Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról, valamint a szociális szolgáltatásokról és az intézményi térítési díjakról

Hatályos: 2023. 12. 15

Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról, valamint a szociális szolgáltatásokról és az intézményi térítési díjakról

2023.12.15.

Battonya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45. §-ban, 48. § (4) bekezdésében, a 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdés d) pontjában, valamint a 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében, az egyén önmagáért való felelősségének erősítése és a közösségre háruló terhek öngondoskodással való enyhítése céljából a helyi sajátosságoknak megfelelően meghatározza Battonya Város Önkormányzata által nyújtott települési támogatásra való jogosultság feltételeit, kifizetésének, folyósításának, felhasználása ellenőrzésének szabályait, valamint a szociális szolgáltatásokra és az azokhoz kapcsolódó térítési díjakra vonatkozó szabályokat.

2. A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya Battonya város közigazgatási területén lakóhellyel, – vagy ha a kérelmező életvitelszerűen bejelentett tartózkodási helyén lakik – tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(2) bekezdésében, a (3) bekezdés a) pontjában, valamint a 6. § és 7. §-ban meghatározott személyekre terjed ki.2

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. jövedelem: az Szt. 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jövedelem;

2. vagyon: az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyon;

3. család: az Szt. 4. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott személyek közössége;

4. közeli hozzátartozó: az Szt. 4. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott személy;

5. egyedülélő: az Szt. 4. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott személy;

6. háztartás: az Szt. 4. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározott személyek közössége;

7. rendszeres pénzellátás: az Szt. 4. § (1) bekezdés i) pontjában meghatározott juttatások;

8. keresőtevékenység: az Szt. 4. § (1) bekezdés j) pontjában meghatározott tevékenység;

9. aktív korú: az Szt. 4. § (1) bekezdés k) pontjában meghatározott személy;

10. egyedülálló: az Szt. 4. § (1) bekezdés l) pontjában meghatározott személy;

11. környezettanulmány: az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szerinti helyszíni szemle.3

4. Eljárási rendelkezések

4. §4 Battonya Város Önkormányzat Képviselő-testülete az e rendeletben meghatározott lakhatással kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatással kapcsolatos elsőfokú hatásköreinek a gyakorlását a jegyzőre, a rendkívüli települési támogatással, a tüzelőanyag támogatással, valamint köztemetéssel kapcsolatos elsőfokú hatásköreinek gyakorlását a polgármesterre ruházza át.

5. § (1) A települési támogatás megállapítása kérelemre történik, melyet az e célra rendszeresített, a rendelet mellékletét képző formanyomtatványon kell előterjeszteni. A rendkívüli települési támogatás megállapítása az Szt. 45. § (5) bekezdésében foglaltak szerint hivatalból is megállapítható.

(2) A települési támogatás megállapításához a kérelmező köteles a saját és – a települési támogatás keretében biztosított egyes ellátásoktól függően - a vele egy háztartásban élő személyek vagy egy családban élő közeli hozzátartozók vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, illetve azokat igazolni. Rendkívüli települési támogatás esetén a vagyoni viszonyokról nem kell nyilatkozni.

(3) A kérelemhez csatolni kell a formanyomtatványban felsorolt – a települési támogatás egyes formáira való jogosultság megállapításához szükséges – mellékleteket.

(3a)5 A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez az (1)-(3) bekezdésekben foglaltakon túlmenően mellékelni szükséges a lakásban lakás jogcímét igazoló iratot.

(4) A kérelem a Battonyai Polgármesteri Hivatalnál (a továbbiakban: polgármesteri hivatal) postai úton vagy személyesen terjeszthető elő. Amennyiben a kérelmező igazolja, hogy nem tud személyesen eljárni, helyette meghatalmazottja is eljárhat.

6. §6 A települési támogatással kapcsolatos döntések előkészítése során a polgármesteri hivatal önállóan vagy az Egészségügyi és Szociális Ellátó Szervezet közreműködésével a kérelmezőnél környezettanulmányt készíthet a kérelemben benyújtott nyilatkozatban és igazolásban szereplő adatok valódiságának vagy a jogosultság feltételei meglétének ellenőrzése érdekében, továbbá akkor, ha az az érdemi döntés meghozatalához – a tényállás tisztázása céljából – szükséges.

7. § (1) A megállapított pénzbeli ellátás kifizetése – a rendkívüli települési támogatás, valamint a köztemetés összegének kivételével – folyószámlára utalással történik a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig.

(2)7 A rendkívüli települési támogatás, valamint a köztemetés összege pénztári napokon a polgármesteri hivatal pénztárában kerül kifizetésre a döntés közlését követő 8 napon belül. Ha e határidőn belül nem kerül sor az összeg átvételére, az ellátás megállapítója az Egészségügyi és Szociális Ellátó Szervezet közreműködésével haladéktalanul megvizsgálja a jogérvényesítés elmaradásának az okát, az intézkedés szükségességét.

(3)8 Az ügyfél indokolt kérelmére a megállapított rendkívüli települési támogatás összege folyószámlára is utalható.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez természetben nyújtott települési támogatás szolgáltató részére történő átutalására a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig kerül sor.

(5) A rendkívüli települési támogatás azonnali kifizetésére akkor kerülhet sor, ha annak elmaradása a rászoruló életét, egészségét veszélyeztetné.

8. § A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére, elengedésére, csökkentésére és a részletfizetés engedélyezésére az Szt. 17. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.

II. Fejezet

A települési támogatás

9. § (1) Battonya Város Önkormányzat Képviselő-testülete a települési támogatás keretében a rendkívüli települési támogatás mellett a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújt támogatást.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás havi rendszerességgel, pénzbeli vagy természetbeni ellátás formájában, a rendkívüli települési támogatás pedig eseti jelleggel, pénzbeli ellátás formájában nyújtott támogatás.

5. A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás

10. § (1) A hatáskör gyakorlója a szociálisan rászoruló háztartások részére, a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez települési támogatást nyújthat.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás villanyáram-, víz és gázfogyasztás, a távhő-szolgáltatás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a közös költséghez, illetve a tüzelőanyag költségeihez nyújtható.

(3)9 A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás azon lakás tekintetében igényelhető, amelyben a kérelmező bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, továbbá életvitelszerűen az adott ingatlanban él.

(4) A települési támogatás e formáját elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, a szolgáltató részére történő utalással, a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, melyek megfizetésének az elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértében veszélyezteti.

