Zsurk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 03. 01- 2021. 01. 04

Zsurk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában és 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja


1. § A rendelet célja, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján a helyi sajátosságoknak megfelelően szabályozza a szociális ellátások formáit, a szociális ellátásokra való jogosultság feltételeit, szervezeti kereteit, továbbá folyósításuk és ellenőrzésük rendszerét.

A rendelet hatálya


2. § A rendelet hatálya Zsurk Község közigazgatási területén a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) ide vonatkozó rendelkezéseiben meghatározott,a személyi adat- és lakcímnyilvántartás szerint állandó vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó személyekre terjed ki.

Eljárási szabályok


3. § Az eljárás megindítása kérelemre, vagy hivatalból történhet. A kérelmet a Záhonyi Közös Önkormányzati Hivatalhoz (továbbiakban: Közös Hivatal) lehet írásban benyújtani. Az eljárás során a Közös Hivatal által rendszeresített nyomtatványokat kell alkalmazni.


4. § A rendelet végrehajtása során az Szt.-ben meghatározott fogalmakat kell alkalmazni.


5. § A jogosultsági feltételek fennállását – a közös háztartásban együttélést, a saját háztartáson belüli eltartást, jövedelemmel nem rendelkező nagykorú személy esetében a rokkantságot, fogyatékosságot, munkanélküliséget, az önkormányzattól vagy szociális intézményektől igénybe vett ellátást, köz- vagy hitelt érdemlő magánokirattal, illetve a Közös Hivatalnál, az önkormányzat intézményeinél vezetett nyilvántartások adatainak felhasználásával kell igazolni.


6.§(1) Az e rendeletben szabályozott támogatásokat igénylő szociális, vagyoni körülményeinek valamint egészségi állapotának megismerése érdekében szükség szerint környezettanulmányt kell készíteni, továbbá háziorvosi, szakorvosi, védőnői, pedagógiai vélemény, javaslat kérhető. A vagyoni körülmények további tisztázása érdekében a kérelmező és vele azonos lakásban élő személyekre vonatkozóan – hozzájáruló nyilatkozatuk alapján – további információk beszerezhetők. Az adatok beszerzéséhez szükséges hozzájáruló nyilatkozatokat – a rendelkezésre bocsátott formanyomtatványon – a kérelmező köteles beszerezni és az eljáró hatóságnak átadni.


(2) A beadott kérelmet el lehet utasítani, valamint a megállapított ellátás folyósítását meg lehet szüntetni, ha a jövedelemnyilatkozatban és igazolásban szereplő adatok valódisága a környezettanulmány során megkérdőjelezhető, ha a kimutatott alacsony jövedelem és a család életvitele, körülményei nem állnak összhangban.


(3) A körülmények tisztázása során az igénylő köteles együttműködni. Amennyiben együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, a szükséges igazolásokat nem csatolja, vagy nem teszi lehetővé környezettanulmány elkészítését, kérelmét el kell utasítani, a folyósított támogatást meg kell szüntetni.


7. § A kérelemben és a vagyon- illetve jövedelemnyilatkozatban szereplő adatok, tények valódisága az eljárás során szükség szerint, az alábbiakkal ellenőrizhető:

a)környezettanulmány készítése, a kérelmező által megadott tartózkodási helyen,

b)az ügyintéző megkeresheti a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet, helyi gépjármű-nyilvántartót, jövedelemigazolást kiállító munkáltatót, illetékes hatóságokat,

c)munkanélküli státusz az illetékes Munkaügyi Központ határozatával igazolható,

d)házasság felbontását, gyermektartásdíjat, bontóperi ítélettel, vagy a tartásdíj megállapítása, vagy végrehajtása iránti eljárás megindításáról kiállított igazolással kell bizonyítani, amennyiben a tartásdíjról a szülők egyezséget kötöttek, az erről szóló nyilatkozat is elfogadható,

e)16. életévét betöltött gyermek tanulói, hallgatói jogviszonya iskolalátogatási igazolással igazolható.


