Sárkeszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2020. 03. 30

Sárkeszi Község Önkormányzat

Képviselő-testületének

3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete


a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról


Sárkeszi Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény  26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában és 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


  1. Fejezet

Általános rendelkezések


  1. A rendelet célja


1. § (1) A rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében szabályozza a pénzbeli és természetbeni juttatások helyi szabályait, rendelkezzen az igénybevétel jogosultságáról, mértékéről.

(2) A Képviselő-testület az ellátások biztosításával a szociális szempontból rászorult családok életminőségén kíván javítani, egyidejűleg ösztönözni kívánja a kérelmezőket arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról elsősorban kereső tevékenységből származó jövedelemből tudjanak gondoskodni.


  1. A rendelet hatálya


2. §  E rendeletet kell alkalmazni Sárkeszi község közigazgatási területén érvényes lakó- illetve tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen élő

a) magyar állampolgárokra

b) bevándoroltakra és letelepedettekre

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.



3. Értelmező rendelkezések


3.  § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) lakcím: a bejelentett lakó- vagy tartózkodási hely, melyre a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai irányadók;


b) lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerint, annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él;


c) tartózkodási hely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerint, annak a lakásnak a címe, ahol a polgár – lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül – három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik;


d) hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 2. pont szerint, a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa;


e) közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.


(2) Az (1) bekezdésben nem szabályozott fogalmak tekintetében az Szt. 4. § rendelkezései az irányadók.


  1. Hatásköri és eljárási rendelkezések


4. § (l) Az e rendeletben szabályozott egyes önkormányzati szociális feladat-és hatásköröket a Képviselő-testület első fokon a Polgármesterre ruházza.

(2) Az e rendeletben szabályozott méltányosság gyakorlására a Polgármester jogosult.

(3) A Polgármester önkormányzati hatósági jogkörben hozott döntése ellen a Képviselő-testülethez címzett, de az Úrhidai Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal)   benyújtandó illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.


5. § (1) A szociális ellátás igénybevételének eljárása kérelemre indul, melyhez formanyomtatvány áll rendelkezésre. A kérelemhez az egyes ellátási formáknál felsorolt mellékleteket és nyilatkozatokat kell csatolni.

(2) Indokolt esetben a hatáskörrel rendelkező szerv a kötelező mellékleteken kívül egyéb, a kérelem elbírálásához szükséges mellékletek benyújtását is elrendelheti.

(3) Az e rendeletben szabályozott ellátások iránti kérelmek – ha e rendelet másként nem rendelkezik – személyesen a Hivatalban vagy postai úton nyújthatók be.

(4) A szociális ellátás és támogatás iránti kérelmeket döntés meghozatalára a szociális ügyintéző  készíti elő.

(5) A szociális ellátást igénylő család, illetve háztartás szociális helyzetéről – az érdemi döntést előkészítő szociális ügyintéző  az e rendeletben előírtak szerint, továbbá indokolt esetben a tényállás tisztázása céljából – környezettanulmányt készíthet, szükség esetén az önkormányzati intézmények bevonásával.

(6) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátásokra való jogosultság elbírálása során a jövedelemszámításnál az Szt. 10. § (2)-(5) bekezdéseiben foglaltak az irányadók.


6. § (1) A havi rendszerességgel folyósított pénzbeli ellátások a kérelmezőt a kérelem benyújtását követő hónap első napjától illetik meg. A jogosultság megszüntetése esetében a megszüntetés dátuma az okot adó körülmény bekövetkezte hónapjának utolsó napja.

(2) Az e rendelet alapján folyósított pénzbeli ellátásra jogosult halála esetén a fel nem vett ellátást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben veheti fel a halál időpontját követő hónap utolsó napjáig.

(3) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli ellátások a tárgyhónapot követő hó 05-ig kerülnek folyósításra elsősorban folyószámlára történő utalással.

(4) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt. rendelkezései az irányadóak.


  1. Az ellátások megállapításának általános szabályai


7. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásként nyújtott települési támogatás megállapításakor – ha az Szt. vagy e rendelet másként nem rendelkezik – az egy háztartásban élő személyek szociális helyzetét egységben kell vizsgálni.

8. § (1) A kérelemben fel kell tüntetni a (2) bekezdésben meghatározottakon túlmenően – amennyiben az adott támogatási forma előírja – a kérelmező háztartásában vagy családjában élő személyek lakcímen tartózkodási jogcímét, a rokonsági fokot, a támogatás elbírálásához szükséges további adatot, igazolást, valamint a támogatás igénylésének indokolását.