(5)10 A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra az a személy jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 130 %-át, és a háztartás egyik tagja sem rendelkezik vagyonnal.

(6)11 A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás havi összege

a) 4500.-Ft, ha a kérelmező háztartásában az egy főre eső havi jövedelem a 20.000.-ot nem haladja meg,

b) 3500.-Ft, ha a kérelmező háztartásában az egy főre eső havi jövedelem a 20.000.-Ft-ot meghaladja, azonban a 30.000-Ft-ot nem haladja meg,

c) 2500.-Ft, ha a kérelmező háztartásában az egy főre eső havi jövedelem a 30.000.-Ft-ot meghaladja, azonban a 37.050.Ft-ot nem haladja meg.

(7) A települési támogatás e formája ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(8) A települési támogatás e formáját egy évre kell megállapítani.

11. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás megállapítása iránti kérelmet a 1. számú melléklet szerinti formanyomtatványon, az abban megjelölt igazolásokkal együtt kell benyújtani.

(2) A támogatás a kérelem benyújtása szerinti hónap első napjától havi rendszerességgel illeti meg az arra jogosultat.

(3)12

12. § Azon személy esetében, akinél előrefizetős gáz- vagy áramfogyasztást mérő készülék működik, a települési támogatást természetben, a készülék működtetését lehetővé tevő eszköz (a továbbiakban: kódhordozó) formájában kell nyújtani, ideértve a készülék feltöltésének elektronikus úton, a fogyasztó javára történő teljesítését is.

13. §13 (1) Ha a települési támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára járó támogatást Battonya Város Önkormányzata (korábban illetékes folyósító szerv) teljes összegben folyósítja, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.

(2) Meg kell szüntetni a támogatás folyósítását abban az esetben is, ha azt a támogatásra jogosult kéri, vagy a kérelmező a lakást részben vagy egészben nem lakás céljára használja.

14. §14 (1)15 A kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja köteles lakókörnyezet rendben tartására. Köteles az általa lakott lakás vagy ház udvarának, kertjének, a ház kerítéssel – kívül – határos területének rendszeres gondozására, tisztántartására, valamint a ház állagának megóvására oly módon, hogy annak rendeltetésszerű használata biztosítva legyen.

(2) Az ellátás megállapítója az (1) bekezdésben foglaltak betartását az ellátás megállapítását követő 6 hónapon belül ellenőrzi, és amennyiben az ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy az ellátás jogosultja az (1) bekezdésbe foglaltaknak nem tesz eleget, a támogatást az ellenőrzés hónapjának utolsó napjával megszünteti.

(3) Amennyiben a jegyző a megállapított települési támogatást megszünteti, ugyanazon lakásra vonatkozóan a döntés jogerőre emelkedésétől számított három hónapon belül a háztartás egyik tagja részére sem állapítható meg lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás.

5/A.16 Tüzelőanyag támogatás

14/A. § A hatáskör gyakorlója kérelemre természetbeni tüzelőanyag támogatást nyújt azon személyek részére, akiknek a háztartásában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 250 %-át és a kérelmező az általa életvitelszerűen lakott lakás fűtését fa-vagy vegyes tüzelésű fűtőberendezéssel biztosítja.

14/B. § (1) A tüzelőanyag támogatás iránti kérelmet a rendelet 5. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a háztartásban élők jövedelemigazolását és egy évnél nem régebbi kéményellenőrzési tanúsítványt.

(2) A tüzelőanyag támogatás iránti kérelmet november 1. és február 28. között (a továbbiakban: fűtési időszak) lehet benyújtani fűtési időszakonként egy alkalommal.

(3) A támogatás ugyanazon ingatlan vonatkozásában kizárólag egy jogosultnak állapítható meg. Ha az ingatlan tekintetében - e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő - több kérelem is benyújtásra kerül, sorrendben az elsőként beérkező kérelem támogatható.

(4) Nem állapítható meg támogatás annak a kérelmezőnek,

a) akinek a lakóingatlana nincs felszerelve rendeltetésszerű használatra alkalmas fatüzelésű fűtőberendezéssel,

b) aki életvitelszerűen nem lakott ingatlan fűtésére kéri a támogatást,

c) aki nem csatol kérelméhez egy évnél nem régebbi kéményellenőrzési tanúsítványt.

14/C. § (1) Tüzelőanyag támogatásként legfeljebb 3 q tüzelőanyag biztosítható.

(2) Tüzelőanyag támogatás megállapítására csak a rendelkezésre álló tüzelőanyag-készlet felhasználásának mértékéig kerülhet sor. Az ezt követően beérkező kérelmet el kell utasítani.

(3) A tüzelőanyag támogatásban részesült személyekről a polgármesteri hivatal nyilvántartást vezet.

6. A rendkívüli települési támogatás

15. § (1)17 A hatáskör gyakorlója az e rendeletben meghatározottak szerint – kérelemre vagy hivatalból indult eljárásban – eseti jelleggel rendkívüli települési támogatást nyújt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő azon személyek részére, akik önmaguk vagy családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások miatt anyagi segítségre szorulnak, feltéve, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 130 %-át.

(2) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondnak minősül különösen

a) betegség, baleset, hozzátartozó halálesete miatt többletkiadások folytán bekövetkezett élethelyzet,

b) önhibáján kívül bekövetkezett lakhatást biztosító épületet elpusztító vagy rendeltetését akadályozó elemi kár (pl. tűz, szél- illetve hóvihar, más időjárási károsító hatás stb.) vagy meghibásodás (pl. csőtörés, elektromos meghibásodás stb.),

c) egyedül élő ellátatlan személy,

d) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához kapcsolódó többletkiadás folytán bekövetkező élethelyzet,

e) a gyermek iskoláztatásának biztosítása érdekében anyagi segítségre szoruló személy,

f) a gyermek fogdásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadások miatt anyagi segítségre szoruló személy,

g) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások miatt anyagi segítségre szoruló személy,

h) a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szoruló személy.

(3) Különös méltánylást érdemlő esetben az (1) bekezdésben meghatározott egy főre jutó jövedelemnél magasabb jövedelem esetén is megállapítható rendkívüli települési támogatás.

(4)18 A (3) bekezdés alkalmazásában különös méltánylást érdemlő körülménynek minősül különösen ha,

a) a kérelemben megjelölt létfenntartást veszélyeztető élethelyzet hosszantartó vagy súlyos betegség vagy kifizetett közműszámla miatt áll fenn, vagy

b) az elemi kár nagysága azt indokolja.

