Okány Község Képviselő-testületének 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 04. 01

Okány Község Képviselő-testületének 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

2023.04.01.

Okány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) E rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő, pénzben, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.

(2) A rendelet hatálya Okány község közigazgatási területére, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Tv.) 3. § (1) – (3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.

(3) E rendelet alkalmazásában:

a) lakcím, lakóhely, tartózkodási hely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerint meghatározott fogalmak

b) hozzátartozó, közeli hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerint meghatározott fogalmak

(4) A (3) bekezdésben nem szabályozott fogalmak tekintetében a Tv. 4. § rendelkezései az irányadók.

II. Fejezet

ELJÁRÁSI SZABÁLYOK

2. § (1) Az ellátásra való jogosultság megállapítására irányuló eljárás kérelemre indul, kivéve a hivatalból megállapított rendkívüli települési támogatást.

(2) A szociális ellátás iránti kérelmet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet mellékleteiben foglalt formanyomtatványon az Okányi Közös Önkormányzati Hivatalban lehet benyújtani. Az ellátás iránti kérelemhez csatolni kell a jövedelemnyilatkozatot és jövedelemigazolást, valamint az e rendeletben, illetve a vonatkozó jogszabályokban meghatározott egyéb

igazolásokat.

(3) A jövedelem számításánál irányadó időszak tekintetében a Tv. 10. §-ában foglalt eljárási szabályokat kell alkalmazni.

(4) A jövedelem számításánál irányadó időszak tekintetében a Tv. 10. §-ában foglalt eljárási szabályokat kell alkalmazni.

(5) A Polgármester és a Bizottság önkormányzati hatósági jogkörben hozott döntése ellen a Képviselő-testülethez címzett illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.

(6) A pénzbeli szociális ellátások folyósítása a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet előírásai szerint történik azzal, hogy a havi rendszerességgel nyújtott települési támogatást utólag, minden hónap 5. napjáig, az eseti ellátásokat a megállapítást követő 15 napon belül kell folyósítani.

(7) ) A rendszeres ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha:

a) a jogosultság feltételei már nem állnak fenn, vagy jogosultságot kizáró körülmény

következett be,

b) a jogosult azt kéri,

c) a jogosult meghalt,

d) az e rendeletben meghatározott egyéb okból.

(8) A (7) bekezdés szerinti megszüntetés időpontja a megszüntetésre okot adó körülmény bekövetkezése hónapjának utolsó napja.

(9) A jogosult által lakott lakáshoz kapcsolódó rendszeres ellátásra való jogosultságot – a (7) bekezdés szerinti eseteken kívül – meg kell szüntetni abban az esetben is, ha a jogosult a támogatással érintett lakásból elköltözött.

Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

3. § (1) A Tv. 17. §-ban szabályozottaknak megfelelően a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátást az igénybevevő köteles visszafizetni.

(2) Ha a rendszeres ellátásra való jogosultság az (1) bekezdés alapján szűnt meg, a jogosult a döntés jogerőre emelkedésétől számított egy évig, rosszhiszemű igénybevétel esetén két évig nem jogosult a megszüntetettel azonos típusú rendszeres ellátásra.

(3) Indokolt esetben, amennyiben a visszafizetés a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyezteti, a Bizottság a visszafizetésre kötelezett összeget méltányosságból

a) elengedheti vagy

b) csökkentheti

(4) Kérelemre a visszafizetésre részletfizetés is engedélyezhető, a részletfizetés időtartama azonban nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama.

Adatkezelés

4. § (1) A jegyző a szociális ellátásra való jogosultság megállapítása, az ellátás biztosítása, fenntartása és megszüntetése céljából a Tv. 18-19. §-ban foglaltaknak megfelelően országos és helyi nyilvántartást vezet.

(2) A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását a változás bekövetkeztétől számított 15 napon belül köteles az Önkormányzatnak bejelenteni.

III. Fejezet

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK

Települési támogatás

5. § (1)1 A települési támogatás formái:

a) rendkívüli települési támogatás,

b) temetési költségekhez való hozzájárulás,

c) havi rendszerességgel nyújtott lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás,

d) első lakás megszerzéséhez támogatás,

e) Arany János Tehetséggondozó Program,

f) betegségére tekintettel diétás étkezésre szoruló gyermekek rendszeres települési támogatása,

g) egyes lakossági védőoltások költségeihez nyújtott települési támogatás,

h) gyógyszerköltségekhez való hozzájárulás i) eseti kiegészítő települési támogatás.

