Pusztamérges Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015 (II.24.)

Pusztamérges Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2015. (II.24.) önkormányzati rendelete a települési támogatások rendszeréről és a szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2016. 02. 29

Pusztamérges Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogalkotói hatáskörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el: 

I. FEJEZET

Általános rendelkezések


1. A rendelet célja


1.§ (1) E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében az állam által biztosított ellátásokon túlmenően szabályozza a pénzbeli és természetbeni juttatások, valamint a szociális ellátások igénybevételének helyi szabályait.


(2) Pusztamérges Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a rendeletben meghatározott ellátások biztosításával kíván támogatást nyújtani.

2. A rendelet hatálya


2. § E rendelet hatálya kiterjed Pusztamérges község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokra, letelepedettekre, hontalanokra, a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre, a rendkívüli települési támogatás vonatkozásában az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira. 

3. Hatásköri szabályok


3. § (1) Pusztamérges Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletében meghatározottakkal összhangban a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át:


a) a rendkívüli települési támogatás megállapítását a 10.§-ban foglalt támogatás megállapításának kivételével,

b) a települési támogatás megállapítását az e rendeletben foglaltak alapján,

c) köztemetéssel kapcsolatos ügyben az e rendeletben foglaltak alapján.


(2) Pusztamérges Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletében meghatározottakkal összhangban a Képviselő-testület a jegyzőre ruházza át:

a) az ellenőrzéshez kapcsolódó, e rendeletben meghatározott ellenőrzési és felülvizsgálati feladatkört,

b) a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett megtérítési kötelezettség megállapítását. 

II. FEJEZET

Pénzbeli és természetbeni ellátásként megállapított települési támogatások


1. Rendkívüli települési támogatás


4.§

(1) Rendkívüli települési támogatás nyújtható:

a)betegség miatt háztartásában megélhetést veszélyeztető mértékű gyógykezelés, gyógyszerköltség merült fel, vagy egészségügyi okokból 30 napot meghaladó időtartamon táppénzre jogosult (egészségügyi okok miatt kieső jövedelem);

b)annak a személynek, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott (temetési cél).

c)annak a személynek, aki saját, vagy családja létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került és a 4.§ (1) bekezdés a)-b) alpontjai alapján támogatásra nem jogosult (általános krízishelyzet);


(2) Az (1) bekezdésben nevesített támogatásokra vonatkozóan e rendelet 1. számú mellékletében szereplő kérelmet, és az (1) bekezdés a), c) pontjában megjelölt támogatási cél megjelölése esetén az e rendelet 3. számú mellékletét képező vagyon- és jövedelemnyilatkozatot kell benyújtani. 

5.§


(1) Rendkívüli települési támogatás egészségügyi okok miatt kieső jövedelem pótlása célra abban az esetben állapítható meg, ha kérelmező egészségügyi okok miatt legalább 30 napot meghaladóan munkaképtelenné válik, vagy átmenetileg a háztartás összjövedelmének 15%-át meghaladó gyógyszerköltsége merül fel és közgyógyellátási ellátásra nem jogosult, és ezeket megfelelő iratokkal alátámasztja.


(2) E támogatási jogcímen abban az esetben állapítható meg támogatás, ha a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkor öregségi nyugdíjminimum 150%-át, egyedül élő esetén 200%-át.


(3) E támogatási jogcímen eseti támogatás iránti kérelem nyújtható be a rendelet mellékletében szereplő formanyomtatványon évenként maximum 30.000,-Ft összegben. 

6.§


(1) Rendkívüli települési támogatás temetési célra annak a személynek állapítható meg, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, vagy családja létfenntartását veszélyeztet, ha

a)a temetés számlával igazolt költsége a mindenkori helyben szokásos legolcsóbb temetés költségét kevesebb, mint 50%-kal haladja meg;

b)ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedül élő esetén annak 350%-át.


(2) Temetési célra nyújtott rendkívüli települési támogatás összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos középszintű temetési költségek 10%-ánál.


(3) A Képviselő-testület 2015. évben a helyben szokásos középszintű temetési költségek bruttó összegét az alábbiak szerint ismeri el:

a) testtemetés költsége 260.000,-Ft,

b) hamvasztásos temetés költsége 150.000,-Ft,


(4) A temetési költségek helyben szokásos középszintű mértékét tárgyévben a Képviselő-testület határozza meg. A tárgyévi összegek meghatározásáig az előző évben meghatározott mértéktől felfelé legfeljebb 10%-kal lehet eltérni a kérelmek elbírálása során.


