Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2015 (IX.30.) önkormányzati rendelete

egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2015. 10. 01- 2015. 10. 01

Pécel Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Hatályát veszti a Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2015. (III.31.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: SZMSZ) 62. § (3) bekezdése.


2. § Az SZMSZ 2. melléklete kiegészül a következő 10. ponttal:

10. Településfejlesztési és településrendezési dokumentumok véleményezésével kapcsolatos hatáskörök:

Véleményezi a közvetlenül szomszédos települési önkormányzatok által megküldött településfejlesztési és településrendezési dokumentumokat. Nyilatkozik, hogy részt kíván-e venni Pécel Város Önkormányzata az adott szomszédos települési önkormányzat településrendezési eszközeinek egyeztetési eljárásában.”


3. § Az SZMSZ 3. melléklet 4. pontja kiegészül a következő 4.3. alponttal:

4.3. Dönt a a területi és iskolai védőnők munkájáról szóló beszámoló elfogadásáról.”


4. § Hatályát veszti Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének Pécel Város Önkormányzat vagyonáról, az egyes vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 9/2013.(IV. 30.) önkormányzati rendelete 17. § (2) bekezdése.


5. § Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőről és a temetkezésről szóló 7/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete 10. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(3) E rendelet 9. §-a 2017. január 1. napján lép hatályba.”


6. § Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének a városi kitüntetések alapításáról és adományozásáról szóló 11/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: 11/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelet) 4. §-a kiegészül a következő (5)-(9) bekezdéssel:


(5) A Pécel Város saját halottjává nyilvánítást kezdeményezhetik:

a) a Képviselő-testület tagjai, állandó bizottságai,

b) a jegyző,

c) bármelyik helyi civil szervezet,

d) az elhunyt díszpolgár közeli hozzátartozója.

(6) A Pécel Város saját halottjává nyilvánításról minősített többséggel a Képviselő-testület dönt.

(7) A (6) bekezdésben foglalt döntést követően a Pécel Város saját halottjának temetésével, a kegyeleti feladatokkal kapcsolatos teendők ellátásáról - a közeli hozzátartozóval történt egyeztetésnek megfelelően és annak hozzájárulásával - a polgármester gondoskodik. A polgármester gondoskodik az önkormányzat székhelyén gyászlobogó kihelyezéséről."

(8) Pécel Város Önkormányzata Pécel Város saját halottjának temetési költségét a közeli hozzátartozók kérésének megfelelően teljes mértékben vagy részben, de legfeljebb 250.000 Ft-ig terjedő mértékben Pécel Város Önkormányzata tárgyévi költségvetésének terhére viseli.

(9) E rendelet alkalmazásában temetési költség:

a) halottszállítás,

b) sírhelyváltás,

c) sírásás,

d) koporsó vagy urna,

e) ravatalozás,

f) szertartás,

g) egyéb tartozékok (fejfa, szemfedő),

h) Pécel Város Önkormányzata koszorújának ára."



7. § A 11/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelet 9. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(4) A kitüntető címre vonatkozó javaslatok minden év február 28. napjáig nyújthatók be a Képviselő-testület Kulturális Bizottsága részére."


8. § A 11/2015. (III. 31.) önkormányzati rendelet 19. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

19. § (1) A Pro Talentum Díjjal kitüntetett személyt külön erre a célra készített díszoklevél, emlékplakett és pénzjutalom illeti meg. A díszoklevél tartalmazza az adományozás tényét, a Képviselő-testület határozatának számát, az adományozott nevét, az adományozó pecsétjét. A díszoklevelet a polgármester és a jegyző írja alá.

(2) A pénzjutalom összege a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. §-a szerinti illetményalapnak megfelelő nettó összeg, 1 000 forintra kerekítve.

(3) Díszoklevélben részesül a Pro Talentum Díjjal kitüntetett gyermeket vagy fiatalt felkészítő személy is."


9. § Pécel Város Önkormányzatának a földrajzi nevek megállapításának és az ingatlanok házszámozásának rendjéről szóló 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelete (a továbbiakban: 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) A rendelet hatálya Pécel Város közigazgatási területére terjed ki.”


