Balatonszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015(II.26.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2015. 05. 14

Balatonszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének

3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról


Balatonszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §-ában, 58/B § (2) bekezdésében 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1) és (2) bekezdésében, 132 § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 74. § (5) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:  


A rendelet célja


1. § (1) E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében szabályozza a pénzbeli és természetbeni juttatások, valamint a szociális ellátások igénybevételének helyi szabályait, rendelkezzék a szociális szolgáltatások igénybevételének jogosultsági feltételeiről, mértékéről, igénybevételük módjáról és térítési díjairól.


(2) A Képviselő-testület az ellátások biztosításával a szociális szempontokból rászorult családok életminőségén kíván javítani, egyidejűleg ösztönözni kívánja a kérelmezőket arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról elsősorban kereső tevékenységből származó jövedelemből tudjanak gondoskodni.


(3) E rendelet a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben  (továbbiakban: Szt.) foglalt rendeletalkotási kötelezettségnek megfelelően a Szt. 1. § (2) bekezdés felhatalmazása alapján rendelkezik az Önkormányzat által nyújtható szociális ellátásokról.

A rendelet hatálya


2. § (1) E rendeletet kell alkalmazni Balatonszőlős község közigazgatási területén életvitelszerűen élő

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.


 (2) E rendelet hatálya az Szt. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az a)-d) pontban foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.


(3) E rendelet hatálya kiterjed a Szt. 3. § (3) bekezdésében meghatározottakra.


Hatásköri és eljárási rendelkezések


3. § (1) Az Szt.-ben, valamint a rendeletben meghatározott feltételek szerint Balatonszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet (továbbiakban: SZMSZ) alapján átruházott hatáskörében a polgármester dönt a települési támogatás megállapításáról.


(2) A szociális ellátások iránti kérelmet, valamint a polgármester döntése elleni fellebbezést a Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal Balatonszőlősi Kirendeltségén lehet benyújtani.


(3) A kérelmező által benyújtott jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell a jövedelem valódiságát igazoló iratokat. Ezek különösen a következők lehetnek:

  1. a munkáltató által kiadott keresetigazolás,
  2. rendszeres pénzellátásnál

ba) az azt megalapozó határozat, vagy

bb) a kifizetésről szóló igazolószelvény,

  1. egyéb jövedelemnél

ca) az azt megalapozó határozat,

cb) kifizetési bizonylat,

cc) igazolás vagy

cd) szerződés.


4. § (1) A döntésre jogosult szerv a benyújtott kérelem és annak mellékletei alapján dönt.

(2) A megállapított rendkívüli települési támogatást a határozat jogerőre emelkedésétől számított 2  munkanapon belül kell kifizetni.

5. § A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátás részletekben történő visszafizetése esetén a részletfizetés időtartama nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama.

6. § Az ápolási támogatást a kérelem benyújtását követő hónap első napjától kell megállapítani.

7. §  Az ápolási támogatást utólag, minden hónap 5-éig kell folyósítani.

8. § A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Szt.-ben foglaltakat kell alkalmazni.

A települési támogatás


9. § A települési támogatást a családi segélyezés elvének érvényesítésével kell biztosítani. A családban életvitelszerűen együtt élő személyek életmódját, szociális helyzetét, a rászorultságot egységben kell vizsgálni.


10. § Annak igazolására, hogy a szülő gyermekét egyedül neveli, illetve gyermektartásdíjban részesül, bontóperi vagy gyermekelhelyezésről szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, gyermektartásdíjat megállapító bírói ítélet vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló okirat szolgálhat.


11. § A települési támogatás formái:

a) rendkívüli települési támogatás

b) temetési támogatás

c) gyógyszertámogatás

d) ápolási támogatás

e) újszülött támogatás


Rendkívüli települési támogatás


12. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthető eseti jelleggel az a személy, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint aki időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd, amennyiben családjában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élőknél pedig 200 %-át nem haladja meg.

(2) § A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek kel tekinteni, ha a kérelmezőnek olyan többletkiadása keletkezik, amely létfenntartását veszélyezteti, így különösen:

a) betegséghez,

b) elemi kár elhárításához,

c) a válsághelyzetben levő várandós anya gyermekének megtartásához,

d) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz

e) a gyermek családba való visszakerüléséhez

f) a gyermek hátrányos helyzete miatt felmerülő szükséghelyzethez, vagy

g)  az  alapvető létfenntartáshoz szükséges költségek viseléséhez szükséges kiadások.


13. § (1) A rendkívüli települési támogatás összegét a rászorultsághoz igazodóan kell megállapítani.

