nem megfelelő. Amennyiben a pályázat annak érdemi megítélését, elbírálását akadályozó lényeges hiányosságban, hibában szenved, a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egysége mindaddig nem terjeszti elő a pályázatot az Ideiglenes Bizottság soron következő ülésére, amíg a pályázó a hiánypótlási felhívásban foglaltaknak eleget nem tett.”

(3) A pályázatok érvényessége nem jelenti az önkormányzati támogatás elnyerését.


(4)[17] Az Ideiglenes Bizottság az előterjesztett pályázatok támogatása tárgyában összegszerű javaslatot tesz a polgármesternek.


(5) Az Ideiglenes Bizottság[18] soron következő üléseinek időpontját megelőző 5 munkanapon belül érkezett pályázatok már nem kerülnek a bíráló bizottság elé, azokat a soron következő ülésén tárgyalja.


(6)[19] A pályázatok elbírálásánál súlyozottan, a Társasházi Pályázatokat Elbíráló Ideiglenes Bizottság[20] esetenkénti javaslata alapján figyelembe veendő:

a) az a felújítás, amely a városképre is egyértelműen javító hatást gyakorol,

b) az a felújítás, amely a társasház vagy a lakók energia- és/vagy egyéb rezsiköltségeit csökkenti, a ház energiahatékonyságát előzetes mérések és tervezési kalkulációk alapján növeli,

c) annak a társasháznak a felújítása, amely a helyi város-rehabilitációs terület kijelöléséről és a területen a rehabilitáció megvalósításáról szóló 32/2001. (X. 26.) önkormányzati rendelet alapján kijelölt helyi város-rehabilitációs területen vagy annak határától legfeljebb két háztömb távolságra fekszik,

d) annak a társasháznak a felújítása, amely a mindenkor hatályos Integrált Településfejlesztési Stratégiában szegregátumként és szegregációval veszélyeztetett területként megjelölt negyedeken belül helyezkedik el,

e) az a felújítás, amelyet

e1) statikus szakértői vélemény,

e2) hatósági kötelezés,

e3) gázszolgáltatásból történő kizárásról szóló dokumentum (Gázművek nyilatkozata),

e4) FŐKÉTÜSZ által kiadott figyelmeztetés

tesz szükségessé,

f) annak a társasháznak a felújítása, amely műemléki, fővárosi vagy helyi védettség alatt áll.


(7) Az Ideiglenes Bizottság[21] javaslata alapján a polgármester dönt a támogatásban részesítendő Társasházakról és az önkormányzati támogatás összegéről, amely döntés ellen jogorvoslatnak nincs helye. Amennyiben a polgármester döntése eltér az Ideiglenes Bizottság javaslatától, a döntését írásban indokolja.


(8) A támogatásban részesített Társasházak listáját meg kell jelentetni az Önkormányzat hivatalos hirdetményeit megjelenítő lapban és az internetes honlapján is.


(9)[22] A polgármesteri döntést követő 15 munkanapon belül az Önkormányzat írásban értesíti a társasházat a képviselője útján a megítélt támogatás összegéről és a támogatott munkanemekről.


(10) Amennyiben az Önkormányzat pénzügyi fedezete biztosítva van, önkormányzati támogatásban részesíthető az érvényes pályázattal rendelkező és az adott évben önkormányzati támogatásban nem részesített Társasház is, amely a pályázat elbírálását követően ugyanabban az évben olyan felülvizsgálati kérelmet nyújt be, amelyből egyértelműen megállapítható és szakvéleménnyel igazolt, hogy a pályázatában jelzett munka sürgős beavatkozást igényel. Az Ideiglenes Bizottság[23] javaslata alapján a polgármester dönt a támogatásban részesítendő Társasházakról és az önkormányzati támogatás összegéről, amely döntés ellen jogorvoslatnak nincs helye.


VI. Pénzügyi rendelkezések


12.§ (1) Az elnyert támogatás kifizetéséről, annak feltételeiről a pályázaton nyertes Társasházakkal az Önkormányzat írásban köt megállapodást.


