Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2015. (XII.16.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

Hatályos: 2023. 01. 01

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2015. (XII.16.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

2023.01.01.

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében és 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya a Bodajk, Dózsa György utcában fekvő, 192/2 helyrajzi számú, a Római Katolikus Egyház tulajdonában lévő - a Római Katolikus Egyház, a Református Egyház, és Bodajk Város Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) között megosztva üzemeltetett - temetőben (a továbbiakban: Temető) található, önkormányzati tulajdonú, 192/1 helyrajzi számú ravatalozó ingatlanra (a továbbiakban: ravatalozó) és annak bejáratával szemben elterülő, külön megállapodás szerinti területre, mint köztemetőre (a továbbiakban: köztemető), illetőleg az ott zajló kegyeleti közszolgáltatásra és temetkezési tevékenységre terjed ki.

(2) A temető többi részén - a katolikus temetőrészen és a református temetőben az egyházak képviselői között létrejött külön megállapodás alapján - a Bodajki Római Katolikus Egyházközség által kiadott temetőszabályzat rendelkezései irányadók.

2. § (1) A ravatalozó és a köztemető fenntartója és üzemeltetője az önkormányzat, melyek üzemeltetéséről a Bodajki Polgármesteri Hivatal, illetőleg az e tevékenységgel külön megállapodás (kegyeleti közszolgáltatási szerződés) alapján megbízott vállalkozó közreműködésével gondoskodik.

(2) Az önkormányzat a köztemető fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos feladatainak teljesítése érdekében kölcsönös érdekeken alapuló együttműködésre, megállapodásra törekszik a Római Katolikus Egyházzal és a Református Egyházzal.

A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

3. § (1) Urnás temetés céljára a ravatalozóval szembeni, két oldalról sorfásítással lehatárolt területrész szolgál, mely felett az önkormányzat jogosult rendelkezni a Temető üzemeltető egyházakkal kötött megállapodás alapján.

(2) Koporsós temetés a köztemetőben nem engedélyezett, ilyen igény esetén a temetési hely - a Temető üzemeltető egyházakkal és a sírhely igénylővel egyeztetve - a fogadó egyház területrészén soron következő sírhely, vagy újbóli megváltás esetén régi sírhely is lehet.

4. § (1) A köztemetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lenniük az elhaltak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelniük az elhaltak iránti kegyeleti igényeknek, és lehetővé kell tenniük a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás igények szerinti, korszerű eszközökkel, módszerekkel történő lebonyolítását.

(2) Vízvételi lehetőség a Temető katolikus és református temetőrészében is biztosított.

5. § (1) A Temetőben a ravatalozó jogszabályi előírásoknak megfelelő létesítéséről, fenntartásáról, üzemeltetéséről és karbantartásáról az önkormányzat gondoskodik.

(2) A temetőlátogatók részére nyilvános illemhely, a ravatalozó épületének külön bejáratú részeként biztosított.

6. § A köztemetőben hamvak szétszórására és bemosására alkalmas temetőrész nincs.

A köztemető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

7. § (1) A köztemető folyamatosan nyitva tart. A köztemetőt - rendjének betartása mellett - bárki látogathatja. Kiskorú személy a köztemetőben csak nagykorú személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(2) A köztemetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről, továbbá megfelelő kezeléséről és ártalmatlanításáról az önkormányzat mindenkori költségvetésében meghatározott anyagi hozzájárulásával a Temetőt üzemeltető Római Katolikus Egyház és a Református Egyház gondoskodik.

8. § A köztemetőben tilos:

a) az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül építőanyagot, bontási anyagot szállítani, elhelyezni,

b) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt lerakni, a lerakott hulladékot elégetni,

c) hangoskodással, zajkeltéssel, oda nem illő egyéb magatartással a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni,

d) fát, cserjét, bokrot az üzemeltető engedélye nélkül ültetni, kivágni,

e) a közízlést és a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit sértő síremléket, egyéb tárgyat elhelyezni,

f) a temetkezési, sírhelygondozási tevékenységhez nem kapcsolódó bármilyen egyéb anyagot elhelyezni, tárolni.

A temetési hely gazdálkodási szabályai

9. § (1) A köztemetőben a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év,

b) urnasírbolt esetén 20 év.

(2) Temetési hely jogszabályok szerint felnyitását megelőzően a köztemető üzemeltetőjét értesíteni kell. E tevékenység nem járhat az érintett és a szomszédos sírhelyekhez kapcsolódó kegyeleti jogok megsértésével, a sírhelyek szükségtelen megrongálódásával.