(5) A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelmet e rendelet 2. számú mellékletét képző formanyomtatványon nyújtható be, az ott meghatározott igazolásokkal együtt. Az átmeneti megélhetési nehézségek esetén igényelt rendkívüli települési támogatás megállapításához a pénzbeli támogatásra okot adó körülményeket hitelesen igazolni kell.

16. § (1) Ha a rendkívüli települési támogatás iránti kérelem rendkívüli gyógyszersegély megállapítására irányul, a kérelem kötelező melléklete a gyógyszer költségéről szóló igazolás.

(2) A rendkívüli települési támogatás keretében nyújtott rendkívüli gyógyszersegély azon személy eseti gyógyszerkiadásának csökkentésére szolgál, aki esetenként egy-egy betegség miatt jelentkező magas gyógyszerkiadást jövedelmi helyzete miatt nem képes viselni.

17. §19

18. §20 Ha az ügy összes körülményeit mérlegelve attól lehet tartani, hogy a kérelmező a támogatást nem a kérelemben megjelölt célra használná fel, a döntést hozó a támogatás céljával egyező felhasználása érdekében az Egészségügyi és Szociális Ellátó Szervezetet közreműködésre hívhatja fel.

18/A. §21 (1) A rendkívüli települési támogatás - különösen az elhunyt személy eltemetési költségeihez való hozzájárulásként - kamatmentes kölcsön formájában is megállapítható.

(2) Kamatmentes kölcsön annak a kérelmezőnek állapítható meg, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 150 %-át.

(3) Kamatmentes kölcsön iránti kérelmet a rendelet 6. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a formanyomtatványban előírt igazolásokat.

(4) Különös méltánylást érdemlő esetben a (2) bekezdésben meghatározott, egy főre jutó jövedelemnél magasabb jövedelem esetén is megállapítható kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatás.

(5) A kamatmentes kölcsön összege legfeljebb 300 000 forint lehet.

(6) A kölcsön visszafizetésének határideje legfeljebb 24 hónap lehet. A kölcsön visszafizetését a kölcsön folyósítását követő hónap első napjától kell megkezdeni. A törlesztőrészletek a tárgyhónap 10. napjáig esedékesek. A havi törlesztőrészlet összege a kölcsönösszeg és a futamidő hónapjai számának a hányadosa. A határozatban rendelkezni kell a visszafizetés határidejéről és a törlesztőrészlet összegéről, a visszafizetés elmulasztásának jogkövetkezményeiről.

(7) A kölcsön a kérelmező részére az általa megadott bankszámlára utalással vagy az önkormányzat házi pénztárában történő kifizetéssel kerül teljesítésre.

(8) A kamatmentes kölcsön visszafizetésének biztosítékaként az önkormányzat javára - a kölcsön összegének erejéig és visszafizetésének időtartamára - jelzálogjog jegyeztethető be az ingatlan-nyilvántartásba a kölcsönt igénylő tulajdonában álló ingatlanra.

(9) Ha a jogosultság elbírálásához a mellékelt jövedelemigazolások szerint az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegét vagy egyébként a hatáskör gyakorlója nem látja biztosítottnak a kamatmentes kölcsön visszafizetését, a kérelmet elutasíthatja. (10) Nem nyújtható kamatmentes kölcsön annak a kérelmezőnek, aki a korábbi kölcsöntörlesztésnek nem vagy nem a határozatban foglaltak szerint tett eleget.

19. § (1) Azon személy részére, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, de arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként rendkívüli települési támogatás állapítható meg.

(2)22

(3)23

(4) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként igényelt rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről – a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti példányát, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot. A megállapított támogatás összegét vagy a kérelem elutasításának a tényét az arról szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező nevére vissza kell adni.

(5) Az eltemettető elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként igényelt rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelmet az elhalálozás napjától számított hatvan napon belül nyújthatja be.

(6) Nem állapítható meg az (1) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatás annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.

6/A.24 Köztemetés

19/A. § (1)25 Az eltemettetésre köteles személy kérelmére, a köztemetés költségeinek megtérítése alól részben vagy egészben mentesíthető abban az esetben, ha a családjában az egy főre eső havi jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegét.

(2) Ha az eltemettetésre köteles személyt a polgármester a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi, a kötelezett kérelmére részletfizetést engedélyezhet.”

IV. Fejezet

Szociális szolgáltatások

7. Az ellátások formái

20. § (1) Az önkormányzat az Egészségügyi és Szociális Ellátó Szervezeten belül az alábbi, személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés,
d) nappali ellátás,
e) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás (Medgyesegyháza város Önkormányzatának gesztorságával, a vele kötött megállapodás alapján),
f) támogató szolgáltatás (Mezőkovácsháza város Önkormányzatának gesztorságával, a vele kötött megállapodás alapján),
g) szenvedélybetegek közösségi ellátása gesztorként Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Kaszaper, Kevermes, Dombegyház, Kisdombegyház, Magyardombegyház, Végegyháza, Almáskamarás, Dombiratos, Kunágota, Magyarbánhegyes, Medgyesbodzás, Medgyesegyháza, Nagybánhegyes, Nagykamarás, Pusztaottlaka településeire kiterjedően, a velük kötött megállapodás alapján,
h) demens személyek nappali ellátása.
(1a) 26 Az önkormányzat a Palliatív Humán Szolgáltató Központtal (5600 Békéscsaba, Bartók Béla u. 7. 2/2.) kötött feladat ellátási szerződés útján népkonyha étkeztetés szolgáltatást biztosít azoknak a szociálisan rászorul személyeknek, akik más étkeztetési formát nem vesznek igénybe.
(2) Az önkormányzat szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére.
A szociálpolitikai kerekasztal tagjai:
a) a fenntartó képviseletében a Humánfejlesztési Bizottság27 elnöke, továbbá
b) 1 fő felnőtt-háziorvos
c) 1 fő családgondozó
d) a mozgáskorlátozottak helyi szervezetének vezetője
e) a Nyugdíjasklub vezetője
f) a Képviselő-testület Humánfejlesztési Bizottságának28 egy tagja
g) az Egészségügyi és Szociális Ellátó Szervezet képviselője.

20/A. §29 Az önkormányzat a házi segítségnyújtás alapszolgáltatást a Humán Szolgáltató Központtal (Elek, Gyulai út 18.) kötött ellátási szerződés alapján, a szolgáltató útján is biztosítja.