(2) A megállapodásnak tartalmaznia kell:

  1. a támogatás összegét, a támogatás felhasználásának ütemezését, a támogatási összeg lehívásának szabályait,
  2. a támogatott munka befejezésének határidejét,
  3. az elszámolás rendjét és módját,
  4. a részszámla benyújtásának feltételeit,
  5. a kamatmentes kölcsön esetén a törlesztő részletek fizetésének rendjét,
  6. a támogatás megítéléséhez bemutatott felújítási költségvetést meghaladó költségeket a társasház köteles fedezni,
  7. a Társasházat terhelő bejelentési kötelezettség a kivitelezés során bekövetkező esetleges változásokról,
  8. az önkormányzati kamatmentes kölcsön esetén
  9. tulajdonhányad mértékéig a jelzálogjog bejegyeztetéséhez az önkormányzat javára történő hozzájárulást vagy a megállapodás megkötését követően a Támogatott közjegyző előtt tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatát, abban az esetben, ha a társasház vagy lakásszövetkezet 100 %-ban magántulajdonban áll. A jelzálogjog bejegyeztetés, vagy a közjegyzői okirat elkészíttetése a társasház, illetve lakásszövetkezet feladata.



(3) A munka elvégzésére a kivitelezővel a Társasház köt szerződést. A szerződésben a garanciális és szavatossági igények érvényesítési lehetőségeinek is szerepelnie kell.


13.§ (1)[24] A kivitelezést a gázvezeték felújítására kapott támogatás esetén a megállapodás aláírását követő 180 napon belül, egyéb felújítási munkálatokra és a zöldesítés munkanemre kapott támogatás esetén a megállapodás aláírását követő 1 éven belül kell megvalósítani. A kivitelezési határidő indokolt esetben, egy alkalommal, legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható a társasház erre irányuló kérelme alapján, amelyet a szerződésben meghatározott kivitelezési határidő leteltét megelőzően köteles benyújtani. A határidő meghosszabbításáról, és annak tartamáról a polgármester dönt. Az e bekezdésben foglalt határidőn belül fel nem használt támogatást a Társasház elveszíti.


(2)[25] A támogatás igénybevételéhez szükséges, a megállapodásban rögzített dokumentumokat az (1) bekezdésben foglalt kivitelezési határidő leteltét követő 180 napon belül van mód benyújtani a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egységéhez. Az elszámolás benyújtására nyitva álló határidő indokolt esetben, egy alkalommal, legfeljebb 90 nappal meghosszabbítható a társasház erre irányuló kérelme alapján, amelyet a szerződésben meghatározott elszámolási határidő leteltét megelőzően köteles benyújtani. A határidő meghosszabbításáról, és annak tartamáról a polgármester dönt. Az e bekezdésben foglalt határidőn belül fel nem használt támogatást a Társasház elveszíti.


(3)[26] A felújítási munkák befejezését, és a végelszámolás benyújtását megelőzően a Társasház képviselőjének egyszeri alkalommal lehetősége van arra, hogy ha a támogatott felújítás megvalósításának tényleges költsége csökkent, akkor pótlólagos munkálatok elvégzésére igényt nyújtson be, a támogatási szerződésben meghatározott elismert kivitelezési összeg erejéig. A beérkezett igényekről az Ideiglenes Bizottság javaslata alapján a polgármester jogosult dönteni.”


(4) A támogatás folyósítása a felújítási munkák befejezését követően a Társasház által benyújtott, Önkormányzat által ellenőrzött és elfogadott számlák alapján történik. Amennyiben a Társasház által benyújtott elszámolási csomagban becsatolásra kerülő dokumentumok valamelyike formailag vagy tartalmilag hiányos, akkor a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egysége valamennyi hiányosság megjelölésével hiánypótlást és kiegészítést kér. A Társasháznak a hiánypótlás teljesítésére a felszólító levél kézhezvételétől számított 30 nap áll a rendelkezésére. A támogatás folyósítására csak és kizárólag a hiánypótlási felhívásban foglaltak teljesítése esetén van mód.