8. § A jelen rendeletben szabályozott szociális ellátásra nem jogosult az, akinek családja az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott értéknél nagyobb értékű vagyonnal rendelkezik.


9. § A jogosulatlanul, vagy rosszhiszeműen igénybe vett ellátás esetén az Szt. 17. §-ában foglaltak szerint kell eljárni.


10. § A szociális ellátásban részesülő a jogosultsága feltételeit érintő lényeges körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni a Közös Hivatalt. Amennyiben ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, a jogosulatlanul felvett támogatás megtérítésére kell kötelezni.


11. § A szociális ellátások, támogatások iránti kérelmekhez segélytípusonként csatolandó – elbíráláshoz szükséges – bizonyítékok hiánypótlását 15 napon belül kell eljuttatni a szociális ügyintézőkhöz.


12. § A döntésre jogosult határozata ellen a közléstől számított 15 napon belül Zsurk Község Önkormányzati Képviselő-testületéhez lehet illetékmentesen írásban fellebbezni.

II. FEJEZET

AZ ELLÁTÁSOK RENDSZERE


13. § (1) A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli és természetbeni ellátás nyújtható.

        

(2) Szociális rászorultság esetén a jogosult részére az alábbi támogatások igényelhetők:

         a) Települési támogatásként

              aa)  lakhatási támogatás,

              ab) gyógyszertámogatás.

         b) Rendkívüli települési támogatás.


Lakhatási támogatás


14. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez települési támogatást állapít meg a jegyző annak a kérelmezőnek, akinek az egy főre jutó havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén annak 200 %-át nem haladja meg és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.


(2) A lakhatási támogatást a jegyző a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a távhőszolgáltatás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállása esetén állapítja meg.


(3) A lakhatási támogatás folyósítása minden hónap 5. napjáig a kérelemben meghatározott szolgáltató részére történik, és annak összegét a szolgáltató írja jóvá.


(4) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás havi 2.500,- Ft.


(5) A kérelmezőt a lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.


(6) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást 2015. december 31. napjáig kell megállapítani.


(7)A kérelemhez mellékelni kell:

a) a kérelmező és a kérelmezővel együtt élő személyek előző havi jövedelemigazolásait függetlenül a háztartások számától, és

b)     a lakás használati jogát hitelt érdemlően igazoló okirat másolatát, mely különösen: adásvételi szerződés, ajándékozási szerződés, tartási-, életjáradéki szerződés, hagyatékátadó végzés, lakásbérleti szerződés, tulajdoni lap és

c) annak a szolgáltatónak az utolsó havi teljes számlamásolatát, amelyre a kérelmező a lakhatási támogatás utalását kéri.


15. § (1) A lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni, amennyiben a támogatás jogosultjának megváltozik a lakcíme, vagy elhalálozik.


(2) Lakcímváltozás, vagy a jogosult halála esetén a támogatásra való jogosultságot a változás hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.


16. § (1) A lakhatási támogatás egyéb feltételeként az önkormányzat előírja, hogy a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja a lakókörnyezete rendezettségét biztosítsa.


(2) A lakókörnyezet rendezettségének biztosítása körében a kérelmező vagy jogosult köteles az általa életvitelszerűen lakott lakást vagy házat és annak udvarát, kertjét, a kerítéssel kívül határos területét, járdát tisztán tartani, az ingatlan állagmegőrzését és rendeltetésszerű használhatóságát, valamint higiénikus állapotát biztosítani.


(3) A (2) bekezdésben megállapított feltételek teljesítésére a kérelmezőt, illetve a jogosultat megfelelő, de legalább ötnapos határidő tűzésével a jegyzőnek – az elvégzendő tevékenységek konkrét megjelölésével – fel kell szólítania. Amennyiben a kérelmező vagy a jogosult a feltételeknek a felszólítás ellenére sem tesz eleget, a kérelmet el kell utasítani, vagy a megállapított támogatást meg kell szüntetni.


