Páli Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.25.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 07. 22

Páli Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.25.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

2023.07.22.

Páli Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 1. §-ának (2) bekezdésében, 10. §-ának (1) bekezdésében, 25. §-ának (3) bekezdésének b) pontjában, 32. §-ának (1) bekezdésének b) pontjában, 32. §-ának (3) bekezdésében, 45. §-ának (1) bekezdésében, 48. §-ának (4) bekezdésében, 62. §-ának (2) bekezdésében, 92. §-ának (1) bekezdésének a) pontjában, 132. §-ának (4) bekezdésének d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) E rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő, pénzben, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.

(2) A rendelet hatálya Páli község közigazgatási területére, a a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény (a továbbiakban: Tv.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.

2. § Páli Község Képviselő-testülete a Tv. által hatáskörébe utalt alábbi ügyekben az eljárási és döntési jogosultságot a polgármesterre ruházza át:

a) temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás,

b) étkeztetés,

c) falugondnoki szolgáltatás,

d) születési támogatás,

e) köztemetés elrendelése,

f)1 lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás.

II. Fejezet

SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK

1. Települési támogatás [Tv. 45. §]

3. § (1) A települési támogatás formái:

a) rendkívüli (alkalmankénti) települési támogatás,

b) pénzintézeti tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön,

c) temetési költségekhez való hozzájárulás,

d) havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás

(2) A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személy rendkívüli települési támogatásra jogosult.

(3) Rendkívüli települési támogatásban – kivéve a temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított települési támogatást - az a személy részesíthető, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg

a)2 családban élő esetén a szociális vetítési alap összegének a 200 %-át,

b)3 egyedül élő esetén a szociális vetítési alap összegének a 250 %-át.

(4) A rendkívüli települési támogatás kérelemre és hivatalból a Tv. 45. § (5) bekezdésében meghatározottak kezdeményezésére is megállapítható.

(5) A települési támogatás pénzbeli vagy természetbeni juttatásként is adható.

(6) A települési támogatás pénzbeli folyósítása esetén utólagos elszámolási kötelezettség írható elő.

(7)4 A rendkívüli települési támogatás mértéke - a temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás kivételével - esetenként és személyenként nem lehet kevesebb 5.000 Ft-nál és nem haladhatja meg az 50.000 Ft-ot. A havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás összege legalább havi 5.000,-Ft és legfeljebb havi 15.000,-Ft lehet.

(8)5 Különös méltánylást érdemlő esetben (különösen: elemi kár, haláleset, hosszan tartó súlyos betegség miatti kereset kiesés, magas gyógyszerköltség) a kérelmező jövedelmére tekintet nélkül méltányossági rendkívüli települési támogatásban részesíthető. A méltányosságból adott rendkívüli települési támogatás összege a 60.000 Ft-ot nem haladhatja meg.

4. § (1) Települési támogatás címén kamatmentes kölcsön nyújtható a szociálisan rászorult személynek, önhibáján kívül adódó átmeneti nehézségének enyhítésére.

(2) A kölcsön célja lehet:

a) saját tulajdonban lévő lakás, családi ház, halasztást nem tűrő felújítása, karbantartása, vagy

b) előre nem látható rendkívüli körülmények (különösen: betegség, haláleset, elemi kár) okozta nehézségek áthidalása.

(3) A szociális kölcsön különösen akkor adható, amikor a kérelmező a rendszeresen jelentkező havi kiadásai mellett felmerült rendkívüli beruházást saját erőből nem tudja elvégezni és a pénzintézeti kamat terheit nem tudja vállalni.

(4) A kölcsön összege legfeljebb 300.000,-Ft lehet melyet egy év alatt kell visszafizetni egy összegben, vagy részletfizetéssel.

(5) A szociális kölcsön akkor állapítható meg, ha a kérelmező az előző szociális kölcsönét visszafizette.

(6) A kölcsön folyósításának részletes feltételét a jogosulttal szerződésben kell rögzíteni, melyet a polgármester ír alá az önkormányzat nevében.

5. § (1)6 Települési támogatás címén temetési költségekhez való hozzájárulás nyújtható az eltemettető részére amennyiben családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a tizenkétszeresét.