(5) A felújítás ideje alatt a teljes kivitelezés befejezése előtt részszámla abban az esetben nyújtható be, ha a támogatás mértéke meghaladja az egymillió forintot és a kivitelezés legalább 30%-os befejezettségi állapotban van. Anyagvásárlásra, vagy annak előlegére, vállalkozási díj előlegére részszámla nem nyújtható be. Abban az esetben, ha a pályázatban több felújítási munkanem került összevonásra, akkor részszámla kizárólag akkor nyújtható be, ha valamelyik munkanem teljes egészében megvalósult. E bekezdésben meghatározott munkálatok igazolására a megbízott műszaki ellenőr írásban jogosult.

(6) A támogatás folyósításáról (részszámla benyújtása esetén a támogatás arányos részbeni folyósításáról) a Társasház javára az Önkormányzat akkor intézkedik, ha

  1. a Társasház bemutatja az építési engedéllyel végezhető felújítási munkák elvégzéséhez szükséges jogerős építési engedélyt, vagy az építési engedély nélkül végezhető felújítási munkákhoz a szükséges településképi bejelentési eljárás lefolytatását igazoló dokumentumot.
  2. a Társasház másolatban átadja a felújítási, zöldesítési munkák elvégzését igazoló kivitelezési számlákat, vállalkozási szerződést, építési naplót, felmérési naplót, átadás-átvételi jegyzőkönyvet,
  3. egy millió forint feletti felújítás esetén a Társasház felújítási munkáinak pályázat szerinti elvégzését a műszaki ellenőr igazolta. Gázvezeték-, kémény-, elektromos- felújítás esetén a végszámla benyújtásakor szakhatósági igazolás is szükséges.
  4. jelzálogjog bejegyzési feltételhez kötött kamatmentes kölcsön esetén a Társasház az önkormányzat rendelkezésére bocsátja a jelzálogbejegyzést tartalmazó hiteles vagy nem hiteles tulajdoni lap másolatát, melyen a kamatmentes kölcsön összegének erejéig az Önkormányzat javára a jelzálogjog bejegyzésre került.
  5. [27]
  6. a Társasház benyújtja az elkészített közjegyzői okiratot az Önkormányzat javára, melyben a Társasház kötelezi magát arra, hogy a támogatási jogviszonyból mindenkor fennálló tartozása mértékére elfogadja a támogató nyilvántartásai alapján készült, közjegyzői okiratba foglalt ténytanúsítványt. Amennyiben az okirat nem kerül elkészítésre és benyújtásra az elszámolási csomag részeként, az Önkormányzat elállhat a megállapodástól.
  7. a Társasház bemutatja a zöldesítés után készült színes fotódokumentációkat, a felújítási munka elvégzését igazoló kivitelezési számlákat, valamint esetlegesen a kivitelezésre vonatkozó szerződést.
  8. [28]abban az esetben, ha a felújítás költsége meghaladja a bruttó 1.000.000 Ft-ot, a Társasház a lakóingatlan kapubejáratánál, jól látható helyen elhelyez egy támogatásról szóló információs táblát. A táblán szereplő adatokat és a tábla mintáját a Rendelet 2. melléklete tartalmazza. A pályázati támogatásban nem elszámolható költség a támogatásról szóló tábla egyszeri beszerzési díja, valamint a kihelyezéssel kapcsolatban felmerült egyéb költség. A tábla kihelyezését a támogatási összeg kiutalását követő legalább 5 évig a Társasház köteles biztosítani.


(7) Az Önkormányzat fenntartja a jogot, hogy a megállapodást érintő minden okiratot bekérhessen és megtekinthessen.


14.§ (1) Ha a kivitelezés költsége kisebb, mint az önkormányzati támogatás alapját képező összeg, akkor csak a támogatás arányos része fizethető ki.


(2) Amennyiben az elvégzett munka tényleges bekerülési költsége magasabb a pályázat részeként benyújtott költségvetésben szereplő összegeknél, a többletköltség tulajdoni hányaduk arányában a tulajdonostársakat terheli.


(3) Az önkormányzati támogatás visszavonható a támogatás nem rendeltetésszerű felhasználása, a támogatási szerződésben foglaltak nem – vagy részbeni teljesítése, a Támogatott bármely nyilatkozatának visszavonása, vagy az abban foglaltak megszegése esetén.


(4) Az önkormányzati támogatás visszavonása esetén a már igénybe vett támogatás egészét az igénybevétel napjától a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő kamattal növelt összeggel kell visszafizetni, a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egysége által kiküldött felszólító levél kézhez vételétől számított 30 napon belül.


