Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testületének 27/2015 (XII.1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hatályos: 2015. 12. 01- 2022. 01. 14

Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testületének 27/2015 (XII.1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról1

2015.12.01.

Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásokról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiak szerint szabályozza a helyi közművelődési tevékenység támogatásával kapcsolatos feladatait:

Általános rendelkezések

Alapelvek

1. § Az önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa Jánossomorja Város polgárainak jogát:

a) kulturális örökség javainak és ezek jelentőségének megismerésére a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismeret formálásában, valamint ezek védelmével kapcsolatos ismeretek megszerzésének lehetőségét a rendelkezésére álló eszközök útján,

b) a közművelődési intézmények szolgáltatásainak igénybevételére,

c) műveltsége, készségei életének minden szakaszában való gyarapítására, közművelődési jogai érvényesítése céljából szervezeti és tartalmi segítségnek közösség létrehozásához, közművelődési közösségi színtér szervezéséhez és jogszabályban meghatározottak szerint szervezet alapításához, működtetéséhez.

2. § Az önkormányzat közművelődési intézménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem.

A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés. A Törvényben és e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.

A rendelet hatálya

3. § A rendelet hatálya a közművelődési tevékenységben résztvevőkre a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottjaira terjed ki.

Az önkormányzat közművelődési feladatai

4. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során feladatainak tekinti:

a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek segítését,

b) a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését,

c) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

d) a környezetkultúra javítását, a településesztétikai kultúra fejlesztését,

e) az egyetemes, nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúrák megismertetését, gyarapítását, különös tekintettel a településen élő nemzeti-etnikai kisebbségek kultúrájára,

f) a kegyeleti kultúra és az ünnepek kultúrájának gondozását,

g) az ismeretterjesztő, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatását, különös tekintettel a kiemelkedő értékeket produkáló művészeti és szellemi alkotóközösségek tevékenységére,

h) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének érdekérvényesítésének segítését,

i) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását,

j) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását.

(2) Az önkormányzat (1) bekezdésében részletezett közművelődési feladatainak ellátása során szoros együttműködik helyi közművelődési tevékenységet folytató önszerveződő közösségekkel és a Német Nemzetiségi Önkormányzattal.

(3) Az önkormányzat az egyetemes kultúra részeként elismeri a sport (testi kultúra, testi nevelés) kiemelkedő jelentőségét.

Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának struktúrája és intézményei

5. § (1) Az önkormányzat a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásokról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 78. §-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint e rendelet 4. §-ában foglalt feladatai ellátása érdekében, a kötelezően ellátandó közművelődési feladatokat az alábbi intézmény és közösségi színtér fenntartása útján biztosítja:

Intézmény: Balassi Bálint Művelődési Ház és Könyvtár
székhelye: 9241 Jánossomorja, Óvári út 1.
telephelye: 9241 Jánossomorja, Szabadság u. 2.
kiállító tér (Helytörténeti Gyűjtemény): 9241 Jánossomorja, Szabadság u. 24.
Közösségi színtér: Sós Antal Közösségi Ház, 9242 Jánossomorja, Szent István u. 39.
(2)Az önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásába az (1) bekezdésben megjelölteken kívüli az alábbi intézményeket és szervezeteket vonhatja be:
a) az önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményeit,
b)a települési székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetet,
c)a Német Nemzetiségi Önkormányzatot.
(3)A (2) bekezdésben megjelölt intézményeknek és szervezeteknek a közművelődési feladatellátásba való bevonása az önkormányzat által fenntartott intézmények által el nem látott feladatok teljesítése érdekében történhet.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

6. § (1) Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait költségvetéséből finanszírozza.

(2) Az 5. §-ban felsorolt intézményeket és szervezeteket a vállalt feladatok arányában az önkormányzat pénzügyi támogatásban részesítheti. A pénzügyi támogatás eljárásrendjét külön rendelet szabályozza.

Záró rendelkezések

7. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Jánossomorja Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 8/2002. (VIII.29.) Ör. hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet a Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 14.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte 2022. január 15. napjával.