Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2015. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a köztemető használatának rendjéről

Hatályos: 2015. 11. 01- 2017. 07. 19

a köztemető használatának rendjéről

2015.11.01.

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) és 41. § (3) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A szabályozás célja, hogy Taktaharkány területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa – megkülönböztetés nélkül és az elhunyt végakarata szerint – az elhunytakat megillető jogokat, a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés garantálása érdekében. A rendelet szabályozza a temető használatának és működésének rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

2. § A rendelet hatálya a Taktaharkány közigazgatási területén fekvő, az Önkormányzat tulajdonában levő köztemetőre (Taktaharkány, hrsz.: 67), az ott végzett temetkezési és temető-fenntartási tevékenységre terjed ki.

2. A temető használatának és igénybevételének szabályai

3. § A köztemetőben világi és egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

4. § (1) A temető főbejárata következő időpontokban tart nyitva:

a) január–február: 7.00–17.00,

b) március: 7.00–18.00,

c) április: 7.00–19.00,

d) május–augusztus: 7.00–20.00,

e) szeptember: 7.00–19.00,

f) október 1–30.: 7.00–18.00,

g) október 31–november 1.: 7.00–20.00,

h) november 2–december: 7.00–17.00.

(2) A temetőben csak a megjelölt nyitvatartási időben lehet tartózkodni.

(3) A nyitva tartási időszakot a polgármester a temetőgondnok javaslatára alkalmanként az (1)–(2) bekezdéstől hosszabban is megállapíthatja.

(4) A temetőben csak a megjelölt nyitva tartási időben szabad tartózkodni.

(5) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos minden olyan magatartás vagy tevékenység, amely a kegyeleti érzést sértheti.

(6) A temetőben 14 év alatti gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat. Az általa okozott kárért a gondviselő tartozik felelősséggel.

(7) A vakvezető kutya kivételével a temetőbe állatot bevinni tilos.

(8) A temetőgondnok köteles a temető rendjét, nyitva tartási idejét, az elhelyezhető síremlékek méretét szabályozó hirdetményeket és a temető részletes térképét a temető bejáratánál jól látható helyen kifüggeszteni.

5. § (1) A temető útjain tilos gépjárművel közlekedni, kivéve:

a) a súlyos mozgáskorlátozott személyt szállító járművet,

b) a temetkezési tevékenységben részt vevő járművet,

c) a temető üzemeltetéséhez szükséges járművet.

(2) A temető útjain tilos kerékpáron ülve közlekedni.

6. § (1) A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése minden látogató kötelessége.

(2) A temetőben munkát – a sírgondozás és a sírok beültetése kivételével – csak a temetőgondnok által engedélyezett és meghatározott időben lehet végezni. A munka megkezdésének és befejezésének idejét a temetőgondnoknak be kell jelenteni.

(3) A temetőben temetés, búcsúztatás alatt munka – a sírgondozás és a sírok beültetése kivételével – nem végezhető.

(4) Padot, ülőhelyet elhelyezni csak a temetőgondnok engedélyével és az általa kijelölt helyre lehet.

(5) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési és bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak a temetőgondnok hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani. Az építéshez szükséges ömlesztett anyagot (így különösen betont) csak vaslemezen lehet előkészíteni.

(6) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad.

(7) A temető területéről sírkövet, síremléket, sírjelet (fejfát) kiszállítani csak a temetőgondnok engedélyével lehet.

(8) A temetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a sírok és síremlékek esetleges megrongálásáért az Önkormányzat felelősséget nem vállal.

7. § (1) A temetőben keletkező hulladék elhelyezésére a temető útjai mellett a temetőgondnok legalább 4 db 770 literes hulladékgyűjtő edényzetet helyez el, melyet heti rendszerességgel üríteni kell.

(2) A temetőben keletkező hulladékot a hulladékgyűjtő edényzetbe kell elhelyezni.

3. A temetői nyilvántartások vezetése

8. § (1) A temetőgondnok köteles nyilvántartó könyvet és sírboltkönyvet vezetni.

(2) A nyilvántartókönyvnek a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 18. § (2) bekezdésében foglalt adatokon kívül tartalmaznia kell az elhalálozás helyét is.

(3) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urnaelhelyezést, urnakiemelést) időrend szerint kell bejegyezni.

(4) A temetőgondnok a nyilvántartó könyv és a sírboltkönyv adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye iránt érdeklődőknek.

4. A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

9. § (1) A temetőben csak a sírok, síremlékek, urnahelyek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, vagy a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket a temetőgondnok eltávolítja, vagy az elhelyezővel eltávolíttatja.

(2) Fát, cserjét a köztemető területén csak az Önkormányzat vagy az Önkormányzat által megbízott személy ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra ültetett azon örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 2 méternél és átmérője nem több 0,8 méternél. Ennek elhelyezéséről a temetőgondnokot tájékoztatni kell.

(3) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani és a temetőben szemetelni tilos.

10. § (1) A sírhely gondozása úgy végezhető, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, vagy a látogatóknak kegyeleti érzéseit és ne akadályozza azokat a sírgondozásban.

(2) A sírhely gondozása, vagy egyéb munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet.

(3) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(4) A sírhantokon szükséges földpótlás céljára a temetőgondnok – kérésre – földről gondoskodik.

(6) A temetőben a sírhelyek bekerítése a temetőgondnok előzetes tájékoztatásával végezhető.

5. Temetési hely

11. § (1) A sírhelyet a temetőgondnok jelöli ki.

