Cegléd Város Önkormányzata 4/2015. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 03. 02- 2015. 03. 02

Cegléd Város Önkormányzata

 4/2015. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló

29/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról


Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 29/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„2. § Ha e rendelet másként nem szabályozza, szociálisan rászorultnak kell tekinteni azt

    a) az egyedül élő személyt, akinek a havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 210 %-át,

    b) az egyedülálló személyt, akinek a havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 160 %-át, és tartásra köteles és képes közeli hozzátartozója nincs,

     c) akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 140 %-át, és tartásra köteles és képes közeli hozzátartozója nincs.”


2. § (1) Az Ör. 3. § (2) bekezdése b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


    „b) települési támogatás.”


     (2) Az Ör. 3. § (3) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


    „c) települési támogatás.”


3. § (1) Az Ör. 6. § (3) bekezdése a következő, k) ponttal egészül ki:


    „k) közfoglalkoztatás esetében munkaszerződés, vagy a munkáltató igazolása


     (2) Az Ör. 6. § (3) bekezdése a következő, l) ponttal egészül ki:


l) Járási Hivatal által folyósított ellátás esetében a támogatás megállapításáról szóló határozat és a kérelem benyújtását megelőző hónap csekkszelvénye, folyószámla kivonata.”


4. § (1) Az Ör. 9. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


   „(4) Amennyiben a helyszíni ellenőrzés során megállapításra kerül, hogy az (1) bekezdésben megállapított rendezett lakókörnyezet kialakítására vonatkozó feltételek nem teljesülnek, abban az esetben a járási hivatal az aktív korúak ellátására jogosultat – legfeljebb 15 nap határidő kitűzésével – a kifogásolt hiányosságok felszámolására szólítja fel, melynek teljesítéséről a határidő leteltét követően újabb helyszíni szemle során győződik meg.”


     (2) Az Ör. 9. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


    „(5) Amennyiben az aktív korúak ellátására jogosult foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő a lakókörnyezet rendben tartására vonatkozó feltételeknek a felszólítás ellenére a határidő lejártáig nem tesz eleget, az aktív korúak ellátására való jogosultságát meg kell szüntetni.”


    (3) Az Ör. 9. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


   „(6) Amennyiben az aktív korúak ellátására jogosult egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásban részesülő a lakókörnyezet rendben tartására vonatkozó feltételeknek a felszólítás ellenére a határidő lejártáig nem tesz eleget, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás összegének folyósítását egy hónapra fel kell függeszteni.”


5. § Az Ör. a következő 2a. alcímmel, valamint 9/A. és 9/B. §-sal egészül ki:


„2a. Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás


9/A §.  (1) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás a rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) A képviselő-testület a villanyáram, víz- és gázfogyasztás, távhőszolgáltatás, szemétszállítás díjához települési támogatást nyújt.

 (3) A támogatást természetbeni szociális ellátás formájában és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadáshoz kell nyújtani, amely megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(4) Támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(5) A támogatás egy hónapra jutó összege háztartásonként 4.000.-Ft.

(6) A támogatás iránti kérelmet 21 napon belül kell elbírálni.

(7) A támogatást egy évre kell megállapítani.

(8) A kérelmezőt a havi rendszerességgel járó támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

(9) a) Támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

b) A támogatás megállapítása iránti eljárás során külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(10) Ha a támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára járó támogatást a korábban illetékes folyósító szerv teljes összegben folyósítja, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.

(11) A támogatásra jogosult halála esetén a fel nem vett ellátást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben veheti fel a halál hónapját követő hónap utolsó napjáig.

(12) A szolgáltatási, egyetemes szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján, természetbeni szociális ellátás formájában, havi rendszerességgel nyújtott támogatás esetében ugyanazon lakás tekintetében bekövetkezett szolgáltató váltás esetén a változás hónapjára járó támogatást teljes összegben a korábbi szolgáltatónak, míg a változást követő hónapra járó támogatást az új szolgáltatónak kell folyósítani.

(13) A támogatás megállapítása iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(14) A támogatás megállapításához

a) a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat,

b) a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolása,

c) a támogatott szolgáltatást szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján szerződőként igénybe vevő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adatai,

d) a lakásban tartózkodás jogcímének igazolása

szükséges.

(15) A 2015. december 31. napját megelőzően megállapított normatív lakásfenntartási támogatás a korábbi szabályoknak megfelelően egy év időtartamra került megállapításra. A már megállapított normatív lakásfenntartási támogatás jogosultsági időtartama alatt a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás nem igényelhető.

9/B. § (1) A természetbeni szociális ellátás formájában megállapított lakásfenntartási támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik és annak összegét a támogatással érintett költség(ek) tekintetében a szolgáltató írja jóvá. Ebben az esetben a jogosultságot megállapító határozatban arról is rendelkezni kell, hogy a támogatást mely lakásfenntartási kiadás(ok)hoz nyújtják, továbbá fel kell tüntetni az Szt. 18. § l) pontja szerinti azonosító adato(ka)t.

(2) A jegyző a szolgáltatási, egyetemes szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján, természetbeni szociális ellátás formájában, havi rendszerességgel nyújtott lakásfenntartási támogatásra való jogosultság megállapítása esetén a szolgáltató részére – a jogosultság megállapítását követő hónaptól kezdődően minden hónap 5. napjáig – elektronikus úton adatszolgáltatást teljesít az adatszolgáltatás hónapjában folyósításra került támogatásokról.

(3) Az adatszolgáltatásnak tartalmaznia kell

a) a határozatot hozó szerv megnevezését,

b) a határozat számát,

c) a támogatott szolgáltatást igénybe vevő személy nevét és születési idejét,

d) a jogosult lakcímét az irányítószámnak, a helységnek, a közterület nevének és jellegének, a házszámnak, az épületnek, lépcsőháznak, emeletnek és ajtónak a megjelölésével,

e) az Szt. 18. § l) pont la) alpontjában meghatározott azonosító adato(ka)t,

f) a támogatásra való jogosultság kezdő és végső időpontját,

g) a támogatás havi összegét,

h) amennyiben az nem azonos a g) pont szerinti összeggel, akkor a támogatás folyósításra kerülő összegét, azon hónapok megjelölésével, amelyekre tekintettel a folyósításra sor kerül,

i) a támogatás f) pontban jelölt időtartamon belüli megszüntetése esetén a jogosultság végső időpontját.

(4) Amennyiben a támogatás jogosultja a (6) bekezdés szerinti társasházi fogyasztó, az adatszolgáltatás során a (3) bekezdés e) pontja tekintetében a társasház szolgáltató általi azonosításához szükséges adatot kell megadni.

(5) A lakásfenntartási támogatással támogatott szolgáltatást szolgáltatási, egyetemes szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján nyújtó szolgáltató a támogatást az általa vagy megbízottja által kiállított számlában (részszámlában) havonta, illetve a számlakibocsátás gyakoriságához igazodóan, külön soron, a számla végösszegének a támogatással való csökkentése révén érvényesíti.

(6) Ha a jogosult közös mérővel rendelkező, vagy a szolgáltató részére díjszétosztás nélkül fizető társasházban lakik, a szolgáltató a támogatást a társasház részére kiállított számlában (részszámlában) külön soron, a társasházban lakó jogosultakra összesen jutó támogatást összevontan kezelve érvényesíti. A szolgáltatónak továbbá a társasház részére kiállított számlán vagy annak mellékletében a támogatással érintett lakás(ok) pontos címét – házszám, épület, lépcsőház, emelet, ajtó jelöléssel – és az adott számlán rájuk tekintettel jóváírt összeget tételesen fel kell tüntetnie. A szolgáltatás költségének megfizetése során a jogosult háztartására jutó összeget a támogatás beszámításával a közös képviselő állapítja meg. Amennyiben a közös képviselő a társasház részére kiállított számlában érvényesített támogatást a fogyasztó részére nem állapítja meg, a jegyző erre határozatban kötelezi.

(7) A szolgáltató a támogatást első ízben a (2) bekezdés szerinti adatszolgáltatásnak a szolgáltatóhoz történő beérkezését és feldolgozását követő első számlában érvényesíti.

(8) Amennyiben a támogatás havi összege az adott havi számla végösszegét meghaladja, a jóváírást követően fennmaradó különbözeti összeg a következő számlában kerül érvényesítésre. Amennyiben a különbözeti összeg a következő számlában teljes mértékben nem jóváírható, azt a további számlá(k)ban a teljes jóváírásig érvényesíteni kell.

(9) A (8) bekezdés szerinti különbözeti összeget a (6) bekezdése szerinti, társasházban lakó jogosult esetében a közös képviselő érvényesíti.”


6. § Az Ör. 3. alcímében az „Önkormányzati segély” szövegrész helyébe a „Rendkívüli települési támogatásszöveg lép.


7. § (1) Az Ör. 10. § (1) bekezdése helyébe a következő szöveg lép:


„(1) A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy részére az Önkormányzat rendkívüli települési támogatást nyújt.”


(2) Az Ör. 10. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


c) rendszeres pénzellátása 90 napon belül a kérelmezőnek fel nem róható okból megszűnt,”


(3) Az Ör. 10. § (3) bekezdés felvezető szövege helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Rendkívüli települési támogatás adható különösen:”


(4) Az Ör. 10. § (3) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


e) temetési költségek finanszírozására, a halálesetet követő 3 hónapon belül, halotti anyakönyvi kivonat és temetési számla bemutatása mellett.”


8. § Az Ör. 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„11. § (1) A rendkívüli települési támogatás összege eseti jelleggel alkalmanként, vagy meghatározott időszakra havi rendszerességgel legfeljebb 10.000 Ft.

(2) Az eseti jelleggel megállapított rendkívüli települési támogatás a határozat kézbesítését követő legkésőbb három munkanapon belül kerül folyósításra.

(3) A meghatározott időszakra havi rendszerességgel megállapított rendkívüli települési támogatás első alkalommal a határozat kézbesítését követően legkésőbb három munkanapon belül, a további alkalmak esetén a hónap 5. napjáig kerül folyósításra.”


9. § Az Ör. 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„12. § A rendkívüli települési támogatás felhasználását az önkormányzati hivatal szociális igazgatási feladatokat ellátó szervezeti egysége jogosult ellenőrizni. A rendkívüli települési támogatás jogosultja a nevére szóló számla, a 9. § (3) bekezdés c) pontjában rögzített felhasználás esetén a pótolt okirat bemutatásával köteles igazolni a rendkívüli települési támogatás határozatnak megfelelő felhasználását.”


10. § Hatályát veszti

1. az Ör. 3. § (2) bekezdés a) pontja

2. az Ör. 3. § (3) bekezdés a) pontja

3. az Ör. 7. §-a

4. az Ör. 8. §-a

5. az Ör. 14. §-a.


11. § Az Ör. az 1. melléklettel egészül ki.


12. § A Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 32/2014. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 2. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.


13. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

(2) Ez a rendelet a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján két napra történő kifüggesztéssel kerül kihirdetésre.



Dr. Diósgyőri Gitta s. k.                                                                                                Takáts László s. k.

            jegyző                                                                                                               polgármester

--------


1. melléklet a 4/2015. (III. 1.) önkormányzati rendelethez


„1. melléklet a 29/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM
települési támogatás megállapítására

1. Személyi adatok

1.1. A kérelmező személyére vonatkozó adatok:

1.1.1. Neve: ..........................................................................................................................

1.1.2. Születési neve: ............................................................................................................

1.1.3. Anyja neve: .................................................................................................................

1.1.4. Születés helye, ideje (év, hó, nap): .............................................................................

1.1.5. Lakóhelye: ………..irányítószám .................................................település…………………

.............................utca/út/tér .............. házszám ............ épület/lépcsőház ............... emelet, ajtó

1.1.6. Tartózkodási helye: ……….. irányítószám .................................. település…………………

................................ utca/út/tér .............. házszám ............ épület/lépcsőház ..... .......... emelet, ajtó

1.1.7. Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ………………………………………………

1.1.8. Állampolgársága: .....................................................................................................................

1.1.9. Telefonszám (nem kötelező megadni): ................................................................

1.1.10. E-mail cím (nem kötelező megadni): ....................................................................................

1.2. A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

1.2.1. □ szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy

1.2.2. □ EU kék kártyával rendelkező, vagy

1.2.3. □ bevándorolt/letelepedett, vagy

1.2.4. □ menekült/oltalmazott/hontalan.

1.3. Kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) élők száma: ............ fő.

1.4. Kérelmező háztartásában élők személyi adatai:


 A

 B

 C

 D


 Név
(születési név)

 Születési helye, ideje
(év, hó, nap)

 Anyja neve

 Társadalombiztosítási Azonosító
Jele

1.





2.





3.





4.





5.





2. Jövedelmi adatok

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyeknek a havi jövedelme forintban:


A

B

C


A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből: közfoglalkoztatásból származó







2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások







4.

 Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







5.

 Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







6.

 Egyéb jövedelem







7.

 Összes jövedelem







3. Lakásviszonyok

3.1. A lakásban tartózkodás jogcíme: .................................................................

3.2. A települési támogatáshoz választott szolgáltató neve:

............................................................................................................................................................

............................................................................................................................................................

4.3. Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

a) életvitelszerűen a lakóhelyemen/a tartózkodási helyemen élek* (a megfelelő rész aláhúzandó),

b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.


Dátum: ...............................................


 ...................................................................

 ..................................................................

 kérelmező aláírása

 a háztartás nagykorú tagjainak aláírása



 * Ezt a nyilatkozatot csak abban az esetben kell megtenni, ha bejelentett lakó- és tartózkodási hellyel is rendelkezik.”







------


2. melléklet a 4/2015. (III. 1.) önkormányzati rendelethez



1. A 32/2014. (XII. 23.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Kt. SzMSz) 2. melléklet 2.1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„2.1. Dönt az arra rászorulónak rendkívüli települési támogatás, étkezés, illetve szállás biztosításáról, ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti.

                                                                                                            1993. évi III. tv. 7. § (1) bek.”


2. A Kt. SzMSz 2. melléklet 2.2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„2.2. Követeli a kifizetett rendkívüli települési támogatás megtérítését a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervtől.                                                                                                   1993. évi III. tv. 7. § (2) bek.


3. Kt. SzMSz 2. melléklet 2.13. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„2.13. Gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, a jogszabályokban meghatározott feltételek alapján.”                                                                               1993. évi III. tv. 48. § (1) bek.


-----------