(2) Okány Község Önkormányzat Képviselő-testülete Ügyrendi Bizottsága (továbbiakban: Bizottság) a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személy részére rendkívüli települési támogatást állapít meg

(3) Létfenntartási gondnak kell tekinteni, ha a kérelmező megélhetése valamely előre nem látható esemény bekövetkezése okán igazolt módon veszélyeztetve van, vagy alkalmi többletkiadása keletkezik.

(4) Rendkívüli települési támogatás megállapítására okot adó, létfenntartást veszélyeztető élethelyzetek különösen:

a) krónikus vagy hosszantartó betegségből eredő jövedelem-kiesés vagy többletkiadás;

b) társadalombiztosítás által nem vagy csak részben támogatott egészségügyi szolgáltatás igénybevétele;

c) alkalmanként keletkező vagy önhibáján kívüli többletkiadások (pl.: tüzelővásárlás, várandósság, baleset);

d) elemi kár (tűz, robbanás, földrengés, árvíz és belvíz).

e) egyéb különösen méltánylást érdemlő esetek.

(5) Rendkívüli települési támogatásban – kivéve a temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított települési támogatást - az a személy részesíthető, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg

a) családban élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át,

b) egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, és

c) akinek háztartása egyik tagjának sincs vagyona.

(6) A rendkívüli települési támogatás kérelemre és hivatalból is megállapítható.

(7) A települési rendkívüli támogatás megállapítható:

a) pénzbeli támogatásként;

b) természetbeni ellátásként (így különösen élelmiszer, ruházat, tisztálkodó szerek, tűzifa).

(8)2 A rendkívüli települési támogatás mértéke esetenként és személyenként nem lehet kevesebb 2.000 Ft-nál.

(9) Különös méltánylást érdemlő esetben (különösen: elemi kár, haláleset, hosszan tartó súlyos betegség miatti kereset kiesés, magas gyógyszerköltség) a kérelmező jövedelmére tekintet nélkül méltányossági rendkívüli települési támogatásban részesíthető.

(10)3 A Képviselő-testület az óvodai nevelési év kezdetével, valamint a beiskolázással járó költségek csökkentése érdekében az Okányi Óvoda óvodásai részére a nevelési év kezdetén óvodásonként legfeljebb 3.000, -Ft összegű, az Okányi Általános Iskola tanulói részére a tanítási év kezdetén tanulónkként legfeljebb 7.000, -Ft összegű természetbeni települési támogatást biztosít az intézményeken keresztül.

(11)4 A képviselő-testület minden okányi állandó lakcímmel rendelkező középiskolai tanuló részére évente , kérelemre 20.000,-Ft összegű települési támogatást biztosíthat.

(12)5 A (11) bekezdésben meghatározott települési támogatás iránti kérelembenyújtásának határideje minden év október 15, melyhez csatolni kell az iskolalátogatási bizonyítványt.

(13) A támogatást a szülő részére készpénzben kell kifizetni.

(14) Azon okányi lakóhelyű – alapfokú művészetoktatásban részt vevő – tanulók tandíjának megfizetését, akiknek családjában az egy főre eső jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj 500 %-át nem haladja meg, az önkormányzat átvállalja.

(15) Az ellátás megállapítása kérelemre és egy tanévre történik.

(16) A képviselő-testület évente egy alkalommal minden Okányban lakóhellyel rendelkező személyt támogatásban részesít, melynek formáját és mértékét az adott év költségvetésének függvényében állapítja meg.

Kamatmentes szociális kölcsön formájában nyújtott települési támogatás

5/A. § (1)6

(2)7

(3)8

(4)9

(5)10

(6)11

(7)12

6. § (1) Települési támogatás címén a Polgármester a temetési költségekhez való hozzájárulást nyújthat az eltemettető részére jövedelemre való tekintet nélkül.

(2) A temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege 15.000,-Ft.

(3) A temetési költségekhez való hozzájárulás iránti kérelmet a halálesetet követő 3 hónapon belül lehet benyújtani.

(4) A temetési költségekre tekintettel igényelt települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről - a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére - kiállított számla másolatát.

(5) Okány Község Önkormányzata minden okányi lakóhelyű elhunyt személy iránti kegyeletét – akit az okányi köztemetőben helyeznek örök nyugalomra – egy 3000,-Ft értékű sírcsokorral fejezi ki.

7. § (1) A Polgármester lakhatási támogatásra való jogosultságot állapít meg a szociálisan rászoruló személyek részére a háztartásuk tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatásnál a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásnak minősül: a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, továbbá a szennyvíz és a szemétszállítás díja, valamint a fűtés költségei.