(2) A temetőgondnok a köztemetőről térképet készít, amelyet naprakészen vezet.

12. § (1) Temetésre használt helyek és méretük (külső méret, 40 cm-es járdával együtt):

a) egyes és kettes sírhely 2,3 m hosszú, 2,6 m mély, 1 m széles,

b) három személyes sírbolt (kripta): 3,5 m hosszú, 2,5 m széles (külső méret); 3 m hosszú, 1,8 m mély, 2,15 m széles (belső méret);

c) hat személyes sírbolt (kripta): 3,5 m hosszú, 3 m széles (külső méret); 3 m széles, 1,8 m mély, 2,75 m széles (belső méret);

d) kilenc személyes sírbolt (kripta): 3,5 m hosszú, 3,8 m széles (külső méret); 3 m hosszú, 2,6 m mély, 3,5 m széles (belső méret);

e) urnasírhely: 0,5 m hosszú, 0,5 m széles.

(2) A sírhelyek egymástól való távolsága 1,5 m. A sírdombok magassága legfeljebb 0,5 m lehet.

(3) A temetési helyek megváltási díjait a melléklet tartalmazza. A díjakat a Képviselő-testület ötévente felülvizsgálja.

6. Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

13. § (1) A temetési helyek használati idejét a sírhelyre első alkalommal történt temetés, vagy a megváltás napjától kell számítani. Lejárat után a temetési hely használati ideje az újraváltás időpontjában érvényben lévő díj kifizetése ellenében meghosszabbítható.

(2) A sírhely használati ideje: 25 év, az urnasírhelyek használati ideje: 25 év, a sírbolt (kripta) használati ideje: 60 év.

(3) A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogért fizetendő díjak mértékét a melléklet tartalmazza.

7. Temetőfenntartási hozzájárulás díja

14. § (1) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző (így különösen kőfaragó, sírköves, kertész) a temető használata után az 1. melléklet szerinti temető fenntartási hozzájárulást köteles fizetni az Önkormányzat számlájára.

(2) A vállalkozó az (1) bekezdés szerinti díjat minden olyan megkezdett nap után köteles megfizetni, amelyen vállalkozási tevékenységet folytat.

(3) A temetőben vállalkozási tevékenység végzése csak munkanapokon engedélyezhető, kivéve halott-szállítással összefüggő szolgáltatást.

8. A létesítményeknek, szolgáltatásoknak temetkezési szolgáltatók általi igénybevétele és díja

15. § (1) A temetkezési szolgáltató a temető létesítményeinek igénybevételét az üzemeltető felé köteles bejelenteni a ravatalozó használata esetén legalább az igénybevételt megelőző 24 órával.

(2) A temetőgondnok az igényekről nyilvántartást vezet.

(3) A temetőgondnok a létesítmény átadását az igénylőtől – a más vállalkozó részéről történő korábbi lefoglalás esetét kivéve – nem tagadhatja meg. Amennyiben a temetkezési szolgáltató igénybevételidíj-fizetési kötelezettségének nem tesz eleget, a temetői létesítményt nem veheti igénybe.

16. § A köztemetőn belül sírhelynyitást és visszahantolást (szolgáltatást) kizárólag az üzemeltető felügyeletével lehet végezni.

17. § (1) A létesítmények, szolgáltatások igénybevételi díját a melléklet tartalmazza, melyet az üzemeltető részére kell megfizetni.

(2) A temetői létesítmények igénybevétele utáni díj fizetési kötelezettség – temetkezési szolgáltatás nyújtása esetén – az üzemeltetőt is terheli, melynek elszámolását a kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében kell rendezni.

18. § A temetőben és annak hirdetőtábláján a temetkezési szolgáltatók hirdetést nem helyezhetnek el.

9. Panasz

19. § A temetőgondnok kérelmet elutasító döntése ellen panasznak van helye. A panaszt a döntést követő 3 napon belül a polgármesternél kell benyújtani, aki a panaszt 8 napon belül kivizsgálja és a megfelelő intézkedést megteszi.

10. Záró rendelkezések

20. § (1) Ez a rendelet 2015. november 1-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 7/2000. (XII. 5.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

1. A temetési helyek megváltási díjai:

a) egyes és kettes sírhely megváltási díja 25 évre: 2000 Ft,

c) három személyes sírbolt (kripta) megváltási díja 60 évre 11000 Ft,

d) hat személyes sírbolt (kripta) megváltási díja 60 évre: 20000 Ft,

e) kilenc személyes sírbolt (kripta) megváltási díja 60 évre: 30000 Ft,

f) urnasírhely megváltási díja 25 évre: 2000 Ft,

g) ugyanazon sírhelyre történő rátemetés esetén a meghosszabbított sírhelyhasználati időre vonatkozó arányos sírhelyhasználati díjat kell fizetni.

2. A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző (így különösen kőfaragó, sírköves, kertész) a temető infrastruktúrájának igénybevételéért

a) sírhely építéséhez összesen 2000 Ft alapdíj, valamint

aa) összesen 600 Ft vízhasználati díj,

ab) naponta 1200 Ft áram-használati díj,

b) sírbolt (kripta) építéséhez 200 Ft alapdíj, valamint

ba) összesen 1200 Ft vízhasználati díj,

bb) naponta 1200 Ft áram-használati díj,

c) urnasírhely építéséhez összesen 1500 Ft alapdíj, valamint

ca) összesen 300 Ft vízhasználati díj,

cb) naponta 600 Ft áram-használati díj temető-fenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni.