Hetes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

A szociális juttatások rendszeréről

Hatályos: 2023. 06. 29

Hetes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

A szociális juttatások rendszeréről

2023.06.29.

Hetes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §- ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.1

I. Fejezet

AZ ELLÁTÁS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

A rendelet célja

1. §2

A rendelet hatálya

2. § (1) A pénzbeli ellátások tekintetében e rendelet területi hatálya Hetes község közigazgatási területére terjed ki.

(2)3 A rendelet személyi hatályára vonatkozóan a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. §-az irányadó a (3) bekezdés figyelembevételével.

(3) E rendelet tárgyi hatálya az alábbi támogatásokra terjed ki:

a) Pénzbeli és természetbeni települési támogatások tekintetében:

aa) rendkívüli települési támogatás

ab) lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatás

ac) temetési támogatás

ad) gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás (a továbbiakban: gyógyszertámogatás)

ae) ápolási támogatás

af) köztemetés

ag) szociális kölcsön

ah)4

ai) anyasági támogatás

aj)5

b) [1]

ba) hatályon kívül helyezve

bb) hatályon kívül helyezve

bc) hatályon kívül helyezve

bd) hatályon kívül helyezve

Eljárási rendelkezések

3. § (1)6 Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni települési támogatások megállapítása iránti kérelmeket a Somogyjádi Közös Önkormányzati Hivatal Hetesi Kirendeltségén 7432 Hetes Rákóczi utca 34. (a továbbiakban: Hivatal) lehet írásban előterjeszteni.

(2)7

(3) A kérelmet – ha törvény másként nem rendelkezik – az a szociális hatáskört gyakorló szerv bírálja el, amelynek illetékességi területén a kérelmező lakcíme van.

(4)8

(5) [2]

(6)9

(7)10 Krízis helyzet fennállása esetén e rendeletben szabályozott ellátások esetében – a lakhatási támogatás és a rendszeres gyógyszertámogatás kivételével - a jövedelmi korlát felső értékhatárától háztartásban élők esetén 150%-kal, egyedülálló esetén 250 %-kal el lehet térni.

4. § (1) A kérelmező köteles a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, továbbá a kérelem benyújtásával egyidejűleg köteles a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat kérelméhez becsatolni.

(2) A pénzbeli és természetbeni települési támogatások megállapítása iránti kérelem tartalmazza:

a) a támogatást igénylő személynek az Szt. 18. §-ának a) c) h) pontjában szereplő adatait,

b) az igényelt települési támogatás jogosultsági feltételeire vonatkozó adatokat, nyilatkozatokat.

A jövedelemtől függő települési támogatások esetében a jövedelem típusának megfelelő igazolás vagy annak fénymásolata a jövedelemről tett nyilatkozat melléklete.

(3) A jövedelem

a) munkaviszonyból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző havi nettó keresetről kiállított munkáltatói igazolással,

b)11 álláskeresési támogatás esetén az illetékes szakigazgatási szerv által kiállított, a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított támogatás összegéről szóló igazolással, ennek hiányában az utolsó havi folyósítás összegét igazoló szelvénnyel vagy bankszámlakivonattal, vagy banki igazolással,

c) vállalkozásból származó jövedelem esetén az adóhatóság által kiállított igazolással, az adóbevallással le nem zárt időszakra vonatkozóan havi bontásban kiállított könyvelői igazolással, ennek hiányában a vállalkozó nyilatkozatával,

d) ösztöndíj esetén a közép-, illetve felsőoktatási intézmény által kiállított igazolással, vagy a számítógépes nyilvántartásból kinyomtatott, és a hallgató aláírásával ellátott adatlappal,

e) egyéb jövedelem esetén írásban tett nyilatkozattal igazolható.

(4) A jogosultság megállapításakor figyelembe vehető jövedelemre vonatkozóan az Szt. 10. § (2)-(3) bekezdése az irányadó.

(5) A jövedelem számításakor figyelmen kívül hagyandó jövedelemre vonatkozóan az Szt. 10. § (4)-(5) bekezdése az irányadó.

(6) A jogosultsági feltételek megállapításához e §-ban szabályozottakon túl szükséges egyes speciális igazolások és bizonyítékok köre a konkrét ellátási forma szabályozásánál kerül felsorolásra.