20/B. §30 (1) A 20. § (1) bekezdésében meghatározott szociális alapszolgáltatások iránti kérelmet az igénylő vagy annak törvényes képviselője személyesen szóban, írásban, telefonon vagy e-mail útján nyújthatja be az intézményvezetőhöz. Az intézményvezető a vonatkozó jogszabályi előírások alapján dönt az ellátás megállapításáról vagy elutasításáról.

(2) Az intézményvezető külön eljárás lefolytatása nélkül, haladéktalanul ellátást biztosít annak, akinek az életét, egészségét az ellátás elmaradása veszélyeztetné.

(3) Az intézményvezető a (2) bekezdésben meghatározott esetben étkeztetés ellátást biztosít.

20/C. §31 (1) Az intézményi jogviszony megszüntetését a jogosult vagy annak törvényes képviselője kezdeményezheti. Ez esetben a jogviszony a felek megegyezése szerinti időpontban szűnik meg.

(2) Az intézményvezető az intézményi jogviszonyt felmondás útján - az Szt.-ben foglaltakon túl – megszüntetheti, ha

a) a szolgáltatást igénybe vevő részéről az ellátás igénybevételének jogszabályi feltételei már nem állnak fenn,

b) a megállapodásban meghatározott időn túl az ellátott nem veszi igénybe a szolgáltatást,

c) az ellátott agresszív magatartást tanúsít,

d) az ellátott a vonatkozó népegészségügyi szabályokat nem tartja be,

e) házi segítségnyújtás esetén, ha az ellátott a gondozó munkáját akadályozza,

f) nappali ellátás esetén, ha az ellátott igazoltan fertőző beteg vagy kórokozó hordozó lesz.

(3) A (2) bekezdés c)-e) pontban foglaltakról jegyzőkönyvet kell készíteni.

20/D. §32 Az Szt. 94/C. §-a szerinti megállapodás tartalmazza továbbá

a) az adatkezelésre, adatváltozás bejelentésére vonatkozó szabályokat,

b) a megállapodás módosításának szabályait,

c) az intézményi jogviszony megszűnésének, megszüntetésének eseteit,

d) a panasztétel lehetőségét, kivizsgálásának szabályait.

8. Étkeztetés

21. § (1)33

(2)34 Az Szt.-ben meghatározott szociális konyha étkeztetés tekintetében szociálisan rászorultnak kell tekinteni

a) a 62. életévüket betöltött személyeket,

b) egészségi állapota miatt azt, aki mozgásában korlátozott, krónikus vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról részben vagy teljesen nem tud gondoskodni,

c) fogyatékossága miatt azt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül,

d) pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt azt, aki fekvőbeteg gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátásra részben képes,

e) hajléktalansága miatt azt, aki életvitelszerűen a településen tartózkodik, éjszakáit a közterületen vagy más, nem lakás céljára szolgáló helyiségben tölti.

(2a)35 A (2) bekezdésben foglaltakon túl szociálisan rászorulónak kell tekinteni az ápolási díjban, időskorúak járadékában, egészségkárosodás jogcímén rendszeres pénzbeli ellátásban, munkanélküli ellátásban részesülőt, valamint a jövedelemmel nem rendelkezőt. Szociálisan rászorulónak kell tekinteni továbbá a Család-és Gyermekjóléti Szolgálat ajánlása alapján intézményvezetői igazolással rendelkező, gyermekgondozást segítő ellátásban és gyermeknevelési támogatásban részesülő vagy közcélú foglalkoztatásban résztvevő személyt.

(2b)36 Ha az igénylő az étkeztetés ellátást a (2) bekezdés b)-d) pontjaira hivatkozással igényli, kérelméhez háziorvosi, illetve szakorvosi igazolást kell csatolni.

(3) A szociális rászorultságot az intézményvezető állapítja meg.

(4) Az étkeztetés az igénybevevők szükségleteinek megfelelően megszervezhető az étel

a) kiszolgálásával egyidejű helyben fogyasztással,

b) elvitelének lehetővé tételével,

c) lakásra szállításával.

(5) Az étkeztetés, házi segítségnyújtás és nappali ellátás iránti kérelmek alapján az ellátás biztosításáról az Egészségügyi és Szociális Ellátó Szervezet vezetője dönt.

9. Térítési díj

22. § (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások közül az étkeztetés és a házi segítségnyújtás térítési díjait (a továbbiakban: intézményi térítési díj) a rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az intézményi térítési díjat - a házi segítségnyújtás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és a támogató szolgálat kivételével - ellátási napra vetítve kell megállapítani.

(3) Az önkormányzat a családsegítést és a szenvedélybetegek közösségi ellátását térítésmentesen biztosítja.

10. Személyi térítési díj

23. § (1)37

(2) A személyi térítési díjat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás személyi térítési díjának

kivételével havonta utólag, a tárgyhónapot követő hó 10. napjáig kell megfizetni.
(3) Az intézmény vezetője az intézményi térítési díjak alapján meghatározott személyi
térítési díjakat – az intézményi térítési díjaknak a Képviselő-testület által történt felülvizsgálatát követően egy hónapon belül – felülvizsgálja. Az így megállapított új személyi térítési díjakat a felülvizsgálatot követő hónap első napjától kell megfizetni.
(4) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás esetében a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás intézményi térítési díja teljes összegének megtéríttetéséről az intézmény vezetője gondoskodik.
(5) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás intézményi térítési díja rászorult esetén 0 Ft/hó., nem rászorult esetén 100 Ft/nap.
(6) A támogató szolgáltatás
a) szociálisan rászorult igénybevevők térítési díjai:
aa) személyi szállítás térítési díja jövedelmi viszonytól függetlenül: 55 Ft/km.
ab) személyi segítés térítési díja: térítésmentes ( 0 Ft/óra)
b) a szabadkapacitás terhére szolgáltatást igénybevevők térítési díjai:
ba) személyi segítés térítési díja: 3.215 Ft/óra
c) jövedelmi helyzet alapján fizetendő térítési díj:
ca) 75.500 Ft. alatti jövedelemmel rendelkezőknek 1.415 Ft/óra
cb) 75.501 Ft - 95.500 Ft. közötti jövedelemmel rendelkezők 2.015 Ft/óra
cc) 95.501 Ft – 105.500 Ft. közötti jövedelemmel rendelkezők 2.615 Ft/óra
cd) 105.501 Ft. feletti jövedelemmel rendelkezők 3.215 Ft/óra
d) szabad kapacitás terhére személyi szállítás térítési díja a támogató szolgálat gépjárműivel:
da) JAZ 859 frsz. gépjárművel 108 Ft/km. intézményi 77 Ft/km
db) KBG 099 frsz. gépjárművel 266 Ft/km. intézményi 161 Ft/km.
(7) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás személyi térítési díja azonos az intézményi térítési díj összegével. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás személyi térítési díját a tárgyhónapot követő hónap tizenötödik napjáig kell megfizetni.
(8) A támogató szolgáltatás személyi térítési díja megegyezik az intézményi térítési díj összegével.

