Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolásról szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 02. 01- 2015. 02. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolásról szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

2015.02.01.

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/A. § (1) bekezdés a) pontjában és (4) bekezdésében, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének Igazgatási, Szociális, Ügyrendi Bizottságának véleményének kikérésével - az alábbi rendeletet alkotja a fizető parkolókról szóló 5/2012. (III.22.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosítása tárgyában:

1. § A fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet 1. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Rendezvények alkalmával - a rendezvényhez kapcsolódóan - ideiglenes jelleggel létesített újabb parkolóhelyek kijelölésére a Városfejlesztési, Mezőgazdasági Bizottság jogosult.”

2. § A fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § A fizető parkolókat a Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság (4200 Hajdúszoboszló, Nyugati sor 5.) Hajdúszoboszló Város Önkormányzatával megkötött szerződésben rögzített szabályok szerint működteti.”

3. § (1) A fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet 6. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A fizető várakozóhely kizárólagos, vagy nem rendeltetésszerű használatáról (pl. építőanyag tárolás, felhasználási terület, stb.) a Városfejlesztési, Mezőgazdasági Bizottság jogosult dönteni, mely döntésről az üzemeltetőt haladéktalanul tájékoztatni kell. Kizárólagos vagy nem rendeltetésszerű használat esetén megváltási díjat kell fizetni, mely alól a Pénzügyi, Gazdasági Bizottság felmentést adhat.

(2) A kizárólagos, vagy nem rendeltetésszerű használat megváltási díjáért az adott időszakra érvényes díjak tízszeresét kell az Önkormányzat részére megfizetni.”

(2) A fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet 6. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A fizető várakozóhelyre kiadott engedélyek száma az adott parkolóhelyen lévő összes fizető várakozóhely számának legfeljebb 20 %-a lehet, kivéve, ha a fizető parkoló rendezvény helyszínéül szolgál.”

4. § A fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § A fizető parkolóhelyek üzemeltetési ideje minden nap 8:00 – 18:00 óra között, a Gyógyfürdő parkolók (Gyógyfürdő előtti (termál bejárata előtti), Szent István park (gyermekjátszótér melletti) és a Mátyás király sétány parkolók) esetén 7:00 – 18:00 óra között.”

5. § A fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet 8. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A parkolásért fizetendő várakozási díjak, bérletek (együttesen a továbbiakban: parkolási díjak) mértékét az üzemeltető javaslatára Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete állapítja meg.

(2) A parkolási díjövezetek és díjak mértékét jelen rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.”

6. § A fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A várakozási díjat előre kell megfizetni a szándékolt várakozási időtartamnak megfelelő parkolási jegy, üzemeltető által kiadott bérlet megvásárlásával, parkolási engedéllyel, vagy mobiltelefonos szolgáltatás útján.”

7. § (1) A fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet 10. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A megváltott jegy a rajta feltüntetett időtartamra, a bérlet pedig, a megváltáskor hozzá rendelt korlátozásokkal érvényes.

(4) Az érvényes jegyet, illetve a díjmentességet igazoló engedélyt a gépjárműben az első szélvédő mögött kívülről jól látható módon kell elhelyezni, hogy érvényességéről az ellenőr megbizonyosodhasson.”

(2) A fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet 10. § (6) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) Magánszemélyek, valamint gazdálkodó szervezetek 7 napos, 10 napos, havi, negyedéves és éves rendszámhoz kötött parkoló bérletet vásárolhatnak. A negyedéves bérlet érvényessége a váltás napját követő 3 hónapig, míg az éves bérlet a váltást napját követő 1 évig tart.

(7) A bérleteket, beleértve a kedvezményes bérleteket is, a parkoló rendszer üzemeltetője forgalmi rendszámra szólóan sorszámmal látja el és tartja nyilván.”

8. § A fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen:

a) díjfizetés nélkül várakozik

b) a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történő fizetés esetén 5 perccel, egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi

c) a várakozásra jogosító jegy, bérlet, igazolvány vagy mozgáskorlátozott igazolvány a járműben nem volt látható és ellenőrizhető helyen elhelyezve

várakozási esetenként egy órai várakozási díjat, továbbá pótdíjat kell fizetni.”

9. § A fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet 12. § d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Díjmentesen várakozhatnak:)

„d) mozgáskorlátozott saját tulajdonú járműve, vagy az őt szállító jármű, amennyiben a mozgáskorlátozott érvényes parkolási engedélyét a gépjármű első szélvédője alatt jól láthatóan elhelyezi úgy, hogy azon az érvényességi idő jól látható legyen,”

10. § A fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Díjfizetés alóli kedvezmény

12/A. § (1) Szeptember 1. és június 14. között minden fizető parkolóban, míg június 15. és augusztus 31. között a Gyógyfürdő termál bejárata előtti, a Mátyás király sétány, illetve a József Attila utca I. (Fesztivál tér előtti) fizető parkolók kivételével minden más fizető parkolóban a 12. §-ban foglalt rendelkezéseken túl díjmentesen várakozhat személyszállító gépjárműjével – ide nem értve az autóbuszt - az az üzemben tartó személy, - aki Hajdúszoboszlón - a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerinti nyilvántartás szerint – lakóhellyel, annak hiányában tartózkodási hellyel rendelkezik, vagy - amelynek a - fenti gépjárműre vonatkozó - hatósági nyilvántartás címadat-rovatába bejegyzett székhelyeként vagy telephelyeként Hajdúszoboszló település szerepel és Hajdúszoboszló Város Önkormányzata irányában nem áll fenn 30 napot meghaladóan – végrehajtható - gépjárműadó hátraléka.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt díjkedvezmény igénybe vételéhez üzemben tartónak kérelmeznie kell a fizető parkolók üzemeltetőjétől a gépjármű nyilvántartásba vételét. A regisztrációs kérelmet írásban (papír alapon) a fizető parkolók üzemeltetőjéhez címzett levélben vagy a fizető parkolók üzemeltetőjének honlapján (elektronikus úton) kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a gépjármű forgalmi engedélyének papíralapú vagy digitalizált (scannelt) másolatát.

(3) A díjkedvezmény igénybe vételének legkorábbi időpontja a fizető parkolók üzemeltetőjének regisztrációs kérelem befogadásáról megküldött papíralapú vagy elektronikus formátumú visszaigazolása.

(4) A díjkedvezmény megszűnik, ha az üzemben tartó magánszemély

a) megszünteti Hajdúszoboszlón lakóhelyét, annak hiányában tartózkodási helyét,

b) gépjárműre vonatkozó üzemben tartói joga megszűnik,

c) gépjárműve közúti forgalomban való részvétele lehetetlenné válik,

d) Hajdúszoboszló Város Önkormányzata irányában 30 napot meghaladóan – végrehajtható - gépjárműadó hátraléka keletkezik.

(5) Minden díjkedvezményt érintő változást a változás bekövetkezésétől számított 15 napon belül üzemben tartó köteles bejelenteni a fizető parkolók üzemeltetője irányában.

(6) A díjkedvezmény a fizető parkolók üzemeltetője által szüneteltetésre kerül, ha az üzemben tartó a 11. §-ban előírt pótdíjfizetési kötelezettségének nem tesz eleget a pótdíj kiszabásától számított 15 napon belül. A pótdíjtartozás megfizetésével a szüneteltetés feloldásra kerül.”

11. § A fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

12. § A fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

13. § Ez a rendelet 2015. február 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet

2. melléklet

2. melléklet