Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2015 (XI.5..) önkormányzati rendelete

a Budaörs Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2010. (XI. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 11. 06- 2015. 11. 06


Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

31/2015. (XI.05.) önkormányzati rendelete


a Budaörs Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló

36/2010. (XI. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról



Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


  1. §


A Budaörs Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2010. (XI. 12.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a az alábbi új (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3) Az e rendeletben napokban megállapított határidőket naptári napokban kell számítani. A határidő annak utolsó napján – e rendelet eltérő rendelkezése hiányában – a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzatáról szóló külön önkormányzati rendeletben a polgármesteri hivatalra meghatározott munkaidő végén jár le. Ha a határidő utolsó napja olyan nap, amelyen a polgármesteri hivatalban a munka szünetel, a határidő a legközelebbi munkanapon jár le.”


  1. §


A R. 19. § (2) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


            „(A napirend elfogadása előtt)

c) a hatáskörrel rendelkező bizottság elnöke bizottsági tárgyalásra visszakérheti az előterjesztést, ha

ca) azt a bizottság még nem tárgyalta, kivéve, ha arra lehetősége volt, de nem hozott döntést vagy az előterjesztést nem vette napirendjére,

cb) ahhoz a Képviselő-testület ülésére olyan, a 35. § (2) bekezdés alapján írásbeliséghez kötött módosító javaslatot nyújtottak be, amelyet a bizottság nem tárgyalt.”


  1. §


(1) A R. 34. § (1)-(1a) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„(1) Ha alapos okkal következtetni lehet arra, hogy egy ügy tárgyalásának, illetve a döntés meghozatalának elmaradása hátrányos helyzetbe hozná az Önkormányzatot, vagy más érdekeltet és a 33. § (4) bekezdésében meghatározott határidő eltelte miatt előterjesztés benyújtására nincs mód, rendeletalkotási javaslat vagy a 37. § (2) bekezdés b) pontja szerinti ügy kivételével sürgősséggel beterjesztett előterjesztést nyújthatnak be a 33. § (1) bekezdésében meghatározott személyek.

(1a) Ha elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik, vagy azt az önkormányzat felett törvényességi felügyeletet gyakorló szerv által indított eljárás indokolja, a polgármester rendeletalkotási javaslatot tartalmazó vagy a 37. § (2) bekezdés b) pontban foglalt ügyben készült előterjesztést is benyújthat sürgősséggel.”


(2) A R. 34. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A sürgősséggel beterjesztett előterjesztést legkésőbb a Képviselő-testület ülése előtti munkanapon kell benyújtani a polgármesterhez úgy, hogy az legalább 24 órával megelőzze a testületi ülés megkezdését.”


  1. §


A R. 35. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„35. §


(1) Az előterjesztéshez az előterjesztés benyújtására jogosult e rendelet 33. § (1) bekezdésében meghatározott személy írásban, vagy – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – a napirend tárgyalásakor, a napirendhez történő hozzászólás keretében szóban módosító javaslatot terjeszthet elő.

(2) Kizárólag írásban terjeszthető elő módosító javaslat a rendeletalkotási javaslatot tartalmazó vagy a 37. § (2) bekezdés b) pontban foglalt ügyben készült előterjesztéshez, amennyiben az nem a 34. § (1a) bekezdése szerinti sürgősséggel került beterjesztésre. A napirend tárgyalásakor, a napirendhez történő hozzászólás keretében szóban is előterjeszthető módosító javaslat, amennyiben az a rendelettervezetben vagy a döntési javaslatban szereplő név-, szám- vagy más elírás, illetve számítási hiba kijavítására irányul.

(3) Az írásban előterjesztett módosító javaslat tartalmára a 33. § (2) bekezdésében, benyújtásának módjára és határidejére – a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel – a 34. § (3) bekezdésében foglaltak irányadók.

(4) A kizárólag írásban előterjeszthető módosító javaslat a Képviselő-testület ülését megelőző 3. napig nyújtható be.”


  1. §


A R. az alábbi új 60/A. §-sal egészül ki:


„60/A. §


„Az előterjesztések rendjére a 33-35. §-ok irányadók azzal, hogy a 33. § (4) bekezdésében meghatározott határidőt a sorrendben legkorábbi, javaslattételi hatáskörrel rendelkező bizottság vagy az átruházott hatáskörben eljáró bizottság ülésétől, míg a 34. § (3) bekezdésében és a 35. § (3) bekezdésében meghatározott határidőt az átruházott hatáskörben eljáró bizottság ülésétől kell számítani.”


  1. §


(1) Hatályát veszti a R. 42/A. § (7) bekezdésében a „harmadik” szövegrész.


(2) Hatályát veszti a R. 60. §-ában az „az előterjesztések rendjére a 33-35. §,” szövegrész.


  1. §


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) E rendelet rendelkezéseit először a képviselő-testület 2015. decemberi rendes ülése és a bizottságok azt megelőző ülései tekintetében kell alkalmazni.



Budaörs, 2015. november 04.



            Wittinghoff Tamás                                                      dr. Bocsi István

                polgármester                                                                   jegyző





A 31/2015. (XI.05.) önkormányzati rendelet 2015. november 05-i napján a Polgármesteri Hivatal (Budaörs, Szabadság út 134. sz.) hirdetőtábláján való kifüggesztéssel kihirdetésre került.



Erdős Károlyné

irodavezető