Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 33/2015. (X.30.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 11. 01- 2015. 11. 01

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1.§ (2) bekezdésében, a 26.§-ában és 132.§ (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§

(1)A települési támogatásokról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„4.§ (1) Települési gyógyszertámogatásra jogosult az a szolnoki lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy, akinek a havi rendszeres gyógyszerköltség mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20%-át eléri és az egy főre jutó havi nettó családi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedülélő esetén 250%-át és közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik.”

(2)Az R. 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

4.§ (3) A települési gyógyszertámogatás összege a háziorvos által kiállított igazolás alapján a gyógyszertár vagy a gyógyászati ellátást, vagy egyéb szolgáltatást nyújtó személy, szervezet által leigazolt havi gyógyszerköltségnek

a) egyedülélő esetén amennyiben

aa) a kérelmező jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, 75%-a, de havonta legfeljebb 12 000 Ft,

ab) a kérelmező jövedelme meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, 50%-a, de havonta legfeljebb 9 000 Ft,

b) család esetén amennyiben

ba) a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, 75%-a, de havonta legfeljebb 12 000 Ft,

bb) a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, 50%-a, de havonta legfeljebb 9 000 Ft.

2.§

Az R. 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 „5.§ (3) Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult a kérelmező, ha a lakásfenntartás havi költsége eléri a háztartásban élők összjövedelmének egyedülélő személy és két személy együttélése esetén 20 %-át, három vagy több személy együttélése esetét 10 %-át és az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

a) egyszemélyes háztartás esetén 250 %-át,

b) két személy együttélése esetén 225 %-át,

c) három vagy több személy együttélése esetén 200 %-át.”

3.§

Az R 7.§-a a következő (13) bekezdéssel egészül ki:

„(13)  Települési adósságcsökkentési támogatás igénybe vételére az arra jogosultnak, az (1)-(2) bekezdések figyelembe vételével, négy alkalommal van lehetőség. Az ötödik alkalommal benyújtott kérelmet érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani.

4.§

Az R. 12. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„12.§ (1) A polgármester egyedi térítési díjtámogatást állapít meg annak a szolnoki lakóhellyel rendelkező gyermeknek, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át.

(2) Az egyedi térítési díjtámogatás mértéke a kérelem benyújtásának időpontjában érvényes, normatív kedvezménnyel csökkentett intézményi térítési díj

 a) 50%-a, ha a család egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át,

 b) 25%-a, ha a család egy főre jutó havi nettó jövedelme meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át.”

5.§

(1) Az R. 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13.§ Az egyedi térítési díjtámogatás iránti kérelmek benyújtására egész évben lehetőség van.”

6.§

Az R. 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„22.§ (1) A jogosult halála esetén a támogatásra való jogosultságot a haláleset hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.

(2) A jogosult halála esetén a fel nem vett ellátást a következő sorrendben a vele közös háztartásban együtt élt házastárs, vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér veheti fel.”

7.§

(1) Az R.

a) 3.§ (1) bekezdés bb) pontjában a „felmerülése eltemettetési kötelezettség esetén” szövegrész helyébe a „felmerülése esetén” szöveg,

b) 3.§ (10) bekezdés a) és b) pontjában „az eltemettetésre kötelezett” szövegrész helyébe „a kérelmező” szöveg,

c) 7.§ (1) bekezdés a)-d) pontjaiban „a szolgáltatás körébe bevont adósság” szövegrész helyébe „a bevont adósság” szöveg,

d) 9.§ (1) bekezdésében a „Az adósságcsökkentési támogatás” szövegrész helyébe „A települési adósságcsökkentési támogatás” szöveg,

e) a 19.§ (9) bekezdés b) pontjában a „tanácsadó javaslatát” szövegrész helyébe a „tanácsadó 5 munkanapnál nem régebbi javaslatát” szöveg,

lép.

8.§

Hatályát veszti az R. 11. alcíme és 16.§-a.

9.§

(1) Ez a rendelet 2015. november 1-jén lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

(2) E rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2015. október 29-i ülésén.




 Szalay Ferenc s.k.

 Dr. Sebestyén Ildikó s.k.

 polgármester

 jegyző



I n d o k o l á s

A települési támogatásról szóló önkormányzati rendelethez

Általános indokolás

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere 2015-ben jelentősen átalakul.