17. § Lakhatási támogatás ugyanazon ingatlanon belül kizárólag egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül az ingatlanon lévő lakások, a lakásban élő személyek és háztartások számától.


18. § A lakhatási támogatás nem állapítható meg annak, akinek e rendelet hatályba lépését megelőzően normatív lakásfenntartási támogatás került megállapításra, a jogosultság fennállásáig.


19. § Új kérelem a jogosultság lejártát megelőző 30 nappal nyújtható be azzal, hogy az új jogosultság ebben az esetben az előző jogosultság lejártát követő naptól lehetséges.

Gyógyszertámogatás


 20. § (1) A jegyző gyógyszertámogatást állapít meg annak a szociálisan rászorult személynek, aki nem jogosult közgyógyellátásra, és akinek esetében az alábbi feltételek fennállnak:

  1. családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén annak 200 %-át, és
  2. a havi rendszeres gyógyszer költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át eléri.


(2) Jövedelemre tekintet nélkül jogosult a fogyatékossági támogatásban részesülő személy.


(3) A gyógyszertámogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell:

  1. a kérelmező és a kérelmezővel közös háztartásban élő személyek előző havi jövedelemigazolásait, és
  2. a háziorvos vagy szakorvos igazolását, melynek tartalmaznia kell a kérelmező részére rendelt – a krónikus betegsége kezeléséhez szükséges, a társadalombiztosítási támogatásba befogadott - gyógyszerek megnevezését és havonta szükséges mennyiségét, és
  3. a háziorvosi vagy szakorvosi igazolás alapján kiállított gyógyszertári igazolást a kérelmező által fizetendő gyógyszerköltség összegéről, és


(4) E rendelet értelmében rendszeres gyógyszerszedésnek minősül a legalább 6 hónapot meghaladó gyógyszerszedés.


(5) A gyógyszertámogatás mértéke havi 2.500,- Ft.


(6) Kérelmezőt a gyógyszertámogatása kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.


(7) A gyógyszertámogatás mértéke egy év időtartamra kerül megállapításra azzal, hogy amennyiben a jogosult ezen időtartam alatt jogosultságot szerez közgyógyellátásra, a részére megállapított gyógyszertámogatást e naptól meg kell szüntetni.


(8) A gyógyszertámogatás kifizetése készpénzben a házipénztár útján történik, abban az esetben, ha a jogosult csatolja a 2 hónapnál nem régebbi gyógyszerköltségek számláját.


(9) Az ellátásban részesülő, amennyiben közgyógyellátásra való jogosultságot szerez, köteles erről a Közös Hivatalt 15 napon belül értesíteni.


(10) A gyógyszertámogatás nem állapítható meg annak, akinek e rendelet hatályba lépését megelőzően méltányossági közgyógyellátás került megállapításra, a jogosultság fennállásáig.


(11)Új kérelem a jogosultság lejártát megelőző 30 nappal nyújtható be azzal, hogy az új jogosultság ebben az esetben az előző jogosultság lejártát követő naptól lehetséges.


Rendkívüli települési támogatás


21. §(1) A Képviselő-testület döntése alapján rendkívüli települési támogatás nyújtható annak a kérelmezőnek, aki önhibáján kívül a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve önhibáján kívül időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, valamint a figyelembe vehető havi családi jövedelem egy főre számított összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 180 %-át.


 (2) Létfenntartást veszélyeztető élethelyzet különösen:

a) krónikus, hosszantartó betegség, kórházi ápolás, műtét, miatti jövedelem kiesés,

b) gyógyászati segédeszközök beszerzése,

c) a munkáltató nem rendkívüli felmondása által bekövetkezett munkanélkülisége, a munkahely elvesztését követő 30 napon belül,

d) lakhatást biztosító épületet elpusztító, vagy e rendeltetését akadályozó köztudomású elemi kár ( pl. tűz, szél- ill. hóvihar, belvíz, más időjárási károsító hatás, stb.), vagy meghibásodás (pl. csőtörés, gázrobbanás, elektromos meghibásodás),

e) közüzemi díjak megfizetésének elősegítéséhez,

f) bűncselekmény vagy szabálysértés (különösen rablás, lopás, betörés) következtében elszenvedett létfenntartást veszélyeztető élethelyzet,

g) beiskolázás miatt jelentkező többletkiadás.