(2) A temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege 20.000,-Ft.

(3) A temetési költségekhez való hozzájárulás iránti kérelmet a halálesetet követő 3 hónapon belül lehet benyújtani.

(4) A temetési költségekre tekintettel igényelt települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről - a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére - kiállított számla másolatát.

6. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások (villanyáram, víz-, gázfogyasztás, csatornahasználat, önkormányzati vagy pénzintézeti kölcsön törlesztése, tüzelőanyag költsége) viseléséhez havi települési támogatás nyújtható.

(2)7 Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 120.000,-Ft-ot és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(3)8 A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás havi összege.

a) 8.000,-Ft ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem 50.000,-Ft alatt van,

b) 6.000,-Ft ha a háztartásban az egy főre jutó jövedelem 50.001 és 80.000,-Ft között van,

c) 4.000,-Ft ha a háztartásban az egy főre jutó jövedelem 80.001,-Ft felett van.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást egy évre kell megállapítani.

(5) A kérelmezőt a lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

(6) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(7) A (6) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(8) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet 1. melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot is.

2. Születési támogatás

7. § (1)9 Képviselő-testület az 1. § (2) bekezdésében meghatározott személynek gyermeke születésekor születési támogatást állapít meg, amennyiben a gyermek lakóhelye Páli településen van és a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a tizenkétszeresét.

(2)10 A születési támogatás összege gyermekenként 40.000,- Ft.

(3) A születési támogatás iránti kérelmet a szülést követő 3 hónapon belül lehet benyújtani.

3. Köztemetés [Tv. 48. §]

8. §11 Képviselő-testület a Tv. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén (pl. ha egyedülálló, rokkant, kórházi ápolásra szorul az eltemettetésre köteles személy, vagy nincs más eltemettetésre köteles személy) mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a négyszeresét.

4. Szociális szolgáltatások [Tv. 56. – 65. §]

9. § (1) Páli Község Önkormányzata a Tv. szerint az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés,

d) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,

e) falugondnoki szolgáltatás.

(2) Páli Község Önkormányzata

a) az étkezetésről és a falugondnoki szolgáltatásról szociális szolgáltató fenntartásával,

b) az (1) bekezdés b)-d) pontban meghatározott alapszolgáltatásokról a Beled székhelyű Szociális és Gyermekjóléti társulásban történő részvétellel gondoskodik.

(3) A szociális alapszolgáltatások igénybevétele önkéntes, az ellátás az igénylők kérelmére történik.

10. § (1) Az ellátás iránti kérelmet a 9. § (1) bekezdés b)-d) pontja szerinti ellátásra vonatkozóan a Beled székhelyű Egyesített Szociális Központ vezetőjéhez, a 9. §. (1) bekezdés a) és e) pontja szerinti ellátásra vonatkozóan a polgármesterhez kell benyújtani.

(2) A szolgáltatással kapcsolatosan felmerült panaszt a 9. § (1) bekezdés b)-d) pontja szerinti szolgáltatás tekintetében a Beled székhelyű Egyesített Szociális Központ vezetőjéhez, a 9. § (1) bekezdés a) és e) pontja tekintetében a polgármesterhez kell benyújtani.

(3) A kérelem elbírálására jogosult a felvételről azonnal gondoskodik, ha a kérelmező helyzete azt indokolja, egyébként az eljárási határidő: 15 nap.

(4) Az ellátást meg kell szüntetni:

a) a jogosult 3 hónapnál hosszabb tartalmú indokolatlan távolmaradása esetén,

b) térítési díj fizetésének 3 havi elmaradása miatt,

c) ha a megállapított ellátás feltételei már nem állnak fenn.

(5) A személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatásokért térítési díjat kell fizetni, kivéve a családsegítést és a falugondnoki szolgáltatást.

(6) A 9. § (1) bekezdés b) és d) pontja szerinti ellátásokért fizetendő térítési díjak mértékét Beled Város Önkormányzatának rendelete tartalmazza.

(7) Az étkeztetésért fizetendő térítési díjakat a rendelet melléklete tartalmazza.

(8) A falugondnoki szolgáltatás működését a képviselő-testület külön rendeletben szabályozza.