(7)12

(8) Amennyiben a pénzbeli és természetbeni települési támogatás megállapítása iránti kérelemben előadott életkörülmények vizsgálata kapcsán a kérelem megalapozott elbírálása szükségessé teszi, az igénylőnél környezettanulmányt kell készíteni.

(9) Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a Hivatal már bármely ügyben – a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül – vizsgálta, és azokban lényeges változás nem feltételezhető.

(10) A pénzbeli és természetbeni települési támogatásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező kötelezhető arra, hogy családja vagyoni viszonyairól a 63/2006.(III.27.) Kormányrendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon nyilatkozzék.

(11)13

(12) A rendszeres települési támogatásban részesülő személy a jogosultság feltételei érintő lényeges tények, körülmények (jövedelmi, vagyoni viszonyok, családi állapot, lakcím stb.) megváltozását 15 napon belül köteles bejelenteni a Hivatalnak. E kötelezettségről a támogatást megállapító határozatban tájékoztatni kell a jogosultat. A bejelentés elmulasztása esetén vizsgálni kell a támogatás jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevételét.

(13)14 Krízishelyzet fennállása esetén – ha az igénylő életkörülményei indokolják az azonnali segítséget – a rendkívüli települési támogatás, bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján is megállapítható.

(14)15 Krízis helyzet: azonnali intézkedést kívánó létfenntartást veszélyeztető rendkívüli helyzet.

A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

5. § (1) E rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott rendszeres települési támogatást meg kell szüntetni, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt pedig kötelezni kell

a) a pénzbeli támogatás visszafizetésére;

b) a természetben nyújtott támogatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére.

(2)16 A támogatást megállapító szerv a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett támogatás megtérítését az arról való tudomásszerzést követő három hónapon belül rendelheti el. Nem lehet a megtérítést elrendelni, ha az igénybevételtől, valamint a rendszeres települési támogatás esetén a támogatás megszűntetésétől egy év már eltelt.

(3) Ha a támogatás megállapítója a rendszeres települési támogatás megtérítését rendeli el, a kötelezett kérelmére engedélyezheti a megtérítés összegének részletekben történő megfizetését. A részletfizetés időtartama nem haladhatja meg a 12 hónapot.

(4) A támogatás megállapítója a kötelezett kérelmére a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét legfeljebb 50 %-os mértékben csökkentheti, vagy elengedheti, amennyiben a kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülálló személy esetében 250 %-át nem haladja meg.

Hatásköri szabályok

6. § (1)17

(2) A képviselő-testület az Szt. 48. §-a szerinti köztemetés elrendelésével kapcsolatos hatáskör gyakorlását a polgármesterre ruházza át.

A támogatások folyósítása

7. § (1) A rendszeres támogatások folyósítása havonta utólag, minden hónap 5-éig, a nem rendszeres támogatások kifizetése az ellátást megállapító határozatban megjelölt időpontban történik a házipénztárból, vagy a jogosult lakossági folyószámlájára történő átutalás útján.Házipénztárból történő kifizetés esetén a támogatást a jogosult, vagy meghatalmazottja veheti fel. A házipénztárból történő, a döntést követő azonnali kifizetés létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében történhet.

(2) A rendkívüli települési támogatás és a lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatás természetbeni formában is nyújtható. A folyósítás módjáról a támogatást megállapító határozatban kell rendelkezni.

II. Fejezet

SZOCIÁLIS RÁSZORULTSÁGTÓL FÜGGŐ PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁSOK

Rendkívüli települési támogatás

8. § (1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást állapít meg.

(2) Rendkívüli települési támogatásban elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások – így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(3) A rendkívüli települési támogatás kérelemre és hivatalból – különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság vagy más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére – is megállapítható.

(4) Rendkívüli települési támogatás természetbeni juttatásként – az önkormányzat rendelkezésére álló készlet erejéig – tűzifa formájában is nyújtható.

9. § (1) Rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni kérelemre azt a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyt, akinek a családjában az 1 főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át illetve egyedülálló esetén jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át nem haladja meg.

(2) A rendkívüli települési támogatás alkalmankénti összege nem lehet kevesebb 3.000 Ft-nál és nem haladhatja meg a 30.000 Ft-ot.

(3) Az adott naptári évben egy személy, illetve család részére nyújtott rendkívüli települési támogatás éves összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.

(4) Rendkívüli települési támogatást ugyanazon családban élők részére évente legfeljebb négy alkalommal lehet megállapítani.