23/A. §38 (1) Az ellátott, a törvényes képviselője vagy a térítési díjat megfizető személy kérelmére a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díjat indokolt esetben a képviselő-testület mérsékelheti vagy elengedheti abban az esetben, ha az ellátást igénylő a számára e rendelet alapján megállapítható személyi térítési díj megfizetésével létfenntartását időszakosan vagy tartósan veszélyeztető helyzetbe kerülne, különösen családi és egészségi állapotában, jövedelmi helyzetében bekövetkezett változás miatt.

(2) Amennyiben a kötelezett a megállapított személyi térítési díj csökkentését vagy elengedését kéri, a térítési díj megállapításáról szóló értesítő kézhezvételétől számított 8 napon belül, részletes indoklással ellátott kérelmét a képviselő-testülethez címezve az intézmény vezetőjéhez nyújtja be. A kérelemhez minden esetben csatolni szükséges a kérelemben megjelölt indokokat alátámasztó dokumentumokat, igazolásokat, mert ennek hiányában a személyi térítési díj csökkentése vagy elengedése nem állapítható meg. A kérelemről a képviselő-testület dönt.

(3) A térítési díj csökkentése, illetve elengedésére okot adó körülmény különösen, ha az ellátott

a)39 havi jövedelme nem lépi túl a szociális vetítési alap összegét,

b) rendszeres és szükséges havi, lakásfenntartással, valamint gyógyszerkiadással kapcsolatos - igazolt kiadásai – a szociális étkeztetés térítési díja nélkül - meghaladják havi jövedelmének 80%-át.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

24. § (1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az egyes szociális ellátásokról és az intézményi térítési díjakról szóló 16/2013. (XII.20.) sz. önkormányzati rendelet, valamint az önkormányzati segély természetben – vásárlási utalvány formájában – történő biztosításáról szóló 5/2014. (II.28.) sz. önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Kérelem
Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás megállapításához

1. Személyi adatok

1.1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

1.1.2. Neve: ..............................................................................................................................................

1.1.3. Anyja neve: ..................................................................................................................................

1.1.4. Születés helye, ideje : .....................................................................................................................

1.1.5. Lakóhely: ........................................................................................................................................
1.1.6. Tartózkodási hely: ..........................................................................................................................

1.1.7. Társadalombiztosítási Azonosító Jele: c c c c c c c c c
1.1.8. Állampolgársága: ...........................................................................................................................

1.1.9. Telefonszám (nem kötelező megadni): ..........................................................................................

1.1.10. E-mail cím (nem kötelező megadni): ...........................................................................................

1.2. A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):
c szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy
c EU kék kártyával rendelkező, vagy
c bevándorolt/letelepedett, vagy
c menekült/oltalmazott/hontalan.

1.3. Kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) élők száma: ………… fő.

1.4. Kérelmező háztartásában élők személyi adatai:

Születési hely, idő

Anyja neve

Társadalombiztosítási Azonosító Jele

1.

2.

3.

4.

5.

2. Jövedelmi adatok

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyeknek a havi jövedelme forintban:

Jövedelem típusa

Kérelmező

Kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű ellátások

5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6. Egyéb jövedelem

7. Összes jövedelem

3. Lakásviszonyok

3.1. A lakásban tartózkodás jogcíme: …………………………………………..
3.2. A kérelemmel érintett lakásban előrefizetős gáz- vagy áramszolgáltatást mérő készülék

4. Vagyonnyilatkozat
A háztartás valamennyi tagjának vagyona
A) Ingatlanok
1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................. város/község ................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)
2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ....................... város/község .................................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év
Becsült forgalmi érték:* .............................................. Ft
3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község ........................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év
Becsült forgalmi érték:* .............................................. Ft
4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év
Becsült forgalmi érték:* .............................................. Ft
B) Egyéb vagyontárgyak
Gépjármű:
a) személygépkocsi: ......................................... típus .................. rendszám
szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .............................................................
Becsült forgalmi érték:** ...................................... Ft
b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű: ................................ típus ..................... rendszám
szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .................................................................
Becsült forgalmi érték:** ............................................ Ft
__________
* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.
** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.
Megjegyzés:
Ha a kérelmező vagy háztartás tagjai bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.
C) Nyilatkozatok
1. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény szerinti fizetési számla szerződés alapján nyitott fizetési számlával
rendelkezem/rendelkezünk* nem rendelkezem/nem rendelkezünk*
Amennyiben rendelkezem/rendelkezünk,
Bank megnevezése:……………………………………………………………………………...
számla száma:…………………………………………………………………………………...
A számlán szereplő összeg: …………………………………………………………………….
2. Betétszerződés és a takarékbetét-szerződés alapján, vagy egyéb szerződés alapján a hitelintézetnél elhelyezett, vagyonvizsgálat során figyelembe vett személy rendelkezése alatt álló összeggel (ha azt a hitelintézet a bankszámlaszerződés szabályainak megfelelően kezeli)
rendelkezem/rendelkezünk* nem rendelkezem/nem rendelkezünk*
Amennyiben rendelkezem/rendelkezünk, annak száma: …………………………………………………………………………………………...............
Azon elhelyezett összeg:………………………………………………………………………...
3. A betétszerződés és takarékbetét-szerződés alapján takarékbetétkönyv, egyéb betéti okirat ellenében a hitelintézetnél elhelyezett, a vagyonvizsgálat során figyelembe vett személy rendelkezése alatt álló összeg, továbbá az egyéb, a hitelintézet által visszafizetendő, a vagyonvizsgálat során figyelembe vett személy rendelkezése alatt álló pénzösszeggel
rendelkezem/rendelkezünk* nem rendelkezem/nem rendelkezünk*
Amennyiben rendelkezem/rendelkezünk
annak fajtája:…………………………………………………………………………………….
azon szereplő összeg:……………………………………………………………………………
4. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelem benyújtását megelőzően az általam életvitelszerűen lakott ingatlan eladásra, valamint az életvitelszerűen lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jog átruházására nem került sor*
vagy
amennyiben sor került az általam életvitelszerűen, lakott ingatlan eladására, illetve az életvitelszerűen lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jog átruházására*
eladási, átruházási értéke:…………………………………….Ft
Az ellenértékének azon része, amelyből az eladást vagy átruházást követő egy éven belül az eladó vagy átruházó saját, vagy közeli hozzátartozója életvitelszerű, tényleges lakhatásának célját szolgáló ingatlan vagy vagyoni értékű jog vásárlására kerül sor,
annak vásárlási értéke:………………………………………..Ft





Tájékoztató a kérelem kitöltéséhez

1. Személyi adatok kitöltéséhez

1.1. „Egyedülálló” az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van. A házastársak akkor tekinthetők különélőnek, ha a lakcímük különböző.

1.2. Közeli hozzátartozó”:

1.2.1. a házastárs, az élettárs,

1.2.2. a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermek (a továbbiakban: nevelt gyermek),

1.2.3. korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, mostoha-, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek),

1.2.4. a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülő házastársa vagy élettársa, valamint a db) vagy dc) alpontban meghatározott feltételeknek megfelelő testvér;

1.2.5. A tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek egészségi állapotára vonatkozó igazolásokat - a magasabb összegű családi pótlékra, illetve a fogyatékossági támogatásra vonatkozó irat kivételével - a kérelemhez csatolni kell.

1.3. „háztartás”: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.

2. Jövedelmi adatok kitöltéséhez:

2.1. „Jövedelem”: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

2.2. A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.

2.2.1. Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj.

2.2.2. Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

2.3. Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetve állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.

2.4. Nem minősül jövedelemnek, így nem kell feltüntetni a jövedelmek között az önkormányzati segélyt, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást és az a melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást.

2.5. A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

2.6. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.

2.7. A havi jövedelem kiszámításakor

2.7.1. rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap alatt,

2.7.2. nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egy havi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

2.8. A jövedelem típusai:

2.8.1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2.8.2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

2.8.3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

2.8.4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

2.8.5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély és az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás,, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

2.8.6. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, a nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

2.9. A jövedelemről a kérelemhez mellékelni kell a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát.

3. Csatolandó mellékletek

A jövedelem igazolására:

3.1. munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás,

3.2. nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén, valamint a vállalkozásból vagy őstermelői tevékenységből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egy havi átlagáról szóló nyilatkozat,

3.3. álláskeresési támogatás esetén az állami foglalkoztatási szerv megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,

3.4. nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás esetén a folyósító szerv ellátás összegére, típusára vonatkozó tárgyévi értesítése és a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény, bankszámlakivonat,

3.5. gyermekgondozási támogatások esetében a kérelem benyújtását megelőző havi összegről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,

3.6. gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat, ennek hiányában az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

3.7. a házasság felbontását, gyermekelhelyezést megállapító bírósági végzés, vagy a szülői felügyeleti jogok rendezése tárgyában a gyámhatóság előtt felvett jegyzőkönyvet,

3.8. amennyiben a kérelmező vagy a családjában élő közeli hozzátartozója rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik és álláskereső, úgy az erről szóló nyilatkozat és az illetékes munkaügyi központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,

3.9. a járási hivatal által folyósított foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, időskorúak járadéka, ápolási díj megállapításáról szóló határozat és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegéről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,

3.10. közfoglalkoztatott esetében az utolsó fizetési igazolás,

3.11. tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek, fiatal felnőtt esetén a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos személy egészségi állapotára vonatkozó igazolás,

3.12. egyéb jövedelem esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat.

4. Egyéb igazolások:

4.1. a 16 évesnél idősebb gyermek tanulói, hallgatói jogviszonyának igazolása

4.2. gyámolt, illetve gondokolt esetén a gyám- illetve gondok kirendelő határozat,

4.3. a lakásban lakás jogcímét igazoló iratot (pl.: tulajdoni lap, adásvételi szerződés, szívességi lakáshasználatrólk szóló megállapodás, bérleti szerződés), a megosztott lakás esetén a bírói ítéletet,

4.4. a közüzemi szolgáltatói számlát, ahova a támogatás folyósítását kéri.

5. Egyéb tájékoztatás

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés n) pontja szerint:

na) a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény szerinti fizetési számla szerződés alapján nyitott fizetési számlán szereplő összeg, valamint a betétszerződés és a takarékbetét-szerződés alapján, vagy egyéb szerződés alapján a hitelintézetnél elhelyezett, a vagyonvizsgálat során figyelembe vett személy rendelkezése alatt álló összeg, ha azt a hitelintézet a bankszámlaszerződés szabályainak megfelelően kezeli,

nb) a betétszerződés és takarékbetét-szerződés alapján takarékbetétkönyv, egyéb betéti okirat ellenében a hitelintézetnél elhelyezett, a vagyonvizsgálat során figyelembe vett személy rendelkezése alatt álló összeg, továbbá az egyéb, a hitelintézet által visszafizetendő, a vagyonvizsgálat során figyelembe vett személy rendelkezése alatt álló pénzösszeg.

n) pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összeg:

2. melléklet

Kérelem
rendkívüli települési támogatás megállapításához

1. SZEMÉLYI ADATOK

1.1. A kérelmező személyi adatai [1]

1.1.1. Név: ……………………………………………………………………………………………

1.1.2. Születési név: …………………………………………………………………………………..

1.1.3. Születési hely, idő: ……………………………………………………………………………..

1.1.4. Anyja neve: ……………………………………………………………………………………..

1.1.5. Lakóhely: ………………………………………………………………………………………

1.1.6. Tartózkodási hely: ……………………………………………………………………………

1.1.7. Társadalombiztosítási Azonosító Jel (TAJ szám): - -

1.1.8. Állampolgársága: ………………………………………………………………………………

1.1.9. Fizetési számlaszám, pénzintézet neve (ha a települési támogatás összegét fizetési számlára

kéri): …………………………………………………………………………………………………

1.1.10. Telefonszám (nem kötelező megadni): .…………………………………………………….

1.1.11. E-mail (nem kötelező megadni): ……………………………………………………………”

1.2. A kérelmező családi állapota:

1.2.1. □ egyedülálló,

1.2.2. □ házastársával/élettársával él együtt

1.3. A kérelmező házastársára/élettársára vonatkozó adatok

1.3.1. Név: ………………………………………………………………………………………………

1.3.2. Születési hely, idő: ……………………………………………………………………………….

1.3.3. Anyja neve: ………………………………………………………………………………………

1.3.4. Lakóhely: …………………………………………………………………………………………

1.3.5. Tartózkodási hely: ………………………………………………………………………………..

1.3.6. Társadalombiztosítási Azonosító Jel:…………………………………………………………….

1.4. A kérelmezővel együtt élő, eltartott gyermekeinek száma összesen: ………. fő

1.5. A közeli hozzátartozókra vonatkozó adatok:

A

B

C

D

E

Név

Születési hely, idő

Társadalombiztosítási Azonosító Jel

16. életévet betöltött személy esetén az oktatási int. megnevezése

Megjegyzés*

* Ebben az oszlopban kell feltüntetni, ha a 16-20 év közötti gyermek nem jár oktatási intézménybe, de önálló keresettel még nem rendelkezik vagy életkortól függetlenül a tartós betegség vagy fogyatékosság fennállását.

2. JÖVEDELMI ADATOK

2.1. A kérelmező és annak családjában élő közeli hozzátartozók havi jövedelme forintban:

A

B

C

D

Jövedelem típusa

Kérelmező jövedelme

Házastárs/Élettárs jövedelme

Kérelmező családjában élő egyéb személyek jövedelme

1.Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű ellátások

5.Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6. Egyéb jövedelem

7. Összes jövedelem

Egy főre jutó havi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki):.............................................. Ft/hó.

3. A JOGOSULTSÁGI FELTÉTELEKRE VONATKOZÓ TOVÁBBI ADATOK

3.1. A rendkívüli települési támogatás megállapítását arra tekintettel kérem, hogy

3.1.1. □ létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerültem,

3.1.2. □ időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdök

és önmagam, illetve családom létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tudok.

3.1.3. A támogatás megállapítását az alábbi alkalmanként jelentkező, nem várt

3.1.3.1. □ betegséghez, balesethez

3.1.3.2. □ halálesethez

3.1.3.3. □ elemi kár elhárításához,

3.1.3.4. □ egyedül élő ellátatlan személy,

3.1.3.5. □ válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,

3.1.3.6. □ a gyermek fogadásának előkészítéséhez,

3.1.3.7. □ a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásoz,

3.1.3.8. □ iskoláztatáshoz,

3.1.3.9. □ egyéb indok:

……………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………

3.2. Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez kért rendkívüli települési támogatás

3.2.1. Az elhunyt személlyel való rokoni kapcsolat:………………………………………….

3.2.2. □ A hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján temetési hozzájárulásban nem részesülök.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális hatáskört gyakorló szerv a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján – az állami adóhatóság illetékes igazgatósága útján – ellenőrizheti.

Hozzájárulok – az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. §-a alapján - a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem továbbá, hogy valótlan adatközlés esetén a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatást a folyósító szerv visszakövetelheti.

Battonya, …………év ……………….hó ……nap

………………………………….

kérelmező aláírása

Tájékoztató a kérelem kitöltéséhez

1. Személyi adatok kitöltéséhez

1.1. „Egyedülálló” az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van. A házastársak akkor tekinthetők különélőnek, ha a lakcímük különböző.

1.2. „Közeli hozzátartozó”:

1.2.1. a házastárs, az élettárs,

1.2.2. a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermek (a továbbiakban: nevelt gyermek),

1.2.3. korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, mostoha-, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek),

1.2.4. a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülő házastársa vagy élettársa, valamint a db) vagy dc) alpontban meghatározott feltételeknek megfelelő testvér;

1.2.5. A tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek egészségi állapotára vonatkozó igazolásokat - a magasabb összegű családi pótlékra, illetve a fogyatékossági támogatásra vonatkozó irat kivételével - a kérelemhez csatolni kell.

2. Jövedelmi adatok kitöltéséhez:

2.1. „Jövedelem”: a) jövedelem: – az (1a) bekezdésben foglalt kivétellel, valamint figyelemmel az (1b) és (1c) bekezdésben foglaltakra – az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett

aa) a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szjatv.) szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó – megszerzett – vagyoni érték (bevétel), ideértve a Szjatv. 27. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott bevételt, valamint a Szjatv. 1. számú melléklete szerinti adómentes bevételt, és

ab) azon bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény, a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény vagy az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni;

2.2. A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.

2.2.1. Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj.

2.2.2. Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

2.3. Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetve állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.

2.4. Nem minősül jövedelemnek, így nem kell feltüntetni a jövedelmek között az önkormányzati segélyt, a rendkívüli települési támogatást, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást és az a melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást, a szociális szövetkezet tagja által a szövetkezetben végzett tevékenység ellenértékeként megszerzett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján adómentes bevételt, az életvitelszerűen lakott ingatlan eladása, valamint az életvitelszerűen lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jog átruházása esetén az eladott ingatlan, illetve átruházott vagyoni értékű jog ellenértékének azon részét, amelyből az eladást vagy átruházást követő egy éven belül az eladó vagy átruházó saját, vagy közeli hozzátartozója életvitelszerű, tényleges lakhatásának célját szolgáló ingatlan vagy vagyoni értékű jog vásárlására kerül sor, az elengedett tartozás, illetve a megszűnt kötelezettség, ha a tartozás elengedésére vagy a kötelezettség megszűnésére a természetes személyek adósságrendezési eljárásában, továbbá közüzemi szolgáltatás szolgáltatója, illetve pénzügyi intézmény által, az adós megélhetését veszélyeztető szociális helyzete miatt került sor.

2.5. A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

2.6. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.

2.7. A havi jövedelem kiszámításakor

2.7.1. rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap alatt,

2.7.2. nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egy havi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

2.8. A jövedelem típusai:

2.8.1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2.8.2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

2.8.3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

2.8.4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

2.8.5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

2.8.6. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, a nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

2.9. A jövedelemről a kérelemhez mellékelni kell a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát.

3. Csatolandó mellékletek

A jövedelem igazolására:

3.1. munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás,

3.2. nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén, valamint a vállalkozásból vagy őstermelői tevékenységből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egy havi átlagáról szóló nyilatkozat,

3.3. álláskeresési támogatás esetén az állami foglalkoztatási szerv megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,

3.4. nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás esetén a folyósító szerv ellátás összegére, típusára vonatkozó tárgyévi értesítése és a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény, bankszámlakivonat,

3.5. gyermekgondozási támogatások esetében a kérelem benyújtását megelőző havi összegről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,

3.6. gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat, ennek hiányában az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

3.7. a házasság felbontását, gyermekelhelyezést megállapító bírósági végzés, vagy a szülői felügyeleti jogok rendezése tárgyában a gyámhatóság előtt felvett jegyzőkönyvet,

3.8. amennyiben a kérelmező vagy a családjában élő közeli hozzátartozója rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik és álláskereső, úgy az erről szóló nyilatkozat és az illetékes munkaügyi központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,

3.9. a járási hivatal által folyósított foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, időskorúak járadéka, ápolási díj megállapításáról szóló határozat, a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegéről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,

3.10. közfoglalkoztatott esetében az utolsó fizetési igazolás,

3.11. tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek, fiatal felnőtt esetén a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos személy egészségi állapotára vonatkozó igazolás,

3.12. egyéb jövedelem esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat.