(5) A temetési célra igényelt települési támogatás kérelmezése esetén a kérelemhez mellékelni kell a temetési számla egy példányát és – nem Pusztamérges Község közigazgatási területén történt haláleset esetén - a halotti anyakönyvi kivonat fénymásolatát. 

7.§


(1) Rendkívüli települési támogatás általános krízishelyzet céljára abban az esetben állapítható meg, ha kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200%-át, egyedül élő esetén 250%-át.


(2) E támogatási jogcímen alkalmanként maximum 15.000 Ft állapítható meg, évente legfeljebb három alkalommal.

8. §


(1) Kamatmentes kölcsön formájában nyújtható a rendkívüli települési támogatás, amennyiben az igénylő rendszeres ellátásra jogosult, (pl.: nyugdíj, járadék) de az ellátást folyósító késedelmes teljesítése miatt megélhetése nem biztosított, vagy aki jövedelmével nem fedezhető, jelentős kiadás következtében anyagi segítségre szorul (pl.: magas összegű közüzemi elszámoló számla, lakás lakhatóvá tétele). E támogatási forma esetén a kölcsön nyújtására vonatkozóan a jogosulttal hatósági szerződést kell kötni, melyben rögzíteni kell:

a)

A visszafizetés feltételeit és a törlesztés elmaradásának jogkövetkezményeit.

b)

Törlesztési idő: maximum 6 hónap

c)

A megállapodást a jogosulttal a polgármester köti meg.


(2) Kamatmentes kölcsön formájában nyújtható rendkívüli települési támogatás abban az esetben, ha az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 230%-át, egyedül élő esetében 250%-át nem haladja meg, de állandó jövedelemmel rendelkezik.


(3) Nem állapítható meg kamatmentes kölcsön formájában rendkívüli települési támogatás, annak a kérelmezőnek, akinek az Önkormányzat felé adó-  vagy más jellegű tartozása van.

2. Egyéb települési támogatások


9.§


(1) Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás (a továbbiakban: lakhatási támogatás) állapítható meg lakóingatlanonként 1 évre, havi rendszerességgel annak a tulajdonosnak, bérlőnek, vagy életvitelszerűen az ingatlant használónak, akinek

a)háztartásában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 40.000,-Ft-ot, egyedül élő esetén 50.000,-Ft-ot havi 2.500,-Ft összegben;

b)háztartásában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg az 35.000,-Ft-ot, egyedül élő esetén a 45.000,-Ft-ot havi 3.500,-Ft összegben;

c)háztartásában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg az 30.000,-Ft-ot, egyedül élő esetén a 40.000,-Ft-ot havi 5.000,-Ft összegben.


(2) Nem jogosult támogatásra az a háztartás, ahol a forgalomképes vagyon vagyontárgyanként meghaladja a 900.000,-Ft, vagy együttes forgalmi értéke meghaladja a 2.000.000,- Ft összeghatárt. Nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik.


(3) A támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a háztartásban élőkre vonatkozó jövedelemnyilatkozatot, vagyonnyilatkozatot, valamint egy 3 hónapnál nem régebbi, a lakóingatlanra vonatkozó közüzemi számla-másolatot.


(4) A támogatás megállapítása 1 évre történik, a jövedelmi és vagyoni helyzetben bekövetkező és egyéb, a jogosultságot érintő változást a kérelmező a határozatban megállapítottak alapján köteles haladéktalanul, de legkésőbb 30 napon belül bejelenteni.


(5) A támogatás folyósítása elsődlegesen a közüzemi szolgáltatóhoz történő utalással, ennek hiányában a kérelmező készpénzfizetési számlájára történő utalással vagy pénztárból történő kifizetéssel teljesül.


(6) Nem állapítható meg lakhatási támogatás

a) annak a kérelmezőnek, akinek az Önkormányzat felé adó- vagy más jellegű tartozása van;

b) azon ingatlan vonatkozásában, melyre vonatkozóan a magánszemélyek kommunális adója egy éven túl nem került kiegyenlítésre.


(7) A települési támogatásban részesülő köteles az általa életvitelszerűen lakott lakóingatlan és az ahhoz tartozó udvar rendezettségének, tisztán tartásának biztosítására.