(3) A lakhatási támogatás kérelemre állapítható meg, melyhez csatolni kell az ingatlannak – a kérelem beadását megelőző – 3 hónapi közüzemi számláit.

(4) A lakhatási támogatásra jogosult az a személy,

a) aki a kérelemben megjelölt lakásban bejelentett lakcímmel rendelkezik, abban

életvitelszerűen lakik, és annak tulajdonosa vagy bérlője,

b) akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, és

c) akinek háztartása egyik tagjának sincs vagyona.

(5) A lakhatási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában a szolgáltatóhoz történő közvetlen átutalással, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(6) Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(7) Fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(8) Ha a háztartásban

a) (6) bekezdés a)-c) pontja szerinti személy magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül,

b) (6) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti személyre tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,

c) gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot és a nevelőszülőt – él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(9) A lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség 400,-Ft.

(10) Az elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(11) A lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30 %-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja,de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(12) A (11) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:nullahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. ATM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(13) A lakhatási támogatásra való jogosultság a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy év időtartamra kerül megállapításra.

(14) A lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(15) A lakhatási támogatás üresen álló, életvitelszerűen nem lakott lakóingatlanra nem állapítható meg.

(16) A (14) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

7/A. § (1) A Képviselő-testület a lakáshoz jutás esélyeinek javítása érdekében az első lakás megszerzéséhez (építés, vásárlás) a fiatal házasoknak, közjegyző által hitelesített élettársi kapcsolatban élő fiatal pároknak, valamint gyermeküket egyedül nevelőknek (továbbiakban: kérelmezők) visszatérítendő, vissza nem térítendő (vagy mindkettő) kamatmentes anyagi támogatást nyújthat

(2) Nem adható lakástámogatás:

a) akiknek egy főre eső nettó jövedelmük átlaga az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét meghaladja,

b) akik már részesültek helyi lakástámogatásban,

c) akik az igénylés időpontjában lakástulajdonnal rendelkeznek, figyelmen kívül hagyva azt a résztulajdont, amely a másik résztulajdonos által lakott állapotú,

d) akik a lakástámogatásra irányuló kérelmükben a támogatás odaítélését befolyásoló valótlan adatokat tüntettek fel,

e) akik saját hibájukból leromlott, lakhatatlan állapotban lévő lakóingatlanban laknak,

f) komfort nélküli (fűtés, fürdőszoba) lakás vagy családi ház vásárlására.

g) aki az igénylés időpontjában Okány községben legalább 2 éve állandó lakcímmel nem rendelkezik.

(3) Arra a lakásra vagy családi házra adható támogatás, amely 10 évig jelentősebb felújítás nélkül lakható állapotban van, s erről a műszaki csoport szakvéleményt ad.

(4) Azonos feltételek fennállása esetén előnyben részesülnek azok a kérelmezők:

a) akiknél az 1 főre eső jövedelem alacsonyabb,

b) akik háztartásukban 3 vagy több gyermeket nevelnek,

c) akik fiatal házasok.

(5)13 Az első lakóingatlan tulajdonjogának a megszerzéséhez kamatmentes kölcsön akkor igényelhető, ha az eladó(k) az igénylő(k)nek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa, kivéve a közös tulajdon megszüntetését, amennyiben az a házasság, illetve élettársi kapcsolat felbontása miatt történik.

7/B. § (1) A támogatás összege lakásvásárlás esetén legfeljebb 100.000.-Ft vissza nem térítendő támogatás, további legfeljebb 100.000,-Ft visszatérítendő kamatmentes hitel, lakásépítés esetében legfeljebb 300.000,-Ft vissza nem térítendő támogatás lehet.

(2) A visszatérítendő lakástámogatás visszafizetésének leghosszabb határideje 5 év. A részlet fizetése minden hónap 10. napjáig esedékes. Az első részlet esedékessége a támogatás folyósítását követő második hónap.

(3) A Településügyi Bizottság (továbbiakban: Bizottság) engedélyezheti a törlesztés megkezdésének legfeljebb 1 évvel való elhalasztását. Ez a lehetőség - amennyiben az 5 éves határidő még nem telt le - a kérelmezőt utólag is megilleti. Engedélyezés esetében a 7/A. § (3) bekezdésében meghatározott határidő 1 évvel meghosszabbodik.

(4) A lakáshoz jutási támogatás szerződés megkötésével és - a támogatott nevén lévő bankszámla esetén - a támogatót felhatalmazó pénzintézeti beszedési megbízás aláírása mellett vehető igénybe. A szerződést a támogatásban részesülővel a polgármester köti meg.