Egyéb igazolások:

- a 16 évesnél idősebb gyermek tanulói, hallgatói jogviszonyának igazolása

- gyámolt, illetve gondokolt esetén a gyám- illetve gondok kirendelő határozat,

- rendkívüli gyógyszersegély esetén a gyógyszer költségéről szóló igazolás,

- a temetés költségeiről kiállított számla eredeti példánya, halotti anyakönyvi kivonat,

- minden olyan okirat, amely hitelesen igazolja a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetet, vagy a létfenntartási gondot ( pl. kórházi zárójelentés, orvosi igazolás, hatósági határozat, rezsi számla stb.)!

[1] Módosította a 19/2018. (XI.9.) önkormányzati rendelet

3. melléklet

Kérelem
köztemetés megállapítására

1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok

1.1. Neve:…………………………………………………………………………………………

1.2. Születési neve:………………………………………………………………………………..

1.3. Anyja neve:…………………………………………………………………………………...

1.4. Születési helye, ideje (év, hónap, nap):………………………………………………………

1.5. Lakóhely:……………………………………………………………………………………

1.6. Tartózkodási hely:……………………………………………………………………………

1.7. Társadalombiztosítási azonosító jele:……………………………………………………….

1.8. Állampolgársága:……………………………………………………………………………

1.9. Telefonszám: ……………………………………………………………………………….

2. Az elhunyt személy adatai

2.1. Elhunyt neve: ………………………………………………………………………………

2.2. Születési neve:……………………………………………………………………………...

2.3. Születési helye, ideje:………………………………………………………………………

2.4. Volt lakóhelye:……………………………………………………………………………

2.5. A kérelmező rokoni kapcsolata az elhunyttal:……………………………………………

2.6. Elhunytnak ingatlan vagyona: van nincs (Megfelelő aláhúzandó!)

Ha van,

2.7. Ingatlan helyrajzi száma:…………………………………………………………………

2.8. Ingatlan értéke:……………………………………………………………………………

3. Kérelem indoklása: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

5. Temetésre köteles személyek adatai:

A

B

Név

Lakcím

1.

2.

3.

4.

5.

Tudomásul veszem, hogy az önkormányzat a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti, vagy az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi.

6. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Battonya, 20… …………………………

………………………………..

kérelmező aláírása

4. melléklet40

Az étkeztetés intézményi térítési díjáról, a házi segítségnyújtás óradíjáról és a nappali ellátás intézményi térítési díjáról

1. Nappali ellátás háromszori étkezéssel, nappali ellátást nyújtó intézményben: 1.180 Ft/ ellátási nap

2. Nappali ellátás ebéddel, nappali ellátást nyújtó intézményben: 590 Ft/ellátási nap

3. Nappali ellátás étkeztetés nélkül: 0 Ft/ ellátási nap

4. Demens ellátás háromszori étkezéssel, nappali ellátást nyújtó intézményben: 1.180 Ft/ellátási nap

5. Demens ellátás ebéddel, nappali ellátást nyújtó intézményben: 590 Ft/ ellátási nap

6. Demens ellátás étkeztetés nélkül: 0 Ft/ ellátási nap

7. Étkeztetés elvitellel: 590 Ft + ÁFA/ellátási nap

8. Étkeztetés házhoz szállítással: 590 Ft.+ÁFA+20 Ft/ ellátási nap

9. Házi segítségnyújtás óradíja: 0 Ft/ gondozási óra.

4

Módosította a 13/2019. (X.29.) önk. rendelet A 4. § a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

Megállapította a 4/2017. (III.31.) önk. rendelet

6

Módosította a 13/2019. (X.29.) önk. rendelet

7

Módosította a 4/2017. (III.31.) önk. rendelet

8

Módosította a 4/2017. (III.31.) önk. rendelet

9

Módosította a 4/2017. (III.31.) önk. rendelet

10

Módosította a 4/2017. (III.31.) önk. rendelet A 10. § (5) bekezdése a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja szerint módosított szöveg.

11

Módosította a 4/2017.(III.31.) önk. rendelet

12

Hatályon kívül helyezte a 7/2017. (III.31.) önk. rendelet

13

Módosította a 4/2017. (III.31.) önk rendelet

14

Módosította a 4/2017. (III.31.) önk. rendelet

16

Az 5/A. alcímet (14/A-14/C. §-t) a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

17

A 15. § (1) bekezdése a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja szerint módosított szöveg.

18

Módosította a 4/2017.(III.31.) önk. rendelet

19

Hatályon kívül helyezte a 4/2017.(III.31.) önk.rendelet

20

Módosította a 4/2017.(III.31.) önk. rendelet

21

A 18/A. §-t a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

22

Hatályon kívül helyezte a 4/2017.(III.31.) önk. rendelet

23

Hatályon kívül helyezte a 4/2017.(III.31.) önk. rendelet

24

Megállapította a 4/2017. (III.31.) önk. rendelet

25

A 19/A. § (1) bekezdése a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontja szerint módosított szöveg.

27

Módosította a 13/2019. (X.29.) önk. rendelet

28

Módosította a 13/2019. (X.29.) önk. rendelet

29

A 20/A. §-t a Battonya Város Önkormányzat Képviselő-testülete 16/2021. (VI. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

33

Hatályon kívül helyezte a 4/2017.(III.31.) önk. rendelet

37

Hatályon kívül helyezte a 4/2017.(III.31.) önk. rendelet

39

A 23/A. § (3) bekezdés a) pontja a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 4. § d) pontja szerint módosított szöveg.

40

A 4. melléklet a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (X. 7.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg.

41

Az 5. mellékletet a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

42

A 6. mellékletet a Battonya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.