(2) A kérelemhez mellékelni kell:

a) a kérelmező, valamint a vele egy családban vagy háztartásba lakó személyek vonatkozásában az érvényes személyi azonosító igazolvány vagy személyazonosságot igazoló más érvényes hatósági igazolvány másolatát,

b) a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány másolatát,

c) a társadalombiztosítási azonosító jelét igazoló hatósági igazolvány másolatát, adókártya másolatát,

d) a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelméről igazolást, tárgyévi nyugellátásról szóló éves értesítőt, valamint az utolsó havi nyugellátásról szóló postai szelvényt vagy folyószámla kivonatot,

e) társadalombiztosítási ellátás esetében a havi járandóságról szóló igazolást,

f) munkanélküli esetén a Székesfehérvári Munkaügyi Központ által kiadott igazolást arról, hogy a kérelem benyújtásakor a kérelmező regisztrált álláskereső,

g) a szülői felügyeleti jog egyik szülő általi gyakorlása esetén az erre vonatkozó okiratot,

h) 18. életévét betöltött gyermek esetén a tanulói jogviszony nappali tagozaton való fennállását igazoló iskolalátogatási igazolást,

i) annak igazolását, hogy valamely jövedelem, támogatás megállapítása folyamatban van,

j) a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése és a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági vagy gyámhivatali határozatot,

l) a gyermektartásdíj megállapításáról szóló jogerős bírósági ítélet másolatát, valamint

k) a támogatás megállapításához előírt egyéb igazolást.

(3) A kérelem benyújtásakor a kérelmező köteles maga és a vele egy háztartásban vagy családban élő személyek vagyoni-jövedelmi viszonyairól igazolást csatolni, vagy ha ez aránytalan nehézségekbe ütközne és időigényes, akkor ezekről büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot tenni.

(4) Az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyont, vagyoni helyzetet a 63/2006. (III.27.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet) 1. számú mellékletében foglaltak szerint kell igazolni.


  1. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése


9. § (1) Az Szt. 17. §-ban szabályozottaknak megfelelően a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátást az igénybevevő köteles visszafizetni.


(2) Indokolt esetben, amennyiben a visszafizetés a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyezteti a Polgármester a visszafizetésre kötelezett összeget méltányosságból

a) elengedheti,

b) csökkentheti,

c) részletekben történő megfizetését engedélyezheti.


  1. Adatkezelés


10. § (1) A jegyző a szociális ellátásra való jogosultság megállapítása, az ellátás biztosítása, fenntartása és megszüntetése céljából az Szt. 18-19. §-ban foglaltaknak megfelelően országos és helyi nyilvántartást vezet.


(2) A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását a változás bekövetkeztétől számított 15 napon belül köteles az Önkormányzatnak bejelenteni.


  1. Ellátási formák


11. § (1) A jogosult részére jövedelme kiegészítéseként, pótlásaként pénzbeli, illetve természetbeni szociális ellátás nyújtható.

(2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete szociális rászorultság esetén a jogosult számára

a) települési támogatást

  aa) lakhatási támogatást


b) rendkívüli települési támogatást

ba) temetési támogatást

bb) eseti támogatást

bc) köztemetést

bd) krízistámogatás


állapít meg az Szt. 45. §-ában és 48. §-ában foglaltak figyelembevételével, valamint e rendeletben meghatározott feltételek szerint.


  1. Fejezet

Települési támogatások

  1. Lakhatási támogatás



12. § (1) A képviselő-testület lakhatási támogatás formájában települési támogatást állapít meg a szociálisan rászorult személyeknek az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség rendszeres fenntartási költségeinek viseléséhez.


(2) Lakhatási támogatásra az a Sárkeszi lakcímmel rendelkező személy jogosult, akinek  

a) háztartásában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő esetében a 200 %-át, feltéve, hogy a lakásfenntartás elismert havi költsége a háztartás havi összjövedelmének 20 %-át eléri vagy meghaladja,

b) vagyonnal nem rendelkezik, és

c) az érintett ingatlanban – mint tulajdonos, vagy bérlőként  életvitelszerűen lakik  

.

 (3) Lakásfenntartási költségként figyelembe vehető kiadások

a) gáz-, áram-, víz és csatornahasználati, szemétszállítási díj

b) fűtési díj

c) bérleti szerződéssel igazolt lakbér

költsége. 


(4) Az igazolt lakásfenntartási költséget a kérelem beadását megelőző egy nyári (június, július, augusztus) és egy téli hónap (december, január, február) számlájának átlaga alapján kell megállapítani. A költségként figyelembe vehető kiadásokat a (3) bekezdés szerinti számlákkal kell igazolni.

 

13. § (1) Az Önkormányzat a lakhatási támogatást természetbeni szociális ellátás formájában nyújtja. A lakhatási támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik, annak összegét a szolgáltató írja jóvá.

(2) A lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

  1. a közös háztartásban élő személyek jövedelemigazolását és vagyonnyilatkozatát,
  2. a lakásban lakás jogcímét igazoló adásvételi vagy bérleti, vagy használati szerződést,
  3. a lakásfenntartási költségek igazolására egy nyári és egy téli hónap számláit,
  4. annak a szolgáltatónak az utolsó havi teljes számlamásolatát, amelyre a kérelmező a lakhatási támogatás utalását kéri,

 (3) A lakhatási támogatás mértéke havi 2.500.-Ft.


(4) A lakhatási támogatás ugyanazon lakás esetén csak egy jogosult részére állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekintetni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.


 (5) A lakhatási támogatásra való jogosultság a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy év időtartamra kerül megállapításra.


(6) A lakhatási támogatás nem állapítható meg annak, akinek e rendelet hatályba lépését megelőzően normatív lakásfenntartási támogatás került megállapításra, a jogosultsága fennállásáig.


  1. Fejezet


Rendkívüli települési támogatások és köztemetés


  1. Rendkívüli települési támogatások



14. § (1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére e rendeletben meghatározottak szerint rendkívüli települési támogatást nyújt

a)   halálesetre tekintettel temetési támogatás,

b) önhibán kívüli átmeneti létfenntartási gondok enyhítése céljából eseti támogatás formájában.


(2) A temetési támogatás iránti kérelem ügyében átruházott hatáskörben első fokon a polgármester dönt.


11. Temetési támogatás


15. § (1) Temetési támogatás formájában rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a Sárkeszi településen lakcímmel rendelkező személynek, aki


a) a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

b) tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyeztetik, és

c) az eltemettető családjában az egy főre eső családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg.


(2) A temetési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

a) a temetés költségeiről a kérelmező  nevére kiállított számla eredeti példányát,

      b) a halotti anyakönyvi kivonat másolatát,

      c) a kérelmező és családja jövedelemigazolását.


 (3)  A temetési támogatás összege: 10.000,- Ft.


(4) A megállapított temetési támogatás összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az erről szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell küldeni.


12. Eseti támogatás


16. § (1) Eseti támogatás formájában rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a Sárkeszi településen  lakcímmel rendelkező személynek, aki vagy akinek a családja önhibáján kívül átmenetileg létfenntartási gondokkal küzd.


(2) Eseti támogatásra az a kérelmező jogosult, akinek

a) a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülálló esetében 200 %-át, és

b) vagyona nincs.


(3) Eseti támogatás egy családon belül csak egy személynek állapítható meg.


(4) Eseti támogatásban egy naptári éven belül ugyanaz a személy vagy család legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének erejéig részesíthető.


(5) Az eseti támogatás egy alkalommal folyósított összege nem lehet kevesebb 3.000.-Ft-nál.


13. Köztemetés


17. § (1) A köztemetéssel összefüggő feladatokat az Szt. 48. §.-ban foglaltak szerint kell ellátni.

(2) A köztemetést a Polgármester rendeli el.

(3) A köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezett személy kérelmére  a Polgármester a köztemetés költségeinek megtérítését méltányosságból

     a) részletekben történő megfizetését engedélyezheti,

a) elengedheti vagy

b) csökkentheti


14. Visszatérítendő krízistámogatás


18. § (1) A képviselő-testület rendkívüli élethelyzetre tekintettel legfeljebb 100.000 forint támogatást nyújthat pénzintézeti tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában, a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került rászoruló, Sárkeszi településen állandó bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy részére. A támogatás a családban egy személy részére adható.


 (2) Az (1) bekezdésre vonatkozóan a rendkívüli élethelyzet különösen:

a) a lakásbérleti jogviszony felmondásra került és a támogatás odaítélésével a kilakoltatás veszélye elhárul, vagy

 b) közüzemi díjtartozása keletkezett és azt egyéb módon a kérelmező nem tudja rendezni, vagy

c) a tartós kórházi kezelés, vagy

d) a kérelmező munkaviszonyból származó jövedelmemmel nem rendelkezik, vagy munkaviszonya legalább 3 hónapja megszűnt és új munkahelyet nem tudott létesíteni, vagy

e) az (1) bekezdés szerint díjtartozástól függetlenül a családot ért elemi kár, vagy előre nem tervezhető, váratlan kiadás költsége merült fel, ami a lakhatást veszélyezteti.


(3) A támogatásban részesített kérelmező köteles visszafizetni a támogatás összegét az Önkormányzattal kötött írásbeli megállapodásban foglaltaknak megfelelően.


(4) A megállapodást a polgármester írja alá.


 (5) Nem állapítható meg a támogatás annak a személynek aki ugyanazon szolgáltatónál keletkezett díjtartozása kiegyenlítésére korábban már lakhatást segítő támogatásban részesült.


(6) A rendkívüli élethelyzet igazolásához a kérelem mellé csatolni kell:

a) a lakásbérleti jogviszony felmondása,

b) a szolgáltatók igazolása a díjtartozásról,

 c) a kórházi kezelést igazoló zárójelentés,

d) a munkaviszony megszűnését igazoló felmondás és az illetékes munkaügyi központ igazolása az együttműködésről és arról, hogy álláskeresési támogatásban nem részesül,

e) igazolás a keletkezett kár mértékéről,

f) minden egyéb olyan okiratot, amivel kérelemben foglalt rendkívüli élethelyzetet alátámasztja,

g) a család utolsó havi nettó jövedelméről szóló igazolásokat.



IV. fejezet

14 Záró rendelkezések


18. §  Ez a rendelet 2015. március 01. napján lép hatályba.

19. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Sárkeszi Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 7/2011. (IX.14.) önkormányzati rendelete.


    

           Farkas Gyuláné                                                          Boda Zsuzsanna

              polgármester                                                                  jegyző




Záradék:


A rendeletet Sárkeszi Község Önkormányzat hirdetőtábláján kifüggesztéssel kihirdettem.


2015. február 26.



                                                                       Boda Zsuzsanna

                                                                           jegyző