Rudolftelep község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015(II.24.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2020. 08. 31


Rudolftelep Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

3/2015.(II.24.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról



Rudolftelep Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



Eljárási rendelkezések


1. § A szociális ellátásra való jogosultság megállapítására a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) rendelkezéseit az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.


2. § (1) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások megállapítása iránti kérelmeket a Kurityáni Közös Önkormányzati Hivatal Rudolftelepi Kirendeltségén, jelen rendelet melléklete szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni. A kérelem érdemi elbírálásának előfeltétele a megfelelő nyomtatvány hiánytalan kitöltése.

(2) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban élő személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet (Korm. r.) 3. § (1) bekezdésének megfelelő jövedelemigazolást a kitöltött kérelem nyomtatványhoz csatolni.

(3) A jövedelemszámításnál az Szt. 10. § (2)-(7) bekezdései az irányadóak.

(4) Jövedelemmel nem rendelkező, illetve egyéb jövedelemmel rendelkező személy esetében a ügyfél büntetőjogi felelőssége tudatában tett, 1. melléklet szerinti nyilatkozata elfogadható.

(5) Amennyiben a jövedelemszámításnál irányadó időszakban az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege (továbbiakban: nyugdíjminimum) változik, akkor időarányosan annak az időszaknak az öregségi nyugdíjminimumával kell számolni, amelynek a nettó jövedelmét a kérelmező igazolja.

(6) A jogosultsági feltételek megállapításához a (2) bekezdésben meghatározottak mellett szükséges igazolások az egyes ellátási formák szabályozásánál kerülnek felsorolásra.


3. § (1) Nem rendszeres ellátások kifizetése a határozat meghozatalát követő hónap 5. napjáig a házipénztárból történik.

(2) A pénzbeli ellátásokat az ellátást megállapító határozatban megjelölt személy részére kell kifizetni. Az ellátás jogosultja teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt írásbeli meghatalmazással az ellátás házipénztárból való felvételére más személyt is meghatalmazhat.


4. § (1) A jogosultatlanul igénybe vett ellátás megtérítésével, valamint az adatkezeléssel kapcsolatban az Szt. 17. §-24. §-ai az irányadóak.

(2) A jegyző gondoskodik az egyes ellátásokra vonatkozó analitikus nyilvántartások vezetéséről.


Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás


5. § (1) Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartásban együtt élők részére az általuk lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás esetében: háztartásban együtt élők: az egy lakásban együtt lakó személyek közössége.

(3) A Képviselő-testület a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a szemétszállítási díj, valamint a magánszemélyek lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást biztosít e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak (a továbbiakban: lakhatási támogatás).

(4) A lakhatási támogatást természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(5) A lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege:

a)      0.-Ft és 50.000.-Ft közötti nettó egy főre eső jövedelem esetén az ellátás összege havi 3.000.-Ft

b)      50.001.-Ft és 100.000.-Ft közötti nettó egy főre eső jövedelem esetén az ellátás összege havi 2.000.-Ft

c)      100.001.-Ft feletti nettó egy főre eső jövedelem esetén az ellátás összege havi 1.000.-Ft.

(6) A lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani.

(7) Lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg.

(8) Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(9) A lakhatási támogatás iránti kérelmet e rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani, melyhez csatolni kell

a) a lakásról adásvételi szerződést, vagy, ha bérlakás, akkor bérleti szerződést, vagy tulajdoni lapot, mellyel igazolja, hogy a lakás tulajdonosa,

b) az igénylő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adatot tartalmazó, szolgáltató által kibocsátott, kérelem benyújtását megelőző havi számla másolatát.

(10) A lakhatási támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik, és annak összegét a támogatással érintett költség(ek) tekintetében a szolgáltató írja jóvá.

(11) A Képviselő-testület hatáskörének gyakorlását a lakhatási támogatás megállapításával kapcsolatban a Jegyzőre átruházza.

 

Rendkívüli települési támogatás


6. § (1) Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a Rudolftelepi lakóhelyű kérelmező, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodik.

(2) Halálesetre tekintettel igényelt rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani.

(3) Halálesetre tekintettel igényelt rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 3. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(4) A kérelemhez csatolni kell:

a) a temetés költségeiről a kérelmező, vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla másolati példányát,

b) az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatának másolatát.

