Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 27/2015. (IX.30.) önkormányzati rendelete

a „vis maior” esetén károkat szenvedett magánszemélyek támogatásáról szóló 31/2003. (X.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 10. 01- 2015. 10. 01

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A „vis maior” esetén károkat szenvedett magánszemélyek támogatásáról szóló 31/2003. (X.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 2. § -a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3) E rendelet alkalmazásában háztartásnak minősül, az egy lakásban életvitelszerűen ott lakó személyek közössége.”


2. § A Rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) Támogatást a káreseményt követő 30 napos jogvesztő határidőn belül igényelhet az a károsult, akinek a lakcímnyilvántartás szerint állandó lakóhelyéül szolgáló és életvitelszerűen használt lakóháza, illetve a 2. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott építménye


a)         rajta kívülálló elháríthatatlan ok miatt megsemmisült,

b)         életveszélyessé vált, valamint

c)         olyan mértékben károsodott, ami azonnali helyreállítást igényel.


(2) Támogatást nem igényelhet az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj ötszörösét.”


3. § A Rendelet 4. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A támogatás megállapításánál a kár azon részét kell figyelembe venni, amely biztosító által nem térült meg, azzal, hogy a támogatás biztosítás hiányában legfeljebb a kármérték 35%-áig, biztosítás esetén pedig a biztosító által meg nem térített kár legfeljebb 70%-áig terjedhet.”


4. § A Rendelet 4. §-a az alábbi (4a) bekezdéssel egészül ki:

„(4a) Társasházak, valamint az osztatlan közös tulajdonban lévő, de természetben elkülönülő lakásokból álló ingatlanok esetén, amennyiben a kár a teljes épületet érinti, a támogatás mértéke a kármérték egy lakásra jutó összege.”


5. § A Rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § (1) A kérelmet Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalához kell benyújtani, mely tartalmazza:

a) a támogatást igénylő személynek és a támogatás megállapítása során figyelembe vett személynek a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 18. § a) pontjában szereplő adatait,

b) a támogatást igénylő személy állampolgárságát, illetve bevándorolt, letelepedett, menekült, oltalmazott vagy hontalan jogállását, és

c) az igényelt támogatás jogosultsági feltételeire vonatkozó adatokat, nyilatkozatokat.   


(2) Az e rendeletben szabályozott támogatásokkal összefüggő valamennyi feladat- és hatáskör gyakorlását a Közgyűlés a Polgármesterre ruházza át.”


6. § A Rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„7. § (1) A visszatérítendő támogatás esetén külön megállapodásban rögzíteni kell:

  1. a támogatás összegét,
  2. a támogatás visszafizetésének részletes feltételeit,
  3. azt, hogy a károsult hozzájárulását adja ahhoz, hogy az ingatlan-nyilvántartásban a jelzálogjog, illetve elidegenítési és terhelési tilalom az önkormányzat javára bejegyzésre kerüljön,
  4. azt, hogy céltól eltérő felhasználás esetén a támogatást azonnal, egy összegben a mindenkori jegybanki alapkamattal növelten kell visszafizetni, és
  5. azt, hogy a jelzálogjog, illetve az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésével és törlésével kapcsolatos költségek a kérelmezőt terhelik.


(2) A megállapított támogatásokat - a (3) bekezdés kivételével - a döntés jogerőre emelkedését, illetve a megállapodás megkötését követő 15 napon belül a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Irodája folyósítja.


(3) A 4. § (4a) bekezdésében foglalt ingatlanok esetén a megállapított támogatás folyósítása a kár helyreállítását igazoló számla alapján, az annak benyújtását követő 30 napon belül történik.”


7. § A Rendelet 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2)  A károsult köteles tűrni, hogy a támogatás rendeltetésszerű felhasználását a Polgármesteri Hivatal rendszeresen ellenőrizze. A támogatási cél megvalósulását a támogatott által benyújtott számlával és az I. fokú hatóság helyszíni szemlén készített jegyzőkönyvével kell igazolni.”


8. §  A Rendelet a következő 12. §-sal egészül ki:


„12. § E rendeletnek a „vis maior” esetén károkat szenvedett magánszemélyek támogatásáról szóló 31/2003. (X.27.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 27/2015. (IX.30.) önkormányzati rendelettel megállapított rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.”


9. § (1) Jelen rendelet a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) A 3. § 2015. november 1-jén lép hatályba.




Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet

T. Mészáros András

jegyző

 polgármester