(5) A támogatás folyósítása a támogatási szerződésben meghatározott forrás összetétel szerinti pénzügyi és időbeli ütemezésben a készültségi fokkal arányosan és utólagosan a pályázó által benyújtott számlák és teljesítést igazoló dokumentumok alapján történik, melyek ellenőrzését a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egysége végzi.


(6) A támogatott felújítás akkor tekinthető befejezettnek, megvalósultnak, ha a támogatási szerződésben megjelölt feladat e rendeletben, valamint a megállapodásban meghatározottak szerint és a hatósági engedélyekben foglaltaknak megfelelően teljesült.


(7) A támogatást azonnal és egy összegben, az igénybevétel napjától a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő kamattal növelt összeggel vissza kell fizetni, ha a támogatás odaítélésétől számított 3 éven belül az Önkormányzat tudomására jut, hogy a támogatást igénybe vevő a pályázatában, vagy az ahhoz csatolt iratokban valótlan adatokat közölt. Ebben az esetben az Önkormányzat a tudomására jutását követő 15 napon belül felszólító levelet küld a Támogatott részére, melynek kézhezvételétől számított 30 napon belül van lehetőség a támogatási összeg kamattal növelt összegének visszafizetésére.



VII. Pályázaton kívüli támogatás


15.§ (1)[29] Az önkormányzat költségvetésének elfogadását követően, pályázaton kívül, a Társasházak életében felmerülő alacsony költségvetésű felújításokra - melyek a lakóközösség egészét érintik – és az osztatlan közös tulajdonban lévő épületrészek lomtalanításra önkormányzati támogatás adható, ha ennek pénzügyi fedezete a 3. § (2) bekezdés b) pontja alapján biztosított.


(2) A támogatás alapját a tényleges kivitelezési költség képezi, amely keretén belül maximum 250.000 Ft-ig terjedő munkálatokra évente egy alkalommal adható pályázaton kívüli önkormányzati támogatás.


(3) A pályázaton kívüli önkormányzati támogatás adható anélkül is, hogy a Társasházak a megvalósításhoz szükséges önerővel vagy annak egy részével rendelkeznének. Az önkormányzati támogatás vissza nem térítendő vagy kamatmentes kölcsönből áll.


(4) A kamatmentes kölcsön maximum 1 éves időtartamra adható, amit a Társasház havi egyenlő részletekben köteles az Önkormányzat részére visszafizetni. Az Önkormányzat az előtörlesztés lehetőségét biztosítja.


(5) A pályázaton kívül adható önkormányzati támogatáshoz a Társasháznak be kell nyújtania:

a)         [30]a Társasház közgyűlésen született döntését a munka elvégzéséről és az önkormányzati támogatási igényről, megjelölve az igényelt támogatás fajtáját, valamint a kiválasztott kivitelezőt.

            b)         minimum két kivitelező árajánlatot az elvégzendő munkálatra, továbbá

c)         minden olyan iratot, amelynek a becsatolását a támogatás megítélésében a javaslattételi vagy döntési jogosultsággal rendelkező kéri.


(6) Az önkormányzati támogatás mértékéről az Ideiglenes Bizottság[31] javaslata alapján a polgármester dönt a 3. § (2) bekezdés b) pontjának figyelembevételével.


(7)[32] A pályázaton kívüli támogatás megítélése esetében a megállapodás aláírását követő 60 napon belül kell a Társasháznak megvalósítania a felújítást. A támogatás igénybevételéhez szükséges, a megállapodásban rögzített dokumentumokat a kivitelezési határidő leteltét követő 30 napon belül van mód benyújtani. A kivitelezési és az elszámolási határidő is egy alkalommal, legfeljebb 60 nappal hosszabbítható meg a társasház erre irányuló kérelme alapján, amelyet a szerződésben meghatározott kivitelezési, illetve elszámolási határidő leteltét megelőzően köteles benyújtani. A határidő meghosszabbításáról, és annak tartamáról a polgármester dönt. Az e bekezdésben foglalt határidőn belül fel nem használt támogatást a Társasház elveszíti.


(8) A rendelet szabályait a pályázaton kívüli támogatásra az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


VIII. Záró rendelkezések


16.§ (1) E rendelet 2015. május 21. napján lép hatályba.


(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépést követően benyújtott pályázatokra kell alkalmazni.


(3) Hatályát veszti az Önkormányzat bevételeinek lakáscélokra és az ezekhez kapcsolódó infrastrukturális beruházásokra vonatkozó felhasználás szabályairól szóló 34/2013. (VI.25.) önkormányzati rendelet.


17. §[33] A Társasházaknak adható önkormányzati támogatásokról szóló 23/2015. (V. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 41/2015. (X. 26.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: Módr.) megállapított 1-4. §-át a Módr. hatálybalépésekor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.


Budapest, 2015. május







            Danada-Rimán Edina                                                           Dr. Kocsis Máté

                        jegyző                                                                             polgármester


23/2015. (V.21.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet



A D A T L A P


Társasház/Lakásszövetkezet címe: ...............................................................................................

Társasház/Lakásszövetkezet helyrajzi száma: ..............................................................................

Albetétek és lakások száma: .........................................................................................................

Magántulajdoni részarány: ...........................................................................................................

A Társasház/Lakásszövetkezet megalakulásának időpontja: .......................................................

Társasház/Lakásszövetkezet bankszámla számai:

Üzemeltetési:.................................................................................

Felújítási:........................................................................................

Közös képviseletet ellátó:

Neve, megnevezése:......................................................................................................................

Címe: ............................................................................................................................................

Vezetékes telefonszáma: ..............................................................................................................

Mobiltelefon száma:......................................................................................................................

E-mail cím: ...................................................................................................................................

A tervezett munkálatok a Társasház/Lakásszövetkezet döntése alapján:

A felújítási munka megnevezése:

......................................................................................................................................................  

......................................................................................................................................................

A felújítási munka bruttó kivitelezési költsége: ...........................................................................

A Társasház/Lakásszövetkezet által vállalt összeg (önrész): ........................................................

A Társasház/Lakásszövetkezet által igényelt kamatmentes kölcsön önkormányzati támogatás:

......................................................................................................................................................

A Társasház/Lakásszövetkezet által igényelt vissza nem térítendő önkormányzati támogatás összege:   

A Társasház, Lakásszövetkezet kíván-e ezzel a pályázatával külső pályázathoz csatlakozni:

(a megfelelő rész aláhúzandó)              Igen                          Nem



Amennyiben külső pályázathoz csatlakozik:

................................................... (a külső pályázat megnevezése), a Társasház, Lakásszövetkezet által igényelt támogatás mértéke .................... .

Az Önkormányzat felé az elmúlt négy évben benyújtott, sikeres korábbi pályázatok részletezése (év, munkanem, kapott támogatási összeg):

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................


Alulírott (képviselő neve): ...................................................  a ....................................................  
Társasház/Lakásszövetkezet képviselője nyilatkozom, hogy a ....................................................    
sz. önkormányzati rendeletben meghatározott pályázati feltételeket, szabályokat ismerem, a pályázati adatlapban leírtak a valóságnak megfelelőek, a másolatban becsatolt dokumentumok az eredetivel mindenben megegyezők.

Tudomásul veszem, hogy amennyiben a pályázat kiírójának a valóságnak nem megfelelő adatszolgáltatás, vagy az eredetivel nem megegyező dokumentáció benyújtása tudomására jut, a társasházat a pályázat lebonyolítása során a támogatás folyósításából kizárhatja, a pályázati megállapodást visszavonhatja.



                                                                                                                                             

                                                                                                 Képviselő neve


136E1548

Indokolás

A 34/2013. (VI.25.) önkormányzati rendelet hatályba lépése óta több alkalommal került sor a rendelet módosítására, azonban most szükségessé vált e szabályozási terület koncepcionális újragondolása, tekintettel arra, hogy az Önkormányzat az elkövetkező időszakban minden eddiginél nagyobb mértékű pénzügyi fedezetet kíván biztosítani a kerület lakóépületeinek támogatására.

Részletes indokolás

I. Értelmező rendelkezések

1. §-hoz

Értelmező rendelkezéseket tartalmaz.