(5) A lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatásban, vagy gyógyszertámogatásban részesülő személy, illetve családja részére évente legfeljebb két alkalommal állapítható meg rendkívüli települési támogatás.

(6) Az (1) és a (4)-(5) bekezdésben foglaltaktól eltérően évente egy alkalommal – jövedelemre való tekintet nélkül - legfeljebb 150.000 Ft összegű rendkívüli települési támogatást lehet megállapítani, ha a kérelmező létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerül, vagy a kérelmező családjában létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet áll elő.

(7) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek minősül, ha a kérelmező családjában igazoltan:

a) tartós betegség, tartós táppénz vagy rokkantság miatt jelentős jövedelem-kiesés következett be,

b) elemi kár vagy baleset miatt jelentős anyagi kár keletkezett,

c) gyógyászati segédeszközt kell beszerezni és a segédeszközre szoruló személy közgyógyellátásra nem jogosult,

d) legfeljebb háromhavi közüzemi díjtartozás halmozódott fel, melyet önerőből nem tudnak kiegyenlíteni,

e) a nyugdíj vagy egyéb rendszeres pénzellátás folyósítása a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik.

f)18 napi megélhetési gondok,

g)19 megfelelő élelmezés hiánya,

h)20 önhibán kívüli átmeneti nehéz anyagi helyzet,

i)21 közgyógyellátásra nem jogosult személy, sürgős gyógyszer szükséglete.

(8) A képviselő-testület a 8-9. §-ban meghatározott rendkívüli települési támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskör gyakorlását a 9. § (6) bekezdés kivételével a polgármesterre ruházza át.

Lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatás

10. § (1) A Képviselő-testület lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatást állapít meg a szociálisan rászorult személyeknek az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség rendszeres fenntartási költségeinek viseléséhez.

(2) Lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatásra az a hetesi lakcímmel rendelkező személy jogosult, akinek

a) a háztartásában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén a 250 %-át, feltéve, hogy a lakásfenntartás elismert havi költsége a háztartás havi összjövedelmének 20%-át eléri vagy meghaladja

b) vagyonnal nem rendelkezik, és

c) az érintett ingatlanban életvitelszerűen lakik

(3) Lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatásra jogosult az (2) bekezdésben meghatározott jövedelmi feltételeknek megfelelő személy, akinek lakásfenntartáshoz kapcsolódó rendszeres havi rezsiköltsége

a) meghaladja az egy főre eső havi jövedelemének 20 %-át,de nem éri el annak 25 %-át,

b) meghaladja egy főre eső havi jövedelemének 25 %-át, de nem éri el annak 30 %-át,

c) meghaladja egy főre eső havi jövedelemének 30 %-át, de nem éri el annak 35 %-át,

d) meghaladja egy főre eső havi jövedelemének 35 %-át, de nem éri el annak 40 %-át,

(4) A lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatás összege:

a) a (3) bekezdés a) pontja szerinti esetben 3.500 Ft

b) a (3) bekezdés b) pontja szerinti esetben 4.500 Ft

c) a (3) bekezdés c) pontja szerinti esetben 5.500 Ft

d) a (3) bekezdés d) pontja szerinti esetben 6.500 Ft

(5) Lakásfenntartási költségként figyelembe vehető kiadások a gáz-, áram-, víz- és csatornahasználati, szemétszállítási és fűtési díj költsége.

(6) Az igazolt lakásfenntartási költséget a kérelem beadását megelőző hónap számláinak összege alapján kell megállapítani. A költségként figyelembe vehető kiadásokat a (5) bekezdés szerinti számlákkal kell igazolni.

11. § (1) Az Önkormányzat a lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatást természetbeni szociális ellátás formájában is nyújthatja.

(2) A lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell:

a) a közös háztartásban élő személyek jövedelemigazolását és vagyonnyilatkozatát

b) a lakásban a lakás jogcímét igazoló adásvételi vagy bérleti, vagy használati szerződést

c) a lakásfenntartási költségek igazolására vonatkozó számlákat

(4) A lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatás ugyanazon lakás esetén csak egy jogosult részére állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(5) Azon személy esetében, akinél előrefizetős gáz- vagy áramfogyasztást mérő készülék működik, a támogatást természetben, a készülék működtetését lehetővé tevő formában kell nyújtani.

(6) A lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatás iránti kérelemben nyilatkozni kell a lakás nagyságáról, a kérelmező lakásban tartózkodásának jogcíméről, a kérelmező és a vele közös háztartásban élők számáról, személyi és jövedelmi adatairól, arról, hogy a kérelemmel érintett lakásban működik-e előrefizetős gáz- vagy áramfogyasztást mérő készülék, továbbá csatolni kell a háztartás tagjainak jövedelmét igazoló iratokat és a háztartás tagjainak vagyoni helyzetéről szóló vagyonnyilatkozatokat.

(7) A támogatás megállapítására irányuló kérelemben meg kell jelölni, hogy a kérelmező mely lakhatási költséghez kéri a támogatás megállapítását, továbbá csatolni kell a kérelemben megjelölt költségre vonatkozó utolsó havi közműszámla másolatát, lakásbérlet, albérlet esetén a bérleti szerződés másolatát.

(8) A lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatást – a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kezdődően – egy év időtartamra kell megállapítani.

(9) A lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatásra való jogosultság megállapításával kapcsolatos hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a jegyzőre ruházza át.

Temetési támogatás

12. §22 (1) Temetési támogatás a temetés vagy hamvasztás (a továbbiakban: temetés) költségeihez nyújtott egyszeri pénzbeli hozzájárulásként állapítható meg.

(2) Kérelemre temetési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott (a továbbiakban: eltemettető), de arra nem volt köteles, vagy köteles volt ugyan, de a temetés költségének viselése saját, vagy családja létfenntartását veszélyezteti.

(3)23 Temetési támogatásra az az eltemettető jogosult akinek, családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum összegének 500 %-át, egyedülálló személy esetén a nyugdíjminimum összegének 700 %-át.

(4) Nem állapítható meg temetési támogatás, ha:

a) az eltemettető az eltemettetésre – ellenszolgáltatás fejében – szerződésben kötelezettséget vállalt,

b) az elhunyt temetése közköltségen történt,

c) az eltemettető a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény 16. § - a alapján temetési hozzájárulásban részesült.

(5) A temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege 25.000 Ft.

(6) A temetési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a nem helyben anyakönyvezett elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát és a temetés költségeiről – a támogatást kérő, vagy a vele egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított – temetési számla eredeti példányát.

(7) A temetési támogatás iránti kérelem a haláleset bekövetkezésétől számított két hónapon belül terjeszthető elő. A határidő mulasztása jogvesztő.

(8) A temetési támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza.

Gyógyszertámogatás

13. § (1) Az önkormányzat évente négy alkalommal gyógyszertámogatásban részesítheti azt a közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkező tartósan beteg személyt, akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedülálló esetén a 350 %-át nem haladja meg, továbbá a havi igazolt gyógyszerköltsége meghaladja a (2) bekezdés a-d) pontja szerinti mértéket.

(2) Gyógyszertámogatásra jogosult az (1) bekezdésben meghatározott jövedelmi feltételeknek megfelelő személy, akinek a krónikus betegsége kezelésére szolgáló rendszeres havi gyógyszerköltsége

a) meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át, de nem éri el annak 25 %-át,

b) meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 %-át, de nem éri el annak 30 %-át,

c) meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 30 %-át, de nem éri el annak 35 %-át,

d) meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 35 %-át.

(3) A gyógyszertámogatás alkalmankénti összege:

a) a (2) bekezdés a) pontja szerinti esetben 5.500 Ft (évi 22.000 Ft))

b) a (2) bekezdés b) pontja szerinti esetben 7.000 Ft (évi 28.000 Ft)

c) a (2) bekezdés c) pontja szerinti esetben 8.500 Ft (évi 34.000 Ft)

d) a (2) bekezdés d) pontja szerinti esetben 10.000 Ft (évi 40.000 Ft)

(4) A gyógyszertámogatás negyedévente igényelhető.

(5) A gyógyszertámogatásra való jogosultság megállapításának céljából a kérelemhez mellékelni kell a kérelmező és a vele együtt élő közeli hozzátartozói jövedelmét igazoló iratokat, a háziorvos igazolását, melynek tartalmaznia kell a kérelmező részére rendelt – a krónikus betegsége kezeléséhez szükséges, a társadalombiztosítási támogatásba befogadott - gyógyszerek megnevezését és havonta szükséges mennyiségét, valamint a háziorvosi igazolás alapján kiállított gyógyszertári igazolást a kérelmező által fizetendő gyógyszerköltség összegéről.