10. §


(1) Pusztamérges Község Önkormányzatának Képviselő-testülete tárgyévben hozott döntése alapján, pénzügyi lehetősége függvényében csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázathoz.


(2) A Képviselő-testület elfogadja a mindenkori Bursa Hungarica Felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj pályázati kiírást, ha az abban résztvevők részére anyagi támogatást biztosít a központi költségvetés.


(3) Szociális ösztöndíjban részesíthető az a Pusztamérges községben állandó lakóhellyel rendelkező pályázó, aki a képzésre vonatkozó keretidőn belül, teljes idejű (nappali tagozatos) felsőfokú alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy felsőfokú szakképzésben folytatja tanulmányait és háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át.


(4) A kérelmek rangsorolásakor és elbírálásakor, előnyben kell részesíteni azt a szociálisan hátrányos helyzetű pályázót,

a) aki árva, félárva;

b) akit egyedül nevelnek;

c) akinek családjában az eltartottak száma legalább 3;

d) akinek eltartója, szülője beteg, rokkantnyugdíjas;

e) aki gyermeket nevel;

f) aki kollégiumi ellátásban nem részesül.


(5) A pályázati kiírás alapján a pályázatokat Pusztamérges község Polgármesteréhez kell benyújtani.


(6) A (4) bekezdésben foglaltak figyelembevételével a döntéshozó pályázónként eltérő ösztöndíjat állapíthat meg, melynek mértéke 1.000,-Ft-tól 5.000,-Ft/hó összeghatárig terjedhet.

11.§


(1) A jogszabályi rendelkezések figyelembevételével a köztemetési költségek megtérítési kötelezettsége alól részben, vagy egészben mentesíthető az eltemettetésre kötelezett személy, amennyiben családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.


(2) A jogszabályi rendelkezések figyelembevételével a köztemetési költségek megtérítési kötelezettségének teljesítésére részletfizetés engedélyezhető.


(3) A (1)-(2) bekezdésben foglaltak igénylésére e rendelet 1. számú mellékletében szereplő kérelmet kell benyújtani. 

3. Egyéb eljárási, ellenőrzési és visszafizetési szabályok


12.§


(1) A települési támogatás természetbeni szociális ellátásként is nyújtható elsősorban élelmiszer, tűzifa, tanszervásárlás, Erzsébet utalvány, egyéb utalvány, mezőgazdasági termény formájában nyújtott támogatásként.

(2) E rendeletben vonatkozásában benyújtott kérelmeket a Ruzsai Közös Önkormányzati Hivatal Pusztamérgesi Kirendeltségének szociális ügyintézőjénél, lehetőleg személyesen kell leadni.

13.§


(1) Az e rendeletben foglalt települési támogatások folyósítását követően a jegyző jogosult ellenőrizni annak jogszerű felhasználását, a kérelemben megjelölt tények és adatok valódiságát, a kötelezettségek teljesítését. A nem természetben nyújtott települési támogatások vonatkozásában a felhasználás igazolására a támogatott köteles 30 napig megőrizni a jogszerű felhasználás bizonyításához szükséges bizonylatot, nyugtát, számlát, stb. E hatáskörében a jegyző jogosult a jogszerű felhasználás, a kérelemben megjelölt tények és adatok valódiságának ellenőrzése és a kötelezettségek teljesítése kapcsán egyéb, ezt alátámasztó dokumentumokat beszerezni.


(2) A lakhatási támogatás vonatkozásában a jegyző jogosult az ellátás folyósítása során bármikor ellenőrizni a kötelezettségek teljesítését, a támogatásra való jogosultság fennállását, melynek keretében felülvizsgálati eljárást indíthat. A felülvizsgálati eljárás során a támogatást igénybe vevő köteles új kérelmet, valamint jövedelem- és vagyonnyilatkozatot benyújtani.


(3) Amennyiben az (1) bekezdésben foglalt ellenőrzés során a jogszerű felhasználás nem bizonyítható, úgy a jegyző a támogatási összegre vonatkozó visszafizetési kötelezettséget ír elő, melyre a jogosulatlanul és rosszhiszeműen történő igénybevételre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.