II. Általános rendelkezések

2. §-hoz

A rendelet területi hatályáról rendelkezik.

3. §-hoz

(1) Az önkormányzati támogatásban részesíthetők körének meghatározása.

(2) A társasházi pályázatokra biztosított pénzügyi fedezetet az éves költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben kell meghatározni.

4. §-hoz

(1) A pályázatok benyújtásának időintervallumát határozza meg.

(2) Az önkormányzati támogatás formájának meghatározása.

(3) A pályázatban megjelölt munkanem kezdési időpontjára vonatkozó szabályozás.

(4) A pályázatok gyakoriságának meghatározása.

III. Pályázati feltételek

5. §-hoz

A rendelet személyi hatályának megállapítása, tehát a társasházi pályázatok benyújtására jogosultak körének szabályozása.


6. §-hoz

A pályázat kötelező tartalmi elemeit határozza meg.

IV. A támogatás mértéke

7.-8. §-hoz

Az önkormányzati támogatás mértékének és megoszlásának meghatározása.

9. §-hoz

A kamatmentes kölcsön visszafizetési időtartamának meghatározása.

10. §-hoz

A zöldesítés elnevezésű munkanem esetén igényelhető önkormányzati támogatás formájának és mértékének meghatározása.

V. Pályázat elbírálása

11. §-hoz

(1)-(6) A társasházi pályázatok elbírálásában részt vevők körét határozza meg, illetve a döntés előkészítésére vonatkozóan tartalmaz rendelkezéseket.

(7) A döntésre jogosult személy megnevezése.

(8)-(9) Meghatározza a támogatásban részesített Társasházak értesítésének határidejét és módját.

(10) Meghatározza a felülvizsgálati kérelem benyújtásának lehetőségét és módját.

VI. Pénzügyi rendelkezések

12. §-hoz

A támogatási szerződés kötelező tartalmi elemeit határozza meg.

13. §-hoz

A pályázati eljárás elszámolásával kapcsolatos szabályait rendezi.

(1)-(2) A felújítási munkanemek és az elszámolási határidők meghatározása.

(3) Pótlólagos munkálatok elvégzésére irányuló igények benyújtási feltételeinek szabályozása.

(4) Az elszámolási csomag hiánypótlására nyitva álló határidő megállapítása.

(5) A részelszámolásra vonatkozó rendelkezések.

(6) Az önkormányzati támogatás folyósításának feltételeinek meghatározása.

(7) A megállapodást érintő iratok bekérésének és megtekintési jogának meghatározása.

14. §-hoz

A támogatás folyósításának és visszafizetésének, valamint az önkormányzati támogatás visszavonásának feltételeit tartalmazó szabályozás.

VII. Pályázaton kívüli támogatás

15. §-hoz

A pályázaton kívüli támogatás keretében benyújtható pályázatok részletszabályait tartalmazó rendelkezés.

VIII. Záró rendelkezések

16. §-hoz

Hatályba léptető, valamint hatályát vesztő rendelkezések tartalmaz. 

[1]

Módosította a 28/2016. (XI.14.) önk. rendelet 11. §, hatályos 2016. november 15-től.

[2]

Módosította a 41/2015.(X.26.) önk. rendelet 1. §, hatályos 2015. október 26-tól, rendelkezéseit a hatálybalépéskor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

[3]

Módosította a 41/2015.(X.26.) önk. rendelet 2. § (1) bek., hatályos 2015. október 26-tól, rendelkezéseit a hatálybalépéskor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

[4]

Beiktatta a 41/2015.(X.26.) önk. rendelet 2. § (2) bek., hatályos 2015. október 26-tól, rendelkezéseit a hatálybalépéskor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

[5]

Beiktatta a 26/2017. (VI.15.) ör. 2. §, hatályos 2017. június 15-től.

[6]

Módosította a 26/2017. (VI.15.) ör. 1. §, hatályos 2017. június 15-től.

[7]

Módosította a 36/2015.(IX.25.) önkormányzati rendelet 1. §, hatályos 2015. szeptember 28-tól, rendelkezéseit a hatálybalépését követően benyújtott pályázatokra kell alkalmazni.