I. A lakásfenntartási támogatás, az adósságkezelési szolgáltatás és a méltányossági közgyógyellátás szabályait a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 2015. március 1-től hatályon kívül helyezte.

Az Szt. 132.§ (4) bekezdés g) pontja alapján a települési önkormányzat felhatalmazást kapott, hogy rendeletben szabályozza a települési támogatás keretében nyújtott ellátások jogosultsági feltételeit, az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait. Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a 2015. február 26-ai ülésén megalkotta a települési támogatásról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: rendelet), mely 2015. március 1. napján lépett hatályba.

A Közgyűlés a 2015. szeptember 24-ei ülésén elfogadta a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendeletben foglalt települési támogatás időarányos felhasználásának tapasztalatairól szóló beszámolót és felhatalmazta a polgármestert, hogy készítse elő a rendelet módosítását.

A tapasztalatok alapján a nagyobb létszámú családok esnek, estek, ki a települési lakásfenntartási támogatásra jogosultak köréből, akiknek a család létszámából adódóan az összes jövedelmük viszonylag magas, ezért a 25%-os lakásfenntartási kiadás feltételének nem felelnek meg.

A rendelet a 25%-os lakásfenntartási kiadást, mint jogosultsági feltételt

-egy és két személyes háztartás esetén 20%-ra,

-három vagy több személyes háztartás esetén 10%-ra csökkenti.

A települési gyógyszertámogatás jogosultsági feltételei jelenleg teljes mértékben megegyeztek a méltányossági közgyógyellátás feltételeivel.

A rendelet a jövedelemhatár emelését tartalmazza egyedülálló esetén 57 000 forintról 71 250 forintra, család esetén 42 750 forintról 57 000 forintra. A gyógyszertámogatás mértékét pedig a tervezet az egy főre jutó havi jövedelem alapján sávosan határozza meg.

A jogosultsághoz szükséges havi gyógyszerköltség mértéke továbbra sem változik, továbbra is 5 700 forint marad.

Az egyedi térítési díjtámogatás szabályai sem változtak régóta, de az ingyenes bölcsődei és óvodai étkezés jogosultsági körének kibővítésével időszerűvé vált a díjtámogatás jogosultsági feltételeinek és a támogatás mértékének módosítása.

A rendelet a jövedelemhatárt havi 42 750 forintról 57 000 forintra emeli.

További tervezett változás, hogy a kérelmeket egész évben be lehet nyújtani. Jogosultság esetén a támogatás megállapítása szeptember, évközi benyújtás esetén a benyújtás hónapját követő hónap első napjától történik.

A rendkívüli települési temetési támogatásra jogosultak körét a rendelet nem szűkíti le az eltemettetésre kötelezett hozzátartozóra, hanem bárki benyújthatná a kérelmet, ha a többi feltételnek megfelel és gondoskodott a temetésről.

Részletes indokolás

az 1. §-hoz

A települési gyógyszertámogatás jövedelemhatárát módosítja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-áról 200%-ára, egyedülélő esetén 200%-áról 250%-ára. A támogatás mértékét igazítja a módosított jövedelemhatárhoz. A korábbi jogosultak támogatásának mértéke nem változik.

a 2. §-hoz

A rendelet a 25%-os lakásfenntartási kiadást, mint jogosultsági feltételt

-egy és két személyes háztartás esetén 20%-ra,

-három vagy több személyes háztartás esetén 10%-ra csökkenti.

a 3. §-hoz

A rendelet kimondja, hogy négy alkalommal lehet települési adósságcsökkentési támogatást igénybe venni, többször nem.

a 4-5. §-hoz

Az egyedi térítési díjtámogatás jövedelemhatárát módosítja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-áról 200%-ára. A jövedelemhatárhoz igazodik a támogatás mértéke. A támogatás iránti kérelmet ezen túl egész évben folyamatosan be lehet nyújtani.

a 6. §-hoz

A jogszabály kiegészül azzal a rendelkezéssel, hogy mikor kell a jogosultságot megszüntetni, ha a támogatásra jogosult személy elhunyt.

a 7. §-hoz

Pontosításokat tartalmaz, valamint arról rendelkezik, hogy a rendkívüli települési temetési támogatást igénylő személynek nem kell eltemettetésre köteles hozzátartozónak lenni.

a 8. §-hoz

Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.

a 9. §-hoz

A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.