A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

10. §1 Az urnás temetésre kijelölt területen urnasírhely céljára 1 m2-es temetési helyeket kell kialakítani. Egy urnafülkébe, urnasírba, valamint sírhelybe (sírboltba) legfeljebb három urna helyezhető el, temethető. A sírhelyek megközelíthetősége érdekében közöttük legalább 0,5 méter széles gyalogutat kell biztosítani.

11. § (1) A temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles a temetési helyet rendszeresen, megfelelően gondozni. Amennyiben e kötelezettségének nem tesz eleget, erre a temető üzemeltetője ésszerű határidő tűzésével felszólíthatja.

(2) A temetési helyek gondozását úgy kell végezni, hogy a szomszédos temetési helyek kegyelete ne sérüljön, azokban kár ne keletkezzen. A 2 méter magasságot meghaladó, nem gondozott növényzetet, ültetvényt a köztemető üzemeltetője - ésszerű határidőt tűző eredménytelen felszólítást követően - eltávolíthatja.

(3) Sírjeleket, kegyeleti tárgyakat a sírhelyen úgy kell elhelyezni, hogy azok a sírhely határán túl ne terjedjenek, a szomszédos sírhelyek látogatóit ne zavarják.

(4) Sírjel, síremlék, temetési helyhez tartozó egyéb dolog megrongálódása, veszélyessé válása esetén a köztemető üzemeltetője haladéktalanul értesíti a sírhellyel rendelkezni jogosultat. A helyreállításig, javításig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

A kegyeleti közszolgáltatások feltételei, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díja, a temetőfenntartási hozzájárulás díja, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díja

12. § (1)2 A temetési helyek megváltásának díja egységesen 10.000 Ft.

(2)3 A temetési helyek újraváltásának díja egységesen 10.000 Ft.

(3)4 A ravatalozó bérleti díja temetkezési szolgáltatók számára 15.000 Ft/alkalom.

(4) A temetkezési szolgáltatók kivételével a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők számára temetőfenntartási hozzájárulás díjának mértéke: 0 Ft.

(5) A temetőbe való behajtás díjának mértéke: 0 Ft.

(6) Az egyéb köztemetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj: 0 Ft.

13. § (1) A köztemetőben sírgondozás céljára a vízvételi lehetőség mindenki számára ingyenes.

(2) A köztemetőben sírok, sírhelyek gondozásával kapcsolatban keletkező koszorú, virágmaradvány, egyéb hulladék a Temetőben kijelölt lerakóhelyen minden látogató számára díjtalanul elhelyezhető.

(3) A ravatalozó épületében lévő illemhely használata minden Temető és köztemető látogató számára ingyenes.

A temetési szolgáltatás és a köztemetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje5

14. § A temetési hely kialakítását, sírgödör kiásását, betemetését, és az ezzel járó egyéb munkákat a temetéssel megbízott temetkezési vállalkozó végezheti, egyeztetve a köztemető üzemeltetőjével. A munkavégzés során a szomszédos sírok sértetlenségét biztosítani kell.

15. § (1) Az üzemeltető a jogszabályokban és e rendeletben foglalt, a köztemető üzemeltetésével kapcsolatos feladatait kegyeleti közszolgáltatási szerződéssel, vállalkozó bevonásával látja el.

(2) A köztemető üzemeltetője:

a) üzemelteti a ravatalozót,

b) biztosítja a ravatalozó és technikai berendezései, felszerelési tárgyai, a tárolók, hűtők működtetését, karbantartását,

c) a ravatalozót és közvetlen környezetét rendeltetésszerű állapotban, tisztán tartja, gondozza és ápolja,

d) a ravatalozóval szembeni, köztemetésre szolgáló parkrészt ápolja, gondozza,

e) biztosítja a nyilvános illemhely működtetését, annak előírások szerinti tisztán, rendben tartását,

f) folyamatos ügyeletet tart,

g)6 vezeti a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 18. §-a szerinti nyilvántartást, valamint a halotthűtő nyilvántartást,

h) kialakítja a sírhelyeket, koordinálja a temetéseket,

i) vezeti a sírboltkönyvet, sírhelynyilvántartást, hozzátartozóknak, illetve hatósági ellenőrzések alkalmával információt nyújt a köztemetőben eltemetett elhunytakról.

Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a köztemetőről szóló 34/2009. (IX. 30.) önkormányzati rendelet.

1

A 10. § a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 12. § (1) bekezdése a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 12. § (2) bekezdése a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 12. § (3) bekezdése a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

Az „A temetési szolgáltatás és a köztemetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje” alcím címe a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 15. § (2) bekezdés g) pontja a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.