(5) Halálesetre tekintettel nyújtott rendkívüli települési támogatás összege 20.000,- Ft.


7. § (1) A 6. §-ban foglaltakon túlmenően rendkívüli települési támogatásra jogosult az a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy, aki

a) betegség miatt

aa) eseti gyógyszerkiadás 10.000,- Ft-ot meghaladja,

ab) 5 napot meghaladó kórházi ellátás,

b) elemi kár elhárítása,

c) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermeke megtartása,

d) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás,

e) gyermek családba való visszakerülésének elősegítése

miatt anyagi segítségre szorul.

(2) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 4. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli települési támogatás összege alkalmanként nem lehet kevesebb, mint a nyugdíjminimum 10 %-a.

(4) Rendkívüli települési támogatás évente legfeljebb három alkalommal, összesen maximum 30.000,- Ft erejéig pénzben, vagy természetben nyújtható.




8. § A képviselő-testület hatáskörének gyakorlását a rendkívüli települési támogatás megállapításával kapcsolatban a Szociális, Egészségügyi, Környezetvédelmi, Pénzügyi és Ügyrendi Bizottságra átruházza.


9. § A Bizottság a rendkívüli települési támogatás esetében jövedelmi és vagyoni helyzetet nem vizsgál.


Szociális étkeztetés


10.§ A szociálisan rászorultak részére az önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátások körében szociális alapszolgáltatásként biztosítja az étkeztetést. Az ellátás iránti kérelmet a rendelet
5. melléklete szerint kell benyújtani.


11.§ (1) Az étkeztetés keretében az önkormányzat a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodik az Sztv. 62.§ (1) bekezdésében meghatározott szociálisan rászorultaknak.

(2) Életkora miatt rászoruló az a személy, aki a 65. életévét betöltötte.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról - részben vagy teljesen – gondoskodni nem tud.

(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

(5) Pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.

(6) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, kivéve azt, akinek bejelentett lakóhelye a hajléktalan szállás.

(7) Az (1)-(6) bekezdésekben meghatározottakon túlmenően szociálisan rászorultnak kell tekinteni azt a személyt, aki átmenetileg vagy tartósan létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, különösen azt, aki saját magára és a vele közös háztartásban élőkre tekintettel jövedelemmel nem rendelkezik.

(8) A (3) és (5) bekezdés alkalmazásában az egészségi állapotot orvosi igazolással kell alátámasztani.

(9) Az étkeztetés biztosítása az önkormányzat által fenntartott óvoda konyháján keresztül, kihordásos rendszerben történik.

(10) Az étkeztetés térítési díja: 500 Ft/nap.

(11) Az önkormányzat – arra irányuló igény esetén – a jogosult részére az étel igénybevételének helyére történő szállításáról ingyenesen, külön térítési díj nélkül gondoskodik.

(12) A jövedelemmel rendelkező ellátásban részesülő személy, személyi térítési díjának megállapítása során – saját, illetve a vele közös háztartásban élő havi rendszeres jövedelmétől függően, jövedelemvizsgálat alapján – az intézményi térítési díjból kedvezményre jogosult, a rendelet 6. melléklete szerint.

(13) A személyi térítési díjat az igénybevétel napjától tárgyhónap 10. napjáig kell megfizetni. A térítési díj a tárgyhavi étkezési nyilvántartás, az étkezéssel érintett napok száma szerint, tárgyhónapot követő hóban esedékes térítési díj fizetésénél elszámolásra kerül.

(14) Az étkeztetésre való jogosultság megszűnik, ha a jogosult azt

a)      indokolatlanul 10 napot,

b)      bármilyen okból 30 napot meghaladóan nem veszi igénybe, valamint ha

c)      a térítési díj fizetésre kötelezett jogosult, a térítési díjat felszólítás ellenére sem fizeti meg.












Záró rendelkezések



12. § (1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) Egyidejűleg hatályát veszti Rudolftelep Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi szociális ellátásokról szóló 4/2014. (III.20.) önkormányzati rendelet.

(3) E rendelet kihirdetéséről a jegyző a Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel gondoskodik.




Rudolftelep, 2015. február 24.




            Rozlozsnik Jánosné                                                               Veres Sándor

                polgármester                                                                                        jegyző




Záradék:

E rendelet 2015. február 24. napján, a Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel kihirdetésre került.