(2) A rendkívüli települési támogatás kifizetése az igénylő költségeinek közvetlen átvállalásával is történhet.

(3) A megállapított rendkívüli települési támogatás összege nem lehet kevesebb, mint 5.000 Ft.

14. § (1) A kérelmet a segélyre jogosult, illetve az terjesztheti elő, aki a segélyre jogosultság megnyíltáról tudomást szerez. Utóbbi esetben a döntésre jogosult az eljárás hivatalból történő megindításáról intézkedik.

(2) A kérelmező és családja – az elemi kár elhárításához kapcsolódó kiadások viseléséhez nyújtott támogatáson kívül – évente három alkalommal részesíthető rendkívüli települési támogatásban.

 (3) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemről a kérelem beérkezését vagy a hivatalbóli eljárás megindítását követő 20 napon belül kell dönteni.

(4) Évente két alkalommal – igazolt rendkívüli élethelyzet esetén – 50.000 Ft összeghatárig jövedelmi helyzettől függetlenül adható települési támogatás.


Temetési támogatás


15. § (1) A Képviselő-testület alanyi jogon egyszeri pénzbeli vissza nem térítendő támogatást biztosít a jövedemi viszonyok vizsgálata nélkül az elhunyt hozzátartozójának, vagy a temetéséről gondoskodó más személynek, aki Balatonszőlős községben állandó lakcímmel rendlkezik és életvitelszerően a községben él és az elhunyt is Balatonszőlősi állandó lakos volt. A támogatás mértéke: 20.000.- Ft.

(2) A támogatás a kérelmező nevére kiállított temetési számlával és a halotti anyakönyvi kivonat bemutatásával igényelhető a halálesetet követő 3 hónapon belül.

(3) A kifizetés tényét az anyakönyvi kivonat hátlapjára rá kell vezetni.


Gyógyszertámogatás

16. § (1) Kérelemre méltányosságból gyógyszertámogatásban kell részesíteni azt a személyt, aki alanyi vagy normatív közgyógyellátásra nem jogosult, de az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg

a) családban élők esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át és a havi rendszeres igazolt gyógyító ellátás költségének mértéke meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10 %-át;

b) egyedülélő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át és a havi rendszeres igazolt gyógyító ellátás költségének mértéke meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10 %-át;

c) 65. életévét betöltött személy esetében az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 %-át és a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 %-át.

(2) A gyógyszertámogatás évente két esetben igényelhető, havi 5.000 Ft-ot a háziorvos és gyógyszertár által igazoltan meghaladó gyógyszerköltség esetén. A támogatás összege 10.000 Ft/alkalom.


Ápolási támogatás


17. § (1) Ápolási támogatás állapítható meg a Balatonszőlős közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Balatonszőlős élő nagykorú közeli hozzátartozónak az alábbi feltételek együttes fennállása esetén

a) az igénylő

aa) 18 életévét betöltött tartós beteg személy gondozását, ápolását végzi,

ab)  rendszeres pénzellátásban nem részesül,

ac) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át és vagyonnal nem rendelkeznek,

ad)  nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra,

ae) az ápolt személy Balatonszőlősi lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen Balatonszőlősen él.


(2) Az ápolási támogatásra vonatkozó kérelemhez mellékelni kell a háziorvos igazolását.


(3) Az ápolási támogatást egy évre kell megállapítani.


(4) Az ápolási támogatás folyósításának időtartama alatt az ápolást végző személy ápolási kötelezettségének teljesítése bármikor ellenőrizhető.


18.  § Az ápolási támogatás összege havi 5.000,- Ft.


Újszülött támogatás


19.§ (1) A Képviselő-testület figyelembe véve az újszülött gyermek érkezésével kapcsolatos családi kiadások növekedését, alanyi jogon egyszeri pénzbeli vissza nem térítendő támogatást biztosít annak a szülőnek, aki Balatonszőlős Községben állandó lakcímmel rendelkezik és  életvitelszerűen a községben él és a támogatás megállapításakor a gyermek Balatonszőlősi állandó lakos, a támogatás mértéke 20.000.- Ft.

 (2) A támogatás a születési anyakönyvi kivonat bemutatásával igényelhető a születést követő 6 hónapon belül.



Szociális szolgáltatások


20. § (1) A családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat a BSZAK keretében biztosítja.


(2) A családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatás biztosítását a családgondozó intézkedése alapozza meg.


Záró és rendelkezések


21. §  Ez a rendelet a 2015. március 1. napján lép hatályba.


22. §  Hatályát veszti az egyes szociális ellátásokról szóló 13/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet.