Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015 (II.26.) önkormányzati rendelete

A szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2021. 09. 20

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015 (II.26.) önkormányzati rendelete

A szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról

2015.03.01.

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ban, 32. § (3) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazása alapján és az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében a Képviselő-testület meghatározza az általa biztosított szociális ellátások formáit, hatálya kiterjed Zichyújfalu község közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Zichyújfalu községben élő személyekre.

2. A hatáskör gyakorlásának szabályai

2. § (1) E rendeletben szabályozott ellátásokra való jogosultság megállapításáról és megszüntetéséről a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester jogosult dönteni.

(2) A szociális támogatásokról a kérelem beérkezését követő 20 napon belül kell dönteni.

3. Általános eljárási rendelkezések

3. § (1) A települési támogatás megállapítása iránti kérelem e rendelet 1. mellékletében meghatározott formanyomtatvány kitöltésével és az azon feltüntetett dokumentumok csatolásával postai úton, vagy a Sukorói Közös Önkormányzati Hivatal Zichyújfalui Kirendeltségében (továbbiakban: Hivatal) terjeszthető elő személyesen.

(2) A jövedelem számításának és igazolásának módjára a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 10. § (1)-(5) bekezdésében foglaltak irányadóak. A benyújtott jövedelemnyilatkozatban és igazolásokban szereplő adatatok valódisága a lakókörnyezet megtekintésével, környezettanulmány készítésével ellenőrizhető.

(3) Az 5. §-ban foglalt ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról tizenöt napon belül köteles írásban bejelentést tenni a Hivatalhoz.

(4) A kérelem benyújtásakor mellékelni kell:

a) a jövedelemigazolást vagy a tárgyévi nyugdíjról szóló igazolást,

b) a társadalombiztosítási ellátás esetében a havi járandóságról szóló igazolást,

c) egyéb forrásból származó jövedelem esetén – különösen ingatlan-, üdülő-, lakás hasznosítása, alkalmi munka – személyes nyilatkozatot szükséges mellékelni,

d) a támogatás megállapításához előírt egyéb igazolásokat.

4. § (1) A rendkívüli települési támogatás összegét a határozat meghozatalát követő öt munkanapon belül kell kifizetni a jogosult részére a Sukorói Közös Önkormányzati Hivatal Zichyújfalui Kirendeltségének házipénztárában.

(2) A házipénztári úton történő kifizetés a jogosult részére, illetve írásbeli meghatalmazás alapján a jogosult meghatalmazottjának is teljesíthető.

(3) A havi rendszerességgel nyújtott települési támogatást az Önkormányzat minden hónap ötödik napjáig kifizeti a jogosult részére.

(4) A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésének elrendelésére az Szt. 17. §-ában foglaltak szerint a hatáskört gyakorló jogosult.

II. Fejezet

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli támogatások

4. Települési támogatás

5. § (1) A Képviselő-testület havi rendszerességgel települési támogatást nyújt a gyógyszerköltségek viseléséhez annak a rászoruló személynek, aki nem jogosult alanyi vagy normatív közgyógyellátásra, és

a) akinek a családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum legkisebb összegének 210%-át, egyedülálló vagy egyedül élő esetén 270%-át, és

b) a részére megállapított havi rendszeres gyógyszerköltség térítési díjának összege az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 15%-át meghaladja.

(2) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtandó települési támogatás 1 év időtartamra kerül megállapításra, összege havi 3.000.- Ft.

(3) A kérelmezőt a havi rendszerességgel járó települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

(4) A települési támogatási iránti kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a háziorvos, vagy szakorvos által felírt, a kérelmező által rendszeresen szedett gyógyszerekről a gyógyszertár igazolását a felírt gyógyszerek térítési díjának összegéről.

5. Rendkívüli települési támogatás

6. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a Zichyújfaluban állandó lakóhellyel rendelkező személy, aki önhibáján kívül időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek, valamint időszakos vagy tartós létfenntartási gondnak minősül, ha a kérelmező:

a) lakhatását veszélyeztető elemi kár elszenvedése miatt anyagi segítségre szorul, vagy

b) elhunyt személy eltemettetése miatt anyagi segítségre szorul, vagy

c) hirtelen fellépő és kórházi ápolást igénylő betegség legalább 8 napos kezelésre szorul

d) bűncselekmény, vagy szabálysértés (pl. rablás, lopás, betörés, stb.) következtében elszenvedett létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került.

(3) Rendkívüli települési támogatásra jogosult a kérelmező, ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedülálló esetében az öregségi nyugdíj 200 %-át nem haladja meg és vagyona (Szt. 4. § (1) b) pontja szerint) nincs.

(4) A rendkívüli települési támogatás összege a (2) bekezdés a), b), c), d), pontjaiban meghatározott esetekben nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át és egy naptári évben ugyanannak a személy kérelmezőnek legfeljebb 4 alkalommal adható.

(5) A (2) bekezdés b) pontja szerinti települési támogatásra (továbbiakban: temetési támogatás) jogosult az a személy, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott. A segély iránti kérelmet a haláleset bekövetkeztétől számított 30 napon belül lehet előterjeszteni, a kérelemhez mellékelni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, a kérelmező nevére kiállított temetési számlát, az eltemettető családjának jövedelemigazolásait.

(6) A temetési segély összege a jogosult nevére kiállított számlával igazolt temetési költség 10 %-a, de legalább 15.000,-Ft. és legfeljebb 40.000,-Ft. az (3) bekezdésben megfogalmazott szociális helyzet, illetve rászorultság figyelembevételével.

(7) Rendkívüli települési támogatás szociális kölcsön formájában is megállapítható a (2) bekezdésben a) vagy b), vagy c), vagy d) bekezdések fennállása esetén abban az esetben, ha a visszafizetésének feltételei vélelmezhetőek. A szociális kölcsön felső határa legfeljebb 40.000,- Ft./naptári év és legfeljebb 1 évre adható kamatmentesen.

(8) A rendkívüli települési támogatás és szociális kölcsön egyidejű megállapítására csak különösen indokolt esetben kerülhet sor.

III. Fejezet

Szociális szolgáltatások

7. § . (1) Személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális alapellátási formák a következők:

a/ étkeztetés,
b/ házi segítségnyújtás,
c/ családsegítés.

6. Étkeztetés

8. § (1) Az önkormányzat szociális étkeztetés keretében napi egyszeri meleg étkezést (ebéd) biztosít az arra rászorultaknak.

(2) Szociálisan rászorultnak tekinthető az a személy, aki:

a) vagyonnal nem rendelkezik és

b) tartásra képes vagy köteles hozzátartozója nincs, vagy tartási kötelezettségét nem teljesíti;

c) eltartási, öröklési, gondozási szerződéssel nem rendelkezik, és

d) jövedelmi viszonyai alapján étkezését önmaga más módon nem képes megoldani.

(3) A szociális étkeztetést és házhoz szállítást az önkormányzat biztosítja, a térítési díjakat külön rendeletben szabályozza.

IV. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások

7. Gyermekjóléti szolgáltatás

9. § Zichyújfalu Község Önkormányzata a gyermekjóléti szolgáltatás feladatait a Humán Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálaton (székhely: 2481 Velence, Zárt utca 2.) (továbbiakban: Szolgálat) keresztül biztosítja.

8. Gyermekek napközbeni ellátása

10. § Zichyújfalu Község Önkormányzata a gyermekek napközbeni ellátásáról a Chernel István Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Fekete István Tagiskolája (8112 Zichyújfalu, Iskola u. 6.), valamint a Gárdonyi Óvoda Zichyújfalui Napraforgó Tagóvodája (8112 Zichyújfalu, Kastélykert 3.) ellátásának keretében gondoskodik.

9. Gyermekek átmeneti gondozása

11. § Zichyújfalu Község Önkormányzata a gyermekek átmeneti gondozásáról helyettes szülőnél történő elhelyezés útján gondoskodik a Szolgálat közreműködésével.

10. Térítési díjak

12. § A gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért térítési díjat kell fizetni. A térítési díjakat az önkormányzat külön rendeletben határozza meg.

V. Fejezet

11. Záró rendelkezések

13. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti A szociális és a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2014.(II.28.) önkormányzati rendelet.