(5)14 A Képviselő-testület által megítélt támogatás folyósításának feltétele:

a) Az önkormányzat javára a kamatmentes kölcsön biztosítására a kölcsönösszeg erejéig jelzálog, a visszafizetés időtartamára elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése a támogatással érintett ingatlanra az ingatlan-nyilvántartásba. A bejegyeztetés költségét a kamatmentes kölcsönben részesült személy viseli.

b) A vissza nem térítendő támogatás esetén a támogatással érintett ingatlanra az önkormányzat javára a támogatás összegének az erejéig az előírt kötelezettségek teljesítésének időtartamára jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése, amelynek költségeit a támogatott viseli.

c) Az ingatlanban állandó lakcím létesítése a kérelmező(k) és családtagjai részére.

(6)15 A lakáscélú támogatások biztosítására bejegyzett jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom ingatlan-nyilvántartásból való törlésére vonatkozó engedélyt a polgármester adja ki. A törléssel kapcsolatos költségeket a támogatásban részesült személy viseli.

7/C. § (1) A támogatásra irányuló igényléshez mellékelni kell:

a) házassági anyakönyvi kivonat vagy közjegyző által hitelesített élettársi kapcsolat igazolásának másolatát,

b) új építés esetén az építési engedélyt vagy annak másolatát,

c) magánszemélyek közötti ingatlanforgalomra vonatkozó jogügyletről a szerződés vagy előszerződés hiteles másolatát,

d) a kérelmezők nyilatkozatát arról, hogy Okány községben – a kérelem benyújtását megelőzően – lakástulajdonnal rendelkeztek-e.

(2) A támogatásról határozat készül, amelyben rögzíteni kell:

a) lakóházvásárlás esetén a fiatal házasok és élettársak a szerződés napjától számított - legkésőbb - egy éven belül kötelesek bemutatni a telekkönyvi bejegyzésről szóló határozatot,

b) építés esetén a szerződés napjától számított - legkésőbb - három éven belül kötelesek bemutatni a használatbavételi engedélyt.

(3)

(4) A Tv. 17. §-ában foglaltakat szükséges alkalmazni ha a támogatottak:

a) nem tesznek eleget a 7/C. § (2) bekezdésében foglaltaknak,

b) visszatérítendő támogatás esetén háromhavi törlesztő részlettel hátralékosak

c) a támogatást nem az adott célra használják fel,

d) a támogatáshoz megtévesztő módon jutottak, s a támogatás odaítélésétől öt év még nem telt el.

(5) Az előkészítéssel és végrehajtással kapcsolatos teendők a Jegyző feladatát képezik.

Bursa Hungarica ösztöndíj

7/D. §

7/E. § (1) A Képviselő-testület az általa az Arany János Tehetséggondozó Programba delegált okányi lakóhellyel rendelkező, az Arany János Tehetséggondozó Program meghirdetésének évében 8. évfolyamon tanuló részére pénzbeli szociális támogatást állapít meg.

(2) Az ösztöndíjat elsősorban az a hátrányos helyzetű tanuló kaphatja, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200 %-át és tanulmányi eredménye alapján jó esélye van az Arany János Tehetséggondozó program eredményes elvégzésére és felsőfokú tanulmányok folytatására.

(3) Az elbírálás során előnyt élvez az a pályázó, aki

a) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult,

b) árva vagy félárva,

c) családjában az eltartottak száma három vagy annál több,

d) gyermeket szülője egyedül neveli,

e) eltartója, szülője munkanélküli.

(4) Az (1) bekezdés alapján megállapított pénzbeli támogatás összege tanulónként, maximum 5 tanévre, tanévenként 10 hónapra havi 10.000,- Ft.

(5) A támogatás iránti kérelmet a tanuló törvényes képviselője, vagy a nagykorú tanuló nyújthatja be az Arany János Tehetséggondozó Programba történő jelentkezéssel egyidejűleg, a felhívást közzétevő szervezet által meghatározott határidőn belül, de legkésőbb a következő tanévet megelőző év november 20-ig nyújthatja be a Képviselő-testülethez.

(6) A Képviselő-testület által megállapított támogatás összege abban az esetben kerül folyósításra a tanuló nevére szóló bankszámlára havi rendszerességgel, amennyiben a tanuló ténylegesen megkezdte tanulmányait az általa megjelölt középiskolában, az Arany János Tehetséggondozó Program szerint folyó oktatásban, és annak igazolását hitelt érdemlően megteszi.

(7) A támogatás annak a hónapnak a végéig illeti meg a tanulót, amelyben a tanulmányait az Arany János Tehetséggondozó Program szerint folytatja abban a középiskolában, amelybe felvételt nyert.

(8) A támogatott a jogosulatlanul igénybe vett támogatás teljes összegét, a jogosultság megszűnését követő 30 napon belül köteles az önkormányzat részére visszafizetni.

(9) A Képviselő-testület a tanuló támogatásra való jogosultságát köteles tanévenként felülvizsgálni.

7/F. § (1) A Településügyi Bizottság rendszeres települési támogatást adhat annak a gyermeknek az általános iskolai tanulmányainak befejezéséig – függetlenül a család jövedelmi viszonyaitól –, aki betegségére való tekintettel diétás étkezésre szorul, illetve az intézményi étkezést nem, vagy csak korlátozottan tudja igénybe venni.

(2) A kérelemhez csatolni kell a szakorvos arra vonatkozó szakvéleményét, hogy a gyermek diétás étkeztetése betegsége miatt indokolt.

(3) A rendszeres települési támogatás a kérelem beadását követő hó 1. napjától kerül megállapításra.

(4)16 A támogatás összege havi 10.000 Ft, mely a törvényes képviselő részére kerül kifizetésre.

(5) A Településügyi Bizottság a rendszeres települési támogatásra való jogosultságot évente felülvizsgálja.

(6) A támogatásban részesülő haladéktalanul köteles bejelenteni, ha a jogosultsági feltételekben változás következik be, amennyiben e kötelezettségének nem tesz eleget a jogosulatlanul igénybe vett támogatást vissza kell fizetni.

(7) A támogatás megszűnik, ha az igénybe vétel feltételei már nem állnak fenn.

Szociális földprogram

7/G. § (1) Okány Község Önkormányzata pályázati forrásokat saját forrásaival kiegészítve szociális rászorultságtól függő, gazdálkodást segítő támogatás keretében

a) ingyenes földhasználati lehetőséget, vagy

b) munkaeszközöket, vagy

c) saját mezőgazdasági munkagépekkel végzett szolgáltatást, vagy

d) konyhakerti növénytermesztéshez szükséges szaporítóanyagokat, növényvédelmi eszközöket, vagy

e) kisállat tartáshoz szükséges állatállományt, vagy

f) takarmányt, vagy

g) szaktanácsadást biztosít. A támogatások bármelyike együtt is nyújtható.

(2) A szociális földprogram meghirdetéséről a Képviselő-testület a rendelkezésre álló pályázati és egyéb pénzügyi források függvényében dönt. A programba a felhívás közzétételétől számított 15 napon belül e rendelet 2. számú melléklete szerinti formanyomtatványon lehet jelentkezni. Azonos lakcímen élők közül csak egy személy igényelheti a támogatást. A kérelmeket a Településügyi Bizottság bírálja el.

(3) Szociálisan rászorulónak kell tekinteni - az alábbi sorrendben - különösen azokat a személyeket, akiknek a saját tulajdonú földterülete nem haladja meg a 15.000 m2-t, és

a) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek, vagy

b) hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek, vagy

c) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevelnek, vagy

b) 3 vagy több kiskorú gyermeket nevelnek, vagy

e) jövedelemmel nem rendelkeznek, vagy

f) álláskeresési támogatásban vagy aktív korúak ellátásában részesülnek, vagy

g) akik pályakezdő munkanélküliek és

h) az egy főre jutó jövedelem családban élő személy esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő, vagy egyedülálló személy esetén pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át nem haladja meg.

(4) Állattartó tevékenységre csak olyan személy, vagy család jelentkezése fogadható el, aki, vagy amely az állattartáshoz szükséges épülettel, gazdasági udvarral rendelkezik.

(5) A Polgármester a szociális földprogramba bevont személyekkel együttműködési megállapodást köt, amely tartalmazza:

a) a felek jogait és kötelezettségeit;

b) a támogató által biztosított ellátásokat;

c) a kedvezményezett feladatait;

d) a program sikeres végrehajtása érdekében támasztott követelményeket;

e) a kötelezettségszegés, különösen a szándékos károkozás következményeit;

f) az elszámolás szabályait.

(6) A háztáji növénytermesztés keretében konyhakerti zöldségfélék - különösen burgonya, petrezselyem, sárgarépa, saláta, vöröshagyma, fokhagyma, borsó, bab, uborka, paradicsom, paprika - termesztése végezhető. A megtermelt javakat a programban résztvevő kedvezményezettek elsősorban a saját létfenntartásukra, családi fogyasztásra hasznosíthatják.

(7) Az állattenyésztés keretében kisállattartás - baromfifélék - tenyésztése végezhető. Az állatállomány 50 %-át 1 évig tartani, és amennyiben lehetséges természetes módon szaporítani kell. Az állatállomány fennmaradó 50 %-át a programban résztvevő kedvezményezettek 1 éven belül a saját létfenntartásukra, családi fogyasztásra hasznosíthatják.