(6) A gyógyszertámogatásra való jogosultság megállapításával kapcsolatos hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a jegyzőre ruházza át.

Ápolási támogatás

14. § (1) A Képviselő-testület ápolási támogatás formájában támogatást nyújt a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának otthoni ápolását, gondozását végző szociálisan rászorult személy részére-

(2) Ápolási támogatás állapítható meg annak a hetesi lakcímmel rendelkező hozzátartozónak, aki

a) 18. életévét betöltött tartósan beteg hetesi lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen is Hetesen élő hozzátartozójának ápolását végzi, és

b) rendszeres pénzellátásban nem részesül, vagy kereső tevékenységet folytat, de munkaideje a napi 4 órát nem haladja meg, és

c) az ápoló családjában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülálló esetén annak 250 %-át.

(3) Nem jogosult ápolási támogatásra a hozzátartozó, ha

a) az ápolt személy két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban részesül, vagy

b) szakiskola, középiskola, illetve felsőoktatási intézmény nappali tagozatos tanulója, hallgatója.

15. § (1) Az ápolási támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

a) a családban élő személyek jövedelemigazolását

b) házi orvosi igazolást arról, hogy a 18. Életévét betöltött tartósan beteg 3 hónapot meghaladó gondozásra, ápolásra szorul.

(2) Az ápolási támogatás mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 90 %-a.

(3) Ha az Önkormányzat az ápolási kötelezettség elmulasztását valószínűsíti, az ápolási tevékenység ellenőrzése végett környezettanulmányt készíthet.

(4) Az ápolást végző személy, ápolási kötelezettségének abban az esetben nem tesz eleget, ha az ápolt személy

a) közvetlen lakókörnyezete elhanyagolt, nem tiszta,

b) nincs megfelelő hőmérséklet biztosítva,

c) nincs megfelelően élelmiszerrel ellátva,

d) állapotában beállt változásról kezelőorvosát, az ápolást végző személy nem tájékoztatja,

e) a szükséges ápolási feltételeket, az ápolást végző személy nem biztosítja, gyógyszereiről és a szükséges ápolási eszközeiről nem gondoskodik,

f) felügyeletét a szükséges mértékben nem látja el, illetve akadályoztatása esetén arról nem gondoskodik.

(5) A (3) bekezdésben szabályozott ellenőrzést követően az Önkormányzat az ápolási támogatásra való jogosultság megszüntetéséről határozatban dönt, ha

a) az ellenőrzés során azt tapasztalja, hogy az ápolást végző személy a (4) bekezdés a) - f) pont valamelyikének nem tesz eleget,

b) az ápolást végző személy az ellenőrzés lefolytatását nem teszi lehetővé, és ezáltal az ápolási kötelezettség ellenőrzése nem lehetséges.

(6) Az ápolási támogatásra való jogosultság megállapításánál, illetve megszüntetésénél az Szt. 42. (1) – (3) bekezdései az irányadók.

(7) Az ápolási támogatásra való jogosultság egy év időtartamra kerül megállapításra.

(8) A ápolási támogatásra való jogosultság megállapításával kapcsolatos hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

Köztemetés

16. §24 (1) A köztemetést az önkormányzat a Szt. 48 §-ában meghatározott feltételek szerint nyújtja.

(2) A Képviselő-testület eltemettetésre kötelezett személyt a köztemetés költségeinek megtérítése alól mentesíti:

a) ha az egy főre számított havi családi jövedelme a nyugdíjminimum összegét nem haladja meg ,egyedülálló esetén az egy főre számított havi jövedelme a nyugdíjminimum 150%-át nem haladja meg,

b) az Szt. szerinti vagyonnal nem rendelkezik, és

c) a hagyaték csak hagyatéki teherből áll.

(3) A képviselő-testület legfeljebb 12 havi részletfizetést biztosít annak az eltemettetésre kötelezett személynek, akinek az egy főre számított havi családi jövedelme a nyugdíjminimum 400%-át nem haladja meg, egyedülálló esetén az egy főre számított havi jövedelme a nyugdíjminimum 500%-át nem haladja meg.

(4) A (3) bekezdésben biztosított részletfizetés biztosítása esetén az első részlet visszafizetésének határideje a részletfizetést megállapító határozat véglegessé válását követő 15. nap

(5) A köztemetésre való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

17. § Hetes Község Önkormányzat Képviselő-testülete kamatmentes szociális kölcsönben részesítheti évente egy alkalommal legfeljebb 100.000,-Ft. összeg erejéig azt a rászoruló személyt,

a) akinek a családjában az egy főre eső havi jövedelem a öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét eléri, de annak 300 %-át nem haladja meg.

b) rendelkezik olyan jövedelemforrással, amely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.

18. § Nem részesíthető kölcsönben a feltételeknek egyébként megfelelő személy, ha:

a) önhibájából került nehéz anyagi helyzetbe, vagy

b) korábban igénybe vett kölcsönét nem, vagy késedelmesen fizette vissza.

19. § (1) A kölcsön összegének visszafizetése legfeljebb 10 hónapos részletre engedélyezhető.

(2) Az első részletet a kölcsön felvételét követő hónap 15. napjáig kell visszafizetni.

(3) A kölcsön folyósításáról szóló határozatban rögzíteni kell a kölcsön folyósítás célját, összegét, a visszafizetés feltételeit és a kölcsön késedelmes megfizetése esetén a behajtás módját.

(4) A képviselő-testület az szociális kölcsön megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármesterre ruházza át.

Időskorúak támogatása

20. §25

Anyasági támogatás

21. § (1)26 Az önkormányzat anyasági támogatásban részesíti az anyát, amennyiben a gyermek születésének időpontjában az anya Hetes községben állandó lakóhellyel rendelkezik, és életvitelszerűen Hetesen lakik, amennyiben az egy főre számított havi családi jövedelme a nyugdíjminimum tízseresét nem haladja meg

(2) A támogatáshoz be kell csatolni a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát és a Hetesen illetékes Védőnői Szolgálat védőnői igazolását arról, hogy az anya a gyermek születésének időpontjában a gondozásában állt.

(3) A támogatás összege gyermekenként 40.000,- Ft.

(4) A támogatás megállapításának feltétele a gyermek születési anyakönyvi kivonatának bemutatása.

(5) Az anyasági támogatás a gyermek születését követő 60 napon belül benyújtott igény esetén állapítható meg. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(6) Az anyasági támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza.

Tankönyvtámogatás

22. §27

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK Az egyes szociális szolgáltatások szabályai

23-35. § hatályon kívül helyezve.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

36. § (1) A rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a határozattal jogerősen el nem bírált, települési támogatások tekintetében folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) A rendelet hatálybalépését követően benyújtott települési támogatás iránti kérelmek elbírálása során a 2015. február 28-ig megállapított önkormányzati segélyt, azok összegét be kell számítani.

37. § (1) Hatályát veszti a szociális igazgatási ellátások helyi szabályozásáról szóló 14/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendelet.

(2) Ez a rendelet a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló szerződés kihirdetéséről szóló 2004. évi XXX. törvénnyel összhangban az Európai Közösségek jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

1

A bevezető a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. §-t a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 10. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 2. § (2) bekezdése a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2. § (3) bekezdés a) pont ah) alpontját a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 10. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 2. § (3) bekezdés a) pont aj) alpontját a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 10. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 3. § (1) bekezdése a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 3. § (2) bekezdését a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 10. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 3. § (4) bekezdését a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 10. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 3. § (6) bekezdését a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 10. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 3. § (7) bekezdését a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

11

A 4. § (3) bekezdés b) pontja a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. § (3) bekezdés b) pontja a Hetes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

12

A 4. § (7) bekezdését a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 10. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 4. § (11) bekezdését a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 10. § h) pontja hatályon kívül helyezte.

14

A 4. § (13) bekezdését a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.

15

A 4. § (14) bekezdését a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.

16

Az 5. § (2) bekezdése a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

17

A 6. § (1) bekezdését a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 10. § i) pontja hatályon kívül helyezte.

18

A 9. § (7) bekezdés f) pontját a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

19

A 9. § (7) bekezdés g) pontját a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

20

A 9. § (7) bekezdés h) pontját a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

21

A 9. § (7) bekezdés i) pontját a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

22

A 12. § a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

23

A 12. § (3) bekezdése a Hetes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

24

A 16. § a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

25

A 20. §-t a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 10. § j) pontja hatályon kívül helyezte.

26

A 21. § (1) bekezdése a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

27

A 22. §-t a Hetes Község Polgármesterének 4/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete 10. § k) pontja hatályon kívül helyezte.