Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.24.) önkormányzati rendelete

települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályairól

Hatályos: 2024. 03. 09

Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.24.) önkormányzati rendelete

települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályairól

2024.03.09.

Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Felsődobsza Község Önkormányzat közigazgatási területén élők szociális biztonságának megőrzése érdekében megállapítsa a települési támogatás keretében nyújtott támogatások formáit, a jogosultság feltételeit, kifizetésének és folyósításának szabályait a helyi sajátosságok figyelembevételével.

A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya kiterjed a Felsődobsza község közigazgatási területén lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyre, aki életvitelszerűen az igazolt lakcímen él.

Ellátási formák

3. § (1) Az önkormányzat a jogosult részére települési támogatást biztosít az e rendeletben meghatározott feltételek szerint.

(2) Települési támogatás keretében igényelhető ellátások:

a) lakhatási támogatás;

b) gyógyszertámogatás;

c) temetési támogatás;

d) iskolakezdési támogatás;

e) időskorúak támogatása;

f) rendkívüli települési támogatás.

g)2 lakossági támogatás.

Eljárási szabályok

4. § (1) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások iránti kérelmeket az Abaújszántói Közös Önkormányzati Hivatal Felsődobszai Kirendeltségének ügyfélszolgálatán – az erre rendszeresített formanyomtatványon – lehet benyújtani.

(2) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles csatolni az egyes ellátásokra való jogosultság megállapításához szükséges mellékleteket.

(3) A jövedelem számításánál a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben foglaltak szerint kell eljárni.

(4) A kérelemben foglaltak ellenőrzése céljából az eljáró hatóság ügyintézője környezettanulmányt végezhet.

5. § (1) A rendszeres ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni,

a) ha a jogosultság feltételei már nem állnak fenn, vagy a jogosultságot kizáró körülmény következett be;

b) a jogosultság alapjául szolgáló körülményekben bekövetkező változás bejelentésének elmulasztása, adatszolgáltatás hiánya esetén;

c) a jogosult kérelmére;

d) ha a jogosult meghalt;

e) az e rendeletben meghatározott egyéb okból.

(2) Az (1) bekezdés szerinti megszüntetés időpontja a megszüntetésre okot adó körülmény bekövetkezés hónapjának utolsó napja.

(3) A jogosult által lakott lakáshoz kapcsolódó rendszeres ellátásra való jogosultság az (1) bekezdés szerinti eseteken kívül meg kell szüntetni abban az esetben is, ha a jogosult a támogatással érintett lakásból elköltözött.

6. § (1) A rendszeres támogatás kezdő időpontja a benyújtás hónapjának első napja.

(2) A rendszeres ellátás iránti kérelmet legkorábban az adott ellátásra való jogosultság időtartamának lejárta előtt egy hónappal lehet benyújtani, mely esetben az új jogosultság kezdő időpontja a korábbi jogosultság lejártát követő hónap első napja.

(3) Ha a jogosultság az ellátás folyósításának időtartama alatt szűnik meg, a megszűnés hónapjában a támogatást teljes összegben kell folyósítani.

(4) A rendszeres ellátásokat utólag minden hónap 5-éig, az eseti ellátásokat a megállapítást követő 15 napon belül kell folyósítani.

(5) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy e rendelet megsértésével nyújtott ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni, továbbá az ellátást jogosulatlanul igénybevevőt kötelezni kell

a) a pénzbeli ellátás visszafizetésére

b) a természetben nyújtott ellátás esetén a pénzegyenérték megfizetésére.

Lakhatási támogatás

7. § (1) Lakhatási támogatásra jogosult az a személy,

a) aki a kérelemben megjelölt lakásban bejelentett lakcímmel rendelkezik, abban életvitelszerűen lakik, és annak tulajdonosa, vagy bérlője.

b)3 akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 400%-át, és

c) akinek háztartása egyik tagjának sincs vagyona.

(2) Nem jogosult lakhatási támogatásra, aki lakásfenntartási támogatásra jogosult.

(3)4 A támogatás havi összege 6.000,- forint.

(4)5 A lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani.

(4a)6 A lakhatási támogatás ugyanazon lakóingatlan vonatkozásában csak egy jogosultnak állapítható meg.

(5) A lakhatási támogatással kapcsolatos ügyekben első fokon a polgármester jár el.

Gyógyszertámogatás

8. § (1)7 Gyógyszertámogatásra jogosult az a személy, akinek a háziorvos, szakorvos által igazolt havi vényköteles gyógyszerköltségének, gyógyászati segédeszközköltségének - közgyógyellátással nem támogatott része - meghaladja a háztartásában egy főre jutó havi jövedelem 20%-át.