(8) A Képviselő-testület a szociális földprogram működtetéséhez megfelelő szakképzettséggel rendelkező személyt biztosít, aki a polgármester irányítása alapján ellátja a program szakmai felügyeletét. A működtetéssel kapcsolatos adminisztratív tevékenységet az Okányi Közös Önkormányzati Hivatal látja el.

Települési támogatásként nyújtott „Babacsomag”

7/H. § (1) Újszülött gyermek jogán 12.000,-Ft értékű „Babacsomag” adható annak a családnak, ahol az egyik vagy mindkét szülő, gondviselő, örökbefogadó, törvényes képviselő /továbbiakban: szülő/ a gyermek születését megelőzően, legalább két éve a településen bejelentett állandó lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen ott él.

(2) A támogatás 2016. január 1-je után született gyermekek esetén igényelhető, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, a gyermek születését követő 6 hónapon belül. A kérelemhez csatolni szükséges a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, valamint a szülő(k) lakcímét igazoló hatósági igazolványának másolatát.

(3) A „Babacsomag” családhoz történő eljuttatása az Okány Községi Önkormányzat Védőnői Szolgálatán keresztül történik.

Közfoglalkoztatásban résztvevőknek havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás

7/I. §

Egyes lakossági védőoltások költségeihez nyújtott települési támogatás

7/J. § (1) A vonatkozó szakmai szabályok figyelembe vételével a Bizottság az alábbi ajánlott védőoltások támogatására évenként és személyenként. települési támogatást nyújt:

a) ROTA-vírus elleni oltás

b) Meningococcus B elleni oltás

c) Meningococcus C elleni oltás

d) Kullancs ecephalitis elleni oltás

e) Influenza elleni oltóanyag

f) Bárányhimlő elleni oltóanyag

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott védőoltások támogatására nyújtott települési támogatásra jogosult az a kérelmező akinél az egy főre számított havi családi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át , és az oltóanyag kiváltását igazolja.

(3) A támogatás összege az oltóanyag teljes költsége, legfeljebb 20.000 Ft .

17Települési gyógyszertámogatás18

7/K. § (1) A Településügyi Bizottság a vényköteles gyógyszerek kiváltásával kapcsolatos kiadások viseléséhez támogatásként a kérelem benyújtása hónapjától, a gyógyszerköltség időtartalmára, de maximum 6 hónap időtartamra települési támogatást állapít meg annak a kérelmezőnek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg:

a) családban élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 190 %-át,

b) egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 220 %-át, és

c) akinek háztartása egyik tagjának sincs vagyona, valamint

d) aki az Tv. alapján közgyógyellátásra nem jogosult.

(2) A támogatás mértéke az igazolt gyógyszerköltség, de legfeljebb 5.000, -Ft/hó.

(3) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolni szükséges:

a) a háziorvos/kezelőorvos/ által felírt gyógyszer kiváltásának igazolását a kérelmező nevére szóló, gyógyszertár által kiállított számlával,

b) nyilatkozatot arról, hogy hogy a Tv. alapján közgyógyellátásra nem jogosult

c) jövedelemigazolásokat, vagyonnyilatkozatot.

Eseti kiegészítő települési támogatás19

7/L. § (1) A Képviselő-testület a téli időszak megnövekedett kiadásai részbeni enyhítéséhez a háztartások részére egyszeri kiegészítő települési támogatást nyújthat, pénzbeli támogatás formájában.

(2) A támogatás megállapítása kérelemre történik azon okányi állandó lakhellyel rendelkező kérelmezők részére, akiknek a háztartásában a kérelem benyújtását megelőző hónapban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő esetében 120.000, -Ft-ot, minden más estben a 90.000, -Ft-ot.

(3) A kérelmet 2021. október 18. napjától 2021. november 30. napjáig lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A támogatásról legkésőbb a benyújtási határidő lejáratát követő 15 napon belül dönt a képviselő-testület.

(5) A támogatás ugyanazon lakott ingatlan vonatkozásában csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

Köztemetés

8. § (1) A köztemetéssel összefüggő feladatokat a Tv. 48. §-ban foglaltak szerint kell ellátni.

(2) A köztemetést a Polgármester rendeli el.

(3) A köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezett személy kérelmére a Településügyi Bizottság (továbbiakban: Bizottság) javaslata alapján a Képviselő-testület a köztemetés költségeinek megtérítését méltányosságból

a) elengedheti vagy

b) csökkentheti,

c) részletekben történő megfizetését engedélyezheti.

SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI SZOLGÁLTATÁSOK20

9. § (1)21 Az önkormányzat az Okányi Gondozási Központ útján biztosítja az

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) család- és gyermekjóléti szolgálat

d) nappali ellátás

(2)22 A szociális rászorultságot, annak fennállását, az intézményvezető vizsgálja a szolgáltatás igénybevételét megelőzően, valamint az igénybevétel során legalább kétévente.

(3)23 Az Intézményvezető köteles külön eljárás nélkül ellátást nyújtani, legfeljebb 30 napra, ha az ellátást igénylő személy állapota vagy személyes körülményei az ellátás halaszthatatlan biztosítását teszik szükségessé. Az ellátás megkezdése mellett, haladéktalanul meg kell kezdeni az ellátásra vonatkozó igénylési és elbírálási eljárást. Az intézményvezető külön eljárás keretében, soron kívüli ellátást a 9/1999. (XI.24.) SzCsM. rendelet 15. §-ában szabályozott feltételek alapján biztosíthat.

(4)24 Az ellátás iránti kérelmet az (1) bekezdés szerinti ellátásra vonatkozóan az Okányi Gondozási Központ vezetőjéhez kell benyújtani.

(5)25 Az (1) bekezdés szerinti szolgáltatás tekintetében felmerülő panaszt az Okányi Gondozási Központ vezetőjéhez kell benyújtani, aki tájékoztatja az intézmény fenntartóját és megteszi a szükségessé váló intézkedéseket.

Étkeztetés26

10. §27 (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, vagy eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk (65 év feletti személyek)

b) háziorvosi javaslattal igazolt egészségi állapotuk (igazolás szerint olyan jellegű betegségben szenved, amely miatt önmaga étkezésének megoldására más módon nem képes),

c) Szakorvosi igazolás alapján kiállított háziorvosi javaslattal igazolt fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük, vagy

e) hajléktalanságuk miatt.

(2) Étkeztetésben részesíti az önkormányzat azt az igénylőt, és az általa eltartottat is, aki jövedelmétől függetlenül kora vagy egészségi állapota miatt nem képes az étkezéséről más módon gondoskodni.

(3) Az önkormányzat lehetőséget biztosít a településen élő fogyatékos személyek, pszichiátriai betegek, hajléktalan személyek vagy szenvedélybetegek részére az étkeztetés igénybevételére, segítséget nyújt a saját lakóhelyükön történő étkeztetés biztosítására.

(4) Az étkeztetést a képviselő-testület az Okányi Gondozási Központ Községi Konyha útján biztosítja. A jogosult, a törvényes képviselő, vagy tartásra és gondozásra köteles hozzátartozó az ellátásért jövedelme alapján napi személyi térítési díjat fizet.

(5) Az étkeztetés intézményi térítési díja az egy ellátottra jutó szolgáltatási önköltség.

(6) Ha az ellátásra jogosult tartási vagy öröklési szerződést kötött, a térítési díj fizetésére a tartást és gondozást vállaló a kötelezett. Ilyen esetben a személyi térítési díj az intézményi térítési díjjal azonos összegű.

(7) Az étkeztetésért fizetendő, személyi térítési díj nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének 30 %-át. A személyi térítési díj megállapításánál az ellátást igénylő jövedelmét kell figyelembe venni.

(8) A szociálisan nem rászorult személy az ellátásért a fenntartó által megállapított teljes árat köteles fizetni.

11. §28 (1) Személyes gondoskodást nyújtó ellátások megszűnésének esetei

a) a jogosult saját kérelmére

b) jogosult halála esetén

c) a jogosultságra való okok megszűnésével.

d) a fenntartó megszüntetheti az intézményi jogviszonyt akkor, ha a jogosult rendszeresen nem tesz eleget a személyi térítési díjfizetési kötelezettségének a Szoc. tv. 102. §-a szerint

(2) Az ellátást a Gondozási Központ vezetője megszüntetheti, ha azt a jogosult indokolatlanul 90 napnál tovább nem veszi igénybe. Az ellátás megszüntetéséről a Gondozási Központ vezetője írásban értesíti az ellátottat. Ha az ellátott a döntéssel nem ért egyet, az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a fenntartóhoz fordulhat. A jogerős és végrehajtható döntésig az ellátást változatlanul biztosítani kell.

A térítési díj fizetés szabályai29

11/A. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásért térítési díjat kell fizetni.

