Murarátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (II.20.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2019. 01. 23


Murarátka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (1) és (3) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Értelmező rendelkezések


1. § A rendeletben használt fogalmak magyarázatánál a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4. §-ában meghatározottakat kell alkalmazni.


2. § E rendelet alkalmazásában

a) környezettanulmány: a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 56-57. §-a szerinti helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv, amely rögzíti a kérelmező szociális, vagyoni, egészségügyi, lakás- és egyéb körülményeit, továbbá az ügyre vonatkozó lényeges nyilatkozatokat és megállapításokat,

b) lakás: a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 91/A. § 1. pontjában meghatározott helyiségcsoport.



2. Eljárási rendelkezések


3. § (1) Az e rendeletben meghatározott szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások iránti kérelmet írásban a Letenyei Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani

a) Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj esetében a pályázat meghirdetése során előírt pályázati űrlapon,

b) egyéb ellátás esetén e rendelet 1. mellékletében meghatározott formanyomtatványon.


(2) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások esetén a kérelmet a szolgáltatást nyújtó intézmény vezetőjéhez kell benyújtani.


4. § Az eljárás során a kérelmezőnek nyilatkoznia kell saját és együtt élő családtagjai:

a) természetes személyazonosító adatairól (név, születési név, születési hely és idő, anyja neve),

b) lakó- és tartózkodási helyéről, továbbá hajléktalan személy esetében arról a címről, amelyre a megállapított ellátást kéri,

c) állampolgárságáról, nem magyar állampolgár esetén idegenrendészeti státuszáról,

d) az egyes ellátási formáknál meghatározott jogosultsági feltételekre vonatkozó adatokról,

e) társadalombiztosítási azonosító jeléről,

f) jövedelmi viszonyairól,

g) az e rendeletben meghatározott esetekben vagyoni viszonyairól.


5. § (1) A kérelmező a kérelem benyújtásakor köteles saját maga és családja jövedelmi viszonyairól igazolást csatolni, vagy amennyiben ez nem lehetséges, akkor jövedelmi viszonyairól nyilatkozatot tenni. Ha e rendelet a vagyoni helyzet vizsgálatát előírja, akkor a vagyoni helyzet vizsgálata érdekében a kérelemhez csatolni kell a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot is.


(2) A Letenyei Közös Önkormányzati Hivatal a kérelmező által benyújtott kérelmeket és igazolásokat, valamint a közölt adatok valódiságát megvizsgálja, szükség esetén környezettanulmányt végezhet.


(3) A jövedelmet

a) a munkabérből, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás vagy munkabér jegyzék,

b) vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,

c) álláskeresési támogatás esetén a támogatást megállapító munkaügyi szerv határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény,

d) nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény, vagy a folyósító szerv által kiállított, az ellátás megelőző évben folyósított, valamint a tárgyév január elsején érvényes összegét tartalmazó igazolás,

e) a gyermekgondozási támogatások esetében a kérelem benyújtását megelőző havi összegről szóló szelvény,

f) a gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény, vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

g) a házasság felbontását, gyermekelhelyezést megállapító bírósági végzés, vagy a gyermekelhelyezésről és gyermektartásdíjról szóló szülői egyezségről kiállított irat,

h) állam által megelőlegezett gyermektartásdíj esetén a járási gyámhivatal határozata,

i) ösztöndíj és egyéb juttatások esetén az oktatási intézmény által kiállított igazolás,

j) nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat,

k) amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója, vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat,

l) egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat

(a továbbiakban együtt: jövedelemigazolás) igazolja.


(4) A jövedelem igazolására elfogadható bankszámlakivonat, vagy elektronikus bankszámlakivonat is, ha abból a juttatás jogcíme és jogosultja egyértelműen megállapítható.


(5) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, amelyek a Letenyei Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartásaiban fellelhetők, valamint a Ket. 36. §-ának (2)-(3) bekezdésében foglaltak szerint az adat, illetve igazolás beszerezhető.


(6) A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapításakor a jövedelem számításánál irányadó időszakra a Szt. 10. § (2)-(5) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.


(7) Amennyiben a jövedelemnyilatkozatban foglaltakat az ellátás megállapítására jogosult vitatja, akkor a jövedelem az Szt. 10. § (6) bekezdésében, illetve a Korm. rendelet 3. §-ában foglaltak szerint vélelmezhető.


6. § (1) A havi rendszerességgel adott támogatás esetében a jogosultságot a kérelem benyújtása hónapjának 1. napjától kell megállapítani.


(2) Ha a kérelmet nem a 3. § (1) bekezdése szerinti nyomtatványon nyújtották be, úgy a kérelem benyújtása napjának az írásbeli kérelem benyújtásának igazolt napját kell tekinteni, feltéve, hogy a formanyomtatványon történő utólagos bejelentés megtörtént.


(3) Ha a kérelmező a határozott időre megállapított ellátás jogosultsági időtartamának megszűnése előtt kéri a jogosultság ismételt megállapítását, az új ellátási jogosultságot a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól kell megállapítani.


7. § (1) A havi rendszerességgel adott pénzbeli szociális ellátásokat utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani. A kifizetés történhet házipénztárból, postai úton vagy a jogosult kérelme alapján átutalással bankszámlájára.


(2) A nem havi rendszerességgel nyújtott pénzbeli szociális ellátás kifizetése a megállapítást követő 15 napon belül  az (1) bekezdésben meghatározott fizetési módokon történhet.


8. § (1) A havi rendszerességgel nyújtott szociális ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha:

a) a jogosultság feltételei már nem állnak fenn, vagy jogosultságot kizáró körülmény következett be,

b) a jogosult azt kéri,

c) a jogosult meghalt,

d) az e rendeletben meghatározott egyéb okból.


(2) Az (1) bekezdés szerinti megszüntetés időpontja a megszüntetésre okot adó körülmény bekövetkezése hónapjának utolsó napja.


9. § (1) Az e rendeletben meghatározott hatáskör gyakorlója elvégzi a havi rendszerességgel nyújtott szociális ellátásra való jogosultság felülvizsgálatát a tudomásra jutástól számított 21 napon belül, ha az együtt élők számában, vagy jövedelmében olyan mértékű változás következik be, ami a jogosultság megszüntetését eredményezi.


(2) Meg kell szüntetni a havi rendszerességgel nyújtott szociális ellátást, ha a jogosult a felülvizsgálatot nem teszi lehetővé, vagy a kért dokumentumokat nem bocsátja rendelkezésre.


10. § A havi rendszerességgel nyújtott szociális ellátásban részesülő személy a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni az ellátást megállapító szervet.


11. § (1) Az Szt., a Korm. rendelet és az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e jogszabályok megsértésével nyújtott szociális ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni, továbbá az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt kötelezni kell

a) a pénzbeli szociális ellátás visszafizetésére,

b) a természetben nyújtott szociális ellátás esetén a pénzegyenérték megfizetésére (a)-b) pontokban foglaltak együtt a továbbiakban: megtérítés).


(2) A megtérítés elrendelésére és a kamatfizetési kötelezettségre az Szt. 17. § (2)-(3) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.


(3) A hatáskör gyakorlója a megtérítés és a kamat összegét méltányosságból elengedheti, csökkentheti, részletekben történő megfizetését engedélyezheti akkor, ha a megtérítésre kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 200 %-át nem haladja meg.



3. A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere, hatásköri szabályok


12. § (1) Az e rendeletben meghatározott szabályok alapján a következő szociális ellátások állapíthatók meg:

a) pénzben vagy természetben nyújtható rendkívüli települési támogatás,

b) pénzben, havi rendszerességgel nyújtható szociális ellátásként Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj.


(2) Az Szt-ben meghatározott szabályok alapján természetbeni szociális ellátásként az önkormányzat biztosítja a köztemetést.


13. § (1) Az elsőfokú feladat- és hatásköröket a 12. § -ban meghatározott ellátások esetében önkormányzati hatósági ügyben eljárva, a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.


(2) Az elsőfokú feladat- és hatáskör gyakorlója dönt

a) a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásra való jogosultság megállapításáról, módosításáról, felülvizsgálatáról és megszüntetéséről,

b) a jogosulatlanul igénybe vett támogatás megtérítéséről, a megtérítés és a kamat méltányosságból történő elengedéséről vagy csökkentéséről, továbbá részletfizetés engedélyezéséről.



4. Rendkívüli települési támogatás


14. § (1) Az önkormányzat az e rendeletben meghatározottak szerint nyújt rendkívüli települési támogatást eseti jelleggel, vagy havi rendszerességgel a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére az Szt. 45. § (4) bekezdésében felsorolt esetekben.


(2) Az Szt. 45. § (4) bekezdésében foglaltakon túl

a) rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni, ha a kérelmező bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul,

b) létfenntartási gondnak kell tekinteni, ha a kérelmező megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezése okán igazolt módon veszélyeztetve van.


15. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek – a 19. §-ban foglalt kivétellel –, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a) 14. § szerint rendkívüli élethelyzetbe került, vagy létfenntartási gonddal küzd,

b) családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülélő esetében a 200 %-át nem haladja meg,

c) családban élő esetén vagyonnal nem rendelkeznek, egyedülélő esetén vagyonnal nem rendelkezik.


(2) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet az arra rászorult, illetve az is előterjesztheti, aki ilyen helyzetről tudomást szerez. Utóbbi esetben a hatáskör gyakorlója az eljárás hivatalból történő megindításáról intézkedhet. Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt rendkívüli települési támogatás megállapítása kérelemre történik.


(3) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet az arra rászorult az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon nyújthatja be. A kérelemhez – az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt rendkívüli települési támogatás kivételével – mellékelni kell a Korm. rendelet 1. melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot és a jövedelemigazolásokat is. Amennyiben a rendkívüli települési támogatás iránti kérelem rendkívüli gyógyszersegély megállapítására irányul, úgy a kérelemhez csatolni kell a szedett vényköteles gyógyszerekről kiállított háziorvosi igazolást és a gyógyszerköltséget igazoló gyógyszertári bizonylatot is.


(4) Amennyiben a rendkívüli települési támogatás megállapítására hivatalból kerülne sor, úgy a javaslattevő javaslatáról a Letenyei Közös Önkormányzati Hivatalt előzetesen tájékoztatni köteles annak érdekében, hogy a támogatásra javasolt személyről a rendkívüli települési támogatás megállapításához szükséges információk a polgármester megalapozott döntéshozatala érdekében beszerezhetők legyenek.


16. § (1) A polgármester a rendkívüli települési támogatást méltányosságból abban az esetben is megállapíthatja, ha az egy főre jutó havi jövedelem a kérelmező családjában vagy az egyedülélő kérelmező esetén a 15. § (1) bekezdésében meghatározott jövedelmi feltételeket meghaladja, feltéve, ha a kérelmező a kérelem benyújtásával egyidejűleg hitelt érdemlően igazolja, hogy a kérelem benyújtását közvetlenül megelőzően az alábbi körülmények valamelyike fennáll:

a) kérelmező tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevel, gondoz,

b) 12 hónapon belül a kérelmező vagy házastársa, élettársa, bejegyzett élettársa álláskeresővé vált és nem részesül aktív korúak ellátásában,

c) a kérelmező vagy vele együtt élő házastársának, gyermekének betegsége, balesete miatt végzett ápolás, gondozás okán kérelmező 30 egymást követő napot meghaladóan táppénzt vesz igénybe,

d) a kérelmezőt és családját elemi kár, katasztrófa, vis maior helyzet sújtotta és az eset összes körülményét mérlegelve az ellátás hiánya a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyeztetné.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott körülmények fennállása az a) pont esetében a magasabb összegű családi pótlékban, vagy a fogyatékossági támogatásban, vagy a gondozott személy után nyújtott ápolási díjban való részesülésről szóló igazolás; a b) pont esetében az álláskeresési járadék folyósításáról szóló szelvény és az álláskeresőként történő nyilvántartásban állásról szóló a munkaügyi hatóság által kiállított hatósági bizonyítvány; a c) pont esetében a kórházi kezelési zárójelentés és kérelmező nyilatkozata a munkavégzési kötelezettség teljesítésének akadályozásáról, a táppénz igénybevételének igazolása; a d) pont esetében az elemi kár felméréséről szóló biztosítási jegyzőkönyv, vagy a kárfelmérést végző szerv hivatalos szakvéleményének benyújtásával, vagy az eljáró szerv helyszíni szemlén felvett jegyzőkönyve megállapításaival igazolható.


(3) Méltányosság kérelmező és családja esetében az adott naptári évben egy alkalommal gyakorolható.


17. § (1) Az igénylő és a vele közös háztartásában élő családtagjai számára a rendkívüli települési támogatás összege – a 19. §-ban foglalt kivétellel – az adott naptári éven belül nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösét.


(2) A polgármester a rendkívüli települési támogatás felhasználásának ellenőrzése keretében a felhasználást alátámasztó dokumentumok (számla, nyugta) becsatolására hívhatja fel a jogosultat.


18. § (1) A rendkívüli települési támogatás pénzbeli vagy természetbeni lehet.


(2) A természetbeni ellátás különösen az élelmiszer, a tűzifa juttatás, a gyermekintézmények térítési díjának kifizetéséhez nyújtott támogatás.


19. § (1) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt rendkívüli települési támogatásra jogosult az a kérelmező, akinek, vagy akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át.


(2) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

a) a temetés költségeiről a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát,

b) az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát, vagy annak fénymásolatát, kivéve, ha a halálesetet a Letenyei Közös Önkormányzati Hivatal anyakönyvvezetője anyakönyvezte,

c) jövedelemigazolásokat.


(3) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt rendkívüli települési támogatás esetében a vagyoni helyzetet nem kell vizsgálni.


(4) A kérelmező az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt rendkívüli települési támogatás iránti kérelmét az elhalálozás napjától számított 60 napon belül nyújthatja be.


(5) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra megállapítható rendkívüli települési támogatás összege nem lehet kevesebb, mint 20000,- Ft és nem haladhatja meg a 40000,- Ft-ot. Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez nyújtott rendkívüli települési támogatás összege akkor haladhatja meg a 40000,- Ft-ot, ha a temetési költségek viselése a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyezteti.



5. Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj


20. § (1) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat kiírásáról a képviselő-testület évente határoz. A pályázati kiírást az önkormányzat hirdetőtábláján kell közzétenni.


(2) A pályázatot pályázati űrlapon, írásban, a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani.


(3) Az „A” típusú pályázat esetén a benyújtandó pályázat kötelező melléklete a felsőoktatási intézmény által kiállított eredeti igazolás arról, hogy a pályázó milyen képzéstípuson vesz részt.


(4) A „B” típusú pályázat esetén a pályázó az űrlapon köteles megadni telefonszámát, e-mail címét, adóazonosító jelét.


(5) A pályázó szociális rászorultsága igazolására köteles a maga, valamint családja személyi adatairól, jövedelmi és vagyoni viszonyairól nyilatkozni, és a jövedelmi, vagyoni viszonyokra vonatkozó adatokat, bizonyítékokat a pályázati űrlaphoz becsatolni.


21. § (1) A polgármester mérlegelési jogkörében dönt az ösztöndíjra való jogosultság megállapításáról vagy elutasításáról, illetve az ösztöndíj összegéről. A pályázó a döntés ellen fellebbezéssel nem élhet.


(2) A megállapított ösztöndíj összege havi 1.000,- Ft-nál nem lehet kevesebb. A megítélt havi támogatás összegének 100,- Ft-tal maradék nélkül oszthatónak kell lennie.


(3) Az ösztöndíj-támogatás időtartama:

a) "A" típusú ösztöndíj esetén: 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév,

b) "B" típusú ösztöndíj esetén: 3x10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév.


(4) Ösztöndíjban nem részesülhet az a hallgató, aki más önkormányzat hasonló célú ösztöndíját elnyerte.


(5) A polgármester döntése során és azt követően az Emberi Erőforrások Minisztériuma Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat Általános Szerződési Feltételei (a továbbiakban: Általános Szerződési Feltételek) szerint jár el.


(6) A megítélt ösztöndíjak összegét az önkormányzat egy tanulmányi félévre egyösszegben, az Általános Szerződési Feltételekben meghatározott ütemtervben megjelölt határidőre az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő számlájára átutalja. Az ösztöndíjat az azt elnyert pályázóknak az a felsőoktatási intézmény utalja, ahol a hallgató a képzésben részt vesz.



6. Köztemetés


22. § (1) A polgármester átruházott hatáskörben eljárva gondoskodik az Szt. 48. §-ában meghatározott rendelkezések figyelembevételével az elhunyt személy közköltségen való eltemettetéséről.


(2) Közköltségen csak a legolcsóbb temetés rendelhető el.


(3) A köztemetés költségének megtérítésére a hatáskör gyakorlója méltányosságból részletfizetést engedélyezhet, illetve a köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, egyedülélő esetén 150 %-át.



7. Az önkormányzat által biztosított szociális alapszolgáltatások


23. § (1) Az önkormányzat a szociálisan rászorultak részére az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés,

d) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,

e) nappali ellátás.


(2) Az (1) bekezdés a), b), d) és e) pontjaiban foglalt szociális alapszolgáltatásokat az önkormányzat a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet útján, ellátási szerződés alapján nyújtja.


(3) Az (1) bekezdés c) pontjában foglalt szociális alapszolgáltatást az önkormányzat a Muramenti Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat szociális szolgáltatót fenntartó társulásban történő részvétellel, a társulás útján nyújtja.


24. § (1) Murarátka Község Önkormányzata a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet útján az Szt. 62. §-a szerinti étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezését biztosítja, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik számára tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.


(2) Szociálisan rászorult az, aki, illetve eltartottja

a) 60 év feletti, vagy

b) mozgásában korlátozott, vagy

c) akut vagy krónikus megbetegedésben szenved, vagy

d) szenvedély- vagy pszichiátriai beteg, vagy

e) fogyatékos, vagy

f) hajléktalan.


(3) A (2) bekezdés b)-e) pontjai szerinti egészségi állapot miatti rászorultságot háziorvosi, illetve kezelő orvosi igazolással kell igazolni.



8. Záró rendelkezések


25. §  E rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.


26. § A 2015. február 28-án folyamatban lévő, kamatmentes kölcsön formájában nyújtandó önkormányzati segély megállapítására irányuló kérelmek elbírálásánál a 2015. február 28-án hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni.


27. § Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 2. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.


28. § E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 5/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelet.




Dr. Keresztesi Tímea

Pál Józsefné

jegyző

polgármester



Záradék:

A rendeletet Murarátka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2015. február 18. napján tartott ülésén fogadta el. A rendelet 2015. február 20. napján került kihirdetésre.



  1. melléklet a 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelethez




KÉRELEM


rendkívüli települési támogatás megállapítására



1. Személyi adatok

1.1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

1.1.1. Neve: ...............................................................................................................................

1.1.2. Születési neve: ................................................................................................................

1.1.3. Anyja neve: .....................................................................................................................

1.1.4. Születés helye, ideje (év, hó, nap): .................................................................................

1.1.5. Lakóhelye: ……………irányítószám ............................................................. település

.............................. utca/út/tér ............ házszám .......... épület/lépcsőház ............. emelet, ajtó

1.1.6. Tartózkodási helye: ………. irányítószám ...................................................... település

............................. utca/út/tér ............ házszám ............ épület/lépcsőház ............ emelet, ajtó

1.1.7. Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ………………………………………………...

1.1.8. Állampolgársága: ............................................................................................................

1.1.9. Telefonszám (nem kötelező megadni): ...........................................................................

1.1.10. E-mail cím (nem kötelező megadni): ...........................................................................


1.2. A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

1.2.1. □ szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy

1.2.2. □ EU kék kártyával rendelkező, vagy

1.2.3. □ bevándorolt/letelepedett, vagy

1.2.4. □ menekült/oltalmazott/hontalan.


1.3. Fizetési számlával kapcsolatos adatok, ha a folyósítást fizetési számlaszámra kéri:

1.3.1. Fizetési számla száma: …………………………………………………………………

1.3.2. A fizetési számlát vezető pénzintézet neve: …………………………………………...


1.4. A kérelem benyújtásának időpontjában a kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók, a kérelmező családjában lakók adatai:

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

Rokoni fok































2. Az önkormányzati segély igénylésének indoka:

(Amennyiben az önkormányzati segélyt elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése céljából nyújtották be, itt kell feltüntetni az elhunyt személyi adatait.)


……………………………………………………………………………………………………….


……………………………………………………………………………………………………….


……………………………………………………………………………………………………….


……………………………………………………………………………………………………….


……………………………………………………………………………………………………….


……………………………………………………………………………………………………….


……………………………………………………………………………………………………….


……………………………………………………………………………………………………….


……………………………………………………………………………………………………….


……………………………………………………………………………………………………….


……………………………………………………………………………………………………….


3. Jövedelmi adatok:


A jövedelmek típusai


Kérelmező jövedelme


A kérelmezővel közös háztartásban élő házastárs (élettárs) jövedelme


A kérelmező családjában élő egyéb rokon jövedelme


Összesen


1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem







2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem







3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások







4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







6. Egyéb jövedelmek







7. Összes jövedelem









Egy főre jutó havi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki): …………………………………….. Ft/hó.


( A kérelemhez mellékelni kell a jövedelmi adatok táblázat 1-6. pontjaiban feltüntetett jövedelmek valódiságát igazoló iratokat.)


4. Egyéb nyilatkozatok:


Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező igazgatósága útján - ellenőrizheti.


Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.


Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.



Kelt: ………………………., ……………… év …………………. hó ………. nap






……………………………………                           ………………………………………

            kérelmező aláírása                                               nagykorú hozzátartozók aláírása




  1. melléklet a 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelethez


Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2014. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 17. és 18. sora helyébe a következő rendelkezés lép:



(A

B)

„17.

gyakorolja a rendkívüli települési támogatással és a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjjal kapcsolatos hatásköröket


a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról szóló 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdés


18.

gyakorolja a köztemetéssel kapcsolatos hatáskört, a köztemetés költségeinek megtérítésére részletfizetést engedélyezhet, illetve a megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt

a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról szóló 4/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdés és  22. § (3) bekezdés”