10. § A 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § A rendelet alkalmazása szempontjából:

a) településrésznév (helységrésznév): a helység központi belterülete (átfedések nélkül, pontosan körülhatárolt) részeinek (városrész), továbbá a központi belterülettől elkülönülő – lakott vagy lakatlan – egyéb belterületnek, valamint külterületnek a neve;

b) közterületnév: az ingatlan-nyilvántartásban nyilvántartott közterületnek a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII.23.) Korm. rendeletben meghatározott – különösen: út utca, útja, körút, köz, lakópark, liget, major, park, sétány, sor, tanya, telep, tér, udvar - közterületjelleget is tartalmazó neve;

c) helyi jelentőségű közlekedési név: a helyi és helyközi tömegközlekedéssel kapcsolatos létesítmények (megállóhely) és a 10 m-nél kisebb nyílású hidak neve.

d) földrajzi megjelölés: a földfelszín mesterséges részleteinek azonosítására szolgáló, kisebb vagy nagyobb közösségek által használt, intézményeket, intézményszerű mesterséges létesítményeket jelölő tulajdonnév vagy tulajdonnévnek nem tekinthető megjelölés.”


11. § A 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) Minden közterületet el kell nevezni, kivéve a lakótelepek közti szervizutakat, az erdőterületeken lévő közterületeket és a mezőgazdasági célú dűlőutakat.”


12. § A 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelet 3. § (5) bekezdésében a „Közterületet” szövegrész helyébe a „Közterület elnevezhető” szöveg lép.


13. § A 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) A közterületnév megállapítására, módosítására irányuló írásba foglalt kérelmet, javaslatot a polgármesterhez kell benyújtani.”


14. § A 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelet 4. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(3) A közterületek elnevezését a Péceli Polgármesteri Hivatal tartja nyilván.

(4) Az közterület megszűnésével külön döntés nélkül a közterület neve is megszűnik. A megszűnt közterület nevét a nyilvántartásban továbbra is fel kell tüntetni, jelölve a megszűnés okát és idejét.”


15. § Hatályát veszti a 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelet 4. § (6) bekezdése.


16. § A 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) A közterület nevét névtáblán kell feltüntetni.”


17. § A 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(2) A közterületi névtáblát a gyalogosan és gépjárművel közlekedők által egyaránt jól látható helyen kell elhelyezni a közterület kezdetén, végén, valamint minden betorkolló közterületnél mindkét oldalon, továbbá az egy oldalról betorkolló közterület tengelyében az átellenes oldalon is. A kihelyezésről előzetesen értesíteni kell az érintett ingatlanokkal rendelkezni jogosultakat.”


18. § A 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdésében „az utca” szövegrészek helyébe „a közterület” szöveg lép.


19. § A 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelet 7. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(5) A kizárólag egy oldalról számozható közterület számozását úgy kell elvégezni, hogy a számok a város központjától kifelé haladva növekedjenek. Amennyiben ez a megoldás nem alkalmazható, úgy az érintett közterület számozását a magasabb rendű közút irányából kell kezdeni. A tér, liget, park jellegű közterületekhez kapcsolódó épületek házszámozása 1-től kezdődő folyamatosan emelkedő számsorrendben, az óramutató járásával ellentétes irányban történik. A számsor a becsatlakozó legmagasabb rendű úttól kiindulva kezdődik. Kialakult helyzet esetén el lehet térni a terek számozására vonatkozó szabálytól, valamint a közterületek számozásában meglévő, betűvel tört számok megváltoztatásától, ha egyébként a számsorrend hiánytalanul növekvő. A számozás irányától csak kialakult helyzet esetén szabad eltérni.”


20. § A 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelet 7. § (9) bekezdés b) pontjában az „utcanévvel” szövegrész helyébe a „közterületnévvel” szöveg lép.


21. § A 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelet 7. § (9) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

d) ingatlan megosztására vagy ingatlanok egyesítésére kerül sor.”


22. § Hatályát veszti a 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelet 7. § (9) bekezdés e) pontja.


23. § A 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelet 7. § (10) és (11) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(10) Telekosztás esetén – ha annak lehetőségét a közterület számozásánál nem vették előzetesen figyelembe – a keletkező új telek házszáma a közrefogó telkek számai közül a kisebb számú ház számából alátöréssel és betűből képzett jelből áll.

(11) Ha a kialakult számozási sorrendet az azt követő telekalakítás (összevonás) során kialakult új ingatlanon vagy ingatlanokon épített lakóház számozása megzavarná, a házankénti számozástól el lehet térni akár kettős számot, akár szám és betű alátörést alkalmazva. Egyéb esetben több lépcsőházas épületeket lépcsőházanként kell házszámmal ellátni.”


24. § A 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdésében „az utcáról” szövegrész helyébe „a közterületről” szöveg lép.


25. § A 11/2010. (IV. 1.) számú önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdésében a szükséges” szövegrész helyébe a szükség szerintiszöveg lép.


26. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.