11. § (1) Étkeztetés szempontjából szociálisan rászorultnak a Tv. 62. § (1) bekezdésében meghatározott személyt kell tekinteni.

(2) Életkora miatt rászoruló az a személy, aki a 60. életévét betöltötte.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – gondoskodni nem tud.

III. Fejezet

ELJÁRÁSI SZABÁLYOK

12. § (1) Az ellátásra való jogosultság megállapítására irányuló eljárás kérelemre indul, kivéve a hivatalból megállapított rendkívüli települési támogatást.

(2) A szociális ellátás iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon az önkormányzati hivatalban lehet benyújtani. A születési támogatás kivételével az ellátás iránti kérelemhez csatolni kell a jövedelemnyilatkozatot és jövedelemigazolást, valamint az e rendeletben, illetve a vonatkozó jogszabályokban meghatározott egyéb igazolásokat.

(3) A születési támogatás esetén a kérelmező nyilatkozata is elfogadható a család jövedelméről, a kereseti igazolás mellőzhető.

(4) A jövedelem számításánál irányadó időszak:

a) a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelme,

b) egyéb jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző 1 év.

(5) A szociális ellátás iránti kérelemben és jövedelemnyilatkozatban szereplő adatok valódisága környezettanulmány készítésével vizsgálható. Vitatott esetben a Tv. 10. § (6) bekezdésben foglaltak szerint kell eljárni.

(6) A pénzbeli szociális ellátások folyósítása a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendeletelőírásai szerint történik azzal, hogy a havi rendszerességgel nyújtott települési támogatást utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

13. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti:

a) a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 7/2010.(IV.30.) önkormányzati rendelet,

b) a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 7/2010.(IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 4/2011.(III.28.) önkormányzati rendelet,

c) a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 7/2010.(IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 5/2012.(IV.27.) önkormányzati rendelet,

d) a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 7/2010.(IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 9/2013.(XI.25.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet12

TÉRÍTÉSI DÍJAK

1. Étkezés intézményi térítési díja: 630,-Ft/adag kiszállítással: 630,-Ft/adag

2. Étkeztetés személyi térítési díja

2.1. 0 – 100.000 Ft havi jövedelem között 485,-Ft/adag

2.2. 100.001 – 130.000 Ft havi jövedelem között 557,-Ft/adag

2.3. 130.001 Ft havi jövedelem felett 630,-Ft/adag

3. Nem szociális alapon nyújtott étkeztetés személyi térítési díja:

3.1. Alkalmi igénybevétel esetén 865,-Ft/adag

3.2. Heti igénybevétel esetén 770,-Ft/adag

4. Szünidei gyermekétkeztetés (ebéd): 780,-Ft/adag

5. Óvodai étkeztetés (tízórai, ebéd, uzsonna): 637,-Ft

6. Beledi társulásnak ebéd eladás: 785,-Ft/adag

7. A térítési díjak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák.

8. Nyersanyagnorma meghatározása

nyersanyagnorma

tízórai

ebéd

uzsonna

összesen

rezsi (60%)

Összesen:

Óvodás gyermek:

138

361

138

637

637

Szünidei gyermekétkeztetés:

488

488

292

780

Szociális étkeztetés:

414

414

248

662

1

Megállapította a 8/2015.(V.15.) önkormányzati rendelet 1. §-a.

2

A 3. § (3) bekezdés a) pontja a Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. § (3) bekezdés a) pontja a Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VII. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (3) bekezdés b) pontja a Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. § (3) bekezdés b) pontja a Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VII. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (7) bekezdése a Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. § (8) bekezdése a Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XI. 10.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Megállapította az 5/2019.(VII.26.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Az 5. § (1) bekezdése a Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 5. § (1) bekezdése a Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VII. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

Megállapította a 9/2020.(XI.5.) önkormányzati rendelet 1. §-a. A 6. § (2) bekezdése a Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

A 6. § (3) bekezdése a Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

9

A 7. § (1) bekezdése a Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 7. § (1) bekezdése a Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VII. 21.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

10

A 7. § (2) bekezdése a Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

11

A 8. § a Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VII. 21.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

12

Az 1. melléklet a Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Páli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.