Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 4/2015. (II.11.) önkormányzati rendelete

Az építményadóról szóló 68/2007. 12. 18.) Kgy. rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 02. 12- 2015. 02. 12

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi adókról szóló – módosított – 1990. évi C. törvény 1.§ (1) bekezdésében, valamint 6.§ a), és c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. §

Az építményadóról szóló 68/2007. (12.18.) Kgy. rendelet 9. §-a következő (2), (3), (4), (5) bekezdésekkel egészül ki:

(2) Ipari övezetben történő telephely-bővítés megvalósítása esetén az (1) bekezdés 2. mondatában foglaltaknak megfelelően a műhely bővítményre és raktár bővítményre vonatkozó adó mértékek alkalmazhatóságának feltétele az e szakasz (2) – (5) bekezdéseiben meghatározott további feltételeknek való megfelelés.

(3) A bővítési adómértékek az adóalany kérelme alapján e szakasz (4)-(5) bekezdéseiben meghatározott további feltételek teljesülése esetén a kérelem benyújtását követő egy adóév végéig alkalmazhatók.

(4) A bővítési adómértékek alkalmazhatóságának adóévében január 1-jei állapotnak megfelelően a vállalkozás átlagos statisztikai állományi létszáma legalább ugyanannyi legyen, mint a kérelem benyújtásának évét megelőző év utolsó naptári napján.

(5) A bővítési adómértékek megállapításának további feltétele, hogy az adóalany a telephely-bővítés megkezdését megelőzően adja be kérelmét az adóhatósághoz. Amennyiben jogszabály rendelkezése alapján a telephely-bővítés elvégzéséhez építéshatósági engedély vagy bejelentés szükséges, az adózó a tervezett munkát az építéshatóság engedélyével illetve döntésével igazolja, míg az elvégzett munkát az építéshatóság által kiállított használatbavételi engedéllyel illetve használatbavételi bejelentés nyilvántartásba vételére vonatkozó döntéssel kell igazolnia. A kérelem benyújtása esetén meglévő feltételeket a kérelem benyújtásával egyidejűleg, az e szakasz (4) bekezdésében meghatározott feltételt az adóév január 31. napjáig kell a kérelmezőnek okirattal bizonyítania.

2. §.

Az építményadóról szóló 68/2007. (12.18.) Kgy. rendelet 11. §-a a következő rendelkezéssel  egészül ki:

Telephely-bővítés: új, a vállalkozástermelő, gazdasági tevékenységét szolgáló épület építése, létesítése, illetve a meglévő épületeknek a telephely kihasználtságának növelését eredményező hasznos alapterületének növelése.

Bővítmény: telephely-bővítés során a vállalkozás meglévő telephelyén létrejött új épület, illetve a meglévő épület hasznos alapterületének újonnan megnövelt része.

3.§.

Az építményadóról szóló 68/2007. (12.18.) Kgy. rendelet 1. sz. melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.

4. §.

(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2015. március 1. napjától kell alkalmazni.

(2) E rendelet 1. -3. §-a e rendelet hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

Mellékletek