(4) Amennyiben a (2) bekezdésben foglalt ellenőrzés során kiderül, hogy a támogatásra való jogosultság nem áll fenn, úgy a támogatás folyósítását meg kell szüntetni a változás hónapjának utolsó napjával, s annak megállapítása iránt egy éven belül benyújtott kérelmet - a jogosultsági feltételek ismételt fennállása esetén is – el kell utasítani.


(5) Amennyiben a települési támogatás jogosulatlanul és rosszhiszeműen kerül igénybevételre a jegyző jogosult elrendelni a támogatás megtérítését a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglaltak alapján. A megtérítést méltányosságból a Képviselő-testület erre irányuló kérelem esetén elengedheti, csökkentheti, teljesítését részletfizetésben engedélyezheti. 

III. FEJEZET

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások


14.§.


(1) Pusztamérges Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) a személyes gondoskodást nyújtó ellátások közül az alábbi szociális alapszolgáltatások ellátását biztosítja:


a)        tanyagondnoki szolgáltatás,

b)       étkeztetés,

c)        házi segítségnyújtás,

d)       családsegítés,

e)        jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,

f)        közösségi ellátás,

g)        támogató szolgáltatás.


(2) Az Önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátási formák közül az étkeztetést, a házi segítségnyújtást, a családsegítést, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, a közösségi ellátást, a támogató szolgáltatást a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása Integrált Szociális és Gyermekjóléti Központ Pusztamérgesi telephelyén keresztül biztosítja. 


(3) A Homokháti Kistérség Többcélú Társulása Integrált Szociális és Gyermekjóléti Központ által biztosított, személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat, azok igénybevételét, valamint a fizetendő térítési díjakat a társulási megállapodásban kijelölt önkormányzat rendelete tartalmazza.

15.§


(1) A tanyagondnoki szolgáltatás célja a Pusztamérges külterületén lakóhellyel rendelkező személyek intézményhiányából eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése.


(2) A tanyagondnok által ellátandó szociális alapellátási feladatok:


a)    étkeztetésben való közreműködés,

b)    házi segítségnyújtásban való közreműködés.


(3) A tanyagondnok által ellátandó egyéb szolgáltatások:


            a) egészségügyi szolgáltatások

aa)        betegek háziorvoshoz, szakorvoshoz történő szállítása a község közigazgatási területén belül,

ab)        gyógyszer, gyógyászati segédeszközök beszerzése.

            b) szállítási szolgáltatások

ba)        bevásárlás, árubeszerzés,

bb)       háztartási gépek javíttatása, tüzelőszállítás,

bc)        gázpalack csere,

bd)       levelek, csomagok feladása a postán,

be)        ebédszállítás,

bf)        csoportok különböző rendezvényekre szállítása alkalmanként,

bg)       távoli tanyákon élő gyermekek közlekedésének elősegítése.

      c)    szabadidős tevékenységek szervezése

ca)                    tájékoztatja a külterületi lakosságot a kulturális programokról, elősegíti azon való részvételüket,

cb)        igényszerinti könyvcsere a könyvtárban,

  cc)              helyi kulturális programok lebonyolításában való segítség.

      d)    egyéb szolgáltatások

    da)         a rászorultak körében felmerült problémák megoldásában való segítségnyújtás,

    db)        munkanélküliek segítése hivatalos ügyeik intézésében,

    dc)       tájékoztatja az önkormányzatot a lakosság körében felmerült igényekről, problémákról,

    dd)          közreműködik a külterületi lakosság közlekedésének elősegítésében, lakossági igény esetén a külterületi utak állagának javításában, parlagfű-mentesítésében.


(4) A (2) bekezdésben szereplő ellátások igénybevétele ingyenes.


(5) A tanyagondnoki szolgálat igénybevételére irányuló kérelem szóban nyújtandó be a tanyagondnoknál.


IV. Fejezet

Záró rendelkezések


16. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit az ezen időpontot követően benyújtott kérelmek vonatkozásában kell alkalmazni.


(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 6/2011. (III.31.) önkormányzati rendelet, és a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázathoz való csatlakozás helyi szabályairól szóló 8/2005.(IX.15.) önkormányzati rendelet.



Pusztamérges, 2015. február 23.





         Dr. Papp Sándor                                                                        Nagy Renáta

         polgármester                                                                                   aljegyző



A rendelet kihirdetve: 2015. február 24.



                                                                                                            Nagy Renáta

                                                                                                               aljegyző