Verőce Község Önkormányzata 4/2015. (I.26.) önkormányzati rendelete

a közösségei együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet

Hatályos: 2021. 09. 27

a közösségei együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdésének d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. Az önkormányzati rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokra, valamint a magatartások elkövetőivel szembeni pénzbírság kiszabásának szabályaira.

(2) E rendelet Verőce község közigazgatási területén természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet által elkövetett, a közösségi együttélés szabályait sértő magatartásokra kell alkalmazni.

2. Értelmező rendelkezések

2. § (1) E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás az a tevékenység vagy mulasztás, vagy jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló magatartás, amely szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes, azt sérti, vagy veszélyezteti, és amelyhez a képviselő-testület e rendeletében jogkövetkezményt rendel (a továbbiakban: közösségellenes magatartás).

(2) Nem állapítható meg a közösségi együttélés szabályait sértő magatartás megvalósulása, ha a tevékenységgel mulasztással vagy jogellenes állapot fenntartásával szabálysértés vagy bűncselekmény valósul meg, vagy a tevékenység, mulasztás vagy jogellenes állapot fenntartása esetére más jogszabály közigazgatatási bírság alkalmazását írja elő.

3. Eljárási szabályok

3. § A közösségellenes magatartással összefüggő önkormányzati hatósági eljárás lefolytatására és a közigazgatási bírság kiszabására átruházott hatáskörben Verőce Község Önkormányzat Polgármestere jogosult.

4. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt a közigazgatási hatósági eljárás bejelentés vagy a hatóság részéről eljáró személy észlelése alapján kizárólag hivatalból indul, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha azt természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be.

(2) A közigazgatási hatósági eljárás

  • a) valamely cselekménnyel megvalósuló, közösségellenes magatartás esetén a cselekmény elkövetésétől,
  • b) mulasztásban megnyilvánuló közösségellenes magatartás esetén a jogszerű teljesítésre nyitva álló határidő lejártától,
  • c) jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló közösségellenes magatartás esetén a jogellenes állapot észlelésétől számított 6 hónapon belül indítható meg.

(3) Az eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni az e rendeletben meghatározott eltérésekkel.

  • 4. A közösségellenes magatartások miatt kiszabható jogkövetkezmények

5. § (1) A közösségi együttélés szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben 150.000,- Ft-ig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott igazgatási bírságot az elkövető az első fokú határozat közlésétől számított 30 napon belül kell megfizetni.

(3) A közigazgatási bírság mértékének meghatározása az alábbi szempontok figyelembe vételével történik:

  • a) érvényesíteni kell a fokozatosság követelményét,
  • b) figyelembe kell venni a közösségellenes magatartás súlyát, valamint az elkövető személyi körülményeit annyiban, amennyiben azok a hatóság rendelkezésére álló adatokból megállapíthatók,
  • c) súlyosbító körülményként kell értékelni, ha az elkövetőt korábban e rendelet alapján már szankcionálták.

6. § Közigazgatási bírság kiszabása helyett, különösen a közösségellenes magatartása csekély súlyára tekintettel figyelmeztetés alkalmazható, ha ettől az intézkedéstől kellő visszatartó hatás várható.

II. FEJEZET A közösségellenes magatartások

5. Önkormányzat jelképeinek jogellenes használata

7. § (1) Közösségellenes magatartást követ el, aki Verőce Község jelképeiről, azok használatának rendjéről, valamint a középületek nemzeti ünnepeken történő fellobogózásának egyes szabályairól szóló 17/1996. (VIII.6.) önkormányzati rendeletben foglaltakat nem tartja be, a jelképeket engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően, illetve a közösséget sértő módon előállítja, forgalomba hozza, használja.

(2) Közösségellenes magatartást követ el, aki a közterületi hulladéktárolókat nem a rendeltetésének megfelelően használja, abba saját háztartási, zöld vagy veszélyes hulladékot helyez el.

6. Jogellenes közterület-használat

8. § Közösségellenes magatartást követ el, aki

  • a) a közterület használatának egyes szabályairól szóló 13/2008. (IX. 18.) önkormányzati rendeletben foglaltakat nem tartja be;
  • b) hirdető-berendezést, hirdetést, hirdetményt nem az erre a célra kijelölt helyre helyez el, vagy akinek az érdekében hirdető-berendezést, hirdetést, hirdetményt nem az erre a célra kijelölt helyre helyeznek el.

7. A helyi környezet védelmével kapcsolatos szabályok megszegése

9. § Közösségellenes magatartást követ el, aki

  • a) a tulajdonában, használatában lévő ingatlanon a vegetációs időszakban az emberi egészséget bármely módon veszélyeztető gyomnövények irtásáról felszólítás ellenére nem gondoskodik.
  • b)

c)a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályozásáról szóló 16/2009. (XII.22.) önkormányzati rendeletben, és

d)településkép védelméről szóló 2/2018 (II.21.) önkormányzati rendeletben

foglaltakat nem tartja be.

8. Köztisztaság helyi szabályainak megsértése

10. § [1]

9. Kereskedelem és szolgáltatás terén megvalósított jogellenes magatartás

1. § Közösségellenes magatartást követ el, aki

  • a) közterületen jogosulatlanul árul, árusít,
  • b) vendéglátóipari előkertet, teraszt közterületen létesít, és
  • c) az általa üzemeltetett üzletben a bejelentett nyitvatartási időtől eltérően folytatja a tevékenységet.

10. Állatok tartásával kapcsolatos szabályok megsértése

12. § Közösségellenes magatartást követ el az az állattartó, aki

  • a) az állatait oly módon tartja, hogy az a közterületet beszennyezi,
  • b) a kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről nem távolítja el,
  • c) a község külterületén az eb tartási helyéről közterületre való kijutását, vagy magánterületre való átjutását nem akadályozza meg, vagy az ebet kóborolni hagyja,
  • d) haszonállatot közterületen legeltet,
  • e) állatait úgy tartja, hogy az mások nyugalmát tartósan és rendszeresen zavarja.

11. Fás szárú növények védelmi szabályainak megsértése

13. § Aki a fás szárú növények telepítési távolságára vonatkozó szabályokról szóló 3/2015. (I. 23.) önkormányzati rendeletben foglaltakat nem tartja be a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg.

III. FEJEZET

12. Záró rendelkezések

14. § (1) Ez a rendelet 2015. április 15-én lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépése után elkövetett cselekményekre és mulasztásokra kell alkalmazni.


[1] A 10. §-át a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.