(2) A személyi térítési díjat évente két alkalommal lehet felülvizsgálni, és a felülvizsgálat alapján megállapított személyi térítési díjról értesíteni kell a térítési díj fizetésére kötelezettet. Az új személyi térítési díj az intézményi térítési díj rendeletének kihirdetését követő hónap elsejétől alkalmazható.

(3) Az ellátást igénylő vagy a térítési díjat megfizető más személyírásban, önként vállalhatja a mindenkori intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési díj megfizetését. Ebben az esetben a jövedelemvizsgálatot nem kell elvégezni. Az ellátást igénylő vagy a térítési díjat megfizető más személy az intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési díj megfizetését egy év időtartamra vállalhatja, amely időtartam meghosszabbítható. Ha az időtartam meghosszabbítására nem kerül sor, a személyi térítési díj megállapítására vonatkozó általános szabályokat kell alkalmazni.

(4) A személyi térítési díj mérséklésére az intézményvezető jogosult a méltányosság elve alapján.

(5) A személyi térítési díjat a gyermekétkeztetés, szociális ellátás esetén havonta utólag a hó 10. napjáig kell megfizetni. A térítési díjak beszedése a szociális szolgáltatások esetében az intézményvezető, oktatási-nevelési intézmény esetén a polgármester által megbízott munkavállaló feladata.

(6) A szolgáltatások, ellátások igénybevételének szüneteltetését a szociális alapellátás esetében a szüneteltetés első napját megelőző két munkanappal korábban az intézményvezetőnek kell bejelenteni írásban vagy szóban. Az intézményvezető és a polgármester köteles rendszeresen ellenőrizni vagy ellenőriztetni, hogy az étkeztetést igénybevevők a norma szerint járó ételmennyiséget minőségben és életkornak megfelelő feldolgozásban megkapják.

(7) Ha a térítési díjat fizető személy az intézményvezető által megállapított személyi térítési díj összegének csökkentését kéri, a személyi térítési díj összegéről az intézményvezető javaslatával ellátott kérelemre a polgármester határozattal dönt, ha

a) az ellátást igénybe vevő jogosult havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,

b) az ellátást igénybe vevő jogosult nem rendelkezik az Szoc. tv. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal és

c) nincs az Szoc. tv. 114. § (2) bekezdés c)-e) pontja szerint az ellátást igénybe vevő jogosult tartására köteles és képes személy Ingyenes ellátásban az Szoc. tv. 114. § (3) bekezdése szerinti esetben részesülhet az ellátott, ha nincs az Szt. 114. § (2) bekezdés c)-e) pontja szerint az ellátást igénybe vevő jogosult tartására köteles és képes személy.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

12. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti: Okány Közég Képviselő-testületének a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2009. (IV. 17.) önkormányzati rendelete.

1

Az 5. § (1) bekezdése az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 5. § (8) bekezdése az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 5. § (10) bekezdése az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VII. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. § (10) bekezdése az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 5. § (10) bekezdése az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 5. § (11) bekezdése az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VII. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. § (11) bekezdése az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 5. § (12) bekezdése az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VII. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 5/A. § (1) bekezdését az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VII. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte.

7

Az 5/A. § (2) bekezdését az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VII. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte.

8

Az 5/A. § (3) bekezdését az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VII. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte.

9

Az 5/A. § (4) bekezdését az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VII. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte.

10

Az 5/A. § (5) bekezdését az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VII. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte.

11

Az 5/A. § (6) bekezdését az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VII. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte.

12

Az 5/A. § (7) bekezdését az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VII. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte.

13

A 7/A. § (5) bekezdését az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VII. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

14

A 7/B. § (5) bekezdését az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VII. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

15

A 7/B. § (6) bekezdését az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VII. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

16

A 7/F. § (4) bekezdése az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VII. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

17

A(z)7/K. §-t a(z)Okány Község Önkormányzata Képvisleő-testületének 10/2020. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

18

A „Települési támogatás gyógyszerutalvány formájában” alcímet (7/K. §-t) az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VII. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.

19

A 7/L. §-t az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

20

A „SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI SZOLGÁLTATÁSOK” alcím címe az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

21

A 9. § (1) bekezdése az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A 9. § (2) bekezdése az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

23

A 9. § (3) bekezdése az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

24

A 9. § (4) bekezdését az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

25

A 9. § (5) bekezdését az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

26

Az „Étkeztetés” alcím címét az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

27

A 10. § az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

28

A 11. § az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg. Az „Étkeztetés” alcím címét az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte.

29

Az „A térítési díj fizetés szabályai” alcímet (11/A. §-t) az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 15.) önkormányzati rendelete 7. §-a iktatta be.

30

Az 1. melléklet az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet az Okány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.