            Veres Sándor

                  jegyző


1. melléklet



N Y I L A T K O Z A T



Alulírott (név)...........................................................................................................................

(születési név:...........................................................................................................................

születési hely, idő:.....................................................................................................................

anyja neve:................................................................................................................................

lakóhely:...................................................................................................................................

tartózkodási hely:..................................................................................................................... )

büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy rendszeres jövedelemmel (munkaviszonyból, álláskeresési ellátásból, vállalkozásból, társadalombiztosítás keretében folyósított ellátásból, egyéb) nem rendelkezem.


Alkalmi munkából származó jövedelmem:..................................................................... Ft/hó.



Hozzájárulok, hogy az eljáró szerv az általam közölt adatokat kezelje, azok valódiságát ellenőrizze.



Ezen nyilatkozatot …………………………………………………………………..…..... által benyújtott

………………………………………………………………………………………… iránti kérelméhez tettem.





……………………………………………………




………………………………………………..

nyilatkozattevő aláírása




2. melléklet


K É R E L E M


LAKHATÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ RENDSZERES KIADÁSOK VISELÉSÉHEZ NYÚJTOTT TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT


Kérelmező adatai:


Név:..........................................................................................................................................

Születési név:............................................................................................................................

Születési hely, idő:....................................................................................................................

Anyja neve:...............................................................................................................................

Lakóhely:..................................................................................................................................

Tartózkodási hely:.....................................................................................................................

Társadalombiztosítási azonosító jel:..........................................................................................

Telefonszám (nem kötelező megadni):......................................................................................

Családi állapot: hajadon/nőtlen; házas; özvegy; elvált; élettárssal él; házastársától külön él.


Kérelmezővel közös háztartásban együtt élők adatai:


A kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) együtt élők száma (kérelmező nélkül): ……… fő

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

TAJ szám

rokonsági fok
































A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban együtt élők havi jövedelme forintban:



A jövedelem típusa

 Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó







2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások







4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







5.

Járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







6.

Egyéb jövedelem







7.

Összes jövedelem













A lakásban tartózkodás jogcíme:        tulajdonos                   bérlő                szívességi lakáshasználó *


A lakhatást a legnagyobb mértékben veszélyeztető lakásfenntartási kiadás, melyhez kérem a támogatás   


készpénzben vagy


természetbeni ellátásként az alábbi közüzemi díj fedezésére történő megállapítását: *


  • lakbér
  • villanyáram díja,
  • vízdíj,
  • gázfogyasztás díja,
  • szemétszállítási díj,
  • magánszemélyek kommunális adója.



Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

a) életvitelszerűen a lakóhelyemen / tartózkodási helyemen élek,

b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.


Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.


Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.




Kelt: ...................................................



          ...............................................                                        ........................................................................

                   kérelmező aláírása                                                       a háztartás nagykorú tagjainak aláírása










* Aláhúzással kell jelölni.





Tájékoztató

I. Személyi adatok

Egyedülálló az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.

II. Jövedelmi adatok: A kérelmező a kérelemben saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékot, igazolást a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni szükséges. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni

Jövedelem: az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, és azon bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatokat alatt a havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításakor a bevételt és az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.

Jövedelem típusai:

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

5. Járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj,; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

6. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.

III. Csatolandó mellékletek:

A jövedelme igazolására:

a) a munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás vagy munkabér jegyzék,

b) vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,

c) álláskeresési támogatás esetén az illetékes Munkaügyi Központ megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,

d) nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény (nyugdíjösszesítő), bankszámlakivonat,

e) Járási Hivatal által folyósított ellátás (ápolási díj, időskorúak járadéka, foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás) esetén a Járási Hivatal által kiállított igazolás, illetve a megállapító határozat másolata,

e) a gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

f) ösztöndíj és egyéb juttatások esetén az oktatási intézmény által kiállított igazolás,

g) nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat

h) amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat és a Munkaügyi Központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,

i) egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat.

Az igénylő illetve vele közös háztartásban együtt élő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adatot tartalmazó, szolgáltató által kibocsátott, kérelem benyújtását megelőző havi számla másolata.

3. melléklet


K É R E L E M


HALÁLESETRE TEKINTETTEL RENDKÍVÜLI

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT


Kérelmező adatai:


Név:..........................................................................................................................................

Születési név:............................................................................................................................