[8]

Beiktatta a 36/2015.(IX.25.) önkormányzati rendelet 2. §, hatályos 2015. szeptember 28-tól, rendelkezéseit a hatálybalépését követően benyújtott pályázatokra kell alkalmazni.

[9]

Beiktatta a 41/2015.(X.26.) önk. rendelet 3. § (1) bek., hatályos 2015. október 26-tól, rendelkezéseit a hatálybalépéskor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

[10]

Módosította a 36/2015.(IX.25.) önkormányzati rendelet 3. §, hatályos 2015. szeptember 28-tól, rendelkezéseit a hatálybalépését követően benyújtott pályázatokra kell alkalmazni.

[11]

Beiktatta a 41/2015.(X.26.) önk. rendelet 3. § (2) bek., hatályos 2015. október 26-tól, rendelkezéseit a hatálybalépéskor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

[12]

Módosította a 28/2016. (XI.14.) önk. rendelet 12. §, hatályos 2016. november 15-től.

[13]

Módosította a 28/2016. (XI.14.) önk. rendelet 12. §, hatályos 2016. november 15-től.

[14]

Módosította a 36/2015.(IX.25.) önkormányzati rendelet 4. §, hatályos 2015. szeptember 28-tól, rendelkezéseit a hatálybalépését megelőzően benyújtott, de még el nem bírált pályázatokra is alkalmazni kell.

[15]

Módosította a 11/2017. (III.13.) ör. 1. § (1) bek., hatályos 2017. március 13-tól.

[16]

Módosította a 11/2017. (III.13.) ör. 1. § (1) bek., hatályos 2017. március 13-tól.

[17]

Módosította a 11/2017. (III.13.) ör. 1. § (2) bek., hatályos 2017. március 13-tól.

[18]

Módosította a 28/2016. (XI.14.) önk. rendelet 12. §, hatályos 2016. november 15-től.

[19]

Módosította a 41/2015.(X.26.) önk. rendelet 4. §, hatályos 2015. október 26-tól, rendelkezéseit a hatálybalépéskor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

[20]

Módosította a 28/2016. (XI.14.) önk. rendelet 12. §, hatályos 2016. november 15-től.

[21]

Módosította a 28/2016. (XI.14.) önk. rendelet 12. §, hatályos 2016. november 15-től.

[22]

Módosította a 11/2017. (III.13.) ör. 1. § (3) bek., hatályos 2017. március 13-tól.

[23]

Módosította a 28/2016. (XI.14.) önk. rendelet 12. §, hatályos 2016. november 15-től.

[24]

Módosította a 11/2017. (III.13.) ör. 2. §, hatályos 2017. március 13-tól.

[25]

Módosította a 11/2017. (III.13.) ör. 2. §, hatályos 2017. március 13-tól.

[26]

Módosította a 11/2017. (III.13.) ör. 2. §, hatályos 2017. március 13-tól.

[27]

Hatályon kívül helyezte a 36/2015.(IX.25.) önkormányzati rendelet 6. § 2015. szeptember 28-tól, rendelkezéseit a hatálybalépését követően benyújtott pályázatokra kell alkalmazni.

[28]

Módosította a 36/2015.(IX.25.) önkormányzati rendelet 7. §, hatályos 2015. szeptember 28-tól, rendelkezéseit a hatálybalépését követően benyújtott pályázatokra kell alkalmazni.

[29]

Módosította a 26/2017. (VI.15.) ör. 3. §, hatályos 2017. június 15-től.

[30]

Módosította a 11/2017. (III.13.) ör. 3. § (1) bek., hatályos 2017. március 13-tól.

[31]

Módosította a 28/2016. (XI.14.) önk. rendelet 12. §, hatályos 2016. november 15-től.

[32]

Módosította a 36/2015.(IX.25.) önkormányzati rendelet 8. §, hatályos 2015. szeptember 28-tól, rendelkezéseit a hatálybalépését követően benyújtott pályázatokra kell alkalmazni. Majd módosította a 11/2017. (III.13.) ör. 3. § (2) bek., hatályos 2017. március 13-tól.

[33]

Beiktatta a 41/2015.(X.26.) önk. rendelet 4. §, hatályos 2015. október 26-tól, rendelkezéseit a hatálybalépéskor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.