(2) A támogatás összege a háziorvos, szakorvos által igazolt vényköteles gyógyszerköltség, gyógyászati segédeszközköltség összege, de legalább 3.000,- Ft, és legfeljebb 20.000,- Ft.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott gyógyszertámogatás eseti alkalommal, egy naptári évben legfeljebb két alkalommal adható.

(4) A gyógyszertámogatással kapcsolatos ügyekben első fokon a polgármester jár el.

Temetési támogatás

9. § (1)8 Temetési támogatásra jogosult az eltemettető, amennyiben a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a tízszeresét.

(2)9 A temetési támogatás egyszeri támogatás, összege: 75.000,- forint.

(3) A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező nevére szóló temetési számla eredeti példányát, és a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

(4) A kifizetett támogatás összegét és tényét a temetési számlára fel kell vezetni.

(5) A temetési támogatás iránti kérelmek elbírálását a képviselő-testület a polgármesterre átruházza. (1)

Iskolakezdési támogatás

10. § (1)10 A Képviselő-testület iskolakezdési támogatást állapít meg

a) azon általános iskolás tanuló részére, aki a támogatás megállapításának időpontjában Felsődobsza község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik,

b) annak a középfokú oktatásban nappali tagozaton résztvevő tanuló részére, aki a támogatás megállapításának időpontjában Felsődobsza község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik,

c) a felsőoktatásban nappali tagozaton első diplomás alap- vagy mesterképzésben résztvevő hallgató részére, aki a támogatás megállapításának időpontjában Felsődobsza község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

(2)11 Az iskolakezdési támogatás eseti támogatás, egy naptári évben legfeljebb egy alkalommal adható, amennyiben a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a tízszeresét. (5)

(3) Az iskolakezdési támogatás pénzbeli ellátásként kerül kifizetésre

a) a középfokú oktatásban résztvevők részére;

b) a felsőoktatásban résztvevők részére.

(4) Általános iskolai tanulók esetében a támogatás pénzbeli ellátásként, vagy természetbeni juttatásként történő nyújtásáról a képviselő-testület dönt.

(5) A támogatásra való jogosultságról, annak összegéről – az önkormányzat teherbíró képességét figyelembe véve – a képviselő-testület dönt.

Időskorúak támogatása

11. § (1)12 Időskorúak támogatására jogosult az a személy, aki a támogatás megállapításának időpontjában Felsődobsza község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és a támogatás megállapításának évében - december 31. napjáig - a 60. életévét betölti, valamint a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a tízszeresét.

(2) Az időskorúak támogatása eseti pénzbeli, vagy természetbeni támogatás, mely egy naptári évben legfeljebb egy alkalommal adható.

(3) A támogatás összegéről – az önkormányzat teherbíró képességét figyelembe véve- a képviselő-testület dönt.

Rendkívüli települési támogatás

12. § (1)13 Rendkívüli települési támogatásban részesül az a személy,

a) aki rendkívüli élethelyzetbe került, vagy létfenntartási gondokkal küzd, és

b)14 a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének az 500 %-át, egyedülálló esetében a 600%-át.

(1a)15 Létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került, létfenntartási gondokkal küzd különösen:

a) aki elemi kárt szenvedett,

b) aki súlyos balesetet szenvedett,

c) aki szakorvosi vagy kórházi kezelés alatt áll,

d) aki speciális betegségben szenved.

e)16 aki a munkáltatójától a munkaviszonya alapján a részére járó munkabért, 60 napot meghaladóan, önhibáján kívül, nem kapta meg.

(2) (7)

(3)17 Az (1) bekezdésében meghatározott rendkívüli település támogatás megállapításáról, annak összegéről a Képviselő-testület dönt.

(4)18

(5)19

(6)20 Rendkívüli települési támogatás természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható, amennyiben tárgyévben a járási start mezőgazdasági program keretében többlettermék keletkezik, úgy a termék a szociálisan rászoruló lakosok részére hivatalból kiosztásra kerülhet annak, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alapösszegének 600 %-át, egyedülálló esetében 650 %-át. (8)

13. § (1)21 Rendkívüli települési támogatásra jogosult az az elemi károsult,

a) aki bizonyítja, hogy a tulajdonában álló, haszonélvezeti jog alapján használt vagy az általa bérelt lakásban, illetve a lakásban tartott ingó vagyontárgyaiban elemi kár keletkezett,

b) a kár megtérítésére harmadik személy nem kötelezhető, vagy kötelezhető ugyan, de a kártérítés várható mértéke jóval alacsonyabb a bekövetkezett kár összegénél, és

c) a kár viselése a kérelmező életét vagy létfenntartását veszélyezteti,

d) aki bizonyíthatóan a jógazda gondosságával használja ingatlanát és tartja fenn annak állagát.