Születési hely, idő:....................................................................................................................

Anyja neve:...............................................................................................................................

Lakóhely:..................................................................................................................................

Tartózkodási hely:.....................................................................................................................

Társadalombiztosítási azonosító jel:..........................................................................................

Telefonszám (nem kötelező megadni):......................................................................................

Családi állapot: hajadon/nőtlen; házas; özvegy; elvált; élettárssal él; házastársától külön él.


A kérelmezővel közös háztartásban együtt élők száma (kérelmező nélkül): ………………… fő


Kérelmezővel közös háztartásban együtt élők adatai:


Név

Születési hely, idő

Anyja neve

TAJ szám

rokonsági fok
































Kérelem indokolása:


Elhunyt személyre vonatkozó adatok:

Neve:........................................................................................................................................

Születési helye, ideje:................................................................................................................

Anyja neve:...............................................................................................................................

Lakóhelye:................................................................................................................................

Elhalálozás helye, időpontja:.....................................................................................................

Halotti anyakönyvi kivonat száma:...........................................................................................

Temetési számla végösszege:....................................................................................................














Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező igazgatósága útján – ellenőrizheti.


Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.


Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.



Kelt: …………………………………………….



………………………………………………..

kérelmező aláírása






Csatolandó:


- eltemettető nevére kiállított számla eredeti példánya

- halotti anyakönyvi kivonat másolata.















4. melléklet

                                                                        KÉRELEM


              RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT


 

Kérelmező adatai:

Név:..........................................................................................................................................

Születési név:............................................................................................................................

Születési hely, idő:....................................................................................................................

Anyja neve:...............................................................................................................................

Lakóhely:..................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ………………………………………………………………………………….....

Társadalombiztosítási azonosító jel:..........................................................................................

Telefonszám (nem kötelező megadni):......................................................................................

Családi állapot: hajadon/nőtlen; házas; özvegy; elvált; élettárssal él; házastársától külön él.


A kérelmezővel közös háztartásban együtt élők száma (kérelmező nélkül): ………………… fő


Kérelmezővel közös háztartásban együtt élők adatai:


Név

Születési hely, idő

Anyja neve

TAJ szám

rokonsági fok
































A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban együtt élők havi jövedelme forintban:


Ezt a táblázatot az ÜGYINTÉZŐ TÖLTI KI, a hozott jövedelemigazolások alapján!


A jövedelem típusa

 Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó







2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások







4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







5.

Járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







6.

Egyéb jövedelem







7.

Összes jövedelem















Rendkívüli élethelyzet, melyre tekintettel a támogatást a kérelmező kéri:


a) betegség miatt,

aa) eseti gyógyszerkiadás a 10.000,- Ft-ot meghaladja,

ab) kórházi ellátás (zárójelentéssel igazolva),

b) elemi kár elhárítása,

c) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermeke megtartása,

d) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás,

e) gyermek családba való visszakerülésének elősegítése.



Indokolás:


..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................


Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező igazgatósága útján – ellenőrizheti.


Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.


Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.



Kelt: …………………………………………….




………………………………………………..

kérelmező aláírása





Tájékoztató

I. Személyi adatok

Egyedülálló az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.

II. Jövedelmi adatok: A kérelmező a kérelemben saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékot, igazolást a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni szükséges. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni

Jövedelem: az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, és azon bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatokat alatt a havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításakor a bevételt és az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.

Jövedelem típusai:

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

5. Járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj,; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

6. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.

III. Csatolandó mellékletek:

A jövedelme igazolására:

a) a munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás vagy munkabér jegyzék,

b) vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,

c) álláskeresési támogatás esetén az illetékes Munkaügyi Központ megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,

d) nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény (nyugdíjösszesítő), bankszámlakivonat,

e) Járási Hivatal által folyósított ellátás (ápolási díj, időskorúak járadéka, foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás) esetén a Járási Hivatal által kiállított igazolás, illetve a megállapító határozat másolata,

e) a gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

f) ösztöndíj és egyéb juttatások esetén az oktatási intézmény által kiállított igazolás,

g) nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat

h) amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat és a Munkaügyi Központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,

i) egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat.

IV. Rendkívüli élethelyzet igazolása (pl. kórházi zárójelentés, gyógyszertári számla stb.)


5. melléklet

KÉRELEM

 a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez


  ,,A''

(A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő adatok figyelembevételével töltendő ki!)