(3) Rendkívüli települési támogatásban a közös háztartásban élők esetén egyszerre csak egy személy részesülhet.


(4) Rendkívüli települési támogatásban természetbeni és pénzbeli ellátásként egyaránt nyújtható.


(5)Természetbeni ellátást kell megállapítani akkor, ha


a) a kérelem erre irányul vagy

b) az ellátásban részesülő életvitele alapján feltételezhető, hogy a segély felhasználása nem rendeltetésének megfelelően történik.


(6) Az (1) bekezdésben írt önhibának minősül különösen a szenvedélybetegségektől függő életmód.


(7) A rendkívüli települési támogatás kifizetése a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül folyószámlára utalással, készpénzben vagy postai úton történik.


(8) Amennyiben a kérelmezőnek az önkormányzat közmunkát tud biztosítani, azt fel kell kínálni. Ha a felkínált munkára kérelmező alkalmas fizikai és egészségügyi szempontból, de a munkát nem fogadja el, kérelmét el lehet utasítani.


(9) A rendkívüli települési támogatás felhasználásáról a jogosultat el lehet számoltatni. Ha elszámolási kötelezettségének nem tesz eleget, az újabb segélykérelmét el lehet utasítani.


(10) A megállapított rendkívüli települési támogatás a célzott felhasználás biztosítása érdekében közüzemi szolgáltatóknak és a Mándoki Térségi Szociális Központ Családsegítő Szolgálat részére is kiutalható. A Mándoki Térségi Szociális Központ Családsegítő Szolgálat családgondozója a pénz felhasználását követően 15 napon belül köteles elszámolni.


22. § (1) Rendkívüli települési támogatás címén a polgármester temetési költségekhez való hozzájárulást nyújthat az eltemettető részére jövedelemhatár meghatározása nélkül.


(2) A temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított rendkívüli települési támogatás összege 25.000,-Ft.


(3) A temetési költségekhez való hozzájárulás iránti kérelmet a halálesetet követő 2 hónapon belül lehet benyújtani.


23. § (1) A rendkívüli települési támogatás megállapításához a kérelmezőnek csatolnia kell:

a)a kérelmező és a kérelmezővel közös háztartásban élő személyek előző havi jövedelemigazolásait, és

b) a 16. életévet betöltött gyermek iskolalátogatási igazolást vagy a hallgatói jogviszony igazolását. Ismételt kérelem esetén 3 hónapnál nem régebbi keltezésű igazolást nem kell újra bemutatni.

c) betegségről háziorvosi igazolást vagy a fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézmény zárójelentését,

d) rendkívüli gyógyszerköltség és gyógyászati segédeszköz vásárlása esetén háziorvosi vagy szakorvosi igazolást és a kérelmező nevére a gyógyszerekről kiállított számlát,

e) a speciális betegségről orvosi szakvéleményt,

f) bűncselekmény elkövetéséről rendőrségi feljelentés másolatát,

g) munkaviszony megszüntetéséről szóló szerződést.


(2)A temetési költségekre tekintettel igényelt rendkívüli települési támogatás igénylése esetén csatolni kell:

a)a kérelmező és a kérelmezővel közös háztartásban élő személyek előző havi jövedelemigazolásait, és

b)a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányát és

c) a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.


III. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

                                                                             Záró rendelkezés                                         


24. § E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a szociális ellátásokról szóló 4/2011. (IV. 30.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.


Zsurk, 2015. február  27.



Pócsikné Vakula Ágnes


Pócsik-Ádám Ilona

polgármester


aljegyző