(2) A rendkívüli települési támogatáshoz az elemi károsultnak mellékelni kell

a) a kár bekövetkezését bizonyító, hatóság által felvett, a káreseményről készült jegyzőkönyv másolatát, valamint

b) a kár becsült vagy bizonyított értékét tartalmazó okiratot.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott települési támogatás összegét a kár becsült vagy bizonyított értékének figyelembevételével kell megállapítani. Az így megállapított települési támogatás összege nem haladhatja meg a kár mértékét, valamint a tárgyévben a 200 000 forintot.

Lakossági támogatás22

13/A. § (1) Lakossági támogatásra jogosult az a személy,

a) aki a támogatás megállapításának időpontjában Felsődobsza község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és ott életvitelszerűen él, és

b)23 a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a tízszeresét.

(2) A támogatás természetbeni támogatás, amelynek keretében a jogosultak részére alapvető élelmiszer és tisztítószer, fertőtlenítőszer, egyéni védőfelszerelés, védőeszköz kerül kiosztásra.

(3) Háztartásonként egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

(4) Lakossági támogatásra valamennyi jogosult azonos mértékben jogosult.

(5) A támogatás mértékéről, annak biztosításáról– az önkormányzat teherbíró képességét figyelembe véve – a képviselő-testület határozatban dönt.

(6) A támogatás évente legfeljebb két alkalommal kerül megállapításra.

A köztemetés

14. § (1) A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben foglaltak szerinti köztemetésről a képviselő-testület gondoskodik.

(2) A képviselő-testület különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása estén a köztemetés költségeinek megtérítése alól részben vagy egészben mentesítheti a kötelezettet.

Aktív korúak ellátására való jogosultság egyéb feltételei

15. § (3)

Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 13/2013.(XII.19) önkormányzati rendelete.

(1) Módosította a 6/2015. (IV.15.) Ör. 1. §-a (hatályos: 2015. április 16-tól).
(2)Módosította a 6/2015. (IV.15.) Ör. 2. §-a (hatályos: 2015. április 16-tól).
(3) Hatályát vesztette a 6/2015. (IV.15.) Ör. 3. §-a alapján (hatályos: 2015. április 16-tól).
(4) Módosította a 4/2021. (III.8.) Ör. 1. §-a (hatályos: 2021. március 9-től).
(5)Módosította a 4/2021. (III.8.) Ör. 2. §-a (hatályos: 2021. március 9-től).
(6)Módosította a 4/2021. (III.8.) Ör. 3. §-a (hatályos: 2021. március 9-től).
(7)Hatályát vesztette 4/2021. (III. 8.) Ör. 4. §-a alapján (hatályos: 2021. március 9-től
(8) Beillesztette a 4/2021. (III.8.) Ör. 5. §-a (hatályos: 2021. március 9-től
(9) Módosította a 4/2021. (III.8.) Ör. 6. §- (1) bekezdése (hatályos: 2021. március 9-től)
(10) Beillesztette a 4/2021. (III.8.) Ör. 6. § (2) bekezdése (hatályos: 2021. március 9-től).
(11) Beillesztette a 4/2021. (III.8.) Ör. 6. § (3) bekezdése (hatályos: 2021. március 9-től).
1

A bevezető a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (2) bekezdés g) pontját a Felsődobsza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

A 7. § (1) bekezdés b) pontja a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 7. § (3) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 7. § (4) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 7. § (4a) bekezdését a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

7

A 8. § (1) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 9. § (1) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg. A 9. § (1) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 8.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

9

A 9. § (2) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 9. § (2) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 8.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

10

A 10. § (1) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

11

A 10. § (2) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 8.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

12

A 11. § (1) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg. A 11. § (1) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 8.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

13

A 12. § (1) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 12. § (1) bekezdés b) pontja a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 12. § (1) bekezdés b) pontja a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 8.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 12. § (1a) bekezdését a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdése iktatta be.

16

A 12. § (1a) bekezdés e) pontját a Felsődobsza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

17

A 12. § (3) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 12. § (4) bekezdését a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

19

A 12. § (5) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 7. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 12. § (5) bekezdését a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

20

A 12. § (6) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 8.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

21

A 13. § (1) bekezdése a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

22

A „Lakossági támogatás” alcímet (13/A. §) a Felsődobsza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

23

A 13/A. § (1) bekezdés b) pontja a Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 8.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.