1.       Az ellátást igénybe vevő adatai:

Név: _______________________________________________________________________________________

Leánykori neve: _____________________________________________________________________________

Anyja neve: _______________________________________________________________________________

Személyi igazolvány száma: ___________________________________________________________________

TAJ száma: ________________________________________________________________________________

Születési helye, időpontja: ____________________________________________________________________

Lakóhelye: ________________________________________________________________________________

Telefonszáma: ______________________________________________________________________________

Tartózkodási helye: __________________________________________________________________________

Telefonszáma: ______________________________________________________________________________



Legközelebbi hozzátartozójának (törvényes képviselőjének)

Neve: ____________________________________________________________________________________

Lakóhelye: ________________________________________________________________________________

Telefonszáma: _____________________________________________________________________________



2. Milyen típusú ellátás igénybevételét kéri:

a) alapellátás

(étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés, falugondnoki szolgáltatás),

b) nappali ellátás

(idősek klubja, fogyatékosok nappali intézménye, pszichiátriai betegek nappali intézménye, szenvedélybetegek nappali intézménye),

c) átmeneti ellátás

(idősek gondozóháza, fogyatékosok gondozóháza),

d) ápolást-gondozást nyújtó intézmény

(idősek otthona, pszichiátriai betegek otthona, fogyatékosok otthona, hajléktalanok otthona, szenvedélybetegek otthona),

e) rehabilitációs intézmény

(pszichiátriai betegek rehabilitációs intézménye, szenvedélybetegek rehabilitációs intézménye, fogyatékosok rehabilitációs intézménye, hajléktalanok rehabilitációs intézménye),

f) lakóotthon

(fogyatékosok lakóotthona, pszichiátriai betegek lakóotthona).


A kiválasztott intézmény

Neve: _____________________________________________________________________________________

Székhelye: _________________________________________________________________________________



3. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételére vonatkozó adatok:

3.1. Étkeztetés esetén:

milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását: ___________________________________

az étkeztetés módja:         - helyben fogyasztja

- elvitelre

- diétás étkeztetés


3.2. Házi segítségnyújtás esetén:

milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását: ___________________________________

milyen típusú segítséget igényel:     - házimunka

                                                                              - segítség a napi tevékenységek ellátásában

                                                                              - bevásárlás, gyógyszerbeszerzés

                                                                              - személyes gondozás

                                                                              - egyéb, éspedig: __________________________________


3.3. Falugondnoki szolgáltatás esetén:

Étkeztetés, házi segítségnyújtás, egyéb, éspedig: ___________________________________________


3.4. Nappali ellátás esetén:

milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását: ____________________________________________

étkeztetést igényel-e:                          igen                       nem                       (diétás)

egyéb szolgáltatás igénylése: ____________________________________________________________


3.5. Átmeneti elhelyezés biztosítása esetén:


milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását: ____________________________________________

milyen időtartamra kéri az elhelyezést: ____________________________________________________

milyen okból kéri az elhelyezést: _________________________________________________________

                _____________________________________________________________________________


3.6. Ápolást-gondozást nyújtó, rehabilitációs intézmény esetén:


milyen időtartamra kéri a szolgáltatás biztosítását:

határozott (annak ideje) ________________________________________________________________

határozatlan _________________________________________________________________________

a beköltözés módja: ___________________________________________________________________

soron kívüli elhelyezést kér-e: ___________________________________________________________

                ha igen, annak oka: _____________________________________________________________





Kelt: Rudolftelep, …………………….





_____________________________________________ _____________________________________________       

               Az ellátást igénybe vevő aláírása                                                                  A törvényes képviselő aláírása
















6. melléklet


Étkeztetés intézményi térítési díjai:




Norma

Rezsi kltsg

Összesen

ÁFA

(27 %)

Mindösszesen

Szociális étkezők

224.-

170.-

394.-

106.-

500.-


Szociális étkeztetés intézményi térítési díjainak összegéből az alábbi kedvezményeket biztosítja az önkormányzat:


Jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének %-ában

Kedvezmény mértéke az intézményi térítési díj %-ában

150 % alatt

60 %

150 % + 1 Ft - 300 % között

30 %

300 %+ 1 Ft felett

10 %